-
Obrtnica i porodiljni
Molim iskusne trudnice i mame-obrtnice da mi objasne postupak otvaranja porodiljnog dopusta i stavljanja obrta u mirovanje.
Obrtnica sam i nemam zaposlenih, stavila bih obrt u mirovanje godinu dana. Ne znam što mi je prvo napraviti.
Sve obaveze su uredno podmirene i ne bi trebalo biti problema, ali mi nitko ne zna objasniti proceduru.
-
Osoblje foruma
Sve o obrtima imaš na stranicama HOK. Također, imaju svoj besplatni telefon za savjete 062 000 026
Također, savjetovala bih te da prije stavljanja obrta u mirovanje se i savjetuješ sa HZZO. Naime, prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama kao samozaposleni roditelj imaš pravo na rodiljni i roditeljski dopust isto kao i zaposlen roditelj ako si "osoba koja na području RH obavlja gospodarsku djelatnost obrta".
Bojim se da stavljanjem obrta u mirovanje ne bi možda imala mogućnost ostvariti ovo pravo. STvarno se moram raspitati.
-
Ako nemaš zaposlenih u obrtu onda MORAŠ staviti obrt u mirovanje s danom otvaranja porodiljnog ili zaposliti nekoga.
Ne znam jesi li u Zagrebu, ako jesi kad ti liječnik napiše doznake, odeš u Gradski ured za gospodarstvo u Zapoljskoj i ponesi obrtnicu i onda tamo staviš obrt u mirovanje i to rješenje ti treba za HZZO. Onda s tim rješenjem o mirovanju obrta, rješenjem o osnovici po kojoj plaćaš doprinose, potvrdom od porezne da nemaš duga prema HZZO i doznakama ideš na HZZO prema mjestu stanovanja.
Za vrijeme rodiljnog i roditeljskog dopusta plaćaju ti se i svi doprinosi, tako da ti ide i staž.
-
Hvala na informacijama!
Nisam u ZG, ali nema veze, procedura je vjerojatno ista, samo što u ovoj mojoj provinciji službenici očito nisu dovoljno informirani......
Za svaki slučaj poslala sam mail savjetodavnoj službi HOKa.
Znači li to da će mi rodiljna naknada biti otprilike visine osnovice na temelju koje mi određuju doprinose?
-
Tako je, ako plaćaš onaj minimum kao većina obrtnika, trebala bi dobiti otprilike 3.600,00-3.700,00 kn prvih 6mj a drugih 6 2.600,00kn.
-
bok cure :D možete mi pomoc, zanima me dali doprinosi svi moraju biti placeni ili mogu samo zdastveno pa otić na porodiljni i zatim ostalo ... isto sam obtnik .. hvala vam
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma