Smjehuljica, 5 mj i nešto preko 7 kg, se probudila s temperaturom 39,0 mjerno u guzi, dakle to je 38,5 kako čitam. Pretpostavljam da je viroza, ja sam kurila za vikend, samo jedan dan.
Zovem frendicu s dvoje male djece, savjetuje hladne obloge po cijelom tijelu i golišanje.
Svekar donosi Lupocet čepiće (nek su doma), apotekarka kaže 1/2 čepića.
Zovem doktoricu, dobijem drugu smjenu, kaže 2/3 čepića, pita da li papa dovoljno, da kažem. Ok, to je to 2/3 čepića po potrebi.
Dolazi popodne zovem svoju doktoricu, sestra kaže cijeli čepić, obloge od vode i alkohola (!?).
Ja vjerujem da mama zna najbolje i držim ju samo na oblozima, temperatura varira, od 37,6 mjereno u guzi dakle 37,1 do max 38,5 mjereno u guzi, dakle 38. Čistimo nosić usisavačem (joj koja trauma!), golišamo se, uredno jede, spava mrvu manje nego inače, dobro je raspoložena, po ničemu osim, malo po okicama se ne vidi da nešto ne štima. Zadovoljni smo kako nam ide prva borba s virozom.
No, bliži se noć... očekujem da će temperatura rasti. Imate li preporuke za izbjeći čepiće? Znam da se daju tek iznad 38,5. Do kojeg doba u noći temperatura obično raste? Mi obično zapemo između 11 i ponoći... ako do tad ne poraste iznad 38,5 hoće li iza ponoći?
Znam da je to individualno i da je teško išta prognozirati, ali bi rado čula iskustva i savjete iskusnih mama koje preferiraju izbjeći lijek ako je moguće.