Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 182

Tema: Kolači "iz jednog poteza"

  1. #101
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Pinta je oko pola litre, tako da sam računala da u jednu dozu idu dvije šalice voća, iste kojima sam mjerila ostale sastojke (imam mjeru za "cup", to je 240 ml), samo sam ih malo prepunila. Mislim da je taman, a podnio bi kolač i više, ako netko voli. Dakle, nisam vagala, a i lakše je ovako na šalice.
    Pekla sam na 180 (to je ovih 350 F, koji gore ili dolje) i malo sam ga zaboravila pa se pekao nešto više od 50 minuta, a mislim da bi mu 40-45, kako piše u receptu, bilo dosta, vjerojatno bi bio još malo kremastiji.

  2. #102
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    I sad mi pada napamet, one pikuline "sočne voćne" ciglice spadaju ovdje, meni je ona s višnjama bila jako dobra, samo bi ja stavila više višanja.
    Imam jedan meni jako drag biskvit s višnjama, stavit ću recept kad se doma sjetim.

  3. #103
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,104

    Početno

    http://damijenestoslatko.bloger.hr/p...ma/833821.aspx
    ja radim po ovom receptu i najčešće na dno protvana poslažem kockice jabuka (da skroz prekrije dno).
    ne rabim štaub nego obični šećer otopim u hladnom mlijeku, a maslac samo rastopim u mikrovalnoj.

  4. #104
    lucifer avatar
    Datum pristupanja
    May 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    43

    Početno

    Kolač od maka mi je broj 1, ovo mi je također jako fin kolač http://www.coolinarika.com/recept/banana-puding-kolac/

  5. #105
    Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    Pula/ Linz
    Postovi
    697

    Početno

    Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Tko jako voli mak, evo jednog kolača od maka i bez trunke brašna (nema pojma kakvog je ukusa, čeka današnji ručak u hladnjaku)

    Pjenasta torta od maka

    Biskvit 6 žutanjka
    180 g šećera
    180 g putra
    280 g maka mljevenog
    2 reda naribane čokolade
    1 mala kavena šalica ruma (ako ga volite kao i ja malo i pojačajte)

    Žutanjke izmiksajte s šećerom i putrom ,dodajte mak, struganu čokoladu i rum.Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano ih dodajte žutanjcima i pomalo pomiješajte. Pećnicu ugrijte na 180 C i stavite peći tortu cca 25-30 min ili dok štapić ne izađe suh ovisno o vašoj pećnici.

    Glazura 100 g čokolade
    1 čajna žličica štaub šećera
    3 žlice ulja
    pekmaz od marelica ili po volji

    Čokoladu s uljem i šećerom lagano rastopite na laganoj temperaturi.

    Tortu prvo premažite s pekmezom i ostavite je u pećnici da se malo posuši a onda je prelijte glazurom od čokolade.
    a sta mislite da li bi se mogao mak zamijeniti sa rogacem ovdje ?

  6. #106
    Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    Pula/ Linz
    Postovi
    697

    Početno

    i da, pravila sam neki dan onu atomsku pitu, i mogu reci da je ok! ja sam jedino dodala cimet u jabuke, i jos sam po jabukama posipala sa sjeckanim orasima, ostalo sam se drzala recepta.

    i jako je fin, socan, svi koji su ga probali su rekli da je super !

  7. #107
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,731

    Početno

    Citiraj Mellyca prvotno napisa Vidi poruku
    a sta mislite da li bi se mogao mak zamijeniti sa rogacem ovdje ?
    Nemam pojma, ali je meni falilo onih 80g , od 280g, pa sam dodala rogač sad imam zapravo kombinaciju , he,he

  8. #108
    Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,402

    Početno

    Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Pinta je oko pola litre, tako da sam računala da u jednu dozu idu dvije šalice voća, iste kojima sam mjerila ostale sastojke (imam mjeru za "cup", to je 240 ml), samo sam ih malo prepunila. Mislim da je taman, a podnio bi kolač i više, ako netko voli. Dakle, nisam vagala, a i lakše je ovako na šalice.
    Pekla sam na 180 (to je ovih 350 F, koji gore ili dolje) i malo sam ga zaboravila pa se pekao nešto više od 50 minuta, a mislim da bi mu 40-45, kako piše u receptu, bilo dosta, vjerojatno bi bio još malo kremastiji.


  9. #109
    evey avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    190

    Početno

    Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    koliko si stavila voća? nije mi jasna mjera...
    i na koliko si to pekla?
    Ja sam voća stavila toliko da prekrije dno kalupa (šumsko voće, uglavnom ribiz i borovnice, par malina), mislim da je to bilo cca 1,5 čaša od 2 dl.
    Ne znam na koliko sam točno pekla, pećnica mi je s brojevima. Stavila na 7, jer pretpostavljam da je to otprilike 175.
    Frendica je radila i pekla na 170.

    Slažem se da teško da može biti brži kolač od ovoga

  10. #110
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Evo još jedan iz djetinjstva:
    Voćni kolač: 9 žlica (jušna) ulja, 9 žl. šećera, 16 žl. mlijeka, 16 žl. brašna(glatko), 2 jaja, 1p/p, voće po želji. Voće nasjeckati i izmiješati sa vrećicom vanilin-šećera.
    Izmiksati sastojke, staviti malo smjese u pleh srednje veličine (ili manji), poredati voće pa zaliti ostatkom smjese. Posuti šećerom u prahu. Ukusan je i sa višnjama i sa trešnjama, jabukama (uz dodatak cimeta), ali najmirišljaviji i najdraži mi je s breskvama.
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 31.03.2012. at 12:39

  11. #111
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,032

    Početno

    Citiraj Mellyca prvotno napisa Vidi poruku
    a sta mislite da li bi se mogao mak zamijeniti sa rogacem ovdje ?
    Definitivno da, ide skoro 20 dag putra u tijesto. Probaj, možda da mrvicu povećaš količinu masnoće sa 18 na 25 dag (cijeli putar) jer mak je mastan sam po sebi...

  12. #112
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Citiraj evey prvotno napisa Vidi poruku

    Slažem se da teško da može biti brži kolač od ovoga
    Da, to je zapravo jedna debela palačinka sa komadima voća.
    Meni je to baš fino, naročito ako je neka kombinacija tvrdog i mekanog voća, onda bude sočno-hrskavo, kruške-višnje, jabuke-šumsko voće i sl.
    Nažalost, moji dečki ne vole claufoutis, pa ga rijetko radim jer ga onda sama potamanim.
    Njima je omiljeni brzi kolač lava-cake ili biskvit s voćem.

  13. #113
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Citiraj Smajlich prvotno napisa Vidi poruku
    Evo još jedan iz djetinjstva:
    Voćni kolač: 9 žlica (jušna) ulja, 9 žl. šećera, 16 žl. mlijeka, 16 žl. brašna(glatko), 2 jaja, 1p/p, voće po želji. Voće nasjeckati i izmiješati sa vrećicom vanilin-šećera.
    Izmiksati sastojke, staviti malo smjese u pleh srednje veličine (ili manji), poredati voće pa zaliti ostatkom smjese. Posuti šećerom u prahu. Ukusan je i sa višnjama i sa trešnjama, jabukama (uz dodatak cimeta), ali najmirišljaviji i najdraži mi je s breskvama.
    Naravno, kad je pečen, posuti ga šećerom u prahu.

  14. #114

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    srbija
    Postovi
    586

    Početno

    juce su omlatili ceo mramorni kuglof
    evo pecem ga i danas
    meni i on spada u brzopotezne.
    najdrazi recept za maramorni mi je sa maslacem
    ali ga danas nemam, pa pecem sa uljem.

  15. #115
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj Smajlich prvotno napisa Vidi poruku
    Evo još jedan iz djetinjstva:
    Voćni kolač: 9 žlica (jušna) ulja, 9 žl. šećera, 16 žl. mlijeka, 16 žl. brašna(glatko), 2 jaja, 1p/p, voće po želji. Voće nasjeckati i izmiješati sa vrećicom vanilin-šećera.
    Izmiksati sastojke, staviti malo smjese u pleh srednje veličine (ili manji), poredati voće pa zaliti ostatkom smjese. Posuti šećerom u prahu. Ukusan je i sa višnjama i sa trešnjama, jabukama (uz dodatak cimeta), ali najmirišljaviji i najdraži mi je s breskvama.
    Ovo sam radila jučer s jabukama, malo drugačiji biskvit - 3 jaja, 5 žlica šećera, 6 žlica ulja (inače je po receptu 12 žlica šećera i ulja), 12 žlica mlijeka, 12 žlica oštrog brašna, pola pp, najprije zapekla polovicu smjese (jedno 5 minuta), zatim poredala gore malo prodinstane jabuke, dodala cimet i vanilin šećer u jabuke, stavila na biskvit i prelila ostatkom smjese. Kolač se isto može posuti šećerom u prahu, ja ga nisam posula.

