Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 91 od 91

Tema: opet pedofilija

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pomikaki nije istina da su takvi slučajevi izuzeti iz jurisdikcije države - to je čista laž. Problem zataškavanja unutar Crkve postoji (iako se ipak puno toga pokreće u zadnje vrijeme - ako te zanima pogledaj i poslušaj ove linkove koje sam ostavila), ali to ne priječi državu da pokrene postupak. Postupak se ne premješta iz Crkve - to su dva odvojena postupka, od kojih jedan pokreće Crkva i taj je već u veljači pokrenut, a drugi pokreće država, a to što on nije pokrenut nema veze s Crkvom. I obratno, to što je crkveni postupak pokrenut ne isključuje državni sud - nije to ili ili nego svatko treba postupati prema svojim nadležnostima.

Nadbiskup Puljić kaže da nije obavezan obavijestiti državne vlasti zato što takva obaveza nije definirana niti našim državnim zakonima niti crkvenim zakonom. U nekim državama je to obavezno, a kod nas nije. Time što to nije prijavio nije prekršio nikakav zakon RH, ali jest moralni zakon.

Čitavo vrijeme u ovoj diskusiji pokušavam razjasniti da se tu radi o tome da ne postoje zakoni o kažnjivosti neprijavljivanja kaznenih djela. Navela sam neke druge primjere - npr. odgovaraju li susjedi za posljedica nasilja u obitelji zato što ga nisu prijavili - upravo zato da to osvijestim.

Ja isto mislim da razrješenje iz svećenićke službe nije dovoljna kazna za pedofiliju, ali Crkva može dosuđivati samo crkvene kazne. Sve ostalo je u nadležnosti države. Imala je potpuno pravo ona grupa prosvjednika koja je neki dan prosvjedovala pred zgradom vlade zbog tog slučaja - jer državna vlast je ta koja nije (još) ništa učinila po tom pitanju.
    Posljednje uređivanje od Zdenka2 : 25.03.2012. at 12:17

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Danka napisa :
    Ovo je sve skupa off topic, ali evo, kad već prozivaš druge da su si "same krive": u tome ti i leži odgovor zašto nisu prijavljivale. Dalje, ne kužim zašto ga sama nisi prijavila, ako si vidjela i čula da profesor seksualno zlostavlja studentice. Ne moraš i sama biti žrtva da bi ga prijavila.
    Ne možeš prijavit nešto na temelju razgovora, kad sama ona kojoj se to dogodilo ne želi jer ne želi sebi praviti probleme, ispit je prošla i nije ju briga.(Ovdje je bilo riječ o verbalnom seksualnom uznemiravanju) I sad se ja pametna nađem prijavljivati nekoga a temelju njihovih priča a nitko ne želi potvrditi pa ja nastradam
    Druga je stvar da sam nešto kažnjivo vidjela ili čula osobno, to bih sigurno prijavila.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Problem zataškavanja unutar Crkve postoji (iako se ipak puno toga pokreće u zadnje vrijeme - ako te zanima pogledaj i poslušaj ove linkove koje sam ostavila), ali to ne priječi državu da pokrene postupak.
    možeš molim te navesti što se to konkretno od strane crkve pokreće po pitanju pedofilije unutar crkve i od strane klera?

molitve za žrtve, molitve za oprost grijeha, tribine i dijalozi nisu rješenje konkretnog problema. a to je ono što ja jedino zaključujem iz navedenih linkova koje si postala.

moguće da mi je nešto promaklo, zato i molim da navedeš koje to konkretne korake poduzima crkva po pitanju sprećavanja i sankcioniranja pedofilije koja dolazi iz crkvenih redova.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mene zanima kako je moguće da nadbiskup Puljić nije dužan prijaviti slučaj pedofilije državi?
    Ako smo i nadbiskup i ja ravnopravni građani ove države da li to znači da i ja ili bilo tko drugi nije dužan prijaviti isti takav slučaj nadležnim institucijama? To je ono što mene najviše zanima.

