Malo sam prolutala i ovim dijelom foruma pa vidim da je još davno bilo upita o zdravim kolačima/keksima. Ja sam dugogodišnja vegetarijanka makrobiotičkog usmjerenjai također smatram da je jako, jako bitno izbjegavati rafinirani šećer u prehrani male djece. Pa evo dva recepta za istomišljenice ili one koje su voljne eksperimentirati - sve je bez šećera, jaja, mlijeka i bijelog brašna:
PITA OD JABUKA (za jesenske večeri pod dekicom, uz fini čaj)
8-10 jabuka
1/2 šalice ječmenog slada (ima u dućanima zdrave hrane i u Billi - hrpa B vitamina!)
1/2 žličice cimeta (ja stavim više)![]()
1 šalica nasuho poprženih i narezanih lješnjaka
2 žlice brašna
Ogulite jabuke, narežite i kuhajte 10min sa ječmenim sladom, cimetom i brašnom da bude gusto. Dodajte lješnjake. Stavite da se hladi.
2 šalice (oko 2dl, može čaše od jogurta) brašna tip 850
1/2 šalice kukuruznog brašna
1/2 šalice ulja
1/2 šalice soka od jabuke (bez šećera)
prstohvat soli
Zamijesite - ako vam se čini pretvrdo, dodajte malo više ulja. Tijesto treba biti poput resice uha na dodir- to je najsličniji opis koji mogu naći![]()
Podijelite na dva dijela, razvaljajte svaki. Ispecite prvu koru 10min na 180 stupnjeva na nauljenom limu. Ohlađenu smjesu od jabuka stavite na ispečenu koru, pokrijte drugom korom, slijepite rubove i izbušite rupice da može izlaziti para. Pecite pola sata na 180-200 stupnjeva.
KEKSI OD KIKIRIKIJA
2 žlice vruće vode
6 žlica ječmenog slada
6 žlica maslaca od kikirikija
1/4 žličice vanilije u prahu
1/2 šalice brašna tip 850
1/4 šalice grožđica
Pomiješajte sve sastojke u jednoličnu smjesu i žličicom nanesite tijesto na nauljeni lim (treba biti 12 keksića). Vlažnom vilicom malo pritisnite svaki keks. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 15 min na 180 stupnjeva - jako pazite jer vrlo lako zagore ako ih pečete duže od tog.
Ekstra savjet: nauljite šalicu/žlicu kojom mjerite slad - uštedjet ćete si puno muke.
Eto, nadam se da ćete uživati, ako ima potrebe za još ovakvih recepata, javite se, ima toga još...![]()