Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Vestibulogram

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Vestibulogram

Koliko dugo se čeka na pretragu i da li je jako neugodna? Sve informacije su dobrodošle.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

To je pretraga osjetila ravnoteže. Koliko mi je poznato, radi se u Suvagu, ima i na Rebru a vjerojatno i u drugim bolnicama.

Ne znam za ostale podatke, možda doznam (bila je moja mama kad je imala vrtoglavice prije par godina, loše se osjećala tada ali ne sjećam se kako joj je bilo na pretragama). Ako ti izazivaju vrtoglavicu bilo vrtnjom bilo vodom u uho, to bi moglo biti neugodno. Provjerit ću, pa javim.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala, Peterlin. Svjesna sam da je pretraga neugodna, ali moramo ju obaviti.
    Info, ako će nekome još trebati, ne čeka se dugo. 10ak dana, toliko se čeka na Rebru i u Suvagu. U Merkuru ne rade djeci (čudom su se čudili kad sam pitala).

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Manje je neugodna ako se radi sa toplim i hladnim zrakom.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mislim da se radi i na Šalati. Meni nije ostala u sjećanju kao jako neugodna (radila sam tu pretragu u tinejdžerskoj dobi).

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Svrha pretrage je izazvati vrtoglavicu da bi se izazavao nistagmus i na taj način provjerila funkcija unutrašnjeg uha.
    Ne može biti ugodna, jer se izaziva vrtoglavica. Koliko je dijete staro? Tko traži vestibulogram?
    Posljednje uređivanje od kinder : 09.04.2012. at 13:52

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa Vidi poruku
    Svrha pretrage je izazvati vrtoglavicu da bi se izazavao nistagmus i na taj način provjerila funkcija unutrašnjeg uha.
    Ne može biti ugodna, jer se izaziva vrtoglavica. Koliko je dijete staro? Tko traži vestibulogram?
    Ima 5.5 g i vestibulogram traži neurolog.
    Citiram samu sebe s drugog topica:
    Moja klinka (5.5 god) povremeno ima mučnine. Nekad se uz mučnine žali i na vrtoglavicu.
    Mučnina (i povraćanje) traje oko 24 sata. Nekad je to jedan dan mučnine, pa jedan dan ok, pa opet mučnina. Mučnine počinju u različita vremena: nakon buđenja, sred noći, popodne... nema pravila.
    Mučnine ne mogu povezati niti s nekom hranom.
    Jede sve, dobro napreduje, dobro raspoložena (osim kad ju strefi mučnina), krvni nalazi ok, urin ok, EEG ok, stolica na parazite ok, testirana na osnovne alergene (15ak) - sve negativno, uho ok, tlak ok, EKG ok. Na redu nam je oftalmolog i vestibulogram.
    Sad je i oftalmološki sve ok.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

kinder, daj mi, molim te pojasni, kako se zove pretraga (radila sam neki dan) isto je svrha utvrđivanje da li vrtoglavica potječe od srednjeg uha, ali se vrtoglavica ne izaziva vodom, nego legneš, dobiješ nekakve naočale na oči, pa ti je slika potpuno mutna i te naočale imaju nekakve lampice koje svijetle u tu mutnu sliku.
    Gledaš kroz to i čekaš.
    Meni se nije događalo ništa, zaključak je da moje vrtoglavice nemaju veze sa srednjim uhom.

Inače uz to oduvijek patim od mučnine u vožnji, ne mogu se voziti na vrtuljku, ne mogu se vrtjeti u krug,... odmah mi je muka. Iskreno, muka mi je i čim na to pomislim.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Anemona jesu li te posjedali pa polijegali i gledali imaš li nistagmus?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pretraga se obavlja u ležećem položaju i nakon toga te ostave da sjediš, dok ti se "smiri" situacija.

Pitam zato jer mi je dr. opće prakse rekao da će mi raditi ovo s vodom, a nisu mi radili tu pretragu, nego ovu s mutnim svijetlom. Jel to ima isti učinak?

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Vestibulogram ide s toplim zrakom ili vodom a potom s hladnim. U oba slučaja imaš Frenzelove naočale ( dioptrija -10 zato ti je mutno) . Jesu li te prvo polegli, pa zabacili glavu a onda okrenuli na bok? Ako jesu to ti je test po Dix-Hallpikeu da vide imš li BPPV - malo proguglaj, vrlo moderna dijagnoza u posljednje vrijeme.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sad sam guglala, ali pamtim samo te naočale i svijetlo u njima i gledanje kroz njih u ležećem položaju. Ništa dodatno. Nemam pojma.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Glavobolja? Sluh? Ceste upale uha?
    Vestibulogram se teoretski moze napraviti iznad 3-4 godine
    Pitanje je hoce li suradjivati, bojim se da i nece. Mislim da je
    Bolji izbor ENG kad dijete sjedi u tvom krilu, ali to ce procjeniti
    nadlezni ORL. Moja preporuka Suvag

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa Vidi poruku
    Glavobolja? Sluh? Ceste upale uha?
    Vestibulogram se teoretski moze napraviti iznad 3-4 godine
    Pitanje je hoce li suradjivati, bojim se da i nece. Mislim da je
    Bolji izbor ENG kad dijete sjedi u tvom krilu, ali to ce procjeniti
    nadlezni ORL. Moja preporuka Suvag
    Glavobolje nema, sluh ok (rađen timpanogram dva puta, upala uha samo jednom).
    Za sad je surađivala u svim pretragama (EKG, EEG, treća mandula, oftalmolog), vidjet ćemo kako će biti s ovim. U Suvag i idemo ovaj tjedan.
    U svakom slučaju, hvala na preporuci

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Vestibulogram ima smisla raditi nakon treće godine, u pravilu se i radi. Naravno ovisi o djetetu, Doktori u Suvagu imaju najviše iskustva s djecom, jedini imaju posturografiju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •