Citiraj Dodirko prvotno napisa Vidi poruku
Tek kada sam o tome počela otvoreno govoriti saznala sam kako to baš i nije tako rijedak slučaj. Recimo od sestre prijateljica, od kolege sestrična, od kolege žena njeguje osobu sa posljedicama... uglavnom, to su ljudi sa imenom i prezimenom a ne neka brojka.
Veliki pozdrav, Dodirko!

A propos zafrka od antibebi, potpisujem, žene ih široko koriste, ali bogme i nastradavaju od njih u ne baš tako rijetkom broju.

Mene opća slala hematologici koja je rekla mogu koristiti antibebi uz dg. homozigot, tj. da za mene nije rizik ništa veći nego bilo kojoj drugoj ženi. Ali, same po sebi, one uistinu nose rizik, i nije da "neće bit ništa od par tjedana". MPO-ovci koje sam pitala trebam li kakve testove za to, rekli su ne treba za tako kratko pijenje, opća i opća gin je ipak slala itd. Teško je tu procijeniti di je i koliki rizik za koga, to je posao hematologa, ali opet, ne može niti on pokrit sav rizik. U priči sam doznala za stvarno ne tako rijetke slučajeve - dubinska venska tromboza par tjedana nakon prelaska na yasminelle (a žena je na antibebi dugo, mislim i yasmine), ispostavio se, u pozadini, faktor leiden... ali, ako se dobro sjećam, kod dodirko u pozadini nije bilo ništa pa se opet dogodilo.

Klomifen je meni izazvao 3x endometralni polip, jednom sam se operirala, ali to mi je onako... meno male, to ne računam u neki big deal, iako mi je, kad mi se to događalo, bilo to koma. I još jednom hiperstimulacija taman nakon što smo se vratili iz dalekog puta i došli doma, hvala Bogu da me nije ulovilo puknuće ciste u ciklusu nakon klomifenskog u avionu ili u Austriji jer bih mislila doslovno da umirem - osjećaj je bio kao da mi se staklo razlijeva utrobom, došla hitna. MPO odmahnuo rukom tada, i sad shvaćam da to nije bio neki big deal, samo je bilo neugodno.

Ali, plućna embolija, ozbiljna hiperstimulacija su fakat big deals.

Koji put se, niti uz svu pozornost, neke stvari ne mogu izbjeći, to MPO nekako nosi sa sobom, ali definitivno nisam za ono "ne pitaj ništa, tko o tome razmišlja ne želi bebu dovoljno", "tko pita o posljedicama za zdravlje svoje ili bebino je the enemy i provokator i ono... umišljen je kao prvo jer zašto bi baš njemu uspjelo itd.".

Pitanja i svijest o rizicima su itekako validni, po meni je to, pozitivnim mantrama unatoč, the odgovorno ponašanje prema sebi. Uz svijest, da i unatoč tome, ne može se sve izbjeći, ko zna, ja se mahnito pregledavam, a možda baš mene nešto zakači itd... I kad maknemo MPO sa strane, i za ženu koja nikad nije injekciju hormona uzela, niti hormonalnu tabletu progutala, i gledamo statistike raka dojke, velik je to, na žalost, broj.