Results 1 to 14 of 14

Thread: Bus redovna linija - pojas?

Leelee's Avatar

Default Bus redovna linija - pojas?

Postoje li na međugradskim busevima pojasevi kojima bi se moglo privezati dijete (7 godina)?
    Imaju li autoprijevoznici uopće obvezu da nekoliko sjedala (možda u prvim redovima) imaju pojaseve? Mama mi je rekla da je vidjela zavezanu djecu u busevima (međugradski), ali ja se ne sjećam da sam to ikada vidjela...?

Beti3's Avatar

Imaju. Ali ga znaju sakriti ispod sica. Turistički, tj. za izlete, imaju svi, a za redovne linije nisam sigurna, ali mislim da moraju imati i oni po novom zakonu.
    Pojas ide samo preko bokova (kao u avionu).

Leelee's Avatar

Hvala ti, Beti3.
    Ali, ako takvi pojasevi idu samo preko bokova - koliko je to uopće sigurno za dijete?

@n@'s Avatar

Nedovoljno. Ali bolje i to nego ništa.

Osoblje foruma ivarica's Avatar

mislim da vec vecina autobusa ima pojaseve preko trbuha, a rijetki one u tri tocke
    autobusi za skolski prijevoz (ne oni za izlete i ekskurzije, nego bas skolski busevi, za svakodnevni skolski prijevoz) imaju pojaseve u tri tocke
    ja sam se prosli vikend vozila takvim na jedan izlet, iznajmili smo ga od gradskog prometnog poduzeca (dbk)

pojasevi s tri tocke su super, uvijek cu ga vezati, kad god imam priliku
    za pojase u dvije tocke - priznajem da kad putujemo takvim busevima najcesce biram ne vezati nas (osim kad me uhvati frka od provalija i sl)
    njihova zastita kod prevrtanja autobusa je vjerujem neupitna jer ce te taj pojas zadrzati na mjestu, tj neces izletjeti (od 5 izlijetanja iz vozila 4 zavrsavaju smrtnim ishodom)
    ali dvojbe postoje, kazu one koje to prate , u ostalim sudarima i situacijama, kad ti se tijelo poput dzepnog nozica presavija u sudaru

Leelee's Avatar

Hvala na odgovorima.
    Vidjet ću hoće li me samo "bljedo pogledati" kad ih u busu priupitam imaju li pojaseve - nazvala sam opće informacije Autobusnog kolodvora i pomalo začuđeno na moje pitanje odgovorili su da ne znaju postoje li pojasevi te da moram nazvati pojedinog prevoznika - kojeg nisam dobila...
    Vozimo se po ravnici, bez provalija, ali nije mi baš ugodna pomisao da će mi dijete biti (najvjerojatnije) nezavezano.

mašnica's Avatar

Imam slično pitanje...

Imamo priliku ići na dječji izlet minibusom, vožnja će trajati cca 45min.
    Ne znam da li bus ima pojaseve ali me mogu zamisliti skoro dvogodisnje dijete da se vozi bez AS u krilu a niti samo na sjedalu vezan pojasima...

Nisam pametna što da napravim. Osim kontaktirati nekako vozača i ako ima pojaseve uzeti AS?

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by ivarica View Post
    mislim da vec vecina autobusa ima pojaseve preko trbuha, a rijetki one u tri tocke
    autobusi za skolski prijevoz (ne oni za izlete i ekskurzije, nego bas skolski busevi, za svakodnevni skolski prijevoz) imaju pojaseve u tri tocke
    zetovi autobusi oni mali plavo-žuti koji služe za prevoz djece imaju vezanje prek bokova klinka se vozilqa zadnjih 10 dana s njim.

mašnica's Avatar

Ostala sam dužna javiti kako je prošao izlet....dakle išli smo minibusom i sva sjedala su imala pojaseve, ja sam samo iz auta prebacila autosjedalicu i svi sretni i zadovoljni

A busevi s kojim klinci idu na izlet s vrtićem?

Pretpostavljam da nemaju pojaseve, a trebali bi, šta ne?!

mašnica's Avatar

Mi smo išli sa osnovnoškolskom djecom, bus je noviji i rekao nam je vozač da samo novi autobusi imaju svi pojaseve.

darva's Avatar

Quote Originally Posted by lola_34 View Post
    A busevi s kojim klinci idu na izlet s vrtićem?

Pretpostavljam da nemaju pojaseve, a trebali bi, šta ne?!
    Ovo i mene zanima. Je li vrtić dužan osigurati bus sa pojasevima ako se ide na izlet van grada?

Administrator foruma daddycool's Avatar

http://forum.roda.hr/threads/48682-P...ece-u-autobusu

pravilnik je u narodnim novinama br. 100 iz 2008.

darva's Avatar

Hvala daddy. Ja sam jutros pitala, naša vrtićka kuća ima ugovor sa agencijom čiji svi autobusi imaju pojaseve.