Točnije: ošamarila, (vidljivo) ogrebala po ruci dok ga je stiskala i stisnula mu obraze. Nije htio spavati (ima 6,5 godina!). Navodno to čini često i drugoj djeci. Prvi put mom sinu.
Luda sam! Što učiniti?
Točnije: ošamarila, (vidljivo) ogrebala po ruci dok ga je stiskala i stisnula mu obraze. Nije htio spavati (ima 6,5 godina!). Navodno to čini često i drugoj djeci. Prvi put mom sinu.
Luda sam! Što učiniti?
Da, potvrdio mi je dječak iz grupe. A dijete ispričalo čim je došlo doma.
Apsolutno se spremam ići ravnateljici, ali želim najprije razgovarat s tetom, a jutros ju nisam našla u vrtiću.
Inače, zamjeram ja njoj puno, puno toga u ovih šest godina, ali ova sad je stvarno previše. I imam snažnu potrebu nekome to ispričati.
iako mi je to struka,ali strašno mi je ovo za čuti. prvo što nitko to nema pravo napraviti posebice tuđem djetetu,a drugo šamar !!!??? ok je od tebe razgovarati s njom prvo ( u slučaju da je žena možda pukla i nije joj dobro,ali po ovom što si napisala očito je oduvijek "problematična") ,ali svakako za prijaviti,pedagogu,psihologu,pa i ravnatelju.
nisam sigurna da bih ja razgovarala s tetom ako je njeno takvo ponašanje ponavljajuće, i ako je već bilo ikakvih drugih problema
išla bih direkt višim instancama
drugo bi bilo da se to sad dogodilo prvi put
nadam se da će sve biti riješeno kako treba (bez zataškavanja i onog "maaa daaa, pa svi nekad imamo težak dan")
Pa ja bih mrtva hladna i na policiju otišla...
nema opravdanja za tetu ako se ovo doista odigralo ovako kako je
to se NE SMIJE dogoditi
direktno bi pitala tetu što se dogodilo
ali bez obzira na njezin odgovor bi otišla ravnateljici lijepo popričati o teti i stvarima za koje mi se čini da se događaju a nisu dobre ( sama kažeš da ima svega u toliko godina ), pa neka stručni tim vrtića obrati pažnju na događanja u grupi, na kraju krajeva, to je jedan od njihovih poslova i neka ravnatelj to dalje rješava
ne treba se bojati odlaska ravnatelju, stručnom timu, pa treba im ukazati na problem, možda nitko od njih nije vidio/čuo da nešto nije u redu, pogotovo ako je veliki vrtić, puno odgajatelja
Inače sam uvijek za to da se prvo razgovara s tetom, ali u tvojem slučaju ne bih. Pokušat će te uvjeriti da to nije istina ili da nije bilo baš tako kako ti dijete kaže. Ti ćeš se osjećati pokislo i jadno, tj. jadnije. Ako si sigurna da se dogodilo što se dogodilo, idi ravnateljici, a nakon razgovora tetu obavijesti (da ne bi bilo da joj govoriš iza leđa) da znaš što je bilo i da si o tome razgovarala s ravnateljicom. Samo to, bez objašnjena. Nadam se da će ravnateljica imati sluha.
ovaj komentar ce sigurno bit zestoko kritiziran,ali puknut cu ako ne napisem. Da bilo tko udari moje dijete,posebno tako okrutno kao u ovom slucaju, zamolila bi MMa da doticnu ode nalupat dok se ne popisa i pokaka u gace od batina. Sigurna sam da ta osoba nikad vise nebi udarila dijete.
evo ja te neću žestoko kritizirat, jer bi i meni to bila prva instinktivna misao.
ali.... naravno, tako ne možemo reagirati, jer uostalom ne želiš se spustiti na isti primitivni nivo te osobe, pa treba reagirati kulturno i civilizirano i probati riješiti to razgovorom.
ja isto ne bi prvo išla teti, ali bi tražila razgovor s tetom i ravnateljicom u isto vrijeme.
sandy-I žao mi je što ti se to dogodilo, i nadam se da će se sve riješiti na najbolji mogući način za tvoje dijete.
A znači nasilje ad ženama je ok? Što ju ti ne nalupaš? Zamisli da onda dođe njen muž i prebije tvog? Kad sam ljuta meni isto prvo reakcija bude ovakva, ali ipak treba malo stati na loptu.
Svakako popričati sa ravnateljem, teta nema pravo udarati dijete. Sjećam se kako je mene teta u vrtiću udarala po prstima zato što sam plakala i vodila u drugu grupu, stavila me pred svu djecu da mi se rugaju kako plačem i onda su mi svi pjevali mala beba plače zajedno s tetom. Bilo je stravično i žao mi je što sam tada mislila da sam najjadnija osoba na svijetu i što mi nije padalo na pamet da to prijavim svojim roditeljima jer sam smatrala da sam takvo nešto i zaslužila. Djecu treba zaštititi od takvih ljudi.
Moje dijete je jednom izmislilo da ju je teta pljusnula.Ja sam ozbiljno mislila da će se žena srušiti u nesvjest kad sam ju pitala o tome.Još je to bila mlada cura,teta na zamjeni i izrazito mirna i druželjubiva s tom djecom. Kćer je bila mala,imala je 2,5g. Ona se klela da nije,a ja nisam niti pristupila agresivno već mi se činilo da mala izmišlja,da ju ta žena udari je bilo vrlo malo vjerovatno, ali sam svejedno rekla da ju moram pitati.Sama je nudila odmah da idemo ravnateljici,starija teta u grupi je također odmah to ponudila. Pitala je moju malu (nježno) jel se nešto ljuti na nju i što je bilo da je to rekla-na što se moja mala smijala i dakle nikako nije pokazala strah prema osobi i odgovorila nešto nesuvislo u skladu sa dobi.Nismo išli nikuda,nikad se takvo nešto nije ponovilo,ta teta više ne radi s mojom kćeri jer je zamjene radi opet preseljena nekamo.
Djeca nekad izmisle,treba i o tome razmisliti. Makar ako postoje tragovi udarca onda je to druga priča.Mislim da policija nema ništa s tim,treba ići službenim putem prijave prvo ustanovi u kojoj radi,a zatim vidjeti.Možda tražiti premještaj te tete?
Samo kratko off topic,davno,ima bar 5g mi je pričala jedna susjeda o psihički blaže bolesnoj teti koja je radila u jednom vrtiću u Zg i koja bi kad bi dijete bilo neposlušno ga zatvorila u ormarić. Roditelji prvo nisu vjerovali jer su djeca svako svojem roditelju to sporadično govorili,pa su mislili da djeca lažu,jer tko bi normalan zatvorio dijete u ormarić?? Međutim ispostavilo se na kraju da je to istina i žena je premještena nekamo na neko lakše radno mjesto i pola radnog vremena.
Posljednje uređivanje od sandra23 : 28.03.2012. at 10:38
Odmah k ravnateljici. Vidjet ćeš da nećeš biti prva koja se potužila baš na tu tetu. Tako obično biva.
Jedna jedina bila je takva u našem vrtiću, nekoliko puta je valjala gluposti i grubosti mom djetetu, nakon par situacija skontala sam da nemam što s njom razgovarati, otišla sam k ravnateljici, a njoj je bila faca - o, ne, opet je ova u akciji. Znači, nisam bila prva (vjerojatno ni zadnja).
Vrtić gdje idu moja djeca je super, svugdje ga hvalim, skoro sve tete su odlične, nije da ne viču, viču na djecu, ja im to uopće ne zamjeram niti se one ustručavaju pred roditeljima, masu puta i preda mnom kad dovodim ili odvodim dijete čujem kako neko upozoravaju, zovu, baš povise ton, nije ono cile mile dok ne izađeš preko vrata pa onda užas.
Djeca se vrlo često oglušuju, eskiviraju, puno ih je, svako vuče na svoju stranu, a ni one nisu kamen pa da sad mogu sve obaviti glasom u pol tona.
No, to se tako precizno osjeti, na nekoj suptilnoj, emotivnoj razini kad je u pitanju normala, prirodno i dobronamjerno ponašanje, a kad netko jednostavno nije za taj posao.
Ovo - vikanje, ne mislim na vrijeđanje ili slično već vikanje tipa - Silazi odmah s tog tobogana, rekla sam ti da se ne penješ! (dvogodišnjak visi s njega, sav sretan, već peti put se penje), a teti je to mješavina ljutnje i panike, što ako se razbije, kao što bi bilo i roditelju...
O šamaranju ne želim ni diskutirati.
i da li bi isto tako djetetu da dijetetu koje ga ga je udarilo vrati istom mjerom? zaista se nadam da ne mislite ozbiljno jer zaista razumijem revolt i bijes koju jedna ovakva situacija moze izazvati kod roditelja ( osobno ne smijem pomislit sot bi mi sve proslo korz glavu da je moje dijete u pitanju ali znam da bih se scoolierala maximalno iz milion razloga) ali ici prebiti nekoga je beskrajno neproduktivno tj kontraproduktivno.
Moja prva stanica bi bila ravnateljica pa ako te ne urodi plodom onda se ide dalje. I ravnateljica ima nadredjenog, postoje i pravni i ini mehanizmi zastite....
sandy-l beskrajno mi je zao sto ste morali proci korz ovakvu situaicju.
Naravno da se šalim, a sad koliko bi bilo produktivno ili ne, to ne znam![]()
MM je jučer razgovarao s tetom: priznala je da ga je udarila, ali u njezinom tumačenju puno lakše, nešto kao "pucnula ga je preko usta!!!". Ispričala se, rekla da ne zna kako joj se to moglo dogoditi, da se neće ponoviti. No, puno više energije utrošila je na objašnjavanje kako je to bilo zato što je dijete bilo nemoguće, izbacilo ju je iz takta, kako je neposlušan... Također je rekla, kad je MM rekao da su klinci posvjedočili da i druge tuče, da je jednog drugog dečka "samo malo klepila KNJIGOM po glavi". Riječ je o djetetu rastavljenih roditelja, ne znam cijelu povijest obitelji, no znam da mu otac ima zabranu prilaska djetetu (piše na oglasnoj ploči vrtića), tako da definitivno moram razgovarati i s njegovom mamom.
Općenito mi nije jasno kako se nijedno dijete nije doma požalilo, stvarno sam u kontaktu s dosta vrtičkih roditelja, znala bih za to. Neprestano razgovaramo o djeci i vrtiću i generalno smo oduvijek svi nezadovoljni angažmanom te tete.
Jedino... možda dijete koje dobije doma "po ušima" ne smatra da je to nešto specijalno ni ako se tako prema njemu postupa u vrtiću. Iako, mislim da ti ljudi nisu takvi. Ali tko zna!?
U svakom slučaju, idem ravnateljici na razgovor, pa ćemo vidjeti.
Hvala vam što ste podijelili sa mnom ovu brigu i hvala na savjetima!
[QUOTE=Nena-Jabuka;2106262]Odmah k ravnateljici. Vidjet ćeš da nećeš biti prva koja se potužila baš na tu tetu. Tako obično biva.
QUOTE]
Pa zar je to vama OK?
Teta udari dijete, roditelj se zali ravnateljici, teta dobije jezikovu juhu od ravnateljice i opet nastavi po starom.
Kako to tolerirati? Pa to su osobe kojima povjeravamo djecu a neke od njih zlorabe to povjerenje.
Koma!
po meni da se svi roditelji žale kad se ovako nešto desi, nešto bi se napravilo. jer ako jedan roditelj dođe, ajde, ako - desilo se. no ako dođe njih 10 onda se što bi trebalo biti. znam da su djeca nemoguća, i znaju nas ubit i umorit totalno, ali posebna je težina na onome tko s njima i radi.
sandy-I nadam se da ćeš svakako popričati s majkom koju si spomenula i da će se angažirati i surađivati.. Nikako se ne bi trebalo tolerirati takvo ponašanje i mislim da izlike nema.
Ne razumijem zašto se takvi 'slučajevi' ignoriraju bez nekih većih posljedica. Da bi cijela priča zaživjela i očito jedini način da se dogodi značajna promjena je slučaj prijaviti nadležnima (možda i na policiju).
Sretno..![]()
[QUOTE=Snjeska;2106621]Spojila si dvije stvari. Ja sam rekla da je šamaranje nešto o čemu uopće ne želim niti diskutirati. Teta koja se na svom radnom mjestu ne može suzdržati da ne odalami dijete nije za taj posao. Nema šta dobivati drugu šansu.
Mama s njom ne treba raspravljati, samo se može uzrujati, neka to rješava ravnateljica.
U slučaju koji sam ja spominjala radilo se o teti koja je davala glupe komentare mojoj kćeri, kao što je - kako si to počešljana? (situacija kad mama ide ranije na posao, a vodi ju tata u vrtić, tu pomoći nema glede češljanja i slično, dobro da nije gola) ili npr. "kasnim" s posla, no još je dežurstvo, a ona me zove na mobitel u 16,45 i pita hoću li ja doći do 17 jer ona hoće kući(do 18 je dežurstvo i predali smo potvrdu s posla da znamo raditi i do 17,30). Ne zanima ju ni što je dijete došlo u vrtić u 10, a ne u 6 ujutro i da se situacije "kašnjenja" iznimno rijetko događaju, jednostavno si uzima za pravo pametovati.
Pukao mi je film i rekla sam ravnateljici da neću tolerirati da se ta osoba još jednom meni ili djetetu obrati s bilo kakvom neprimjerenom primjedbom i da si daje ovlasti koje nema.
Pokazalo se da je teta i inače problematična, zato sam rekla da će se to sigurno pokazati i kod ove tete o kojojoj je riječ na temi, ne mora da je ijedno drugo dijete ranije udarila, ali vjerojatno je iskazivala neki drugi vid nesnalaženja u radu s djecom.
Nije mi jasno kakve veze ima dali je djete rastavljenih roditelja
kaj se takvu djecu smije knjigom po glavi ili šta ne kužim![]()
mene je isto zasmetao dio sa rastavljenim roditeljima i zabranama pristupima jer otkada sam to procitala pokusavam to staviti u neku vezu sa naslovom topica.
Zašto je to bilo potrebno navoditi?
Posljednje uređivanje od anatom : 29.03.2012. at 21:58
meni se čini da nije bilo s lošom namjerom, ali svakako podatak previše - preko kojeg se lako mogu prepoznati ostali akteri u priči i nastati dodatni problemi.
Ajme, pa kako skačete na svaku riječ...pa napisala je samo činjenice, rastavljeni roditelji i zabrana pristupa...rekla bi ne u smislu da je dopušteno takvo dijete udariti, ja sam doživjela više u smislu da možda njegovi roditelji nisu upoznati sa tim da ga je teta udarila i da može pitati samo majku, te da su odnosi u obitelji složeni, pa se možda dijete nije ni povjerilo roditeljima o odnosu tete.
Objašnjenje što sam mislila spominjući "suvišni" podatak: Prvo, nijedno dijete ne smije doživjeti fizičko nasilje od tete u vrtiću, bez obzira na obiteljsku situaciju, ali mislim da je posebno neljudski i pokvareno lupati dijete koje je doživjelo obiteljsko nasilje. U stilu: Njega mogu lupati bez straha da će netko reagirati! Prema takvom djetetu, nek mi slobodno zamjeri tko god hoće, da sam ja teta, bila bih ipak osjetljivija i opreznija. Osim toga, što takvo dijete ima od toga ako dođe doma i kaže da ga je teta udarila ako to stalno doživljava i doma? Znači od malih nogu može ga zlostavljati tko god hoće bez ikakvih posljedica. Stajem na stranu tog djeteta i imam za njega jednako suosjećanja, možda i više nego za vlastito dijete u ovom slučaju, jer svoje dijete ću ja utješiti, ja ću mu objasniti i ja ću se pobrinuti za njegovu traumu. Za ovog drugog dečka nema tko. Još jedan suvišni podatak u cijeloj ovoj priči: To djetešce otkad ga znam, od jasličke dobi, svakom muškarcu na igralištu govori "Tata!". Eto toliko o njemu, neću više nikoga opterećivati.
Meni je to prestrašno. Meni je to moralno dno dna.
sandy, kakve su posljedice za tetu?
Javi kad obaviš razgovor s ravnateljicom. Ima previše odgajatelja bez posla (kolega je baš spomenuo da će mu supruga uskoro na burzu i traži posao odgajatelja) da bi nam neprikladne osobe čuvale djecu. Nije to tako teško rješivo - teža povreda radne dužnosti itd... pa nek misli hoće li još na koga dići i glas, a kamo li ruku...
Ne znam, idem u ponedjeljak ravnateljici.
Sandy, baš koma, nevjerojatno je da se to još događa po vrtićima,
a vjerujem da toga ima, nedavno sam zinula kada mi je poznanica rekla da teta njezinog malog ponekad lupi po guzi u vrtiću, ona joj je, kaže, sama dala zeleno svjetlo za to jer je njezin mali nekada stvarno "nemoguć".![]()
Ne znam zasto si neke tete toliko dozvoljavaju i misle da ce proc nekaznjeno... Jednom sam sa svojim tetama imala individualni razgovor vezano za nesto sasvim trece, tokom razgovora se povukla tema koliko se djeci moze vjerovat kad prepricajavu dogadaje iz vrtica, i tako im ja kazem da moj, tad trogoipogodisnjak svasta prica ali da mi je jasno da je vecina izmisljena i da cu sigurno reagirat samo ako mi kaze da ga je teta udarila. Evo doslovno tako sam rekla i zbog toga zavrsila kod ravnateljice na razgovoru, ona osobno me pozvala jer sam ja tetama prijetila da cu "reagirat"!!! Osjecala sam se ko budala uvjeravajuci ih da nisam mislila da cu ih razbit nego cu normalno reagirat ko i svaki normalan roditelj - razgovorom. Nemam pojma zasto sam sad ovo napisala...
sandy-l, kakve su novosti?
Bila sam jučer kod ravnateljice na razgovoru. Bila je šokirana onim što čuje i kune se da je to prvi put da takvo što čuje o toj teti. Rekla je i sama da je svjesna da ona sigurno nije među najboljim tetama u vrtiću, no da je ovo ipak ozbiljna stvar. Činila mi se prilično iskrena.
Ukratko, traži da napišem sve što sam joj iznijela na papir da može dalje postupati. Dala mi je taj nekakav obrazac za "postupanje u kriznim situacijama" da ga popunim, pa ćemo vidjeti.
Držim fige da uspiješ, zbog svog djeteta i sve druge djece.
Draga moja, totalno te podržavam i žao mi je što puno prije nismo reagirali na tetu M. Ako si shvatila, ja sam mama iz te grupe. Ovo je stvarno nezamislivo što se događa u vrtićima. Kad sam se vratila iz inozemstva, i vidjela kakav je program za predškolsku djecu došlo mi je da se na peti vratim natrag. Način na koji se u vrtiću postupa sa djecom (pogotovo predškolskom djecom) koja su prepuštena sebi, radi se s djecom koja su zainteresirana a ona koja to nisu su odbačeni slučaj, u jednoj situaciji je dotična dijeta vikala na njih kad su oni bezglavo trčali vrtićem, i uopće nije imala kontrolu niti nad situacijom niti nad sobom. Pa zaboga miloga, ona je odgajatelj i trebala bi se baviti djecom, animirati ih, zainteresirati. Pa nije ni čudo da djeca trče vrtićem kada je to dozvoljeno a tete baš i nije briga. Žalila sam se psihologici na nedisciplinu i sistem otvorenih vrata, pa su me uvjeravali da je taj sistem dobar i pozitivan da ne kažem stimulirajući za dijete. Ali vjeruj mi ni u snu ne bi pomislila da će netko dignuti ruku na dijete. E to je neoprostivo.
Jel to vrtic blizu Britanca?
Nevolim ovakvo generaliziranje.Osobno predskolski program smatram sasvim pristojnim.
Druga stvar su nezainteresirani i nedovoljno motivirani odgajatelji.
I više sam na strani gradskih vrtica nego sto cu ikada biti na strani privatnih.
ps.-naravno da se djecu nesmije udarati- da nebi netko krivo shvatio.
Ja sam isto na strani gradskih vrtića nego privatnih, smatram da su gradski puno bolje opremljeniji nego privatni (čast izuzecima).
Nije generaliziranje, ali nažalost moraš se maknuti iz hr da vidiš kako vani stvari bolje funkcioniraju. Moje dijete je išlo vani u vrtić, gdje se itekako vodilo računa o njegovoj prilagodbi, odgajateljice su bile nasmiješene, voljne saslušati roditelja, dati feedback, čak na kraju tjedna obavještavati roditelje što se radilo prethodni tjedan u vrtiću. Da ne kažem da u vrtiću nije bio problem istuširati dijete (tropska zemlja), osušiti kosu, pomoći oko wc-a ako je potrebno i još dodatno raditi sa djecom. Tamo je program u vrtiću koncipiran da je svaki sat ispunjen na način da djeca uče o prirodi, životinjama, pojmovima, imaju dramsku sekciju (ne kao izborni program), glazbenu sekciju, sportsku sekciju, sat matematike tj. učenje brojanja, slova i sl. I onda dođeš ovdje gdje očekuješ da će barem pred školu raditi , a teta ti kaže da radi radne listiće sa djecom koja žele raditi, a koja ne žele ne može ih ona natjerati. U međuvremenu djeca trče kroz cijeli vrtić, jurnjaju bez ikakvog nadzora i naravno da nema discipline, i da dijete kada ima izbor igru i učenje će izabrati igru.
Moju izjavu o vrtiću isključivo temeljim na svom iskustvu i na iskustvu svojih prijateljica. Vjerujem da ima vrtića u gradu (čula sam za neke) gdje su drugačiji programi, ali nažalost mi nemamo takvo iskustvo. Da ti ne govorim da u šest godina smo imali samo jednu priredbu i sl.