Što se tiče ispovjedne tajne i samog čina ispovijedi ; netko tko je došao na ispovijed i i spovjedio se i pokajao za svoja nedjela treba biti spreman od svećenika koji je predstavnik Boga po tumačenju crkve, prihvatiti pokoru a nju određuje svećenik, i zašto on ne može odrediti da je prava pokora i iskupljenje prijaviti se sam institucijama i snositi kaznu ili da svećenik prijavi onog koji mu je to ispovjedio. Inače koji je smisao ispovjedi ako ne pravo kajanje i prihvaćanje pokore. Onda takvi bolje da se i ne ispovjedaju jer takva ispovjed je licemjerna i nije prava i samo optereti savjest svećenika koji mora s tom tajnom živjeti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ivanas prvotno napisa Vidi poruku

Ne možeš prijavit nešto na temelju razgovora, kad sama ona kojoj se to dogodilo ne želi jer ne želi sebi praviti probleme, ispit je prošla i nije ju briga.(Ovdje je bilo riječ o verbalnom seksualnom uznemiravanju) I sad se ja pametna nađem prijavljivati nekoga a temelju njihovih priča a nitko ne želi potvrditi pa ja nastradam
    Druga je stvar da sam nešto kažnjivo vidjela ili čula osobno, to bih sigurno prijavila.
    Ako je postojalo verbalno seksualno uznemiravanje koje ti ne želiš prijaviti jer prepostavljaš da ti se neće vjerovati, otkud ti pravo da osuđuješ one koje su bile uznemiravane? Sigurna si da bi se njima ipak vjerovalo?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Tko ti je rekao da ih osuđivam? Neke od njih su mi bile kolegice s kojima sam se povremeno družila i učila skupa. Stvar je u tome da se nikom ne da zauzeti za nešto, udružiti. nema šanse da se ne bi vjerovalo kad bi više cura imenom i prezimenom svjedočile, takvi ljigavci nisu omiljeni niti eđu svojim normalnim kolegama, ruše i njima ugled i rado bih nešto konketno protiv njih da ih mogu maknuti. Preko nekih verbalnih uznemiravanja se pređe, zaboravi, nisu to većini cura tako strašne traume, ali kad tad ti ljigavci mogu u za njih pogodnoj situaciji krenuti na pipkanje, pa i silovanje. Probala sam pričati s curama o tome, pitati ih bi li volile da tom istom ljigavcu ako mu se ne suprostavi dode jednog dana njihova sestra, kćer, da siluju jednom neku curu, ali nije bilo reakcije.

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Mislim da se ne bi trebala raditi razlika između pedofilije svećenstva ili kojeg dr. zvanja. Problem nosi jednaku težinu. Naglasak s efektom dvostrukog ubrizgavanja, potpuno nepotreban..

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Tko ti je rekao da ih osuđivam?
    Ti:

Ne znam koji je to, ovaj je bio gostujući, sad je pokojni ali tu su isto krive studentice, da se njih par udružilo i potpisale izjavu i dale prijavu ne bi oni mogli to raditi. Ja bih bila spremna istupiti da me netko takne i pod cijenu da ne završim fakultet, to takvi osjete pa ne diraju koga ne smiju. Za jednog profesora o kojem sam pričala je javna tajna kako se odnosi prema studenticama ali kad dode do zadnjeg nitko ne želi istupiti (jedan moj profsor mi je pričao da bi dotičnog davno suspendirali ali ne mogu na temelju rekla kazala, treba netko imenom i prezimenom podnijeti prijavu a svi se boje i začarani krug se nastavlja.
    Nije to bas tako kako si ti zamislila.

Neke od njih su mi bile kolegice s kojima sam se povremeno družila i učila skupa. Stvar je u tome da se nikom ne da zauzeti za nešto, udružiti. nema šanse da se ne bi vjerovalo kad bi više cura imenom i prezimenom svjedočile, takvi ljigavci nisu omiljeni niti eđu svojim normalnim kolegama, ruše i njima ugled i rado bih nešto konketno protiv njih da ih mogu maknuti. Preko nekih verbalnih uznemiravanja se pređe, zaboravi, nisu to većini cura tako strašne traume, ali kad tad ti ljigavci mogu u za njih pogodnoj situaciji krenuti na pipkanje, pa i silovanje. Probala sam pričati s curama o tome, pitati ih bi li volile da tom istom ljigavcu ako mu se ne suprostavi dode jednog dana njihova sestra, kćer, da siluju jednom neku curu, ali nije bilo reakcije.

Za djela poput seksualnog uznemiravanja KRIVI su iskljucivo POCINITELJI, ne i zrtve! Lako je sjediti sa strane i pljuckati, tvrditi da se tebi nikad tako nesto ne bi desilo "jer si ti takva da se oni ne usude" (za razliku od njih, jel) a da ti se slucajno desilo, ti bi ih, naravno, prijavila. I svi bi ti odmah povjerovali. I sve bi opet bilo super. Jea rajt.

Da se to desi tvojoj kcerki na studiju i da ona reagira poput tih tvojih kolegica (zapravo ne prijavi), sigurna sam da bi ti drugacije gledala na stvar. Tesko mi je povjerovati da bi nekome koji bi ti rekao da je ONA KRIVA jer nije prijavila ti rekla "da, da, ona je kriva". Eto, morala sam.

Ako stvarno imas osnova misliti da je neka osoba potencijalni ili stvarni silovatelj, poduzmi nesto konkretno.

Ovo je ipak off topic i ja cu sada prestati. Mozes otvoriti temu o verbalnom i inom seksualnom uznemiravanju studentica od strane profesora pa cemo razgovarati.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Već sam dugogodišnji čitač ovog foruma i malo mi je glupo napisati prvi post na ovoj temi, ali sam jako osjetljiva na teme pedofilije pa si nisam mogla pomoći.

Uglavnom Zdenka 2, pozitivni odnosno važeći propisi Republike Hrvatske određuju da je svatko dužan prijaviti postojanje kaznenog djela te se prijava može podnijeti policiji ili državnom odvjetništvu.

Jedna od osnovnih definicija pravne države je da su svi subjekti u državi podređeni jednom objektivnom pravu pa stoga isti principi odnosno norme vrijede za mene, premijera Milanovića i msng Puljića.

Što se tiče moralnog aspekta, šutnja i svjesna ignorancija zločina čine nas sudionicima, a na taj način činimo i neoprostiv grijeh nemara prema bližnjima.

Ovaj pravni dio imaš u Kaznenom zakonu RH potraži u Narodnim novinama ako te zanima.

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

nisam sve čitala jer ne mogu, gadi mi se i sama pomisao na pedofile.
    samo sam htjela reći da bi ih sve od reda kastrirala!
    ja jednostavno ne mogu shvatiti kako nekoga može sexualno uzbuditi nevino dijete i jesu li ti ljudi svjesni da su tim činom zauvijek uništili život nevinom biću?

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Astral, mislim da su pedofili iz redova profesora ili svećenika itekako svjesni da su tom malom biću nanijeli ogromnu štetu, ali da ih za to nije briga. Njihova je struka rad s ljudima (kod profesora rad baš s djecom) i stoga oni moraju poznavati psihologiju, ali mislim da ih nije briga. Jer da ih je briga valjda bi se počeli liječiti i promijenili posao kojim se bave kako se ne bi, dok se ne izliječe (ako je to uopće moguće), dovodili u priliku da učine nešto tako zlo.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nikad nisam pomislila ili mislila da je žrtva kriva za ono što joj se dogodilo, ali zlo na koje ne reagiramo i toleriramo ga samo se uvećava.

Pod krivnju studentica mislila sam na to što se olako prelazi preko takvih stvari, nisu to bile plahe, sramežljive djevojčice već odrasle cure, žene koje su mogle nešto poduzeti.

Što se tiče vjerovanja, na našem sveučilištu je bilo i normalnih profesora i pričala sam o takvim slučajevima s nekima o njih, jedan je bio i svojevremeno prorektor i on mi je rekao da je čuo za to i da je imao samo izjavu ili prijavu jedne studentice potpisanu imenom i prezimenom da bi pokrenuo postupak suspenzije i podnio prijavu i policiji ali ne može na temelju rekla kazala.

Ali nećemo više u off topic, tema je o pedofiliji.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Water prvotno napisa Vidi poruku
    Već sam dugogodišnji čitač ovog foruma i malo mi je glupo napisati prvi post na ovoj temi, ali sam jako osjetljiva na teme pedofilije pa si nisam mogla pomoći.

Uglavnom Zdenka 2, pozitivni odnosno važeći propisi Republike Hrvatske određuju da je svatko dužan prijaviti postojanje kaznenog djela te se prijava može podnijeti policiji ili državnom odvjetništvu.

Jedna od osnovnih definicija pravne države je da su svi subjekti u državi podređeni jednom objektivnom pravu pa stoga isti principi odnosno norme vrijede za mene, premijera Milanovića i msng Puljića.

Što se tiče moralnog aspekta, šutnja i svjesna ignorancija zločina čine nas sudionicima, a na taj način činimo i neoprostiv grijeh nemara prema bližnjima.

Ovaj pravni dio imaš u Kaznenom zakonu RH potraži u Narodnim novinama ako te zanima.
    Ispravak - ne u Kaznenom zakonu nego u Zakonu o kaznenom postupku, ispričavam se.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I to sto je on tebi rekao takodjer je rekla-kazala

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    pa zbog cega bi zrtve trebale javno pricati o tome? dio ljudi nema sindrom big brothera i sa punim pravom mogu svoje traume pokusavati zalijeciti bez slukanja po novinama. ljudi su razliciti i ljudi se na razlicite nacine nose sa traumama. valjda su ljudi gladni gadosti pa traze sve vise prljavstine iz tudjih zivota iz puke znatizelje

ovo sto pricas o oblacenju spada u logiku da zena koja je obukla kratku suknju namjerno izaziva paznju pa je po toj logici ok ako je neko pljesne po guzici ili uhvati za cice??? zanimljivo je da jos uvijek u tu kategoriju di okolina procjenjuje koliko se tko neispravno ili "provokativno" obukao spadaju samo zene. kad se muski ubace i kratke hlace ili skinu u potkosulje ili cak setaju na goli torzo niko to ni ne prijmjeti

kriteriji su apsolutno diskriminirajuci

oblacenje (i frizure i sminka) su i jedan od nacina da se ljudi kreativno izraze. zbog cega je estetski za tolerirati zapustene zene u trenirkama, sa neopranom i nefriziranom kosom a prozivati zene (i mlade ljude) koji se po svijetu krecu sredjeni na nacin koji zele?
    krivo si me shvatila
    nisam mislila javno u smislu na TV-u pričati svoje tužne priče, nego na to jasno i glasno upozoravati svoje roditelje i okolinu
    mora se stvoriti takva klima u kojoj djeca, a i odrasli MORAJU znati da to što je netko zavlačio ruku u njedra njihove curice jest pedofilski čin, nije ju netko morao ne znam, dirati dolje da bi značilo da ju je povrijedio (mislim da je čak jedan od komentara bio - nije ih fizički ozlijedio), na to sam mislila

kada sam pričala o oblačenju, mislila sam na malodobne djevojčice od četiri, pet godina
    ja ne znam gdje ti živiš i kakva je tvoja okolina, ali meni su čipkaste tamne najlonke ispod mini suknje, onaj mali bolero koji kao prekriva prsa na super uskoj majici plus sjajilo na usnama, a možda i sjenilo na očima na djetetu od 7 godina gnjusno
    a to sam viđala
    mame ponosne, djeca istrče guzicu, puće usnice...
    pa kad vidim u kojim sve pozama mame fotografiraju svoje male djevojčice, koje poze ta djeca imaju - u istoj toj odjeći - e pa meni je to za zabrinuti se
    ne zato što će ju neki čiča uzeti u krilo i baš zbog toga pomisliti - sjedi čiči da ti čiča spiči - nego zato što si ta djeca umišljaju da su starija i da samim time mogu/trebaju dopustiti neke neprimjene postupke odraslih
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 26.03.2012. at 03:43

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Ti:

Za djela poput seksualnog uznemiravanja KRIVI su iskljucivo POCINITELJI, ne i zrtve! Lako je sjediti sa strane i pljuckati, tvrditi da se tebi nikad tako nesto ne bi desilo "jer si ti takva da se oni ne usude" (za razliku od njih, jel) a da ti se slucajno desilo, ti bi ih, naravno, prijavila. I svi bi ti odmah povjerovali. I sve bi opet bilo super. Jea rajt.
    Slažem se u potpunosti. I jako je teško suditi nekome i reći - što nije prijavila, što se nije pobunila.

A svakako potpisujem i Water

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sikapika, oprosti, ali gnjusno (nemam blažeg izraza) mi je čitati o stilu oblačenja 4-godišnjakinja, moje M, u kontekstu pedofilije. stvarno - gnjusno.
    malo manje, ali isto mi je užasno čitati o vjernicima koji trebaju prijaviti svećenika. eto, oni su krivi, a nije kriva cijela hijerarhija, koja mjesecima provodi crkvenu istragu (ovo što zdenka kaže razumijem da su to dvije odvojene stvari), a ne prijavi državnom odvjetništvu.

i, da onda zaključimo, da li je puljić bio zakonski obavezan prijaviti nešto što zna mjesecima (ako se provodi crkvena istraga), ili ne?
    po crkvenim napucima - papinim - bio je obvezan.
    da li je bio po našim, državnim, po kaznenom zakonu?
    leo?
    jer ako je, i ako se ništa ne poduzme po tom pitanju, onda se slažem sa zdenkom, državno odvjetništvo također treba snositi posljedice. treba presjeći sve to skupa.

Sva sreća pa je moje dijete od onih koje nema šanse da bi prišlo nekoj stranoj osobi, sjelo u krilo ili nešto slično. I tome ću je i učiti.
    ovo mi je - žalosno.
    da dijete ne smije sjest u krilo svećeniku, učitelju, da ih je strah pomilovat dijete po glavi...pedofilija je rijetki poremećaj, rijetki, radi se o tome da odrasle ljude uzbuđuju DJECA, mala djeca, i radi takvih zataškavanja dolazi do tolike nepravde prema ljudima koji cijeli svoj život posvete djeci, da nam bolesno izgleda normalan ljudski kontakt.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sikapika
    nekako mi post prenapadački zvuči, a nije mi to namjera bila.
    ali zar ne misliš da je skroz neprimjereno raspravljati o stilu oblačenja djece na ovom topiku? to može biti zasebni topik. ali ne ovaj.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    i, da onda zaključimo, da li je puljić bio zakonski obavezan prijaviti nešto što zna mjesecima (ako se provodi crkvena istraga), ili ne?
    po crkvenim napucima - papinim - bio je obvezan.
    da li je bio po našim, državnim, po kaznenom zakonu?
    leo?
    jer ako je, i ako se ništa ne poduzme po tom pitanju, onda se slažem sa zdenkom, državno odvjetništvo također treba snositi posljedice. treba presjeći sve to skupa.
    Putovala sam auto-putem pa mi se malo presjecao razgovor novinara s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, u kojem su, uz ostalo, spomenuli i obvezu policijske istrage baš kod ovih slučajeva koji isplivaju u javnost nakon 30 i više godina pa sam shvatila (možda ne baš posve precizno) da tu policija nema što raditi jer se radi sad već o odraslim ljudima, 40- godišnjacima, koji su, iz ovih ili onih razloga, odlučili baš sad o tome nešto progovoriti.
    Kad se to događa u sadašnjem trenutku, s nekm djetetom, policija i državno odvjetništvo postupaju odmah, po službenoj dužnosti, no, izgleda da protokom vremena nastaje zastara za postupanje, koje onda mora pokrenuti i voditi negdašanja žrtva, ako to želi.
    Ograđujem se ako nisam dobro shvatila, nije ni ministar bio baš posve jasan, možda netko pravne struke zna bolje kako idu te obveze prijavljivanja nakon niza desetljeća.
    Tipa, da je mene netko zostavljao kao curicu, a ja sad odlučim o tome pričati, pitanje je što želim - samo ukazati na problem, upozoriti druge ili da se pokrene postupak i sankcionira počinitelj. Ne znam tko po zakonu u toj proceduri što treba činiti.

No, evo i nešto "utješno". Ti su se slučajevi događali u okružju crkve,po zborovima, ispovijedaonicama, vjeronauku u crkvi, u neka malo "tradicionalnija" vremena, kad su još doktor, učitelj i svećenik bili "bog na selu", a i sami roditelji su djecu, glasno ili prešutno, učili da se njih mora bespogovorno slušati. Danas nije tako, većinom.
    Kad isplivaju ti stari slučajevi, pomislim da je čak i bolje da je vjeronauk u školskim klupama, dalje od izravnog utjecaja potencijalno pohotnog svećenika.
    Naravno da ih većina nije takvih, sigurno im je crnjak kad ih se redom sumnjičavo gleda, ali je bome gadljivo i odvratno da ih uopće moramo kao takve "pomnije promatrati".

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Tu se javlja onaj strah,da neki današnji slučajevi neće na vidjelo tek nakon protoka desetljeća,kao ovdje.
    Mislim da se tu stvari nisu bitno promijenile,čim je nekom normalno i moralno o tome šutjeti,ne prijavljivati,ne sankcionorati.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

stray danas u duhu pozitive

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i mene je malo zbunilo

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala na informaciji - nisam pravnica i nisam to znala. Problematizirala sam to pitanje s motrišta građanskog iskustva - mnogo puta sam se osvjedočila da se neprijavljivanje kaznenog djela nije tretiralo kao kazneno djelo. Niti je procesuirano niti je kažnjeno.

Ostatak tvog posta mogu samo potpisati.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    i mene je malo zbunilo
    Mene ne. Stray je žestoke naravi, ali pozitivna osoba. Ona ne napada radi napadanja.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

e ovo je što mene zanima:

" I to ne samo onima izvan Crkve, nego još više onima u Crkvi, koji su nakon nastupa mons. Puljića ostali doslovce zakinuti za dio informacija o najnovijim crkvenim pravilima i postupcima u slučajevima pedofilije."
    citat iz strayinog linka.

koja su to točno najnovija crkvena pravila i postupci, ima li netko saznanja?

