Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 182 od 182

Tema: Kolači "iz jednog poteza"

  1. #151
    (maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zg, IR
    Postovi
    2,187

  2. #152
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ima jedan koji me je oduševio, ali ga svejedno rijetko radim: globi. Imali smo topic o tome: http://forum.roda.hr/threads/65359 kopiram...

    Globi (jednina: globus) starorimska poslastica
    500g svježeg sira
    300g griza
    med
    nemljeveni mak
    friteza

    Od sira i griza se izmijesi gnjecavo tijesto s jednim jedinim kriterijem - da se od njega dade oblikovati kuglice ø5cm. Kuglice je najjednostavnije oblikovati s nauljenim rukama. Kuglice se lagano i ne s prevelike visine frknu u vrelo ulje ~170°C i prže se dok ne porumene. Po potrebi žestoko protresti mrežicu friteze ako su se primili za nju. Gotovi globi se uvaljaju u med i u mak.
    Ovoga smo se nakrkali na danima Andautonije, a i dan potom. Treba znat' stat'.
    Primjedba: nema soli.

  3. #153
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    A u nedostatku friteze? Može i duboka tava? Ne baš, ha?

  4. #154

    Datum pristupanja
    Feb 2012
    Postovi
    385

    Početno

    sigurno može tava,jer kolač se zove Starorimska poslastica ,a tada nije bili friteza!

  5. #155

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    pravila sam mokri kolač. Drugi put ću dodat grožđice pa ću vidjet, ovako mi je bio ok, al sam uz to smutila šlag i zobali smo višnje iz sirupa

    Ipak, još sam u potrazi onog the američkog kolača. Usput, količina je bila dvostruka. Kako bi se ovaj pekao ako ga udvostručim? Bi li uspio?

  6. #156
    Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012
    Lokacija
    Usa
    Postovi
    468

    Početno

    Eto, od m dobila kuharicu slastica (što drugo), pa ću se sutra iskušati u izradi torte.. Ako uspijem, idem dalje, pa se priključujem temi
    Biskvit mi je zasad jedini uspjeh na tom području..

  7. #157
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    U tavi je premalo ulja, za globe je bolje uzet neku šerpicu.

  8. #158
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Tako nekako, a ulje treba biti jako vruće. Može ih se pecati nekakvim alatom za vitlanje po vrelom ulju jer ih se u jednom trenutku ne može imati jako puno na prženju. Oblikuju se jedan po jedan.
    Prilično je važno da mak bude nemljeven jer to daje posebnu draž.

  9. #159

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Citiraj makita prvotno napisa Vidi poruku
    pravila sam mokri kolač. Drugi put ću dodat grožđice pa ću vidjet, ovako mi je bio ok, al sam uz to smutila šlag i zobali smo višnje iz sirupa

    Ipak, još sam u potrazi onog the američkog kolača. Usput, količina je bila dvostruka. Kako bi se ovaj pekao ako ga udvostručim? Bi li uspio?
    Samo da dam izvještaj, danas je kolač mnooooooooooogo bolji. Moglo bi se još stavit više mlijeka da bude još sočniji, i probat ću radit duplu količinu. I mislim da ći probat dodat ponešto što mi se nađe pri ruci, npr. grožđice

    Onaj američki zapravo ima naziv sacher i našla sam jednu nejasnu škrabotinu koju sam kao tada razumjela i trebala prepisati, al nisam ugl. sastojci su dupli i jako slični...bar onaj dio koji sam dekodirala

  10. #160
    SarahB avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Srce Slavonije
    Postovi
    91

    Početno

    Citiraj alkemicar prvotno napisa Vidi poruku
    ja često radim Zebra kolač
    brzo je gotov i jaaako mekan
    http://www.coolinarika.com/recept/851711/
    Super je kolač!
    Jutros ispečen, fali ga već skoro četvrtina... naravno da sam to sve sama slistila, kao samo da probam pa se zaletila.
    Ostatak čeka popodnevnu kavicu i društvo.

    U nedostatku kakaa, otopila sam 2 rebra čokolade i čini mi se da sam ga mrvicu prepekla, ali ne smeta.

    Doprinos temi u vidu recepta nemam jer nemam običaj praviti biskvitne kolače. Osim ponekad provu. Ali ako krenem isprobavati sve ove vaše recepte, moglo bi se i to promijeniti.

    ...inače kad netko spomene brzopotezne kolače, ja obično pomislim - banane, keks i puding!

  11. #161
    meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,599

    Početno

    KOLAČ OD BANANE I ORAHA

    150 g (1/4 šalice) brašna
    1 1/2 zlicice praška za pecivo
    100 ml (1/2 šalice) jogurta
    2 banane, zgnječene
    50 g (1/4 šalice) nasjeckanih oraha
    1/2 zlicice ekstrakt vanilije
    prstohvat muškatnog orascica
    50 g (1/4 salice) muscovado secera
    50 g (1/4 salice) putra

    Pomijesa se brasno s praskom za pecivo. Jogurt s bananama, orasima, vanilijom i muskatnim orascicem.
    Secer se istuce s putrom.
    Postepeno se dodaje jedna zlica smjese s jogurtom.

    Pece se 30 min na 180 stupnjeva.

    To je recept iz knjige THE BOOK OF EGGFREE CAKES, Cintia Stummers.

    Ima jako puno recepata svih vrsta, jednostavnijih i slozenijih, slanih, nekih klasicnih kolaca prilagodenih za one koji ne jedu jaja i za vegane Mjere su usporedno u gramima i salicama, zlicama pa nije obavezno koristiti vagu sto je meni velika prednost.
    Ja po toj knjizi obavezno radim i mafine i jedan kolac s povrcem.Za ovaj s povrcem jedino treba malo prije skuhati povrce, inace je isto jako jednostavan. Ili ako nekad ostane skuhanog povrca moze se koristiti u kolacu.

    KOLAC OD POVRCA

    300 g (2 1/2 salice) brašna
    1/2 zlicice papra
    6 zlicica praska za pecivo
    1 zlicica soli
    100 ml (1/2 salice) suncokretovog ulja
    2 zlice naribanog sira ili tofua
    300 ml (1 1/4) salice mlijeka
    250 g (1 1 /2 salice) nasjeckanih mahuna, prokuhanih
    2 mrkve, prokuhane i nasjeckane
    100 g (1/2) salice nasjeckanih maslina
    1 zlica nasjeckanog persina

    Pomijesa se brasno, papar, prasak za pecivo i sol. Dodaje se ulje, sir i mlijeko. Umijesa se skuhano povrce, masline i persin.
    Pece se 40-45 min na 180 stupnjeva.

    (moze se koristiti bilo koja druga kombinacija povrca, taj je kolac uvijek pun pogodak)

  12. #162
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,297

    Početno

    Kakao-kocke

    1/4 l mlijeka ugrijati i u njemu otopiti 10 dkg putra

    2 jaja
    15 dkg šećera
    5 dkg kakaa
    25 dkg brašna
    1 prašak za pecivo

    Sve smiksati i staviti u vruću pećnicu, peći na 180, ne prepeći.

    KOH OD RIŽE

    zakuhati 4 dl vode sa malo soli, staviti 20 dkg RIŽE

    kad opet zakuha doliti 4 dl mlijeka.

    U kuhanu ohlađenu rižu dodati:
    1 žlicu putra
    3 žlice šećera
    2 žutanjka
    2 tučena bjelanjka ( ako vam se ne da tući, super je i ako se samo stave cijela jaja)

    Ulit u tavu namazanu i posipanu mrvicama
    Peći dok ne požuti gore, oko 30 min.

    "TORTA od LIMUNA"


    75 g putra
    170 g šećera
    75 g svježeg sira
    3 žutanjka
    3 tučena bjelanjka
    175 g brašna
    prašak za pecivo
    sok od limuna i korica od nešpricanog

    Stući putar i šećer pa sve dodati pomalo. Bjelanjke na kraju umiješati.
    Peći kao okrugli biskvit.

    MEDENI KOLAČ

    250 g brašna
    1 jaje
    90 g putra
    malo cimeta
    150 g meda
    250 g pekmeza
    2 žlice tople vode
    mrvicu soli

    Maslac i med otopiti.
    Masa mora biti mekana
    Peče se oko 1 sat dok ne posmeđi

    Dosta za sada, zar ne?

  13. #163
    bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    869

    Početno

    Evo jedna brzinska,superfina torta

    CAPREZE TORTA

    5 žumanjaka i 4 žlice tople vode izmiksati
    dodati 15 dkg šećera(u original receptu 20 dkg) i 1 vanilin šećer
    Otopiti 20 dkg maslaca i 20 dkg čokolade za kuhanje pa umiksaj u žutanjke
    30 dkg badema malo popržiti i samljeti pa umiksati u smjesu

    Umutiti snijeg od bjelanjaka pa kuhačom lagano umiješati u gornju smjesu

    peći cca 40 min na 170C

    Gore mora biti hrskava iznutra mekša(piknuti čačkalicom)

    Kad se ohladi posuti šećerom u prahu
    Poslužiti sa tučenim vrhnjem ili sladoledom
    Posljednje uređivanje od bodo : 01.05.2012. at 11:09

  14. #164
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    Citiraj SarahB prvotno napisa Vidi poruku
    Super je kolač!
    Jutros ispečen, fali ga već skoro četvrtina... naravno da sam to sve sama slistila, kao samo da probam pa se zaletila.
    Ostatak čeka popodnevnu kavicu i društvo.

    U nedostatku kakaa, otopila sam 2 rebra čokolade i čini mi se da sam ga mrvicu prepekla, ali ne smeta.

    Doprinos temi u vidu recepta nemam jer nemam običaj praviti biskvitne kolače. Osim ponekad provu. Ali ako krenem isprobavati sve ove vaše recepte, moglo bi se i to promijeniti.

    ...inače kad netko spomene brzopotezne kolače, ja obično pomislim - banane, keks i puding!

    meni nije jasan postupak kako se ovo radi, sto se stavi na sredino bijela smjesa pa oko nje crna pa oko nje bijela ili kako??

  15. #165
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    BP, ja sam shvatila da se u sredinu stavlja naizmjenično žlica tamne smjese, pa žlica bijele,
    tako se onda stvaraju koncentrični krugovi...

  16. #166
    SarahB avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Srce Slavonije
    Postovi
    91

    Početno

    BP, baš ovako kako piplica kaže.

    Na sredinu kalupa naizmjenično stavljaš svijetlu i tamnu smjesu. Ja sam stavljala po tri žlice svijetle, na tu hrpicu tri žlice tamne... i tako dok sve ne potrošiš. Jednostavan postupak, a rezultat efektan.
    Ne možeš pogriješiti, svakako će izgledati lijepo kad ga razrežeš.

  17. #167
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    ajde idem to probat napravit pa javim

  18. #168
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    evo upravo ga stavila peci ali se ne dize bas....nadam se da nije pao

  19. #169
    iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,675

    Početno

    Beti3, ova torta od limuna, koja je veličina protvana (promjer), i koliko ju dugo peces i na koliko stupnjeva?
    Ne radim nikakve kolace sa sirom, uvijek sa cokoladom i sl., pa nemam osjecaj i pitam .

  20. #170
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    Zebra kolac napravljen i pojeden
    Nazalost sare se nisu vidjele vec je donji dio bio tamni a gornji bijeli
    Mislim da treba mrvicu vise brasna staviti u tamnu smjesu i u manji kalup...drugi put cu tako

  21. #171
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Ima jedan koji me je oduševio, ali ga svejedno rijetko radim: globi. Imali smo topic o tome: http://forum.roda.hr/threads/65359 kopiram...

    Globi (jednina: globus) starorimska poslastica
    500g svježeg sira
    300g griza
    med
    nemljeveni mak
    friteza

    Od sira i griza se izmijesi gnjecavo tijesto s jednim jedinim kriterijem - da se od njega dade oblikovati kuglice ø5cm. Kuglice je najjednostavnije oblikovati s nauljenim rukama. Kuglice se lagano i ne s prevelike visine frknu u vrelo ulje ~170°C i prže se dok ne porumene. Po potrebi žestoko protresti mrežicu friteze ako su se primili za nju. Gotovi globi se uvaljaju u med i u mak.
    Ovoga smo se nakrkali na danima Andautonije, a i dan potom. Treba znat' stat'.
    Primjedba: nema soli.
    koliko otprilike meda ide u to?
    Da li je dobro pustiti da odstoji prije pečenja?

  22. #172
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Med se koristi kao ljepilo za mak, dakle, samo provozaš globus kroz med na tanjuru i potom kroz mak na drugom tanjuru. Mak svakako treba biti u zrnu, a prije upotrebe je dobro pošnjofati da nije slučajno užegao - svašta prodaju po dućanima.
    Tijesto nema posebne potrebe puštati da odstoji. Gris se sasvim dovoljno napije tekućine dok se mijese.

  23. #173
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,297

    Početno

    Citiraj iki prvotno napisa Vidi poruku
    Beti3, ova torta od limuna, koja je veličina protvana (promjer), i koliko ju dugo peces i na koliko stupnjeva?
    Ne radim nikakve kolace sa sirom, uvijek sa cokoladom i sl., pa nemam osjecaj i pitam .
    U običan okrugli kalup za tortu promjer 24 cm. Pečem kolače na 180 stupnjeva, a duljina ovisi, vidim kad su gotovi. Ovaj sa sirom nešto duže nego biskvit.
    Ja to onako, od oka.

  24. #174
    iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,675

    Početno

    Tnx

  25. #175
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,249

  26. #176
    palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Postovi
    3,249

    Početno

    Jurana, sličan pravimo i mi, ali je zdravija varijanta.
    2 šalice zobenih, 2 jabuka, 1 jogurta, malo sode bikarbone, 2 jaja (domaća), pola do 1 šalica prokuhanih grožđica, malo maslinovog ulja, cimet.

  27. #177
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,249

    Početno

    Znači, bilo ulje si zamijenila maslinovim i dodala si grožđice.
    Vidim da su ostali omjeri isti.

    Dobro.

  28. #178
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Sad je sezona bagrema (skoro prošla, zapravo).

    Možete napraviti isti onaj biskvit s jogurtom koji se spominje na početku teme, i u njega umiješati bagremove cvjetiće, što više to bolje, koliko god tijesto može prihvatiti (prije toga bagrem par puta isprati i istjerati bube, te skinuti s cvjetiće s grozda).
    Ta kombinacija ima jako neobičan i fin okus.

  29. #179
    palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Postovi
    3,249

    Početno

    Zanimljivo mi je to s abagremom. Voljela bih probati.

    Na ovaj recept si pomikaki mislila? U tom slučaju izbaci ću šećer i ulje, dodati brašno od pira pa modificirati po svojim prehrambenim uvjerenjima.
    2 jaja
    1 i po čaša šećera
    pola čaše ulja
    1 jogurt ili čaša mlijeka ili pola-pola
    2 čaše brašna
    1 prašak za pecivo

  30. #180
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    Zanimljivo mi je to s abagremom. Voljela bih probati.

    Na ovaj recept si pomikaki mislila? U tom slučaju izbaci ću šećer i ulje, dodati brašno od pira pa modificirati po svojim prehrambenim uvjerenjima.
    2 jaja
    1 i po čaša šećera
    pola čaše ulja
    1 jogurt ili čaša mlijeka ili pola-pola
    2 čaše brašna
    1 prašak za pecivo
    Da, taj se javlja u više varijacija (imam i ja doma zapisane bar 3), ako uspiješ iskemijati zdraviju varijantu javi

  31. #181
    pak avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    1,634

    Početno

    Evo jednog brzog, i bez pudinga je dobar. Kada se ohladi samo slag staviti i u frižider.
    http://www.coolinarika.com/recept/to...ukama-cijelim/

  32. #182
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Napravila am onaj clafoutis na koji je Peterlin stavila link, sa smrznutim borovnicama i višnjama. Jako je dobar topao, čak vruć. Kad se ohladi (dupla doza pa se stiglo dijelom ohladiti) i dalje je jako ukusan, ali kako je ovo tijesto praktički pečena krema, postane gumasto i manje mi se sviđa. Ali to i jest desert koji je zamišljen da se jede topao, kako čitam. Inače, lakše i brže mislim da ne može biti.
    Ovo je išlo za ovaj kolač: clafoutis.
    U međuvremenu sam smanjila brašno za četvrtinu (moglo bi se vjerojatno i za pola) tako da mi je sad odličan i hladan. Kremastiji je i ne bude više gumast. I šećer može dolje za pola, tko voli.
    Baš ga često radim, svi vole, pa i gosti, ako se ne stigne nešto sofisticiranije. Ovo zamutiš u pet minuta i staviš peći kad sjedeš za stol. Dupla doza, jedna nam je premalo.

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •