Ovo je eufemizam u naslovu, budući da imam potrebu vrištati na dotične.
Došla sam s Nikolom u zaraznu 19. na 20. u 1 ujutro, s temperaturom 40.1°C. Primila nas je na hitnoj liječnica koja je tražila da izvadimo krv iz prsta, pogledala nalaze, poslala nas u dnevnu bolnicu. Tamo su mu izvadili krv iz vene, nalijepili onu vrećicu kako bi mu uzeli urin i dobio je dvije flaše infuzije. Cijelu noć pa do 10 ujutro sjedila sam na stolcu s njim u naručju, pazeći da si ne istrga iglu iz ruke. Nije htio na krevet ni pod razno. Cicu nije ispuštao iz usta. U neko doba sam skužila da se popiškio, ali sve je otišlo u pelenu. Izlilo se iz vrećice pa su mu morali zalijepiti novu.
Nakon druge mokre pelene i malo urina u vrećici, rekla sam im da moraju iskoristiti to što imaju.
Poslije vizite pozvali su nas u ambulantu, liječnik je pregledao malog i zaključio kako nalazi ne ukazuju na ništa posebno, infekt vjerojatno virusne etiologije, uputio me da mu kapam nos, dajem antipiretike po potrebi te čaja.
Zanimljivo je da je, u trenutku kad smo već praktički odlazili, doletio liječnik i preporučio da napravimo aspiracijski test za detekciju virusa. I to smo obavili. No nije se sjetio predložiti isto prije negoli je nazvao moj ujak, da se raspita o stanju djeteta. A ujak je "faca" pa se, valjda, predomislio. Čudno kako trebaš imati "face" oko sebe da bi dobio ono što treba. Sramota.
Došli smo doma, odspavali poslije podne par sati, navečer opet stavili čepić i imali relativno mirnu noć. Temperatura je skakala na "samo" 39.7°C.
Inače, Luka je prethodnu noća bio sam s tatom doma. Kad se probudio (oko 2) hodao je okolo, zvao "Mama! Cica!" i tako žalostan zaspao tek u 6 ujutro.
Elem, natrag na utorak. Otišli smo poslije podne do naše pedijatre koja se čudom čudila kako to da nam nisu dali nikakvu terapiju s obzirom na nalaze koji su, po njezinim riječima, jasno ukazivali na bakterijsku infekciju. No savjetovala je da čekamo ostatak nalaza i da joj se javimo odmah ujutro, budući da nalazi nisu bili prestrašni.
No uvečer, oko 8, Nikola je opet zakurio oko 40 i limfni čvor s desne strane mu je toliko natekao da smo opet otišli u zaraznu, na hitnu.
Nakon čekanja od dva sata (dala sam mu čepić prije odlaska, tako da mu se temperatura snižavala) došli smo na red.
Trebam napomenuti da nam je sestra rekla da idemo vaditi krv iz prsta (iako smo to napravili 40 sati ranije) i da sam to odbila dok ne dođe liječnik.
Liječnica je došla, pogledala ga, zaključila da je to viroza i poslala nas vaditi krv. Krv smo izvadili, pričekali pola sata na nalaze i dobili potvrdu da je u pitanju virus.
Međutim, na moje inzistiranje, nije li u pitanju ipak bakterija, rekla je da moramo sačekati nalaze briseva, koji će biti gotovi tek sutradan, a u međuvremenu bismo mogli, za svaki slučaj, na ORL u Vinogradsku.
Tako smo i napravili. MM je došao po nas, odveo nas u Vinogradsku, gdje smo odmah primljeni na pregled. Liječnik je pregledao malog, pogledao nalaze i propisao antibiotik.
Na moje pitanje je li to, po njegovu mišljenju, viroza ili bakterijska upala, k'o iz topa je odgovorio da je to, pa naravno, bakterijska.
Otišli smo kupiti antibiotik u dežurnu ljekarnu i dala sam mu ga odmah, već u autu. Došli smo doma, počeo je kašljati kao da ga nešto grebe i ispovraćao se po sebi i meni.
Odmah sam nazvala u zaraznu da pitam što mi je činiti, a dr. mi je rekla kako je to sigurno reakcija na antibiotik i da mu probam ponovno dati za sat vremena, kad se želudac malo smiri, ako, uopće, bude htio popiti.
Naravno da nije htio popiti. Dobio je opet temperaturu, jedva smo mu je skinuli na oko 38°C i malo je zaspao. Odmah se potom, oko 4, probudio i Luka (kojeg su MM i sveki uspjeli uspavati oko 23h) i tražio cicu.
Ujutro oko 8 Luka se probudio i dobio cicu te nastavio spavati, a Nikolu smo spremili za odlazak našoj pedijatri.
Usput smo otišli u zaraznu po nalaze s briseva, ali su nam rekli da se vratimo popodne, jer još nisu gotovi. Kad je MM inzistirao na tome da provjeri nisu li, možda, već gotovi, teti na šalteru je bilo teško čak i to napraviti. Ipak je nazvala u laboratorij i rekla da će nalazi biti gotovi za pola sata. MM je otišao po nalaze koji su BILI GOTOVI (!?), ali ih "jadna" laborantica nije stigla isprintati iz računala pa je bilo zgodnije da dođemo po njih poslije podne.![]()
No, poslije toga smo otišli napokon do naše liječnice koja je pogledala sve papire i rekla da su nalazi lažno negativni jer nisu dobro uzeti.
Nikola je dobio penicilinsku injekciju i otišli smo doma nakon pola sata čekanja (da isključimo reakciju).
Sad smo doma. Još jednom smo skidali temperaturu koja je oko 4 popodne bila 39.7°C.
Za sada je OK, nadam se da će tako biti i dalje. Čvor na vratu je malo manji, no još uvijek dosta tvrd i vruć.
Ja sam ljuta k'o pas. Nemam komentara na nekompetenciju liječnika. Kad se smirim, možda napišem i još štogod.
A našoj pedijatri hvala do neba.![]()