Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Nazivi spolnih organa - na hrvatskom

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno Nazivi spolnih organa - na hrvatskom

Spomene se tu i tamo činjenica da većina nas odraslih ne zna imenovati spolne organe (svoje i tuđe) u nekom društvu, npr. To počinje u djetinjstvu, kad nas uče obično razne umanjenice i okoplotne nazive. Tako tu ima: pipija, piša, žaba, koka, smokvi i raznorazne flore i faune, a rijetko nešto ispravnije. Kad odrastemo, glupavo je s drugim ljudima komunicirati tim riječnikom, a ispravne nazive teško prevaljujemo preko usta, jer ih nismo nikad koristili. I onda dođe do toga da dvije odrasle žene spominju probleme ''tamo dolje''. Mislila sam da ću ja svoju djecu učiti ispravno, a ipak sam ostala na onim uvriježenim: piša i guza. Uspjela sam, osim ''cica'', spomenuti i pojam ''dojka'', što im je normalno zvučalo, jer je vezano uz dojenje. Znam ženu koja je djecu naučila da je žensko spolovilo - piša, a muško - pišo .
    Znam da će dosta vas reći da djecu uči ispravnim nazivima, što je dobro, ali moram pitati: Znamo li mi uopće sve ispravne nazive? Ne računam nazive na latinskom, engleskom i drugim jezicima, već pravilne hrvatske nazive. Na latinskom je lako. Najblesavije mi je miješanje naziva iz raznih jezika, kao npr. u ovom članku:
    http://www.index.hr/xmag/clanak/amer...se/605623.aspx
    Tu u istoj rečenici novinar spominje ''ženske reproduktivne organe - vulve, maternice i cervikse'', jer očito nema pojma kako sve to skupa nazvati.

Pa pomozimo si i nadopunimo praznine (prvi stupac - nazivi nastali iz stranih jezika, drugi stupac - hrvatski nazivi):
    Žena:
    (npr. ova slika):
    http://www.edoctoronline.com/medical...p?c=4&id=22025
    - ovarij = jajnik
    - tuba uterina, tube = jajovod
    - uterus = maternica
    - endometrij = unutarnja sluznica maternice
    - cerviks = grlić maternice
    - vagina = rodnica
    - klitoris = dražica
    - vulva = stidnica (koliko ja shvaćam, to je zajednički naziv za vanjske, vidljive dijelove)
    - labije = male i velike stidne usne

I sad, ako želite spomenuti u razgovoru svoj spolni organ, treba reći....što? Vagina? Nije, to je samo jedan dio svega, tj. rodnica. Vulva? Nije, to je samo vanjski dio. Što nam ostaje, prosvijetlite me. Moj organ? Tamo dolje? Moja gospođa? Amerikanci ju većinom zovu vagina, a Oprah npr. vađejđej

Muškarac:
    (npr. ova slika):
    http://www.mayoclinic.com/health/medical/IM02745
    - penis = ???? Kako se kaže na hrvatskom?? Penis nije hrvatska riječ. Jednom sam čula da se kaže ''nježnik''. Da mi je vidjeti muškarca koji će se složiti s tim nazivom
    - skrotum = mošnje
    - testis = jaje?
    - uretra = mokraćovod (nije spolni organ, ali je blizu svega)
    - prostata = ? ja mislim da nema drugi naziv. Ima?

U nekim knjigama penis nazivaju ''ud'' ili ''udo''. To mi baš ne drži vodu, jer su mi udovi ruke i noge. Znači kad muškarac želi osloviti svoj spolni organ (kulturno), reći će na hrvatskom.....???

Oprostite ako je tema glupava, ali jednostavno me zanimaju tuđa iskustva i ima li naš bogati hrvatski jezik rješenje za ovu zavrzlamu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne razumijem pitanje ?! Penis/pimpek je ud a vulva/pipica je stidnica. Doduše nisam baš sigurna na što točno mislim kad kažem pipica - ali rekla bih da mislim na stidnicu.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

prostata = kestenjača

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Piša i pimpek!

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Doduše nisam baš sigurna na što točno mislim kad kažem pipica
    Uh, uvijek se trgnem na ovo...

On topic, prostata je predstojna žlijezda.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Nastojim ne spominjati svoje spolne organe u razgovoru koji traži učeno hrvatsko nazivlje.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Nastojim ne spominjati svoje spolne organe u razgovoru koji traži učeno hrvatsko nazivlje.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Piša i pimpek!
    Nije piša nego pišulja!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mi smo čak i uparili pišu i guzu i pišulju i guzulju. Kod nas i guza ima muška i ženska.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Rekli bi moji dečki: Dečki imaju pišu, a cure crticu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sss prvotno napisa Vidi poruku
    Rekli bi moji dečki: Dečki imaju pišu, a cure crticu
    Moj srednji jučer čitao strip Duricu i nije mu bilo jasno zašto piše da Durica ima crticu, pa smo pojasnili jer mi baratamo samo s muškim spolnim organima (udovima - baš čudno zvuči u množini).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •