alga prvotno napisa
Vidim da me se tu još uvijek citira, pa sam odlučila vam pokušati jos jednom prikazati stvari iz druge perspektive:
smatram da sam ja, kao majka, odgovorna za odgoj svoje djece i za kvalitetno provođenje vremena, učenje jezika i ostale aktivnosti. Čuvalica je tu da pričuva djecu i da se sa njima poigra dok mene nema, a ne da me zamijenjuje u mojoj ulozi roditelja.
Ajde sada iskreno razmislite zašto imate potrebu da je čuvalica neka super-žena koja postoji samo u filmovima, koja je odličan psiholog, defektolog, odgajatelj, govori tri jezika i neznam šta još i da zbog toga ima odličnu satnicu...da takva osoba/ako postoji/ vas liši pružanja svega toga vašem djetetu- za 40 kn/sat? Da vas oslobodi uloge roditelja? Zašto onda imamo djecu?
Precijenjivanje tete čuvalice je za mene smirivanje savjesti-jer ne radim dovoljno za svoju djecu. I to ne mislim na vrijeme provedeno sa njima- svatko od nas mora raditi. Ali da li sam bolja majka ako platim nekoga da radi sve umjesto mene?
Da stavim sada stvari u pravu dimenziju: teta čuvalica ne mora znati ni oguliti krušku (kao moja studentica) – mlada je, naučit će. Mora voljeti djecu, što se ne mjeri novcem , jer ako bi veća satnica tu bila od pomoći- onda je to ionako loša čuvalica. Pričuva ih, poigra se. Za sve ostalo smo tu mi- roditelji. I zato to ne može biti ništa drugo nego što i je – svuda u svijetu- posao za džeparac.