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj astral prvotno napisa Vidi poruku
    nisam sve čitala jer ne mogu, gadi mi se i sama pomisao na pedofile.
    samo sam htjela reći da bi ih sve od reda kastrirala!
    ja jednostavno ne mogu shvatiti kako nekoga može sexualno uzbuditi nevino dijete i jesu li ti ljudi svjesni da su tim činom zauvijek uništili život nevinom biću?
    nisam mislila komentirati,ali potpisujem astral i ideju o kastraciji...dodajem i izgon na Goli Otok

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    i mene je malo zbunilo
    pa do sad nigdje niko nije javno istupio na tu temu (mislim na ekipu iz crkvenih redova) inace bih rado podijelila takvu informaciju. ipak budi nadu da ima dobrih i postenih ljudi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    nisam mislila komentirati,ali potpisujem astral i ideju o kastraciji...dodajem i izgon na Goli Otok
    dio bivsih istocnoeuropskih zemalja provodi kastraciju za pedofiliju

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Zdenka2 vidim da te zanima ovaj dio o neprijavljivanju kaznenih djela, pa evo da ti citiram čl. 204. st. 5. Zakona o kaznenom postupku: Zakonom se propisuju slučajevi u kojima je neprijavljivanje kaznenog djela, kazneno djelo.

Nisam niti ja pravnica ali MM je pravnik (bavi se građanskim pravom), ako hoćeš pitati ću pravnika koji je specijaliziran za kazneno pravo za koje neprijavljivanje kaznenih djela je ili nije predviđena sankcija. Uglavnom znam da to ovisi o težini kaznenog djela odnosno koliko je ono društveno opasno. Pretpostavljam da i ovdje ima forumašica koje su pravnice i rade kazneno pravo, pa ako im se da neka pojasne, meni zapravo pravo i nije nešto nainteresantnije na svijetu.

Sad ću biti izvan teme ali nedavno sam saznala da je bračna nevjera također kršenje zakona (Obiteljskog zakona) a za koje kršenje zakona nije predviđena sankcija. Pitam se koliko to ljudi uopće zna, a možda i znaju jer se većinom skrivaju pri počinjenju jelte. Uglavnom tu se isprepliću pravo i moral. I da, moralne norme su strože i iznad zakonskih normi pa tako nešto što nije moralno ne mora biti nezakonito. No, kršenjem moralnih normi se izlažemo osudi sredine u kojoj živimo (moralnoj sankciji), a kršenjem zakona izlažemo se sankcijama koje su predviđene za kršenje te norme.

Nadam se da sam barem malo pojasnila.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

nisam uopće u pozitivnom duhu kada je crkva u pitanju i mnogo stvari oko nje. tražim po internetu o tim novim smjernicama od strane crkve, ne mogu ništa naći...

nabasala sam na blog od čudine i pročitala njegov osvrt na čitavu temu: http://blog.vecernji.hr/kruno-cudina...je-pedofilija/
    i potresao me komentar jednog od čitatelja dolje kojeg prenosim ovdje, naime ja osjećam prilično slično.

Isus također reče; “I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima.”
    I reče još: “”Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima.”
    A ipak se pobačaji rade svakodnevno oko nas i hodamo, radimo, kupujemo i živimo okruženi ljudioma koji su ubojice svoje djece. Ubojica svoga djeteta pruža ti kruh s druge strane pulta u dućanu, ubojica svoga djeteta pregledava te kad se razboliš, ubojica svoga djeteta podučava ti dijete u školi. I tako dalje. Čemu se onda čudimo u jednom društvu u kojem je to dozvoljeno i u kojem se to – ubojstva one najmanje djece – svakodnevno oko nas događa?

No tema je pedofilija, a ne pobačaj. Ne znam, zapravo, čemu se čudite, Kruno? Većina svećenika i vjernika (i to velika većina) reći će vam da je Bog ljubav i da je milostiv, da oprašta grešnicima. Reći će vam da se, dapače, “kao jedina ovca koja je završila na pastirevom ramenu spominje ona izgubljena”, reći će vam da Bog ljubi grešnike više nego pravednike, a Kustić je svojevremeno u jednoj od svojih kolumni napisao da Bog jedva čeka da grešnik sagriješi, jer onda dobije priliku oprostiti mu i pokazati mu an taj način koliko ga ljubi. Reći će vam također da pakla možda ima, ali da je prazan jer Bog toliko ljubi ljude da ne bi dozvolio da i jedna od njih završi u paklu. I reći će da nema tog grijeha koji On ne može oprostiti. I kad se sve to zbroji, poruka te i takve vjere i tih i takvih svećenika te vjere jasna je: Što više griješiš (činiš zlo), Bog te više voli, ergo: čini zlo! I ne boj se, jer On će to jedva dočekati da ti može oprostiti, a u paklu sigurno nećeš završiti. Ako će itko završiti u paklu, onda će u njemu završiti “oholi pravednici” koji time što odbijaju činiti zlo pokazuju zapravo da Boga ne trebaju. Shvaćate li sada, Kruno, zašto se nemate čemu čuditi? Pogotovo ne od svećenika koji ovo propovijedaju. Neki obični ljudi još i mogu biti glupi i zbog nekih zastarjelih vjerovanja misliti da zlo ipak nije dobro činiti, ali svećenici (a i velik broj vjernika) uglavnom jako dobro znaju da to nije istina i da se nemaju nikakve potrebe suzdržavati. Zašto i bi?
    Pun sam gorčine, jasno. I jasno je da nije sve ovako kako sam rekao. Još je i gore. Dosta svećenika i vjernika ni ne vjeruje u Boga, ali vjeru iskorištavaju da bi oprali svoju savjest zbog zla koje čine (ako savjesti još uopće imaju), a i da bi se grupirali nasuprot “drugima”. Ostatak svećenika i vjernika (a taj broj nije mali), vjeruje u boga – ali u boga zla, kojem se klanjaju i kojem služe. Što je pedofilija za takve svećenike nego tek daljnji korak u pravcu poniranja u to zlo? Nekad su se na barbarskim oltarima žrtvovali ljudi – na današnjim se “oltarima” ovakvih svećenika kakvih je nemali broj u Crkvi žrtvuju (ubijaju) duše. Može li biti većeg zla i boljeg načina da se ubije nevina duša (kao žrtva mračnom bogu zla kojem se klanjaju) nego kad se prizove k sebi dijete puno povjerenja, prizove ga se riječima naizgled punim dobrote, prizove ga se u ime Boga i Isusa, prizove ga se autoritetom svećenika, “Božjeg” čovjeka… a onda ga se iskoristi, drhtavog od straha, zbunjenosti, neshvaćanja i nemoći? Ubije ga se, ne u tijelu, već u duši. I kad ga svi oko njega, pa i njegovi roditelji, ostave u šutnji i, često, nedjelu koje se ponavlja. Svaki jauk i svaka suza tog djeteta i te djece naslada su Zlome kome se ovakvi njegovi crni svećenici klanjaju – zaštićeni od kolega, nimalo manje crnih od njih, ujedninjenih svih zajedno u jednu mračnu organizaciju koja već dugo, vrlo dugo, polako izjeda onaj prirodni, pravi Božji moral svijeta. I to tobože upravo pod Božjom zastavom… Ima li veće ironije od te?

da ne bi netko krivo razumio, nisam ateist barem ne još, niti propagiram ovime negiranje boga, ali okrenula sam se od katoličke crkve, odnosno od crkve uopće bilo koje. iz katoličke sam obitelji, odgojena u katoličkom duhu, krštena, pričestvovana, firmana, ženili smo se u ckrvi, svejedno danas u crkvu više ne mogu kročiti. možda previše znam, previše toga vidjela, i doživjela, možda sam prestara, ne znam, ali za mene bog ne stanuje u crkvi niti u srcima klera.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

pa do sad nigdje niko nije javno istupio na tu temu (mislim na ekipu iz crkvenih redova) inace bih rado podijelila takvu informaciju. ipak budi nadu da ima dobrih i postenih ljudi

Jest, znanstveni skupovi, tribine i radijske emisije su javna mjesta, samo dnevne novine o tome nisu izvještavale.

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

po meni svaka osoba koja bi bila osuđena za pedofiliju bi trebala odmah biti i kemijski kastrirana jer taj nagon ne nestaje tek tako

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je dolazilo da skocim na gas kad bi snimila da prolazi ad van der berg, http://www.pnvd.nl/bestuur.html tip koji je pokusao napraviti pedo stranku i zivio je do odlaska u zatvor 2 ulice od mene

tip je javno pricao o tome kako pokupe klince, kako ih zavedu

jednom sam ga vidila kako pomaze nekom deckicu koji je pao sa bicikla. doslo mi je da se strcim na njega i sutnem ga (nisam). cinjenica je takodjer da su ostali odrasli lezerno prolazili pored klinca koji se spljeskao na biciklu... ne mogu se prestati uzasavati svijetom kakav je danas, u sto se sve skupa pretvorilo

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Potpuno su u pravu kada su donijeli te zakone, i što astral kaže, još i kemijska kastracija i ondana Goli otok pa nek se tamo međusobno škicaju...fuj...valjda tako pokazuju svoju nadmoć nad drugim bićem, jadni slabići koji NEMAJU PANDANA PA SE IŽIVLJAVAJU NA MALIM, NEVINIM, BESPOMOĆNIM BIĆIMA...MA NEMA TE KAZNE KOJA DJECI MOŽE VRATITI ONO ŠTO SU IM TE SPODOBE UKRALE, NASILNO PREOTELE, BEZ IOLE SRCA...ajme, ode mi na velika slova...jbg,

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

meni je dolazilo da skocim na gas kad bi snimila da prolazi ad van der berg, http://www.pnvd.nl/bestuur.html tip koji je pokusao napraviti pedo stranku i zivio je do odlaska u zatvor 2 ulice od mene

tip je javno pricao o tome kako pokupe klince, kako ih zavedu

jednom sam ga vidila kako pomaze nekom deckicu koji je pao sa bicikla. doslo mi je da se strcim na njega i sutnem ga (nisam). cinjenica je takodjer da su ostali odrasli lezerno prolazili pored klinca koji se spljeskao na biciklu... ne mogu se prestati uzasavati svijetom kakav je danas, u sto se sve skupa pretvorilo
    E vidiš i ovdje je veliki problem, navodno u Americi kada se pedofil doseli u susjedstvo obavještavaju se ljudi da se je dotični doselio pa da bolje pripaze na djecu. Ne znam da li je ovo točno negdje sam to pročitala/čula. Kod nas to definitivno nije slučaj.

Pošto radim u instituciji gdje imam "privilegiju" gledati i čuti pedofile i znam tko su, imala sam jednog u susjedstvu koji je jako dobro uvjerio okolinu (susjedstvo) kako je njemu sve namješteno i najžalosnije je što su mu mnogi povjerovali. Pedofili su mahom iznadprosječno inteligentni i puno se trude prikriti svoja zlodjela.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Water, imali smo jednom na forumu problema zbog ovakvih informacija.
    Molim te da staneš sa davanjem podataka o događajima i osobama, kao i o radnom mjestu.
    Prošli put je Rodi policija zakucala na vrata.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E vidiš i ovdje je veliki problem, navodno u Americi kada se pedofil doseli u susjedstvo obavještavaju se ljudi da se je dotični doselio pa da bolje pripaze na djecu. Ne znam da li je ovo točno negdje sam to pročitala/čula. Kod nas to definitivno nije slučaj.

Pošto radim u instituciji gdje imam "privilegiju" gledati i čuti pedofile i znam tko su, imala sam jednog u susjedstvu koji je jako dobro uvjerio okolinu (susjedstvo) kako je njemu sve namješteno i najžalosnije je što su mu mnogi povjerovali. Pedofili su mahom iznadprosječno inteligentni i puno se trude prikriti svoja zlodjela.
    pa prijavi makar i anonimno. hr policija je prilicno intenzivna sa takvim prijavama. zabranjeno je cak imati pedo sadrzaje skinute sa neta

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

pa prijavi makar i anonimno. hr policija je prilicno intenzivna sa takvim prijavama. zabranjeno je cak imati pedo sadrzaje skinute sa neta

Očito sam krivo shvaćena, da trebam prijaviti nešto što već nije prijavljeno svakako bih to učinila.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Water, imali smo jednom na forumu problema zbog ovakvih informacija.
    Molim te da staneš sa davanjem podataka o događajima i osobama, kao i o radnom mjestu.
    Prošli put je Rodi policija zakucala na vrata.

Žao mi je što sam krivo shvaćena, ove postove pišem u najbojoj namjeri da se ljudima ukaže na neke neugodne situacije koje se mogu izbjeći. Nije mi bila nemjera iznositi bilo kakve konkretne slučajeve i osobe ili dovoditi Rodu u neugodnosti.

Ispričavam se još jedanput.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sve ok

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove