djeca su malčice porasla i mm i ja bi povremeno izašli a nemamo opciju bakaservisa pa tražimo tetu za večernje čuvanje ...kako to ide dali neko ima iskustvo koja je cijena
djeca su malčice porasla i mm i ja bi povremeno izašli a nemamo opciju bakaservisa pa tražimo tetu za večernje čuvanje ...kako to ide dali neko ima iskustvo koja je cijena
Mi smo par puta angažirali prekrasnu dadilju za našu curicu. Primjerice, išli smo na svadbu i dijete je išlo s nama, ali se njome uglavnom tijekom dana bavila dadilja. MM i ja smo cijelo vrijeme bili tu, u blizini i dostupni (ja sam je hranila, u crkvi je bila s nama, a teta je za to vrijeme popila kavicu i malo predahnula). Teta je bila pored nje kad je već zaspala, ali ja sam je otuširala i uspavala. I drugi dan ujutro teta ju je preuzela i odvela na doručak (hotel), a ja sam je umila, obukla, počešljala. Onda sam se vratila na spavanje, a za to vrijeme se dijete igralo s tetom.
Glede troškova: mi smo teti platili hotel, hranu i naknadu za njen rad. S obzirom da je prenoćila platili smo dnevnicu. Inače, kad smo je angažirali za pomoć na dječjem rođendanu, onda po satu.
Uvijek smo mi u blizini, tako da iskustvo nemam u smislu našeg izlaska, ali naša je teta divna i s punim povjernjem bih joj ostavila dijete. Par dana je za redom dolazila na "prilagodbu" na sat-dva i to smo isto platili po satu. Posebno me dirnulo jer je odmah drugi dan dok se teta upoznavala s mojom curom, donijela joj na poklon princezastu bojanku.
Vrijedi se potruditi, ima krasnih ljudi koji se mogu pobrinuti za naše blago.
Koliko da ponudim teti koja bi kupila dijete iz vrtića oko 2,3h i bila s njim dok tata ne dođe s posla? radi se o cca 2,3 h dnevno.
Zamisao je da ona ode po njega u vrtić, dovede ga doma i bude s njim.
Planiramo unaprijed što ćemo kada tata počne raditi.
treba li plaćati onih one dane prilagodbe, prije početka rada?
ja svoju tetu plačam 1000kn za 4h dnevno uz to da sam ja većinom u kući na kauču znam da to nije puno ali ne mogu više od toga a opet ni ne očekujem od nje ne znam šta prije da obavi sitno šta po kući i da maloj da jest i presvuče je,ali evo danas npr je išla otvorit vrata -ja san zvonila-a malu je ostavila na stolu za presvlačenje,ona ima 16mj nije baš mala u trenu je mogla bit na podu ja san poludila,dali bi vi to tolelirali meni je to malo prelilo čašu i bilo dosta neodgovorno -eto morala san se negdi ispuhat
Stvarno neozbiljno ostaviti dijete na stolu za prematanje (ili bilo gdje drugdje), neznam kaj da ti velim! Da nisi vidjela nebi ni znala, zamisli tek to, mene to ždere i zato je nemogu ostaviti s nikim neprovjerenim...
Cure ovdje raspravljamo o plaći koju bi ponudile osobama koje čuvaju djecu. Za sve ostalo možete otvoriti novi topic. Hvala.
Ima li netko informaciju kako se kreću cijene čuvanja djece u Osijeku?
ispričavam se na off topic-u ali eto mislila sam da je možda utjecaj cijene na takvo ponašanje još jednom isprika
Koliko platiti tetu čuvalicu? Čuvala bi dvoje djece (1. i 4 g.), u 15h bi ih kupila iz vrtića/jaslica, dovela kod nas kući i bila s njima 4 dana od 15-17h i 4 dana od 15-22,30h u cijelom mjesecu. I da, ako to nešto znači stanujemo u manjem mjestu.
Mi plaćamo 20kn po satu (cca 6h dnevno) čuvanje jednog djeteta. I 30kn ako čuva oboje i/ili navečer izvan uobičajenog termina.
koliko platiti tetu čuvalicu čije bi radno vrijeme bilo cca 9 sati?
radi se isključivo i samo o čuvanju djeteta, nikakva spremanja.
3000kn- malo ili dovoljno?
(to ispadne nekih 16ak kn po satu...)![]()
Nedavno sam pričala s jednom tetom čuvalicom u parkiću.Sama mi je rekla da joj je plaća 4000 kn, njezina glavna briga je dijete, skuha mu ručak a po dogovoru i mami i tati.Naravno da pospremi igračke koje dijete razbaca ali ne posprema stan i pegla robu.
Nju su angažirali da se brine oko dijeteta i sve što je vezano uz njega.
Pampkin mislim da je tih 3000 kn sasvim ok.Najbitnije je da nađeš tetu koja će odgovarati djetetu i vama.
ja mislim da bi cuvalica trebala peglati i odjecu za klince ...
mi smo placali 3000 kn za 8 sati..i nije radila apsolutna nista osim kuhanja djetetu (cak nije ni pospremala igracke, obrisala puzzle i popeglala djecju robicu sto je bilo dogovoreno) tako da mislim da smo mogli bolje proci..najbitnije je da probas naci nekog tko voli taj posao pa ce ti i sama rado nesto odraditi kao sto je popeglati robicu..
reci cu vam ono sto ni sama nisam vjerovala kad sam uzimala cuvalicu sad kad mi je dijete u privatnim jaslicama..usluga koju tamo dobijemo mi je nemjerljivo bolja, dijete prezadovoljno s djecicom i programom, svasta rade, pjevaju, sviraju, modeliraju..jaslice su uvijek tu, teta cuvalica je stalno bila bolesna, dodjes po dijete kad ti pase i odvedes ga kad ti pase..tete ih nose, maze, hrana jednako dobra...placamo duplo manje od cuvalice (iako sam svijesna da nisu svi vrtici tako dobri pa se tesko usporedjuje)
da tesko je naci dobru cuvalicu....ima na www.dadilje.net ponuda dadilja
Ne znam jesu li sva djeca zahtjevna kao moja, međutim ja ne bih ni voljela teti dati da radi bilo što osim da brine oko djeteta jer to znači da će dijete kad - tad zbog toga morati malo pretrpiti. Ni ja većinom ne peglam/ne usisavam/ne kuham kad sam s djetetom jer ne uspijevam. Recimo moj malac teti zaspi u kolicima. Ako je blizu njega i nešto npr. čita pa ga malo pogura kad se promeškolji spavat će joj dva sata i bit zadovoljan kad se probudi. Ako nešto drugo radi postoji šansa da ga to probudi plus što će kraće spavati jer ga možda neće stići uljuljkati na vrijeme pa će biti cendrav. E, sad, ako ima djece koja odspavaju čvrsto, bez intervencija, u posebnoj sobi sat - dva to je već nešto drugo. Moji nisu takvi. Osim toga, ako teta predahne dok malić spava bit će kad je budan poletna i puna energije i neće ni razmišljati kako da ga nečim zabavi da se odmori nego će biti oko njega koliko god on traži. I igrat će se aktivnije s njim.
cvijetak, slažem se u potpunosti.
i moj mali je takav... s tim da neće ponovno zaspat ako ga se malo uljulja...![]()
spava u par navrata po pola sata, 45 min max.
bonizg, ne znam što bi teta uspjela učinit za to vrijeme osim malo pospremit igračke
i pripremit obrok, otić na wc...
jer ja sve ostalo uglavnom radim tek kad muž dođe s posla...
ne znam, imam još mjesec i pol za razmišljanje o cijeni, ali mislim da ću ipak platit malo više.
treba imat sreće pa naletit i na dobru tetu.
a s obzirom da je naše radno vrijeme 8 ili 9 h, teta nam treba na najmanje 10,
pa onda još vrijeme dok dođe do nas, pa do doma... to je cijeli dan.
zar nije plaćena za čuvanje djeteta? a ne za kućanske poslove.. jedino što bi po meni trebala raditi je pospremanje igračaka, odnosno pospremanje za djetetom i priprema obroka.. za peglanje bi trebao biti zadužen netko drugi, npr. mama.. ili ćistilica ako je imate..
Meni se čini logičnim da teta opegla dj. robu ako ima vremena, ako je tako dogovoreno i ako se svi s time slažu.
Mi smo dogovorili da će teta dolaziti svaki dan oko 13h, pospremiti, skuhati i opeglati (dok je sama u stanu), pa pokupiti klince iz vrtića i biti kod nas do 16.30/17h.
Disclaimam da krećemo tek od iduće godine pa je zasad ovo samo dogovor.
Posljednje uređivanje od icyoh : 06.12.2010. at 11:09
meni se čini logičnim da onda teta čuvalica u pauzi može sve; jedan dan pegla, drugi pere veš, treći prozore... pa to su sve stvari koje se plaćaju extra, zašto izdvajati samo peglanje?
sve fizičko je uključeno, osim muža![]()
pa ima djece koja spavaju po 2 , 3 sata ....ta 2 , 3 sata su placena a dadilja npr. gleda tv...zasto?? Neka se brine o djeci tuto completo...sto znaci i peglanje odjece za djecu kao i kuhanje za djecu....drugo je zbilja kad nema vremena...
meni je glupo placati njoj pauzu ako je placena po satu...
pa mozda bi trebala i oprati tu odjecu, pa zasto ne i kupiti. gdje je granica?
ne mogu vjerovati koliko su nasi ljudi primitivni i neprofesionalni kad su takve stvari u pitanju. moja povremena cuvalica je ovo ljeto takve stvari dozivljavala od ljudi koji misle da za tri tisuce kuna imaju roba 24 sata dnevno. a zena koja joj je dovela malu da ju pricuva uz dvoje koje redovito cuva joj nije htjela platiti.
da, ovo sam i ja rekla.
i stvarno ne kužim zašto bi čuvalica imala bilo kakvu obvezu osim čuvanja djeteta :/
pokušavam zamisliti profesora u školi da u rupi između dva sata pegla ravnateljeve košulje ili službenicu u banki dok nema stranku na šalteru lašti šeficine cipele itd itd itd...
ja mislim da je ipak sve stvar dogovora i cijene jer kao sto smo vidjeli tu primjere netko placa 1800 kn za 8 sati u osijeku a u zg svi koje znam da imaju tete niti jedna nije htjela ispod 3000,3500 do 4000 kn za isto 8 sati. sad, zasto bi to bilo u osijeku toliko manje osim ako gospoda za 4000 nije uz cuvanje pristala i po kuci malo pomoci.
plus, puno ovisi i o djetetu koliko je zahtjevno(kao moj npr.) i koliko se uz njega moze a da ne bude ugrozeno ono primarno a to je briga oko djeteta.
Tashunica, Meda, potpisujem!!
užas mi je kako se potcjenjuje taj posao koji nije nimalo lagan.. Mislim da je puno teže i odgovornije čuvati nečije dijete nego svoje i radije bih da čuvalica bude 100% posvećena mom djetetu, da malo i odmori dok dijete spava.. a ne da umorna (jer briga i igra s i oko djeteta iscrpljuje) još i pegla, pere, ne znam što već.. pa kad se dijete probudi da teta ne zna za sebe..
zarrin, cijena cuvalica ovisi o ponudi i potraznji. u zg ima vise ljudi koji su spremni platiti toliko, jer imaju u prosjeku vece place, ima puno ljudi koji su dosli izvan zg-a tu zivjeti pa nemaju automatski bake i dede i dosta je tesko dobiti vrtic. a ima i puno ljudi koji zele da im dijete ne ide prvih par godina u jaslice. a drugaciji je i nacin zivota. tu ljudi uzimaju tete i za skolarce jer nije to samo tako ostaviti dijete samo cijeli dan, ili ako mora ici na neku aktivnost dok roditelji rade itd.
naravno da je druga stvar ako se ljudi bas dogovore da ce teta raditi i nesto po kuci. al ne stoji nikako da automatski mora nesto raditi inace ju bezveze placamo.
i sad zamisli situaciju da dođeš doma, a čuvalica nije uspjela puno očistiti jer je dijete bilo zahtijevno, kako kažeš.
pa taman kad je krenula drugi dan, dijete se probudilo nakon pola sata a ona ispeglala samo tri stvari. nakon 5 takvih dana vjerojatno ima onih koji će početi razmišljati:
a vidi ove, izvlači se na dijete. je l da je apsurdno?
druga je stvar ako netko plaća spremačicu, a oko djeteta koliko stigne.
što se mene tiče ja ne bi tako, granica bi morala biti jasna kao dan. ali tko bi, zašto ne.
čuvalicu se dovodi u situaciju da sama ne zna bi li s djetetom izašla u šetnju ili ga radije pustila da puže, a ona peglala.
ako već vrijedi neki dogovor sličnog tipa, a onda neka čuvalica odradi posao spremačice jedan dan u tjednu kad su roditelji doma.
ponavljam, dogovoriti se može bilo što, ali to nije njen posao, kako ovdje netko tvrdi.
Pretjerujete (a i onako me okvirno zanima imamo li svi čuvalicu pa govorimo iz iskustva ili filozofiramo na temu "što bi čuvalica trebala raditi").
Ja nisam napisala da čuvalica treba čistiti wc, prati podove i sl. dok dijete spava. Niti mi je to nešto što smatram da se podrazumijeva da čuvalica radi. Jedino ako je baš tako dogovoreno i uključeno u naknadu i svi se slažu (doduše tu sam za opciju kakva je moja - da teta pospremi i skuha dok djece nema, a ne da čisti nauštrb djeteta)
No s druge strane - većina ljudi čuvalicu ne prijavljuje zar ne? Samim time čuvalica nema fiksni opis posla zar ne? Kod jedne familije će samo hraniti djecu, kod drugih će ih i prošetati, kod trećih će počistiti za djecom....i svaki taj dogovor je kompromis između tog poslodavca i tog radnika. A ne univerzalno pravilo.
Opis posla (posebno ovako u "sivoj" zoni) ovisi o dogovoru između konkretnih stranki, o novčanom čimbeniku i još nekoliko stvari.
Naravno da zdravorazumski nećemo očekivati da dadilja farba zidove. No da ne može skuhati....
Štp se "pauze" tiče - osobno sam protiv toga da teta pere pod dok dijete spava. No ako dijete ima fiksni ritam spavanja onda ne vidim zašto onda ne bi u ta 2h napravila ručak. Ili pospremila njegove igračke.
Znači da napravi samo ono što bih ja radila da sam doma s bebom (ili MM). A ni ja neću prati prozore dok se dijete igra s utičnicama - pa ne pričamo valjda o tome?
A što se "pauze" - netko je napisao da zašto da plaća tetu u pauzi - ja se s tim ne slažem. Pa i ja imam pravo na pauzu. Doduše, teta si teže organizira 30min "ne smetanja". No ponavljam, ako dijete spava 2h onda u tom periodu može napraviti xy ako je tako dogovoreno i plaćeno.
E da - peglanje je možda glup primjer - ja osobno ne bih htjela da teta pegla dok je dijete doma.
pa iči hebemu, jedno je ako je tako dogovoreno i plaćeno, o tome nitko i ne govori.
boni je to prezentirala malo drugačije. i još netko, ne da mi se tražiti tko.