Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
Vidim da me se tu još uvijek citira, pa sam odlučila vam pokušati jos jednom prikazati stvari iz druge perspektive:
smatram da sam ja, kao majka, odgovorna za odgoj svoje djece i za kvalitetno provođenje vremena, učenje jezika i ostale aktivnosti. Čuvalica je tu da pričuva djecu i da se sa njima poigra dok mene nema, a ne da me zamijenjuje u mojoj ulozi roditelja.
Ajde sada iskreno razmislite zašto imate potrebu da je čuvalica neka super-žena koja postoji samo u filmovima, koja je odličan psiholog, defektolog, odgajatelj, govori tri jezika i neznam šta još i da zbog toga ima odličnu satnicu...da takva osoba/ako postoji/ vas liši pružanja svega toga vašem djetetu- za 40 kn/sat? Da vas oslobodi uloge roditelja? Zašto onda imamo djecu?
Precijenjivanje tete čuvalice je za mene smirivanje savjesti-jer ne radim dovoljno za svoju djecu. I to ne mislim na vrijeme provedeno sa njima- svatko od nas mora raditi. Ali da li sam bolja majka ako platim nekoga da radi sve umjesto mene?
Da stavim sada stvari u pravu dimenziju: teta čuvalica ne mora znati ni oguliti krušku (kao moja studentica) – mlada je, naučit će. Mora voljeti djecu, što se ne mjeri novcem , jer ako bi veća satnica tu bila od pomoći- onda je to ionako loša čuvalica. Pričuva ih, poigra se. Za sve ostalo smo tu mi- roditelji. I zato to ne može biti ništa drugo nego što i je – svuda u svijetu- posao za džeparac.
Gle, meni djecu cuva baka. I to mi je drago, jer je istina ovo sto pises - ljubav je najvaznija, a baka je sigurno ima najvise, odnosno vise od bilo koje tete cuvalice.

No, da placam tetu, sigurno bi gledala da za svoje novce dobijem najvise. Jer ako za, sad karikiram 30kn dobijes "samo" cuvanje, a za 35kn i cuvanje i edukaciju, kreativnost...onda bi svakako izabrala ovo drugo.

A ovo "oslobađanje uloge roditelja" - da mogu, ja bi najradije nasla osobu da me oslobodi placanja kredita, pa da ne moram raditi. Nazalost, takve osobe ne postoje, pa mame rade, a djecu cuvaju tete, bake ili vrtici.

Tvoja teza da novac ne igra ulogu mi je ipak smijesna - mislis da nepoznate osobe vole cuvati djecu, ali ne radi novca - to bi mene malo zabrinulo. Radije bi da mi dijete cuva netko tko taj posao radi jer mu treba novac, nego netko tko toliko voli moje dijete da mu novac nije bitan - to mi ne bi bilo jasno. (Govorim naravno o nepoznatoj osobi kojoj ne bi bilo bitno da li je placam 15 ili 40 kn/h, jer mi to nije normalno - ako radis, onda je normalno da zelis i biti adekvatno placen za svoj rad).