Citirala sam samo dio ne zato da ga izvučem iz konteksta, nego da post bude pregledniji. Naravno da sam pročitala tvoj cijeli post. Ali nije važno, glavno da se razumijemo.![]()
Nije mi namjera da ti nešto imputiram, nego je na ovom topicu više puta ponovljena sintagma (predrasuda) o ukalupljenosti djece u uniformama, o njihovoj nemogućnosti izražavanja individualnosti i slično, što je zaista netočno.
Što se uniformi u privatnim školama tiče, rekla bih da je to stvar tradicije. Nekad su uniforme bile neizostavne, a sad se mijenjaju i usklađuju s vremenom.
Kad sam birala školu za svoje dijete (što nije bilo jednostavno), uniforma mi je bila posljednje što sam gledala. Kad sam konačno pronašla školu koja je po svemu odgovarala onome što smo tražili, ispalo je da se u njoj nose uniforme. Bila sam prilično zabrinuta zbog toga i dosta sam o toj temi pričala s roditeljima čija djeca su išla u tu ili druge "uniformirane" škole. Nijedna (!) nije imala loše iskustvo (kao ni nas par na ovom topicu), pa sam odlučila da neću odustati od tako dobre škole zbog nečega što je u biti sporedno. Na kraju se pokazalo da te školske majice ni u jednom trenutku nisu postale nikakav problem, dapače, i da su sve moje bojazni i strepnje bile posve neutemeljene.
Sad će još ispasti da sam zagovornica uniformi, nisam, nego sam samo htjela podijeliti s vama svoje iskustvo, baš iz pozicije nekoga tko o uniformama nije imao najbolje mišljenje.
Da budem posve iskrena, ne bih (i nisam) upisala svoju djecu u tu jednu školu za koju znam da inzistira na uniformama od glave do pete, iako nam je po drugim kriterijima bila visoko na popisu. Razlog je taj što su te uniforme vrlo konzervativne i uštogljene (npr. za curice tamnoplava suknjica na falde i bijela košuljica), ne vjerujem da djeci omogućuju slobodan pokret i ne želim da moja djeca za vrijeme igre razmišljaju o tome hoće li zaprljati ili poderati suknjicu ili neće. Ali to je ta jedna škola, sve druge su svoje uniforme posve prilagodile duhu vremena i svele ih na ugodne i udobne majice koje se nose u kombinaciji s vlastitom odjećom.
Socijalnih razlika među djecom ima, jer privatne škole nisu pretjerano skupe i nisu nepriuštive. Mislim da argument da uniforme ukidaju socijalne razlike ne stoji.