petrolina22 prvotno napisa
Radim kao teta čuvalica zadnje dvije godine i mogu o cijenama govoriti na temelju vlastitog iskustva. Velika većina roditelja traži samo nekog tko će im moći uskočiti kad nemaju vremena. Ne interesiraju ih kvalitete te osobe. Još ako je i jeftina, najbolje bi bilo 15 kn po satu. Od nje očekuju, osim što će se baviti djetetom i kuhanje, peglanje, pospremanje. Ti ljudi si zapravo i ne mogu priuštiti dadilju, ali su prisiljeni zbog toga što nema mjesta u vrtićima i jaslicama.
Postoji i druga skupina roditelja, takvih je manje. Oni traže osobu koja će se individualno posvetiti njihovom djetetu zadovoljavajući njihovo shvaćanje odgoja, koja poznaje razvojne faze i psihologiju djeteta. Bitno im je kako dijete provodi vrijeme dok nije s njima. Novac nije prvi uvjet za biranje dadilje.
Imala sam priliku upoznati svakakve obitelji, neki su se ponašali prema meni kao da su viša bića. Sada, s obzirom na iskustvo, u prilici sam birati obitelj kod koje želim raditi. Zadovoljna sam svojom plaćom.
Da sam ja roditelj koji se odlučuje uzeti dadilju, bilo bi mi bitno
a) prvi kontakt s djetetom
b) prijašnja iskustva i preporuke (obavezno bih provjerila)
c) njen plan rada s djetetom (igra prilagođena dobi, tjelesna aktivnost)
d) poznavanje djetetovih potreba za tu dob (ako planira čuvati djete od 7 meseci i ne zna što znači dohrana 1+,2+ o čemu pričamo)
Mislim da bi dadilja trebala znati pružiti prvu pomoć (nesreće u djece najčešće u dobi od 2 do 6 godine kada ona istražuju), te osnovne principe snižavanja visoke temperature, zbrinjavanja opeklina i porezotina. Nije sve jednako kao za odrasle.
Oprostite na ovako dugom postu. Možda je predug, napisala sam ga kao reakciju na to što mnogi misle kako je to lako zarađen novac.