-
Razveseliti prijatelje-strance njihovim uskršnjim običajima...
Baš mi je sinulo da bih rado neke svoje prijatelje, poznanike i ostale razveselila nekim običajem, slatkišem, tradicijom... iz njihove zemlje, a ne znam koje su. Nešto sam surfala, ali ne znam koliko je to točno, tipično, manje ili više lokalno...
Pa vas pozivam, ako znate, da stavite neke karakteristične običaje drugih kultura. Mene najviše zanimaju Portugalci, Englezi, Španjolci, Francuzi, Austrijanci i Latino-Amerikanci.
Hvala!
-
U Austriji je tipicno da se u subotu (da, dan prije Uskrsa) ide posvetiti jelo i odmah se jede sunkica i sve. Djeci se sakriju pokloni (najcesce roba+slatkisi) u vrt/balkon/terasu/stan (po mogucnostima) i onda djeca traze poklone koje je ostavio zeko. Jede se "rajnling" za desert. U subotu navecer se pali velika vatra koja gori nekoliko sati i svi se okupe u mjestu oko nje i cakulaju i piju
(ovo je moguce samo izvan velikih gradova).
-
Pa, austrijski običaji se ne razlikuju previše od naših. Meso se smije jesti u subotu samo ako je bilo posvećeno, a to se radi uglavnom na večernjoj misi, vrlo rijetko tijekom dana, no većina ljudi sa šunkom ipak čeka sam Uskrs, bez obzira na to što je šunka posvećena dan ranije. Uskrsni doručak, s mnogo šunke, tvrdo kuhanih jaja i hrena je velik događaj. Daruju se samo djeca, a darovi se, kao što je napisala annie84, sakrivaju u vrtu ili u nekakvom zelenilu (za nuždu može i negdje u stanu, ali - barem koliko vidim u krugu svojih poznanika - darovi nisu samo odjeća i slatkiši, nego sve i svašta, igračke, knjige, filmovi... raznovrsno kao za Božić, ali količinom i cijenom skromnije). Darove je, naravno, sakrio uskrsni zec.
Kao i u Hr, rade se pisanice, koje se međusobno razmjenjuju (i među djecom i među odraslima).
Uskrsni krijes ni po čemu nije karakterističan za Austriju, dapače: http://www.emz.hr/ei11/ei11-02Djakovic.pdf
Ifigenija, ne znam što bih ti savjetovala posebno za prijatelje Austrijance, a čime ne bi razveselila prijatelje u Hrvatskoj. Daj im butelju dobrog vina, pisanicu i čokoladnog zeca.
-
Ne znam Sanja gdje si ti, ali u Koruskoj i u Stajerskoj se jede u subotu (sto je i meni cudno)-hrana se posvecuje u subotu ujutro, a krijes je u Koruskoj obavezan, i to vec ohohohoho godina...
Posljednje uređivanje od annie84 : 02.04.2012. at 20:16
-
Annie, ja sam u Beču, vjerojatno običaj uskrsnog doručka varira od regije do regije.
Krijes nije karakterističan za Austriju, riječ je o mnogo šire rasprostranjenoj pojavi.
-
Krivo smo se sporazumjele, definitivno nije postekao iz Austrije, tu si definitivno u pravu, ali su ga preuzeli kao tradiciju (barem u Koruskoj znam za 100 %).
-
Sve je to slično - krijes, kolač s kvascem (često okrugli), jaja...
Natrag na temu: ne znam za engleske običaje (zapravo, nisam ih doživjela izbliza) ali jela sam velški uskršnji kruh. Mislim da i Irci peku nešto slično, pa ne znam koliko je to niz dlaku Englezima, jer to je stari keltski kolač. Zove se bara brith. Imam negdje zapisan recept, ali dok ne nađem svoj rukopis, evo linka: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/bara_brith_33441
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma