Peterlin prvotno napisa
no@ je pitala da li dijete s posebnim potrebama ima asistenta u nastavi.
Ja bih rekla da nema, jer da ima ovo se ne bi dogodilo...
makita, tvoje dijete je prvašić, čini mi se. Teško mi je savjetovati što i kako, ali ako to dijete s pp na bilo koji način ugrožava ostalu djecu, škola je dužna poduzeti sve što treba. Ne znam točno kako ide postupak (koji će u krajnjem koraku možda omogućiti tom djetetu da dobije asistenta u nastavi) ali svakako razgovaraj sa stručnom službom ili još bolje, ravnateljem. Slažem se s dream. Razgovor s razrednicom si obavila, dakle ne preskačeš hijerarhiju. Možeš čak tražiti i zajednički razgovor sa svima, tako da to obaviš odjednom i da se nitko ne osjeća kako si nešto rekla nekome iza leđa.
Uostalom, već si obavila dio razgovora i dobila pitanje da li TI ŽELIŠ da se nešto poduzme. Ja bih na takvo pitanje odgovorila potvrdno. Naravno da želim da se takva situacija ne ponovi i inzistirala bih na tome. Ovisno o klimi u razredu i tvom odnosu s razrednicom (i ostalim učiteljicama - boravak, strani jezici, izborni predmeti) možeš zatražiti da se taj problem raspravi na roditeljskom sastanku, javno. Ne znam kakvi su običaji u tvojoj školi, ali kad se nešto slično dogodilo u razredu mog starijeg sina, išlo je tako. Na roditeljskom smo raspravili o problematičnim situacijama (doduše, kod nas nije došlo do namjernog ozljeđivanja, nego do slučajnog, ali opet - ozljeda je nastala u školi).
Osoblje škole jako dobro zna kakva je procedura dobivanja rješenja o posebnom obliku školovanja i da je jako teško dobiti asistenta u nastavi. No, to nije tvoje zaduženje. To je posao razrednika i stručne službe. S druge strane, vidi kako dišu drugi roditelji - ako imaju isto iskustvo, tj. ako to dijete ugrožava i druge, možete tražiti da se tom djetetu pomogne. Ja bih upravo na taj način predstavila svoje zahtjeve: tom djetetu treba pomoć, a tako će biti lakše i učiteljima i tebi.
Druga je stvar kako će to dalje ići, ali to je na dugačkom štapu. Dijete neprimjerenog ponašanja treba pomoć stručnjaka, a tvoje dijete i ostali trebaju zaštitu i tu za tebe priča (za sada) završava.
Sretno i ne ponovilo se...