    Danas radim biskvit s narančom, fin je uz čaj ili kavu. Iscijedi se sok od dvije naranče. Miksaju se tri cijela jaja s jednom šalicom šećera (ja stavim pola šalice smeđeg), doda se pola šalice (ili manje) ulja, 2 šalice brašna, pola pp, prstohvat soli i cijeđeni sok naranče, može i ribana korica. Sve se umiješa kuhačom do glatke smjese, izlije u nauljen i pobrašnjen pleh i peče 40-tak minuta na 180 stupnjeva. Može se preliti čokoladnom glazurom.

  16. #116
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Mogla bih probati taj "narančasti", volim naranču u kolačima, još kad je i čokolada negdje blizu...
    Što se tiče ovog Voćnog, ja uvijek sve odjednom pečem, bude uvijek ispečen kako treba.

  17. #117

    Datum pristupanja
    Feb 2012
    Postovi
    385

    Početno

    fin i brz ovaj biskvit s narančom,samo malo presuh(baš za uz kavu ili čaj),možda staviti nekog voća u njega ili na gotov iscijediti još soka i od naranče,ili ga prerezati po pola i namazati pekmezom,uglavnom usvaja se,i ide na doradu.

  18. #118
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,104

    Početno

    Citiraj trimama prvotno napisa Vidi poruku
    ovaj je mojima najdraži, jako često ga radim


    2 šalice integralnog pšeničnog grisa
    1/2 šalice brašna T-850
    1/2 šalice kokosa
    1 šalica mljevenih oraha
    3-4 žlice gorkog kakaa
    1 šalica smeđeg šećera
    prašak za pecivo
    malo vanilije ili vanili šećer

    1/2 šalice ulja
    2 šalice mlijeka/vode/soka
    5 oguljenih i naribanih jabuka

    Izmiješati sve suhe sastojke, dodati tekuće i na kraju jabuke.
    Nije potrebno miksati mikserom, nego kuhačom.
    Zagrijati pečnicu na 160 i peći 45 min. Pojačati na 180 i peći još 10-15 min.
    Provjeriti čačkalicom da li je kolač pečen.

    Moja šalica je nešto veća(oko 3 dl) i količina tijesta je za protvan koji se dobije uz pečnicu.



    Ovaj sam radila jučer i jako je fin. Mogla bi preko njega ići i glazura, ili ga još vrućeg nakapati mlijekom. Danas je već malo suh, pa su ga djeca udrobila u mlijeko za doručak .

  19. #119
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    došla sam vidjeti je l čoksa stavila pusićkinu
    pa je, i ta je iz jednog poteza!

  20. #120
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,104

    Početno

    Moje poimanje kolača iz jednog poteza izgleda ovako: ulazak u slastičarnu-žvakanje-gutanje-grižnja savjesti-oporavak savjesti (od sutra neću više).
    Posljednje uređivanje od čokolada : 02.04.2012. at 12:34

  21. #121
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    a moje: pošalji susjedi za večeru lazanje i očekuj komad njene torte poslije ručka (ja neću poslije Uskrsa )

  22. #122

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    187

    Početno

    Čokolada, skrati pečenje pa neće biti suh idući dan, ovaj kolač se više "kuha" nego peče.

    Zaboravila sam naglasiti kako mojoj pečnici treba duže pečenje

  23. #123
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,104

    Početno

    E, vidiš, to je bitna informacija! Uvijek pečem malkice dulje od napisanog jer imam traume od preračunavanja u vremenu (jedan sam put po 100. put pekla neki čokoladni kolač i zabunom mu skratila vrijeme pečenja, pa kad sam ga pred gostima prerezala, iznutra je fino navr'o tekući biskvit ).

  24. #124

    Datum pristupanja
    Feb 2012
    Postovi
    385

    Početno

    Brzo,a fino,gotove kore za medenu pitu s onim najobičnijim receptom za fil odštampanim na kutiji,ALI to nije ono što mi ovdje tražimo(osim pokojeg kilograma)!!!

  25. #125
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo sam radila jučer s jabukama, malo drugačiji biskvit - 3 jaja, 5 žlica šećera, 6 žlica ulja (inače je po receptu 12 žlica šećera i ulja), 12 žlica mlijeka, 12 žlica oštrog brašna, pola pp, najprije zapekla polovicu smjese (jedno 5 minuta), zatim poredala gore malo prodinstane jabuke, dodala cimet i vanilin šećer u jabuke, stavila na biskvit i prelila ostatkom smjese. Kolač se isto može posuti šećerom u prahu, ja ga nisam posula.

    Danas radim biskvit s narančom, fin je uz čaj ili kavu. Iscijedi se sok od dvije naranče. Miksaju se tri cijela jaja s jednom šalicom šećera (ja stavim pola šalice smeđeg), doda se pola šalice (ili manje) ulja, 2 šalice brašna, pola pp, prstohvat soli i cijeđeni sok naranče, može i ribana korica. Sve se umiješa kuhačom do glatke smjese, izlije u nauljen i pobrašnjen pleh i peče 40-tak minuta na 180 stupnjeva. Može se preliti čokoladnom glazurom.
    Sinoć ga ispekla, naravno prelila glazurom, a imala sam čokoladnih strugotina (ostaci od neke torte) pa sam i to dodala u biskvit. Jutros smo ga za doručak "zaklali" i mogu reći da nam se baš svidio. Neodoljiva kombinacija naranče i čokse
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 05.04.2012. at 11:11

  26. #126
    alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    suncani jug :)
    Postovi
    1,071

    Početno

    ja često radim Zebra kolač
    brzo je gotov i jaaako mekan
    http://www.coolinarika.com/recept/851711/

  27. #127
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Smajlich, drago mi je da ti se sviđa, mislim da ću idući put ipak skratiti vrijeme pečenja na pola sata, to mi se čini dovoljno.
    Ovaj zebra kolač sam radila par puta, jako je zgodan i jednostavan.

  28. #128
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Ja sam ga pekla oko 20min, na 160 u ventilacijskoj.

  29. #129

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Postovi
    141

    Početno

    Evo jedan jeftini i prefini, za one koji vole cimet..
    3 šalice (od 2 dcl) mlijeka
    3 šalice brašna
    3 šalice šećera
    1 žličica sode bikarbone,
    1 vrećica cimeta
    sve smutiti, smjesa bude dosta rijetka, ali ne dodavati ništa u nju jer kolač onda bude žilav
    peći oko 30 min na 180 stupnjava
    vrući kolač premazati džemom od jagode(za one koji vole slatko) ili nekim kiselkasim, ja najčešće stavim džem od kajsije,super mi je komb.slatko kiselo
    Potom smutiti čokoladnu glazuru i preliti kolač...eto, meni je prefin a i većini koji su ga probali

  30. #130

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Citiraj alkemicar prvotno napisa Vidi poruku
    ja često radim Zebra kolač
    brzo je gotov i jaaako mekan
    http://www.coolinarika.com/recept/851711/
    Zebru i ja radim po ovom receptu i stvarno je fino i efektno za vidjeti.

  31. #131
    (maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zg, IR
    Postovi
    2,187

    Početno

    Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam pojma, ali je meni falilo onih 80g , od 280g, pa sam dodala rogač sad imam zapravo kombinaciju , he,he
    a ja ga prvi put napravila samo sa 200 g maka jer sam krivo pročitala i još mi je bolji
    tek kad je frendica napravila sa punom dozom skužila sam što sam ja napravila

  32. #132
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Citiraj Smajlich prvotno napisa Vidi poruku
    Evo još jedan iz djetinjstva:
    Voćni kolač: 9 žlica (jušna) ulja, 9 žl. šećera, 16 žl. mlijeka, 16 žl. brašna(glatko), 2 jaja, 1p/p, voće po želji. Voće nasjeckati i izmiješati sa vrećicom vanilin-šećera.
    Izmiksati sastojke, staviti malo smjese u pleh srednje veličine (ili manji), poredati voće pa zaliti ostatkom smjese. Posuti šećerom u prahu. Ukusan je i sa višnjama i sa trešnjama, jabukama (uz dodatak cimeta), ali najmirišljaviji i najdraži mi je s breskvama.

    Jel bi ovo radilo s kivijem i bananama ili naranama (toga imam u zdjeli za voće, a ostala sam bome i brez kompota..., a jede nam se nešto slatko)?

  33. #133
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Ne znam, nisam nikada radila ni s kivijem ni s bananama. Probaj pa javi

  34. #134
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ima jedna indijska slastica koja, ako se napravi manje slatka može biti glavna komponenta ručka: halva od grisa. Uz to nkakva krem juha i super. Povremeno se pojavi na Harekrišna kirtanima i prejednostavna je za napraviti. Idemo iz glave...

    Halva od grisa (sUđi halva)

    Potrebno
    - lonac otporan na grebanje od 1,5l
    - 4 žlice ghija
    - 7 žlica grisa
    - 2 do 4 žlice smeđeg šećera
    - 1l mlijeka
    - opcionalno grožđice (cvebe, rozine, kishmish)
    - opcionalno kardamom mljeveni

    Priprema
    Halva se ne soli. Vjerojatno zato što Hindusi ne sole hranu koju prinose kao Prasadam, ali iskreno - ni ne fali. U lonac se stavi ghi i kad se zagrije gris, vatra se regulira tako da se ne dimi i ne zagara, povremeno se miješa i gris vremenom postaje tamniji. Kad postigne boju hrastovine doda se šećer koji krene karamelizirati. Može se opcionalno strpati nekakve oraščiće zajedno sa šećerom, ali nije sila. Kad se šećer potpuno karamelizira utoči se mlijeko, u jednom potezu i to u sredinu, žustro se promiješa. Ostatak pripreme je poput kuhanja običnog grisa. Kad se krene stiskati može se ubaciti grožđice, bolje kasnije nego prerano da se ne napuhnu previše. Pred kraj jako bljućka i treba žestoko miješati. Kad je gotovo i ohladi se samo se u vidu torte frkne na dovoljno veliki tanjur i ukrasi se po želji.

    Miris je kod pripreme božanstven, a ovako preprženi gris je divnog orašastog okusa.

  35. #135
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ubicutemajkemi, tu halvu izbjegavam vec godinama. A sad cu napravit i ghi i halvu i vrit sve...

  36. #136

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Ima jedna indijska slastica koja, ako se napravi manje slatka može biti glavna komponenta ručka: halva od grisa. Uz to nkakva krem juha i super. Povremeno se pojavi na Harekrišna kirtanima i prejednostavna je za napraviti. Idemo iz glave...

    Halva od grisa (sUđi halva)

    Potrebno
    - lonac otporan na grebanje od 1,5l
    - 4 žlice ghija
    - 7 žlica grisa
    - 2 do 4 žlice smeđeg šećera
    - 1l mlijeka
    - opcionalno grožđice (cvebe, rozine, kishmish)
    - opcionalno kardamom mljeveni

    Priprema
    Halva se ne soli. Vjerojatno zato što Hindusi ne sole hranu koju prinose kao Prasadam, ali iskreno - ni ne fali. U lonac se stavi ghi i kad se zagrije gris, vatra se regulira tako da se ne dimi i ne zagara, povremeno se miješa i gris vremenom postaje tamniji. Kad postigne boju hrastovine doda se šećer koji krene karamelizirati. Može se opcionalno strpati nekakve oraščiće zajedno sa šećerom, ali nije sila. Kad se šećer potpuno karamelizira utoči se mlijeko, u jednom potezu i to u sredinu, žustro se promiješa. Ostatak pripreme je poput kuhanja običnog grisa. Kad se krene stiskati može se ubaciti grožđice, bolje kasnije nego prerano da se ne napuhnu previše. Pred kraj jako bljućka i treba žestoko miješati. Kad je gotovo i ohladi se samo se u vidu torte frkne na dovoljno veliki tanjur i ukrasi se po želji.

    Miris je kod pripreme božanstven, a ovako preprženi gris je divnog orašastog okusa.
    Računaj da sam malo podomaćila ovaj recept, al meni se sviđa, čak i vruć

    i uopće nisi u skladu s mojom odlukom da skinem koji kilogram

  37. #137
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Citiraj Smajlich prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam, nisam nikada radila ni s kivijem ni s bananama. Probaj pa javi
    Na koncu sam stavila šaku suhih brusnica i šaku suhih grožđica i prezadovoljana sam kolaem - iako sam zbog intolerancije na laktozu stavila kefir, i opet je bio najbolji kolač "za svaki dan" koji sam ja probala. Ja sam ovim prezadovoljna. Za osjetljivije mala napomena - brusnice i grožđice potonu na dno, tako da se zapeku pri dnu, pa je kolač kao da ima donji sloj (brusnice i grožđice) i gornji - biskvitasti. Ali meni ne smeta, a i djeca su rekla da su "gladna", tj. "fin im je kolač" pa su morali još i još.

    Hvala ti!

  38. #138
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Što je ghi i kako se radi?

  39. #139
    newa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    398

    Početno

    uh što volim ovakve brzinske kolače... imat ću šta peći ovih dana

  40. #140
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ghi je pročišćeni maslac. Radi se tako da se vec kolicina maslaca polako kuha i obire pjena, i na kraju se procijedi. Dobije se cista masnoca, bez vode i bjelancevina.

  41. #141
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ghi je maslo. Putar se grije dok ne iskuha voda, a bjelančevine se odvoje u vidu trunja. Pri tome iskuha i većina maslačne kiseline tako da ima fini miris.
    Ima raznih uputa kako se radi ghi, a najjednostavnija je da staviš posudu s putrom na najslabiju vatru i samo povremeno promiješaš. Kad se na kraju razbistri vrebaš trenutak kada trunje krene tamniti i prije nego postigne boju bukovine skineš s vatre. Procijedi se sa sitom za čaj i to je ghi.

    Ne deblja.

  42. #142
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Na koncu sam stavila šaku suhih brusnica i šaku suhih grožđica i prezadovoljana sam kolaem - iako sam zbog intolerancije na laktozu stavila kefir, i opet je bio najbolji kolač "za svaki dan" koji sam ja probala. Ja sam ovim prezadovoljna. Za osjetljivije mala napomena - brusnice i grožđice potonu na dno, tako da se zapeku pri dnu, pa je kolač kao da ima donji sloj (brusnice i grožđice) i gornji - biskvitasti. Ali meni ne smeta, a i djeca su rekla da su "gladna", tj. "fin im je kolač" pa su morali još i još.

    Hvala ti!
    Odlično, baš mi je drago da ste zadovoljni na kraju. Ja također ponekad radim s jogurtom ili čak s vrhnjem umjesto mlijeka. Drugi put malo provaljaj brusnice i grožđice u brašnu ili gustinu i neće potonuti.
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 17.04.2012. at 19:37

  43. #143

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Ifi, šapnit ću ti da Davor i ostali ne čuju: ja sam stavila obično maslo i malo dežurala da se ne zapali
    To je onaj dio: podomaćila sam recept

  44. #144
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Citiraj Smajlich prvotno napisa Vidi poruku
    Odlično, baš mi je drago da ste zadovoljni na kraju. Ja također ponekad radim s jogurtom ili čak s vrhnjem umjesto mlijeka. Drugi put malo provaljaj brusnice i grožđice u brašnu ili gustinu i neće potonuti.

    Hvala ti na savjetu! Korisno! Ovaj ću kolač sigurno raditi često!

  45. #145
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Ghi je maslo. Putar se grije dok ne iskuha voda, a bjelančevine se odvoje u vidu trunja. Pri tome iskuha i većina maslačne kiseline tako da ima fini miris.
    Ima raznih uputa kako se radi ghi, a najjednostavnija je da staviš posudu s putrom na najslabiju vatru i samo povremeno promiješaš. Kad se na kraju razbistri vrebaš trenutak kada trunje krene tamniti i prije nego postigne boju bukovine skineš s vatre. Procijedi se sa sitom za čaj i to je ghi.

    Ne deblja.
    Čemu je to dobro, da se tako proisti? Što ostane? Ne provociram, zanima me jer imam te mliječne intolerancije i nedavno sam otkrila da mogu jesti domaći kefir. Možda bi i ovaj maslac mogla? Pa molim inpute Tnx!

  46. #146
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ghi je praktično čista mliječna masnoća i ne deblja. Mislim da možeš probati bez straha. Ne vjerujem da unutra ima ičeg što bi ti škodilo, posebno ako ti je kefir OK. I ne deblja.

    Možda sam zaboravio napomenuti da ne deblja?
    Posljednje uređivanje od Davor : 17.04.2012. at 20:58

  47. #147
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Nemam baš problema s debljanjem. Više me muči što da pojedem, takva intolerantna. Probat ću! Baš me zanima! Hvala ti!

  48. #148
    darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Postovi
    388

    Početno

    Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.coolinarika.com/recept/co...ac-bez-brasna/

    meni je ovaj fenomenalan
    zamuti se i pece, a nije hlebast nego unutra socan, kao krem
    bez brasna je
    i ja nisam nikad stavila kafu jer dete to ne voli
    Vissnja, meni je odlican ovaj tvoj, a i svima koji su probali Sad cu probati onu atomsku pitu, cini mi se jako fina.
    Marta, super ideja za temu

  49. #149
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Boja hrastovine i bukovine?
    Sreća pa imam je jedan i drugi parket doma pa mogu pogledati.

  50. #150
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    To je i bila ideja

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •