Moram vas malo užasnuti - ja sam se ukomirala... ljudi, je li to moguće...
http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2520&idnews=18689667
Moram vas malo užasnuti - ja sam se ukomirala... ljudi, je li to moguće...
http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2520&idnews=18689667
:shock: cime se mi sve trujemo... tumor svega i svacega?nije ni cudo..
brrrr, grozno :/
Prije nekoliko mjeseci, procitavsi da teflon, prilikom svakog koristenja, u zrak ispusta otrovan plin (smrtonosan za ptice), odustali smo od one dvije tave koje smo koristili.
Pa čovjek gdje god danas krene, otrovi, otrovi, otrovi!I naravno treba ih izbjeći gdje god se to može.
A opet kad bi se sve tako gledalo, onda valjda ne bi izlazili iz kuće, i bojali bi se svoje vlastite sjene. Svi znaju i za mobitele da su štetni, pa ih koriste. Samo se pitam kakve su posljedice tog zračenja u budućnosti.![]()
Nedavno sam imala u rukama i papir sa popisom aditiva koji se stavljaju u razne proizvode i koji su kancerogeni. Popis je ohoho...i to za mnoge proizvode koji se naveliko upotrebljavaju.
ajojojoj, sto cu sada sa onim svojim finim tavama?
i u cemu cu peci palacinke?
u zepterovoj, i još bez ulja - fantazijaseni prvotno napisa
![]()
Meni su palančinke uspjele jedino u običnoj, tankoj, limenoj tavi (nije moja nažalost, zato ih i ne pečem), u teflonskoj su ili debele ili imaju rupe. Ali omleti, jaja na oko i slično...sve bi ispalo kajgana na običnoj tavi.
zepterova - edelstahl - iliti rostfraj?
kako to funkcionira da se ne zaljepiß
mamazika, limena je sto? aluminij sa emailom, ili nesto drugo?
sve brzinski citam, jer sam u zurbi - teflon se misli bas na sve proizvodace ili su neke firme bolje (fissler, i sl.), ovo pitam u nadi da cu i dalje peci palacinke.
Željezni lim s emajlom. One stare, s rupom na drški, a drška od savijenog lima. Bilo ih je bordo, zet-plavih i svjetlo plavih.
Mi kupili AMC posuđe- nije još stiglo, ali evo mi još jednog razloga da sa zadovoljstvom pobacam tave...
A za palačinke ću naći neku ne-teflonku, njih se ne odričem!
Točno je da kada bi smo gledali što je sve potencijalno opasno i otrovno, upali bi u zamku. Ali stvari koje se tiču prehrane, znači nešto što direktno i svjesno unosiš u sebe- tu treba biti odgovoran.
Također. Tanka limena tava zaprži smjesu, kako bih rekla, adhezijski i ne da joj da se više giba kohezijski kao što se to dešava u teflonskoj tavi.mamazika prvotno napisa
Kakve vi to imate posude od nehrđajućeg čelika nepremazanog teflonom, da vam se bez ulja ne zalijepi jaje ili štogod već radite. Jel su to tave/lonci s ispupčenjima?
Još htjedoh reći...i male količine metana ubijaju male ptice, a ljudima ne štete. Ne branim kompaniju koja proizvodi teflon, štoviše, mislim da im je u velikom interesu sakriti podatke o štetnosti.
Ali u ovim studijama pogođena skupina ljudi je ona koja 8 sati dnevno, 5 dana tjedno stalno radi s velikim količinama teflona.
Osobno mislim da to nije sumjerljivo mojem vremenu ekspozicije i resorpcije štetnih supstanci, zbog dva jaja na oko, šnicle ili nekog brzog umaka kojeg začas pripremim. Tko ne riskira taj ne profitira![]()
vec se duze vrijeme mislim ali nakon ovoga moja jedina teflonska tava ide u smece.
dakle, mogu li za palacinke obicne metalne tave ili ne?
Moja mama je imala jednu obicnu tavu, nemam pojma od cega, nije bio teflon. I na njoj su se super pekle palacinke. Prva bi se uvijek zalijepila, ali svaka iduca je bila ok.![]()
Teflonske definitivno nisu za one starinske, tanke, bakine palačinke. Više za one koje vuku na omlet![]()
Ja sad tražim kalup za muffine, pa me malo pokolebalo to s teflonom, ali limeni su mi prerizični za lijepljenje, a silikonski koje sam našla su bili premali.
vjerojatno ima nesto i u tome sto virgo kaze. pitanje mjere, sto bi se reklo.
ali inace vec duze gledam lonce i tave "la cruset" - ljevano zeljezo koje je emajlirano, starinski nacin izrade, od kuhara jako cjenjeno, jer dugo zadrzava toplinu i ravnomjerno je raznosi, super za lagana krckanja ili nagla pecenja.
oni imaju i jako zgodne tave. nije bas jeftino, ali ni skupo kao amc i slicno.
moram se malo udubiti, pa vidjeti.
A meni palacinke ispadnu tanke ko papiric. U teflonskoj tavi.
Teflonske tave smo odavno izbacili iz kuhinje. Samo nehrđajući čelik prolazi kod mene.
...dok se ne ustanovi da je i on iz nekog razloga opasan po zdravlje.Samo nehrđajući čelik prolazi kod mene.
Istina..dok se ne ustanovi da je i on iz nekog razloga opasan po zdravlje.![]()
Ja sam kupila male i zadovoljna sam. Jest, da imaš više tura, ali slađi su!mamazika prvotno napisa
Koliko je meni poznato, teflon (PFA) je problematičan jedino ako se pregrije. Do pregrijavanja uglavnom dolazi kod grijanja tankih tava "na plinu" i uglavnom se kod normalne upotrebe ne događa.
Elem, malo deblja tava, električno kuhalo ili podložna ploča na plinu i sve 5.
Našao sam nešto vezano za zdravstvene probleme s teflonom, nalazi se na kraju ove stranice i nešto žešće na ovoj stranici.
S druge strane, ulje kad se zadimi na željeznoj tavi isto "sintetizira" makar svakakve produkte i nitko se oko toga ne živcira, nego nastoji da mu se ne pregrije. Hmmm...
Joj pa sta da radimo...Evo ja vec kontam da zapalim vatricu na balkonu, trk u prak po prutice, nabodemo komad mesa i eto veselja.
Jednostavno ispada da nista nevalja, nije zdravo itd...Niti znam sta da jedem, kuham, u cemu da kuham...itd. Znam da je out of subject ali da li ste razmisljali cime se kupamo, peremo zube, premo ves, posudje....
Da, strašno, a kao posljedica svega je primjetno produženje životnog vijeka![]()
Ma da to ti je ono bili mi dugovjecni, a zdravlje ko sisa.svega je primjetno produženje životnog vijeka
Ma mjerim ja nego stalno nas bombardiraju tim teorijama nevalja ovo, nevalja ono pa neznam vise sta da mislim. Mozda da nemislim uopste nego "kud svi turci tu i mali Mujo"samo s mjerom.[/code]
Čelik je primarno mješavina željeza i ugljika s primjesama metala koji mu poboljšavaju svojstva (npr da ne hrđa, da bude mekši ili tvrđi, elastičniji ili krći).sabaleta prvotno napisa
Dakle, vrlo je mala vjerojatnost da iz kvalitetnog čelika oznake 18/10 (ofrlje..odnos kroma i nikla u čeličnoj leguri 18% kroma, da ne prohrđava i radi tvrdoće, a 10% je udio nikla koji također pridonosi nehrđanju i visokom sjaju) proizađe išta pogubno za zdravlje osim ako ne grijemo do kojih 1000C jer se onda počinje rastezati![]()
Ni ovo meso na štapu nije dobro jer je kancerogenoMila prvotno napisa
![]()
Zato se ja kupam kamenom prašinom i izvorskom vodom, a zube njegujem koprivama![]()
Point je izbjegnuti koliko se može nešto što je evidentno loše, ali ni to ne moramo ako nam je , onak..komotno![]()
Ja jedino imam pekač za kruh koji je obložen teflonom, a čiji sam propeler jednom (snena ujutro) zarezalai muka mi je, ali mi je kruh prefin, a svi pekači koje sam našla su bili obloženi teflonom.
Seni, ja sam isto bacila oko na te rajngle od lijevanog željeza (za sad su samo u mašti, ali nadam se u bliskoj budućnosti...)