Ifi, šapnit ću ti da Davor i ostali ne čuju: ja sam stavila obično maslo i malo dežurala da se ne zapali
To je onaj dio: podomaćila sam recept
Ifi, šapnit ću ti da Davor i ostali ne čuju: ja sam stavila obično maslo i malo dežurala da se ne zapali
To je onaj dio: podomaćila sam recept
Ghi je praktično čista mliječna masnoća i ne deblja. Mislim da možeš probati bez straha. Ne vjerujem da unutra ima ičeg što bi ti škodilo, posebno ako ti je kefir OK. I ne deblja.
Možda sam zaboravio napomenuti da ne deblja?
Posljednje uređivanje od Davor : 17.04.2012. at 20:58
Nemam baš problema s debljanjem. Više me muči što da pojedem, takva intolerantna. Probat ću! Baš me zanima! Hvala ti!
Boja hrastovine i bukovine?![]()
Sreća pa imam je jedan i drugi parket doma pa mogu pogledati.![]()
evo još jednogbrzog kolača
http://www.coolinarika.com/recept/mravlji-kolac/
Ima jedan koji me je oduševio, ali ga svejedno rijetko radim: globi. Imali smo topic o tome: http://forum.roda.hr/threads/65359 kopiram...
Globi (jednina: globus) starorimska poslastica
500g svježeg sira
300g griza
med
nemljeveni mak
friteza
Od sira i griza se izmijesi gnjecavo tijesto s jednim jedinim kriterijem - da se od njega dade oblikovati kuglice ø5cm. Kuglice je najjednostavnije oblikovati s nauljenim rukama. Kuglice se lagano i ne s prevelike visine frknu u vrelo ulje ~170°C i prže se dok ne porumene. Po potrebi žestoko protresti mrežicu friteze ako su se primili za nju. Gotovi globi se uvaljaju u med i u mak.
Ovoga smo se nakrkali na danima Andautonije, a i dan potom. Treba znat' stat'.
Primjedba: nema soli.
A u nedostatku friteze? Može i duboka tava? Ne baš, ha?
sigurno može tava,jer kolač se zove Starorimska poslastica ,a tada nije bili friteza!
pravila sam mokri kolač. Drugi put ću dodat grožđice pa ću vidjet, ovako mi je bio ok, al sam uz to smutila šlag i zobali smo višnje iz sirupa
Ipak, još sam u potrazi onog the američkog kolača. Usput, količina je bila dvostruka. Kako bi se ovaj pekao ako ga udvostručim? Bi li uspio?
Samo da dam izvještaj, danas je kolač mnooooooooooogo bolji. Moglo bi se još stavit više mlijeka da bude još sočniji, i probat ću radit duplu količinu. I mislim da ći probat dodat ponešto što mi se nađe pri ruci, npr. grožđice
Onaj američki zapravo ima naziv sacher i našla sam jednu nejasnu škrabotinu koju sam kao tada razumjela i trebala prepisati, al nisam ugl. sastojci su dupli i jako slični...bar onaj dio koji sam dekodirala
Eto, od m dobila kuharicu slastica (što drugo), pa ću se sutra iskušati u izradi torte.. Ako uspijem, idem dalje, pa se priključujem temi
Biskvit mi je zasad jedini uspjeh na tom području..
U tavi je premalo ulja, za globe je bolje uzet neku šerpicu.
Tako nekako, a ulje treba biti jako vruće. Može ih se pecati nekakvim alatom za vitlanje po vrelom ulju jer ih se u jednom trenutku ne može imati jako puno na prženju. Oblikuju se jedan po jedan.
Prilično je važno da mak bude nemljeven jer to daje posebnu draž.
KOLAČ OD BANANE I ORAHA
150 g (1/4 šalice) brašna
1 1/2 zlicice praška za pecivo
100 ml (1/2 šalice) jogurta
2 banane, zgnječene
50 g (1/4 šalice) nasjeckanih oraha
1/2 zlicice ekstrakt vanilije
prstohvat muškatnog orascica
50 g (1/4 salice) muscovado secera
50 g (1/4 salice) putra
Pomijesa se brasno s praskom za pecivo. Jogurt s bananama, orasima, vanilijom i muskatnim orascicem.
Secer se istuce s putrom.
Postepeno se dodaje jedna zlica smjese s jogurtom.
Pece se 30 min na 180 stupnjeva.
To je recept iz knjige THE BOOK OF EGGFREE CAKES, Cintia Stummers.
Ima jako puno recepata svih vrsta, jednostavnijih i slozenijih, slanih, nekih klasicnih kolaca prilagodenih za one koji ne jedu jaja i za vegane Mjere su usporedno u gramima i salicama, zlicama pa nije obavezno koristiti vagu sto je meni velika prednost.
Ja po toj knjizi obavezno radim i mafine i jedan kolac s povrcem.Za ovaj s povrcem jedino treba malo prije skuhati povrce, inace je isto jako jednostavan. Ili ako nekad ostane skuhanog povrca moze se koristiti u kolacu.
KOLAC OD POVRCA
300 g (2 1/2 salice) brašna
1/2 zlicice papra
6 zlicica praska za pecivo
1 zlicica soli
100 ml (1/2 salice) suncokretovog ulja
2 zlice naribanog sira ili tofua
300 ml (1 1/4) salice mlijeka
250 g (1 1 /2 salice) nasjeckanih mahuna, prokuhanih
2 mrkve, prokuhane i nasjeckane
100 g (1/2) salice nasjeckanih maslina
1 zlica nasjeckanog persina
Pomijesa se brasno, papar, prasak za pecivo i sol. Dodaje se ulje, sir i mlijeko. Umijesa se skuhano povrce, masline i persin.
Pece se 40-45 min na 180 stupnjeva.
(moze se koristiti bilo koja druga kombinacija povrca, taj je kolac uvijek pun pogodak)
Kakao-kocke
1/4 l mlijeka ugrijati i u njemu otopiti 10 dkg putra
2 jaja
15 dkg šećera
5 dkg kakaa
25 dkg brašna
1 prašak za pecivo
Sve smiksati i staviti u vruću pećnicu, peći na 180, ne prepeći.
KOH OD RIŽE
zakuhati 4 dl vode sa malo soli, staviti 20 dkg RIŽE
kad opet zakuha doliti 4 dl mlijeka.
U kuhanu ohlađenu rižu dodati:
1 žlicu putra
3 žlice šećera
2 žutanjka
2 tučena bjelanjka ( ako vam se ne da tući, super je i ako se samo stave cijela jaja)
Ulit u tavu namazanu i posipanu mrvicama
Peći dok ne požuti gore, oko 30 min.
"TORTA od LIMUNA"
75 g putra
170 g šećera
75 g svježeg sira
3 žutanjka
3 tučena bjelanjka
175 g brašna
prašak za pecivo
sok od limuna i korica od nešpricanog
Stući putar i šećer pa sve dodati pomalo. Bjelanjke na kraju umiješati.
Peći kao okrugli biskvit.
MEDENI KOLAČ
250 g brašna
1 jaje
90 g putra
malo cimeta
150 g meda
250 g pekmeza
2 žlice tople vode
mrvicu soli
Maslac i med otopiti.
Masa mora biti mekana
Peče se oko 1 sat dok ne posmeđi
Dosta za sada, zar ne?![]()
Evo jedna brzinska,superfina torta
CAPREZE TORTA
5 žumanjaka i 4 žlice tople vode izmiksati
dodati 15 dkg šećera(u original receptu 20 dkg) i 1 vanilin šećer
Otopiti 20 dkg maslaca i 20 dkg čokolade za kuhanje pa umiksaj u žutanjke
30 dkg badema malo popržiti i samljeti pa umiksati u smjesu
Umutiti snijeg od bjelanjaka pa kuhačom lagano umiješati u gornju smjesu
peći cca 40 min na 170C
Gore mora biti hrskava iznutra mekša(piknuti čačkalicom)
Kad se ohladi posuti šećerom u prahu
Poslužiti sa tučenim vrhnjem ili sladoledom
Posljednje uređivanje od bodo : 01.05.2012. at 11:09
BP, baš ovako kako piplica kaže.
Na sredinu kalupa naizmjenično stavljaš svijetlu i tamnu smjesu. Ja sam stavljala po tri žlice svijetle, na tu hrpicu tri žlice tamne... i tako dok sve ne potrošiš. Jednostavan postupak, a rezultat efektan.
Ne možeš pogriješiti, svakako će izgledati lijepo kad ga razrežeš.
evo upravo ga stavila peci ali se ne dize bas....nadam se da nije pao
Beti3, ova torta od limuna, koja je veličina protvana (promjer), i koliko ju dugo peces i na koliko stupnjeva?
Ne radim nikakve kolace sa sirom, uvijek sa cokoladom i sl., pa nemam osjecaj i pitam.
Zebra kolac napravljen i pojeden
Nazalost sare se nisu vidjele vec je donji dio bio tamni a gornji bijeli
Mislim da treba mrvicu vise brasna staviti u tamnu smjesu i u manji kalup...drugi put cu tako
Med se koristi kao ljepilo za mak, dakle, samo provozaš globus kroz med na tanjuru i potom kroz mak na drugom tanjuru. Mak svakako treba biti u zrnu, a prije upotrebe je dobro pošnjofati da nije slučajno užegao - svašta prodaju po dućanima.
Tijesto nema posebne potrebe puštati da odstoji. Gris se sasvim dovoljno napije tekućine dok se mijese.
Jurana, sličan pravimo i mi, ali je zdravija varijanta.
2 šalice zobenih, 2 jabuka, 1 jogurta, malo sode bikarbone, 2 jaja (domaća), pola do 1 šalica prokuhanih grožđica, malo maslinovog ulja, cimet.
Znači, bilo ulje si zamijenila maslinovim i dodala si grožđice.
Vidim da su ostali omjeri isti.
Dobro.
Sad je sezona bagrema (skoro prošla, zapravo).
Možete napraviti isti onaj biskvit s jogurtom koji se spominje na početku teme, i u njega umiješati bagremove cvjetiće, što više to bolje, koliko god tijesto može prihvatiti (prije toga bagrem par puta isprati i istjerati bube, te skinuti s cvjetiće s grozda).
Ta kombinacija ima jako neobičan i fin okus.
Zanimljivo mi je to s abagremom. Voljela bih probati.
Na ovaj recept si pomikaki mislila? U tom slučaju izbaci ću šećer i ulje, dodati brašno od pira pa modificirati po svojim prehrambenim uvjerenjima.
2 jaja
1 i po čaša šećera
pola čaše ulja
1 jogurt ili čaša mlijeka ili pola-pola
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo
Evo jednog brzog, i bez pudinga je dobar. Kada se ohladi samo slag staviti i u frižider.
http://www.coolinarika.com/recept/to...ukama-cijelim/