-
Drage sve,
evo komentare jedne bilzanke - mame blizanaca.
Uvjerena sam da blizance ne treba razdvajati, posebno ne tako rano, a većinu argumenata ste već navele.
Sigurno da je važno jačiti ih svako za sebe, i to je odgovornost i zadaća kako roditelja tako i stručnjaka koji rade u vrtiću, školi....
Ali nikako nije put da ih se odvaja, jer time na poštujemo njihovu prirodnu povezanost.
U iznimno malom broju slučajeva i ekstremnim uvjetima to bi možda bilo bolje, no i tada se sigurno može naći način da ih se podrži nenasilno. Naime, bliskost koju većina blizanaca dijeli je velika, i razdvojiti ih zasigurno donosi ogroman stres i mnogo više minusa negoli pluseva.
Naravno, kad porastu, i sami to požele -onda je to i dobro za njih. A ako smo do tada dobro odradili svoj posao u podržavanju svakog pojedinačno - onda to i neće biti veliki problem.
i - konačno - moram istaknuti nešto što me uvijek muči kad se ovo pitanje otvori: zašto uopće netko razmišlja o tome bez da pita NJIH? pa nisu u pitanju koferi li kućni ljubimci, već osobe s vrlo jakim uvjerenjima, vezama i iskustvima - baš kao i svatko drugi. Samo jačom vezom.
Jako me veseli vidjeti kako veliki broj vas ima jedan pozitivan stav prema uvažavanju posebnog odnosa među blizancima.
A što se tiče savjetovanja sa stručnjacima u školama....na žalost, moram vas upozoriti da određen broj stručnjaka ima apriori stav za razdvajanje, iako slabo argumentiran - čisto radi te neke američke mode da se tako s blizancima čini....raditi stvari po inerciji je za mene uvijek najgori izbor. Odluke bi trebale biti ZA, a nikad PROTIV, pa pod kakvim god razlogom (ili izgovorom) se skrivale....
sretno svim prvašićima, i mamama i tatama,
uživat ćete i više nego drugi - jer blizancima je mnogo lakši svaki novi start, imajući podršku jedno u drugome. a tu su i ti navedeni praktični detalji.
naravno, bit će osjetljiviji na uspoređivanje, ali i u tome isto tako - uvijek ih podržimo da gledaju sebe. to je teško kad izgledaš jednako, ali ako svatko zna u čemu je dobar i da sve može uspjeti uz trud i podršku - to će ići predivno. VIdite i u medijima koliko uspješnih blizanaca koji se skupa bave sportom ili drugim poslovima. Podrška koju si daju urodit će trostrukim plodovima!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma