Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Beba 5 mjeseci i temperatura. Čepić ili oblozi?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Beba 5 mjeseci i temperatura. Čepić ili oblozi?

Smjehuljica, 5 mj i nešto preko 7 kg, se probudila s temperaturom 39,0 mjerno u guzi, dakle to je 38,5 kako čitam. Pretpostavljam da je viroza, ja sam kurila za vikend, samo jedan dan.
    Zovem frendicu s dvoje male djece, savjetuje hladne obloge po cijelom tijelu i golišanje.
    Svekar donosi Lupocet čepiće (nek su doma), apotekarka kaže 1/2 čepića.
    Zovem doktoricu, dobijem drugu smjenu, kaže 2/3 čepića, pita da li papa dovoljno, da kažem. Ok, to je to 2/3 čepića po potrebi.
    Dolazi popodne zovem svoju doktoricu, sestra kaže cijeli čepić, obloge od vode i alkohola (!?).

Ja vjerujem da mama zna najbolje i držim ju samo na oblozima, temperatura varira, od 37,6 mjereno u guzi dakle 37,1 do max 38,5 mjereno u guzi, dakle 38. Čistimo nosić usisavačem (joj koja trauma!), golišamo se, uredno jede, spava mrvu manje nego inače, dobro je raspoložena, po ničemu osim, malo po okicama se ne vidi da nešto ne štima. Zadovoljni smo kako nam ide prva borba s virozom.

No, bliži se noć... očekujem da će temperatura rasti. Imate li preporuke za izbjeći čepiće? Znam da se daju tek iznad 38,5. Do kojeg doba u noći temperatura obično raste? Mi obično zapemo između 11 i ponoći... ako do tad ne poraste iznad 38,5 hoće li iza ponoći?
    Znam da je to individualno i da je teško išta prognozirati, ali bi rado čula iskustva i savjete iskusnih mama koje preferiraju izbjeći lijek ako je moguće.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nikako alkohol. Oblozi od malke vode su ok.
    Ne moraš skidati čepićima ako su oblozi dovoljni, a dijete se dobro osjeća (doji, mokri, ne plaće kao da ju nešto boli, nije jako klonula)
    Temperatura najčešće raste navećer, paracetamol je prvi lijek izbora kao oblozi ne pomažu. Ne postoji čarobna granica u brojkama kada se temperatura skida, granica je više psihološka kod svakog roditelja i ovisi o stanju dijeteta. Koliko miligrama pareacetamola imaju ti čepići, treba izračunati koliko joj treba po kilaži, da znaš ako zatreba.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Sirius, hvala na brzom odgovoru.
    Čepići su od 120 mg. Koja je formula?

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

10-15 mg po kg tjelesne težine

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Minimalna doza paracetamola je 10 mg/kg u jednoj dozi, max. 4 puta u 24 sata. Maksimalna 20mg/kg.
    7kgX10mg = 70 mg (minimalno) znaći između 1/2 i 2/3 čepića
    u teoriji možeš i cijeli čepić jer je 7 kgX20mg= 140mg, znaći jedan čepić je ispod maksimalne doze za kilažu.

Nemoj se bojati bojati temperature nego samo prati stanje, a nemoj se bojati niti paracetamola ako bude potreban.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Možda zbog opsežanog posta izgleda da sam u panici, ali zbilja nisam.
    Paracatamol je za nuždu, do tad se igramo s mokrom krpicom. Naravno da ćemo ga uzet, ali ne bi bez stvarne potrebe. Ako joj stavim čepić pred spavanje, bude li potrebno, misliš da može izdržati do jutra? Da ju ne gnjavim s mjerenjem do spava....

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To je individualno, tako da ne mogu reći . Što se mjerenja tiče , možeš usne prisloniti na njezino čelo , pa ako ti se čini da je vruća, mjeri i toplomjerom.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Hvala.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Paracetamol djeluje cca 6 sati, tako da dijete pod temp. treba provjeravati i tijekom noći. Najjednostavnije je gurnuti i prisloniti dlan djetetu na prsa ili leđa (znači velika površina na veliku površinu) i procijeniti i bez mjerenja gori li ili ne. Udovi i lice nekad znaju zavarati i ne djeluju tako topli kao što toplomjer pokaže.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ak je hladno ili mlako u sobi onda i čelo ili lice je pretežno takvo, pa me jedna pedijatrica naučila da detetu treba pipat trbuh, onda se vidi dal stvarno ima temperaturu,ak skupa svavate,nek bude samo u bodiju s dugačkim rukavima, i pokrivena s frotirkom, pa lako malo nutra unutiš dlan i provjeriš stanje.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Da, inače spavamo skupa, ali noćas ću ju staviti u knderbet, jer joj se slijeva sekret iz nosića, pa smo prošlu noć, zapravo današnje jutro provele spavajući u fotelji, jer ju je to budilo... za noćas sam u kinderbet ispod madraca stavila ručnik, tako da nastane mala kosina, da olakša otjecanje te sluzi, ako je još bude. Kinderbet je uz naš krevet, u istoj razini, gotovo isto kao da je s nama u krevetu.

Trbuščić? Ok. U tavanskom smo stanu, s puno krovih prozora, okrenuti prema zapadu, sad je 23,8 uz prizvoren prozo, grijanje danas nije radilo, redovito sam zračila. Sad je, a i dio dana je bila, u bodiću s kratkim rukavima, za noć ćemo u duge.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Na 38,5 bih sigurno dala tako maloj bebici čepić prije spavanja i mir.
    To je ipak noć i mala beba, a sa temperaturom se nije za igrati. Oblozi po danu da svakako, zbog čestog kontroliranja
    temperature i vidiš dijete kako se ponaša.
    Tako ja radim, previše se bojim konvulzija.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja pak ne bi dala osim ako se beba ne bi budila i/ili plakala. moji i s temperaturom spavaju, a ako vidim da se muce ili sl. dam paracetamol.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Na 38,5 bih sigurno dala tako maloj bebici čepić prije spavanja i mir.
    To je ipak noć i mala beba, a sa temperaturom se nije za igrati. Oblozi po danu da svakako, zbog čestog kontroliranja
    temperature i vidiš dijete kako se ponaša.
    Tako ja radim, previše se bojim konvulzija.
    x
    Moj je u prvoj temperaturi u spavanju dobio prve konvulzije sa 7,5 mj. (temperatura oko 38,5). Slučajno sam se zatekla u sobi kad je počelo, nisma ni znala da je bolestan. Ne želim ni misliti što bi bilo da nisam. Kad dijete prvi puta ima temperaturu, ne znaš kako će na nju reagirati. 38,5 je dovoljno visoka temperatura da bih ja radije dala nešto nego strepila cijelu noć. Kod beba konvulzije dođu bez prethodnih znakova upozorenja (iskusila nekoliko puta).

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Volim čuti različita mišljenja, hvala na odgovorima. ali svejedno ufff, na konvulzije nisam ni pomislila.
    Ona je sad razigrana, priča, živahna... kao i svaku večer u ovo doba. Temperatura pred 5 min 37,7. Zadnji put sam stavljala obloge pred cca sat.

Obično zaspi oko ponoći, još imamo vremena da odlučimo što ćemo. Razmišljam i o tome da budilicu stavim na svakih sat vremena, da ju isprepipam.
    Jednom sam ja uzela paracetamol na 37,3 i skinuo mi je temperaturu na ispod 36. Pa se pitam koliko je pametno staviti čepić ako temp. nije zbilja preko 38,5.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa i trebaš staviti budilicu na svakih sat - dva i kontrolirati temperaturu. Nama dijete obično zakuri između ponoći i 2-3 ujutro.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa i trebaš staviti budilicu na svakih sat - dva i kontrolirati temperaturu. Nama dijete obično zakuri između ponoći i 2-3 ujutro.

ovako i kod nas

ako je već sada temperatura viša nego prije dva sata, onda je velika vjerojatnost da će i dalje rasti

i "pusomjeri", "trbuhomjeri" nisu uvijek mjerodavni, toplomjer je najsigurniji
    sve to ovisi o djetetu
    imam ih troje i svakome se drugačije morala mjeriti temp dok su bili bebe

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Znači, da svaki put skidam pelenu i toplomjer u guzu?
    Neće baš biti sretna...

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    ovako i kod nas

ako je već sada temperatura viša nego prije dva sata, onda je velika vjerojatnost da će i dalje rasti

i "pusomjeri", "trbuhomjeri" nisu uvijek mjerodavni, toplomjer je najsigurniji
    sve to ovisi o djetetu
    imam ih troje i svakome se drugačije morala mjeriti temp dok su bili bebe
    x

Mi smo skoro uvijek dežurali, tj. spavali smo na smjene, tj. jedan je uvijek bio budan.Ali mi smo konvulzičari. Sad kad je "konvulzičar" prešao petu godinu, a mlađi puno bolje podnosi temperature, sad se i mi budimo svakih sat-dva,ovisno o situaciji. Ja si ne mogu zamisliti da ih ne provjeravam dok su bolesni, ali ima nas različitih, a kao što smo već rekle, i djeca različito podnose bolesti.

Držite se
    Posljednje uređivanje od Freja : 21.03.2012. at 22:58

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Evo spava. Baš mi je žao što ćemo ju morati buditi.
    Može li se tako malima temperatura mjeriti i pod pazuhom? Bilo bi joj puno lakše...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

baš sam htjela napisati da mjeriš ispod rukice

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Tako ću. Da ju baš ne zdrmam svako malo.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nadam se da je noć dobro prošla.

Mi svojima oduvijek isključivo mjerimo ispod ruke (možda jednom ili dva puta u guzi starijumu) jer nam je to jednostavnije i po danu, ne samo po noći. A po noći to napravimo bez da se probude. Samo pazim da im obućem pidžamicu koju lako dignem.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

covjece kad vas citam pomislim da sam s druge planete

ne samo da ne dajem paracetamol preventivno nego djeci ni ne mjerim temperaturu, osjetim kad su vruci jer kure i lijek dajem prema ponasanju, ako spavaju ne budim, a dok spavaju/spavam ne provjeravam

tako sam radila dosad, a kad sam vas procitala s konvulzijama.. hmm

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mislim ne mjerim ni sebi temp (da ne ispadne da ih zanemarujem ) osim kad mi je ful lose, ali tad znam da ju imam samo me zanima kolko

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Noć je super prošla, pred spavanje je bilo oko 37, ili čak mrvu manje, ne sjećam se više, dakle u opadanju, pa smo mjerili samo svaka 2 sata. Nije bilo temperature i ni sad ju nema.
    Spavala je čvrsto u kinderbetu i ja napola s njom. Pred jutro su ju počeli mučiti sekreti, pa sam ju stavila na spava na meni u povišenom položaju, da se lakše slijeva. Idemo sad opet na spavanje.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Evo spava. Baš mi je žao što ćemo ju morati buditi.
    Može li se tako malima temperatura mjeriti i pod pazuhom? Bilo bi joj puno lakše...
    Ja bebi mjerim pod pazduhom dok dojim, tako mi je najlakse, jednom rukom drziim toplomjer

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    covjece kad vas citam pomislim da sam s druge planete

ne samo da ne dajem paracetamol preventivno nego djeci ni ne mjerim temperaturu, osjetim kad su vruci jer kure i lijek dajem prema ponasanju, ako spavaju ne budim, a dok spavaju/spavam ne provjeravam

tako sam radila dosad, a kad sam vas procitala s konvulzijama.. hmm
    Konvulzije imaju djeca sklona konvulzijama . Mogu se dobiti od naglog skoka temperature isto tako i od od naglog spuštanja. Nema to veze sa preventivnim davanjem paracetamola (osim tih rizičnih skupina koji već imaju potvrđene konvulzije, pa su na terapiji ili preporučenoj preventivnoj terapiji u slučaju povišene temperature).

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mikka mislim da ima veze i s duljinom tvog potpisa
    ja se sad neusporedivo manje bojim temperature nego s prvim djetetom. Konvulzije srećom nikada nisam doživjela.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Konvulzije imaju djeca sklona konvulzijama .
    E, to sam i ja pomislila nakon Frejinog posta. Ali, prva beba, prva temperatura... nikad ne znaš što te čeka.
    Drugi put ćemo manje štreberski pristupiti temperaturi.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U kući uvijek moraš imati paracetamol (ja svojoj koja ima cca 7kg dajem Efferalgan čepić 80 mg), ibuprofen i voltaren. Ne želiš znati kako je to kad temperatura divlja i kad je ne možeš s ničim spustiti. Imaj ti lijepo sve spremno. Iako je ovo očito samo prolazna virozica s malom temp. I drago mi je da joj je bolje

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    E, to sam i ja pomislila nakon Frejinog posta. Ali, prva beba, prva temperatura... nikad ne znaš što te čeka.
    Drugi put ćemo manje štreberski pristupiti temperaturi.
    x

Upravo to. Nisam ni po čemu mogla znati da mi je dijete sklono konvulzijama - nema ih u obitelji, trudnoća i porod normalni, dijete općenito savršeno zdravo. Kod nas su konvulzije bile prvi znak prve bolesti ikad.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •