Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Porod i fizički hendikep?

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Porod i fizički hendikep?

Ne sviđa mi se naslov, ali that's the way it is.
    Ja nemam problema u trudnoći, niti me porod ne preokupira posebno- znam što želim i borit ću se za to. Moj mogući problem leži u činjenici da imam teško oštećenu desnu nogu od prometne nesreće prije godinu i pol (prijetila mi je amputacija, al sam se izvukla-3 operacije, 3mj. bolnice i oko godinu rehabilitacije koja još nije gotova, čeka me još 1-2 op.). Tako da danas moje koljeno ima vrlo ograničene pokrete, pa su mi i nezamislivi položaji kao čučanje, sjedenje na stopalima, po turski, klečanje itd.
    Brine me da mi sve navedeno ne oteža porod, u smislu da me baš tad zaboli noga, ili se nešto unutra pomakne, što se zna desiti, pa da me zbog toga osude na ležanje na leđima i sve moguće "pomoći" u vidu epi, dripa itd. Ukratko me to čini nesigurnom.
    Eto, znam da je ova tema interesantna malom broju forumašica, bilo bi mi i drago da se ne javi nitko sa strganim rukama i nogama, ali ako postoji netko tko je rađao u sličnoj situaciji...
    Pozdrav

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: Tudnoća, porod i fizički hendikep?

Pardon za "tudnoću" u naslovu...
    Ispravite ako se može!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a gdje mislis radjati?
    meni je porodjaj u vodi bio tako genijalan da to ne mogu prestati pricati, al usprkos tome sto reklamiram ko na tv prodaji, jesi li razmisljala o tome? nema osjecaja tezine i lakse se kretati.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    a gdje mislis radjati?
    meni je porodjaj u vodi bio tako genijalan da to ne mogu prestati pricati, al usprkos tome sto reklamiram ko na tv prodaji, jesi li razmisljala o tome? nema osjecaja tezine i lakse se kretati.
    Jesam, Marta, to je bila opcija, ali nažalost je otpala iz tehničkih razloga (gdje biti, kad ići, koliko ostati), a i zato jer su svi oko mene uplašeni , uključujući i MM, a bez njegove podrške za Rijeku, ništa. Slijedeći put, kad se svi oko mene uvjere da neću umrijeti na porodu :/ . U Petrovu ne idem, makar i oni imaju kadu.
    Rodit ću na SD, ali hvala na "reklami" , samo ti reklamiraj vodu jer znam da je to MRAK.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

onda ti mogu samo preporuciti da odes k njima ranije i pokusas dogovoriti sto zelis.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Da, tako ću i napraviti. Važno mi je da je osoblje na porodu upoznato s mojim stanjem, kako me nebi na porodu još ispitivali i o nozi, pa pitanja "jel' možete, jel' smijete vi to?", jer gore izgleda nego što jest, zapravo. Cijela moja familija se dosta razbacala pitati sve poznate im doktore što preporučuju, neki su čak rekli kao, najbolji je carski rez, da se ne naprežem! Strah me te pretjerane brige za koju nema razloga- kuk i zdjelica su mi za 5, pa čemu onda carski...
    Da ne pilim puno, thx marta.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Na drugom porodu, ja sam rodila na onim novim stolovima, donji dio se može malo spustiti, a gore su mi nagurali nabrzinu jastuke pod leđa i muž me je podupirao. Ispao je nakekav poluležeće sjedeći položaj, relativno ok bih ga opisala. Nezgodno je bilo što su se svi zbunili kada sam počela inzistirati na tome, a kada su me napokon digli, glavica je već krenula van, a ja nisam stigla desnu nogu spustiti na taj spušteni dio. Stalno sam htjela reći da mi pomognu spustiti i tu nogu, ali nisam uspijevala doći do riječi, i to je bilo nezgodno. Na toj desnoj strani sam i pukla, vjerojatno djelomično zbog toga što mi je ta noga ostala podignuta na višoj razini od lijeve.
    No pucanje i oporavak od toga je u usporedbi sa epizitomijom mila majka. A skoro sam dozvolila epiziotomiju ako vide da će se dogoditi ruptura. Sva sreća što nije bilo doktorice, a primalje nisu smjele napraviti epiziotomiju bez doktorice i bez moga pismenog pristanka, tako da sam stjecajem okolnosti prošla samo sa rupturama.
    Da sam mogla na stolčić, izabrla bih stolčić; no i ovako je bilo definitivno bolje od onog položaja kukca, i scenarija primite se za noge, bradu stisnite na prsa i jako tiskajteeeee, ugušićete dijete, tiskajte, tiskajte. Uf, kada se sjetim prvoga poroda.

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Draga momtobe, nemam ti neki pametan savjet samo podršku, i moje lijevo koljeno je bilo teško stradalo u prometnoj dvije godine prije poroda, doduše, nije bila tako teška ozljeda kao tvoja, čak nisam imala ni operacije ali stradali su mi ligamenti.
    Porod mi je bio ležećki i nisam osjetila ama baš nikakav pritisak ili bol, inače, dio koljena mi je utrnut od nesreće i na dodir jako bolan.
    Želim ti puno sreće!

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

thnx, točkica!
    Eto, idem na SD roditi, nadam se na stolcu, tako da rasteretim nogu što više.
    Ne brinem se puno, nekako vjerujem da će sve biti OK. Možda mi, na neki način, ta ozljeda i pomaže, jer imam bolničkog iskustva( pa mi to neće biti strano), a bome i znam što je bol. Ne vjerujem da prirodna, porođajna bol može biti mjerljiva sa traumatskom boli, ozljedom. Velim, možda to može biti i prednost .

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

držim ti srećkice

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Moj problem je iskrivljena kraljesnica, no savjete mogu dati:
    1.trazi svog specijalista da napise sto tocno smijes vezano uz nogu i to ponesi sa sobom
    2. probaj ici uvijek kod istog doktora,tako da, ako ti ne bude prisutan na porodu, ipak netko zna o cemu se radi
    3. probaj uzicat u stavci 1. recenicu tipa ne preporucuje se kukac polozaj
    I OBAVEZNO TO STALNO NAGLASAVAJ
    P.S. mene u Merkuru od gotovo samog izgona nitko nije nista pitao a hodocastila sam tamo vise od mjesec dana, kod razlicitih doktora. A nije da se iskrivljenje ne vidi, naprotiv
    Al zamisli situaciju beba vec izlazi a svi se grizu smijem li ja upce vaginalno rodit

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

btw bol je potpuno drugacije vrste. A iskustvo ce ti pomoci u necem jako vaznom, a to je da zadrzis prisebnost, sto je jako vazna stavka
    btw2 ja sam imala opake trudove...kad bi me stislo, mislila sam da necu prezivjeti, al kad popuste lako se iskuliras...i tako mnogo puta.
    i btw3 pazi se carskog. naime, i meni su mnogi preporucivali carski, al ja se nisam dala.zanimljivost:zbog epi sam neopisivo krvarila, i sivali me nazivo u panici...zamisli da sam isla na carski...lako moguce da bi iskrvarila. nije se s tim bas za igrat.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Razmisli jos jednom o odlasku negdje gdje ima porod u vodi. Mislim kao i Marta da bi to za tebe bilo idealno.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    Razmisli jos jednom o odlasku negdje gdje ima porod u vodi. Mislim kao i Marta da bi to za tebe bilo idealno.
    Znam da bi, ali zaista sam Rijeku prekrižila iz razloga što nemam podršku, ni od MM. On se previše boji za mene. Ja sam to prihvatila, i ok, biti će drugačije sa drugim djetetom .
    Pa i planiram puno tražiti "pod isprikom" ozljede noge- lako je reći u rodilištu da ne mogu ovako i onako, što oni znaju na kraju krajeva. Kod mene je stvar što je moj kirurg blago okrenuo očima kad sam ga pitala da mi napiše preporuku za rodilište, što se preporuča, koji položaji nisu dobri itd. On je fantastičan kirurg, i taj njegov stav "možeš sve" mi je jako puno pomogao u oporavku jer se nisam bojala pokušati sve, ali nema sluha za prirodan porod, uostalom to mu i nije struka. Uopće mu nije bilo jasno što ja tražim, jer čovjek ima sliku o rađanju standard- žena na krevetu s nogama na držačima. A tu ti noge ni ne trebaju, taman da ih nemaš...
    Rodit ću na SD, na stolcu, a ako mi se to učini nezgodno zbog koljena, uopće se neću ustručavati stajati, ležati na boku, sjediti na rubu kreveta... pa ne mogu mi zabraniti. Bit će to sve ok.
    Nataša30, kako lakat?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •