-
Šta sa mikroskopom?
Klinci su dobili mikroskop. Nije profi ali uveličava 100x, 450x i 900x. Šta bismo mogli posmatrati na njemu? Imate li kreativnih ideja šta bi dvojici prvaščića i njihovim drugarima bilo zanimljivo proučavati?
-
Sjećam se da se lijepo vide stanice u onoj tankoj kožici od luka.
-
kukce, biljke..zanimljive kamenčiće..moja proučava minerale ispod povećala
-
Pokožicu luka, poprečni prerez lista (najbolje ga je narezati žiletom na što tanje rezance), dijelove cvijeta, kukce (npr. krilo muhe, ose, oko kukca i sl.)... to mi zasad pada na pamet.
Jako je važno imati dobro osvjetljenje, pa ako mikroskop nema bateriju, stavite ga blizu prozora ili drugog izvora svjetlosti i namjestite osvjetljenje pomoću lupe.
-
-
Što god gledali mora biti tako tanko da kroz preparat prolazi svjetlost. Da li imaju i predmetna stakalca za staviti preparat?
Kapljica vode iz bare. Znaju se vidjeti i mikroskopske životinjice kako se miču. No, možda je još prehladno za to.
Zamrznite vodu u tankom sloju pa neka gleda kristale.
Na manjem povećanju se mogu gledati i neprozirne stvari.
Probajte korijen kose na manje povećanje. Tanki komadić kožice oko nokta. Malo postruganih stanica s jezika. Ako ih zanima ljudsko tijelo.
Kristale soli, šećera, komadić konca, vune...
Pelud-svaki cvijet ima zrnca različitog oblika i boje.
-
Na jednom takvom mikroskopu ja sam shvatila da imam jako oštećenu kosu
Mojima su razne bube bile najzanimljivije
-
Barska voda. Preparat se radi bez pokrovnog stakla i ne treba veliko povećanje pa je mrvicu zanimljivije. Svašta pliva unutra.
Krila insekata su guba s polariziranim svjetlom.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma