Baš mi je drago, ninik, dobro si se sjetila za višnje-s tim ne možeš falit! Ja znam ponekad umjesto šlaga, prelit čokoladnom glazurom, isto je fin (u vrijeme PMS-a, kad me drma čokoladna groznica).
Ako volite mak, probaj i ovaj drugi, još je bolji.
a koh od griza
pa sa malo čokolade unutra
ili koh od griza s grožđicama
5 minuta pripreme
dječji kolač
Napravila sam brzi kolač od kalimero, samo sam smanjila secer i dodala 2-3 zlice pekmeza unutra i bio je mljac, slurp, fiiiini.
ma nema procedure
umutiš žumanjke sa šećerom, a u drugoj zdjeli snijeg
dodaš griz i prašak za pecivo i lagano izmiješaš
ispečeš i kad je pečeno zaliješ mlijekom s vanilijom
možeš unutra naribati čokoladu
a ovaj sa grožđicama
kuhaš vodu i šećer, dodaš griz, miješaš dok bude gusto
ubaciš grožđice (možeš i orahe, lješnjake, kokos)
uliješ u tepsiju i pustiš da se dobro ohladi
režeš na kocke
Posljednje uređivanje od apricot : 26.03.2012. at 22:44
Evo, ovo sam ja našla jednom dok sam guglala kaj napraviti na brzaka....ODLIČAN!
http://forum.roda.hr/threads/29135-B...FINI-OD-JABUKA
Evo jedan recept za brzi kolač bez jaja:
2 dl jogurta
40 ml mlijeka
125 ml ulja
100 g pekmeza ili đema po želji
180 g brašna (pola oštro, pola glatko)
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
2-3 žlice kakaa
120 g šećera
Sve zajedno izmiksati mikserom,peći u duguljastom kalupu 12x26 na 180 C oko 40 min.
Po želji preliti čok.glazurom(tad izgleda ko najfiniji srneći hrbat)ili samo posuti šećerom u prahu.
i ja sam radila mokri ali mi biskvit bas i nije dobro popio mlijeko...a izbockala sam ga jos cackalicom za svaki slucaj....
hmm,jeli to zato sto sam bila nestrpljiva pa se biskvit jos nije bio dobro ohladio kad sam ga prelila ? jeli to toliko bitno,ono toplo mlijeko na hlaaadni biskvit?
ili sam ga mozda malo prepekla.... ma kako god,bio je prefin,ionako sam ga umakala u bijelu kavu jutros za dorucak!![]()
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 27.03.2012. at 00:16
brašno glatko, a višnje sam umutila u smjesu i razlila sve zajedno u protvan... pale su na dno ali niš ne smeta
i nisam na kraju zaljevala biskvit mlijekom jer mi se činio dosta mekan sam po sebi i još kad sam dodala višnje i one su pustile dio svog soka!
i danas je ono što je ostalo jednako mekano, sočno i fino!
i da ne bi bilo zabune, moji doma i nisu baš od kolača... nekako ih samo ja jedem pa ga zato ima još i danas![]()
i da ... treba paziti kod pečenja... nisam gledala na sat ali brzo je bio gotov... čim čačkalica ne prima ja gasim... i to mi se pokazalo kao super stvar jer sam do sada uvijek nekako na oko gledala koliko kolaču treba pa su ne rijetko ispadali suhi jer bi se prepekli.
ovaj sam mislim pekla koliko nam je trebalo da poručamo i pospremim stol poslije toga... 15-20 min max na 180.
ja kolače pečem na 160
još jedan od maka
2 čaše jogurta
2 čaše šećera
2 čaše brašna
1 čaša ulja
1 čaša griza
6 žlica maka
1 prašak za pecivo
gotov kolač premazati pekmezom od marelice
glazura:
čokolada za kuhanje
malo mlijeka
rastopiti i obilno preliti po kolaču
Kolači iz jednog poteza nemau glazuru, to je prekomplicirano. Eventualno se posipaju šećerom u prahu kad su gotovi...
Dajte, najte... pa di baš po čokoladnoj glazuri? Ti ko da nikad u pms-u nisi bila. Pa to je najfinije na svakom kolaču.![]()
Ja sam ovako nešto pravila, i neću nikad zaboraviti. Ja probam, i tako mi se smuči da skoro povratim u tanjur. A moja kćer, trpa, govori - mmmmmmm, mamama, fino, pojede sve s tacne i viče - daj mi još, a ja joj zadnjim snagama gurnula svoj tanjur, čak i miris mi je bio grozan, a sve si mislim - da joj dam, jadna možda će i njoj biti zlo. A ona traži kolač za kolačem. I mm jeo, uživao, a ja bježala od tog kolača koliko mi se gadio...Eto, jedina stvar na svijetu koju ja ne mogu pojest...
Kod mene svi obožavaju taj kolač, ukusi su različiti.
Ova glazura se definitivno ne može smatrati kompliciranom, čokoladu rastopiš s malo mlijeka i to je to
Bez nje kolač nije isti.
ne volim cokoladnu glazuru na kolacima i gotovo. ni u pms, ni pokraj njega.
coksa je coksa, kolaci su kolaci. trpim jedino na cokoladnim tortama.
Evo, jedan jednostavan biskvit koji koristim za sve i svašta. Recept: koliko jaja, toliko žlica šećera i toliko žlica oštrog brašna. Bjelanjke posebno istući i onda ih dodati u žutanjke, šećer i brašno- to je baza- od toga radim i mramorni kolač, znači u trećinu dodam kakao, onda ponekad na to stavim glazuru, ponekad ne, ponekad stavim voće i na sve stavim šlag, nekada taj biskvit pretvorim u roladu (najčešće premažem slatkim od jagoda - sezona je pred vratima). Sve zajedno za taj biskvit vam treba nekoliko minuta za miksanje i doslovce 10tak minuta za pečenje!!!
1. nisam čokoladoljubac, ništ mi glazura ne znači u životu.
2. ako je kolač iz jednog poteza, onda je čokoladan glazura višak kako god ona bila brzo gotova (a i nije baš da se čokolada za kuhanje baš slučajno i uvijek ima doma).
Tak da osobno meni nikako ne spada u brzopotezne kolače![]()
Taj soporni kolač iz jednog poteza je super i bez pekmeza i bez glazure od čokolade,samo šećer u upahu ili ništa.
A,ako neko ima vremena za 2 poteza,dobije nadgradnju.
Jasno, jasno, dabome. Nadgradnja je u redu.
Samo sto ja ne volem nadgradnju kolača čokoladnom glazurom.
Onda ne morate praviti taj kolač, da nebi povraćale i ostalo
mak ili voliš ili ne voliš
ja ne volim kolače od kokosa pa ih ne pravim i ne jedem, isto tako Žarbo šnite
marta davno si izjavila da ne voliš glazure i to je ok, meni je s glazurom finiji a i mojim dečkima
Ma ne radi se ovdje o tome voli li netko glazuru ili ne, nego o brzopoteznim kolačima...Ja tvrdim da kolači s glazurom to nisu!
Pogovoto što još moraš čekati da se ta glazura ohladi...
Mislim, pa i cheesecake je brzopotezni, za pol sata je gotov, ali se onda još mora hladiiiiiiitiiiiiii, pa ga ne smatram brzopoteznim jer ga radim večer prije.
Brzopoteznima smatram one koje idem raditi u nedjelju poslije ručka, kad mi dođe nekaj slatko uz kavu....
bome ću ja probati ovaj od kinder, volim mak, a vjerujem na riječ da je fin.
a što se tiče glazure i brzopoteznosti...
stvarno ne znam što bih rekla
onaj s grizom i ribanim jabukama se peče u jednom komadu bez nadgradnje, a treba ti jednako vremena da oguliš i narendaš 4 jabuke kao i da otopiš čokoladu za glazuru
neš ti
malo koji se baš samo smućka i istrese,A DA JE NEPCU I PUPICI MILO,to su onda palačinke!
a svo ono mazaaaanjeeee
i kako se to samo istrese, ja dusu ispustim pekuci
meni isto glazura spada u jednostavne, ako je samo ovo, otopis i prelijes
draza mi je od ribanja jabuka, svakako
pisem i pamtim, kad prestanem bit na dijeti![]()
mogu samo potpisati ovo o guljenju jabuka
da mi muž ne oguli jabuke i multipraktik ne nariba,
nebi moji nikada jeli pitu s jabukama a bogami ni štrudlu
da ne pričam o kolaču s mrkvom
btw, ne moraš čekati da se glazura stisne, jedino što ti onda kolač neće izgledati kao za izložbu
ali to mu i nije svrha koliko sam skužila iz teme
kod mene se ne jednu ni kolači sa šlagom jer ih ne volimo niti ja niti djeca
Posljednje uređivanje od kinder : 29.03.2012. at 15:12
Ja ne gulim jabuke običnim nožem nego namjenskim šupljim za krumpir. S tim čak i moje ljevoruko malo dijete uspješno i brzo guli (na obrnut način, kao da struže) ali nožem - to je Sizifov posao...
glazura je super jer prolazi i kao dalmatiner(kada baš ne uspije pa je na točkice),pogotovo kod kolača MUNCHMALLOW,koji isto smatram brzopoteznim,svima se sviđa
Kinder, naj se ljutit, ja cu sigurno pravit taj kolac s makom jer obozavam mak.
OtKAD SAM PRESTALA FILOzofirati s ribezima i kupila onaj krnja piramida, metalni vulgaris, jabuke ribam, nema mi r
avn
e,
a bogami i mrkvu.
i ja tako radim,eeej to za nas ljevoruke nije obrnut nego pravi nacin!
meni lakse s nozem tako mrkvu sastrugat nego onim namjenskim guljacem....
no,slazem se da je lakse i brze napravit glazuru nego ogulit i narendat jabuke!
cesto na ribezu ostavim komad nokta....
da imam maka doma provala bi taj recept....ali imam kokosa pa cu zamjenit.....![]()
Tko jako voli mak, evo jednog kolača od maka i bez trunke brašna (nema pojma kakvog je ukusa, čeka današnji ručak u hladnjaku)
Pjenasta torta od maka
Biskvit 6 žutanjka
180 g šećera
180 g putra
280 g maka mljevenog
2 reda naribane čokolade
1 mala kavena šalica ruma (ako ga volite kao i ja malo i pojačajte)
Žutanjke izmiksajte s šećerom i putrom ,dodajte mak, struganu čokoladu i rum.Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano ih dodajte žutanjcima i pomalo pomiješajte. Pećnicu ugrijte na 180 C i stavite peći tortu cca 25-30 min ili dok štapić ne izađe suh ovisno o vašoj pećnici.
Glazura 100 g čokolade
1 čajna žličica štaub šećera
3 žlice ulja
pekmaz od marelica ili po volji
Čokoladu s uljem i šećerom lagano rastopite na laganoj temperaturi.
Tortu prvo premažite s pekmezom i ostavite je u pećnici da se malo posuši a onda je prelijte glazurom od čokolade.
Ovo djeluje mljac,čekam nedjelju!Kad bolje razmislim,može i subota!!!
Napravila am onaj clafoutis na koji je Peterlin stavila link, sa smrznutim borovnicama i višnjama. Jako je dobar topao, čak vruć. Kad se ohladi (dupla doza pa se stiglo dijelom ohladiti) i dalje je jako ukusan, ali kako je ovo tijesto praktički pečena krema, postane gumasto i manje mi se sviđa. Ali to i jest desert koji je zamišljen da se jede topao, kako čitam. Inače, lakše i brže mislim da ne može biti.