Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Odnosi u poslovnom svijetu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Odnosi u poslovnom svijetu

Naslov nije pogođen , ali ne znam smisliti bolji.
    Priča ide ovako... u firmi ste nekoliko godina , nedavno napredovali.
    Radite u uredu sa još dvoje kolega ( svi već odavno u firmi ) i šeficom. Poslodavci jako zadovoljni vašim radom na svim poljima , posebno idejama za jednostavniji način rada s istim učinkom .
    Šefica seli na drugi kontinent ,a poslodavci vide vas kao zamjenu jer su kolege pasivni , odrađuju korektno svoj dio posla , ali se nisu ni trudili naučiti nešto više. U ovom trenutku ste vi jedina osoba koja je spremna preuzeti taj posao bez ikakve dodatne edukacije.
    Pozvani ste u tim povodom na razgovor kod vlasnika firme .
    Sad , koliko je realno tražiti istu plaću ( ili možda 10% manju ) koju je ima vaša šefica ( a plaća ionako nije adekvatna s obzirom na opseg posla)? Istog ste obrazovanja , preuzimate njen cijeli opseg posla...ali u firmi imate daleko kraći staž od nje i ona je u firmi prošla neka druga vremena kad je bilo sve puno kompliciranije ? Hoće li to zvučati kao ucjena s obzirom da ste i oni i vi svjesni da trenutno nema alternative ?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ucjena bi bila da tražiš vise nego sto je osoba na tom mjestu bila placena.
    Ja bih trazila isto. I zadovoljila se sa 10% manje. Ali ne bih u startu trazila manje.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne smatram da je ucjena tražiti veću plaću, ali obostrano je korektno pristati na istu kakvu ima sad osoba koja odlazi. Staž u firmi je u tom kontektstu zaista nevažan.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Gledala bih samo kako firma stoji. Ako plaće kasne, ako firma ima problema i jedva se držite, onda nikakve povišice ne bih tražila, ali bogme ni sniženja. Zaboga, kako ti to uopće pada na pamet.

Ali ako se firma solidno drži onda bih tražila 30 % više, i ako se meškolje, dogovorite na 10 %. Opet, teško je bilo što reći jer nisi dala puno opisa. Koji tip posla, koliko si dugo tamo, kolika je trenutna plaća, i sl.

Evo sad vidim, i ne mogu vjerovati, da vi govorite da bi pristali i na manje.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 18.05.2016. at 15:10

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Kužiš, oni tebi dolaze, oni tebe trebaju, i sad bi ti umjesto dosadašnje plaće tražila još i manju. Pa to je apsurd! Gdje je tu samopoštovanje?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Kužiš, oni tebi dolaze, oni tebe trebaju, i sad bi ti umjesto dosadašnje plaće tražila još i manju. Pa to je apsurd! Gdje je tu samopoštovanje?
    manja plaća od šefičine, ne svoje dosadašnje...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma žuta, sve si krivo skontala..ne manju od svoje dosadašnje plaće, već od šeficine plaće (koja je evidentno veća od dalmatinkine)..

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ma zašto? Imat će iste obaveze, isto sve. Kakvo spuštanje. Inzistiraj na istoj plaći, ako ne i višoj jer oni su u škripcu, ali kao što kažem, sve ovisi kako se firma drži.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa Vidi poruku
    Naslov nije pogođen , ali ne znam smisliti bolji.
    Priča ide ovako... u firmi ste nekoliko godina , nedavno napredovali.
    Radite u uredu sa još dvoje kolega ( svi već odavno u firmi ) i šeficom. Poslodavci jako zadovoljni vašim radom na svim poljima , posebno idejama za jednostavniji način rada s istim učinkom .
    Šefica seli na drugi kontinent ,a poslodavci vide vas kao zamjenu jer su kolege pasivni , odrađuju korektno svoj dio posla , ali se nisu ni trudili naučiti nešto više. U ovom trenutku ste vi jedina osoba koja je spremna preuzeti taj posao bez ikakve dodatne edukacije.
    Pozvani ste u tim povodom na razgovor kod vlasnika firme .
    Sad , koliko je realno tražiti istu plaću ( ili možda 10% manju ) koju je ima vaša šefica ( a plaća ionako nije adekvatna s obzirom na opseg posla)? Istog ste obrazovanja , preuzimate njen cijeli opseg posla...ali u firmi imate daleko kraći staž od nje i ona je u firmi prošla neka druga vremena kad je bilo sve puno kompliciranije ? Hoće li to zvučati kao ucjena s obzirom da ste i oni i vi svjesni da trenutno nema alternative ?
    a kako bi tvoji doživjeli to što znaš šefičinu plaću?
    kod nas u firmi je to tajna, ali doslovno...upravo zato da ne bi bilo uspoređivanja...
    obzirom da bi preuzela veći obujam trenutnog posla, logično je da tražiš povećanje plaće...
    ucjena bi bila ako bi rekla da ne misliš raditi taj posao ukoliko ne dobiješ 2.000 kn više
    ako si kvalitetan radnik, staž i ostalo nemaju utjecaja...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gledala bih samo kako firma stoji. Ako plaće kasne, ako firma ima problema i jedva se držite, onda nikakve povišice ne bih tražila, ali bogme ni sniženja. Zaboga, kako ti to uopće pada na pamet.

Ali ako se firma solidno drži onda bih tražila 30 % više, i ako se meškolje, dogovorite na 10 %. Opet, teško je bilo što reći jer nisi dala puno opisa. Koji tip posla, koliko si dugo tamo, kolika je trenutna plaća, i sl.

Evo sad vidim, i ne mogu vjerovati, da vi govorite da bi pristali i na manje.
    malo si krivo shvatila , plaća bi bila znatno veća od sadašnje , ... firma stoji dobro - to nije upitno , ali želim postupiti fer da obje strane budu zadovoljne a ne ostaviti dojam ucjene...
    Kratkoročno bi možda pristali i na 100% veću plaću jer im gori pod petama , ali ja razmišljam dugoročno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    a kako bi tvoji doživjeli to što znaš šefičinu plaću?
    kod nas u firmi je to tajna, ali doslovno...upravo zato da ne bi bilo uspoređivanja...
    obzirom da bi preuzela veći obujam trenutnog posla, logično je da tražiš povećanje plaće...
    ucjena bi bila ako bi rekla da ne misliš raditi taj posao ukoliko ne dobiješ 2.000 kn više
    ako si kvalitetan radnik, staž i ostalo nemaju utjecaja...
    Imam uvid u plaće .... a plaća se razlikuju i puno više od 2000 kn

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Onda traži istu kakvu ima šefica. To je maksimalno fer. Ako je to u vašoj firmi transparentno onda neće biti problem pogađati koliko je to koliko ona ima. Gotova stvar.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ne kuzim kaj imas traziti. Ako je ozbiljna firma, moja pretpostavka jest da ce ti ponuditi placu sukladno novim zaduženjima. Valjda ces dobiti neki ugovor pred sebe po kojem se mozes ravnati.Sretno !

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa Vidi poruku
    malo si krivo shvatila , plaća bi bila znatno veća od sadašnje , ... firma stoji dobro - to nije upitno , ali želim postupiti fer da obje strane budu zadovoljne a ne ostaviti dojam ucjene...
    Kratkoročno bi možda pristali i na 100% veću plaću jer im gori pod petama , ali ja razmišljam dugoročno
    Ja bih razmišljala isto kao ti i otvoreno bih o tome razgovarala. Nikakva korist od fige u džepu. Nije sve uvijek u plaći. Ja bih u startu krenula s istim zahtjevima, ako bih bila u prilici iznositi mišljenje, a isto bih pristala i na malo manju uz neke uvjete. Meni bi bilo važno da se zna radno vrij2me, da nema beskonačnih prekovremenih, a ako imaš ugovor, oni ti obično nisu plaćeni. Ima još caka. Meni je u mom nekadašnjem managerskom ugovoru puno značilo 30 dana godišnjega, ali rijetko sam bila u prilici to iskoristiti. Takvi poslovi znaju imati i tamnu stranu, ako se ne ostvare poslovni planovi i to nij tvoja greška, pazi da ti to ne utječe na plaću.

Dobro je što razmišljaš dugoročno. Nadam se da znaš dovoljno o poslu da nema skrivenih nasapunanih daski za koje nemaš pojma. Čuvaj se, nastoj zadržati korektne odnose i prema gore i prema dolje, jer ljudi su samo ljudi, znaju krivo procijeniti druge, a pogotovo sebe pa nije isključeno da doživiš zavist i druge neugodnosti. To nije uvijek lako odigrati. Plaća je tu važna, ali i o drugim stvarima treba voditi računa. Sretno!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma zašto? Imat će iste obaveze, isto sve. Kakvo spuštanje. Inzistiraj na istoj plaći, ako ne i višoj jer oni su u škripcu, ali kao što kažem, sve ovisi kako se firma drži.
    Nije to dobro kad napreduješ u istoj firmi. Da si izvana, druga stvar. Ufff...nije to lako ni ugodno.

Nije ona rekla 10 posto manje zbog poslodavca, nego zbog kolega.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.05.2016. at 19:18

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kuzim kaj imas traziti. Ako je ozbiljna firma, moja pretpostavka jest da ce ti ponuditi placu sukladno novim zaduženjima. Valjda ces dobiti neki ugovor pred sebe po kojem se mozes ravnati.Sretno !

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

Upravo tako.
    Novo radno mjesto= novi koeficjent=novi ugovor= nova plaća

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Kad može Robin, što ne bi i ti:
    http://www.theguardian.com/society/2...ards?CMP=fb_gu

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mislim da ovisi o vise faktora. Jedan je svakako to da ako zelis dulje ostati tamo da svakako te ucjene "trebaju me" ne vode dugorocno nikamo nego na izlazna vrata, svi, ali ama bas svi su zamjenjivi, i mnoge firme ce radije dovesti nekog izvana ili imati problema u poslovanju, nego se dati (iz njihove perspektive) ucjenjivati, u svakom slucaju nece se dati ucjenjivati na dulje vrijeme.
    Sto se place tvoje sefice tice nije poanta u stazu u firmi ali ima poante u tome koliko je dugo bila na sefovskoj poziciji. Jednostavno, postoji i period dokazivanja, ako je netko na odredjenoj odgovornoj poziciji bio x godina i doakazao se obicno ima visu placu nego je imao u trenutku kad je prezueo tu poziciju. Zato najcesce ima i neki raspon placa za odredjeno radno mjesto (odnosno tip radnog mjesta u firmi), i ako netko prvi put ulazi u taj rang za pocetak dobiva placu prema nizoj granici. Placa u privatnim firmama svakako nije vezana iskljucivo za poziciju nego i za osobu, kako je dugo u firmi, koliko imaju povjerenja i potrebe za njom itd.
    Isto tako, meni bi bio bitan faktor koja je politika povisica, da li se mogu dobiti ili je na snazi neko "nema povisica" pravilo - ali to nije nikad u kamen uklesano.

Sve u svemu, da npr u mojoj firmi moj sef odlazi i netko mi ponudi njegovo mjesto ne bih iskreno ocekivala istu placu kao je on ima sad jer se nisam nikad dokazala na toj poziciji a on je. Ocekivala bih manju placu u pocetku, ali, ako bi znala koliko on ima placu, jasno bi rekla da ako se nakon x mjeseci (recimo 6 iako kod nas su "probni" menadzerski ugovori na 1 godinu) se vidi da znam taj posao onda automatski ide povisica (i to se sve fino uglavi odmah u inicijalni ugovor, i pocetna placa i povisica na x mjeseci).

Ali, kako Peterlin pise, jako pazi je li to managerski ugovor ili ugovor o radu, ako je managerski svakako trazi da su ti u slucaju raskida duzni ponuditi stari posao i "obican" ugovor. Ako je standardni ugovor o radu onda nema problema.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni se čini vise nego fer, tražiti istu plaću. (I biti spreman pristati na nesto manju prvih par mjeseci , ako oni tako inzistiraju, te to i ugovoriti tako)
    Kada bi ti recimo tražila 50% vise, jer znaš da nemaju drugog izbora, onda bi se to eventualno mogle gledati kao neka vrsta ucjene.

Da, bivša šefica ima iskustvo, no ti za razliku od nekog koga bi sa strane morali tražiti, imaš odličan uvid u bas tu određenu firmu. Što je velika prednost.
    Ja se ne bih uspoređivala sa bivšom šeficomm, jer ona odlazi, dakle ona nije alternativa.

Jedina alternativa je netko novi sa strane. Tko bi eventualno mogao imati vise iskustva na rukovodećim pozicijama, ali ti imaš vise iskusta u bas toj određenoj firmi. Poznaješ poslovanje, prednosti, mane, ljude... Itd
    Dakle tvoja argumentacija u korist barem iste plaće koju je imala bivša šefica, ide u smjeru uspoređivanje tebe i neke nove alternative. Ne šefice i njenog iskustva. Ona nije alternativa. Ona odlazi. Nje nema.
    Alternativa je netko drugi. A u u usporedbi s tom nekom novom osobom, imaš dobre karte.
    Sretno !

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •