Meni se nekako cini da se pretjerano mistifikuje period "puberteta". Kao ono, znate rade hormoni. Pa sta?
Ista stvar se prodaje pod pms, pa je onda to vrijeme kad se svakavi inace neprihvatljivi postupci pokusavaju opravdati naletom hormona.
Onda valjda dodje klimaks (trudnocu bih izuzela, to zbilja JEST drugaciji period).

Moja poenta je da famozni "pubertet" ne vidim kao period tokom kojeg se naglo mora probati sve i svasta, da bi se izbacila nekakva energija. Istina, ima tad mnogo energije u mladoj osobi, ali ona se moze kanalisati i u mnogo ljepse stvari. Recimo, neka vrsta sporta, hobija, "vanskolske" aktivnosti, na mjestu gdje se druze mladi slicnih interesa. Nekako mi se cini da je steta protratiti najbolje svoje godine iskljucivo hodajuci od kafica do kafica. Ja sam 14 godina igrala folklor i putovala, druzila se, pjevala i plesala, a oko mene nisu bili narkomani...

S druge strane, ne vidim zasto bi neko od 16-17 godina ostajao napolju do sitnih sati. Ok, postoje vanredne okolnosti, tipa proslave rodjendana, Nove godine itd. Ali bitno je da su te okolnosti vanredne.

Ja sam sa svojim roditeljima oduvijek imala fantasticnu komunikaciju i NIKAD nisam dozivjela da mi kazu ne za nesto sto trazim (tipa izlaska). Ali sam isto tako u 18. godini imala izlaz do pola 10, 10, i vjerujte nista mi ne fali, nisam nimalo poremecena
s druge strane, pustili su me da ljetujem mjesec dana s momkom s kojim sam se pocela zabavljati nekih pola godine ranije (danas MM). a kad smo se vratili s ljetovanja, opet sam imala dogovoreno vrijeme povratka.