Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: no-cry sleep solutions; molim za savjet

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno no-cry sleep solutions; molim za savjet

Čitam knjigu i tako pokušavam riješiti Vitin problem s dnevnim spavanjem.

Iako smo dosta napredovali i od početnog totalnog nespavanja i svakodnevne nervoze sada se uspavamo bez problema (uvijek se nosimo ili njišemo na pilates lopti ili zaspi na ciki). Čak je počela tako lijepo i očito pokazivazi znakove umora gotovo uvijek nakon cca sat i pol, sat i 45 min nakon posljednjeg buđenja da nema greške. Čak mi sada povremeno i dozvoli da ju spustim u krevetić nakon što mi zaspi na rukama.
    Međutim njezina dnevna spavanja traju točno ali točno u minutu čitavih 30 min. povremeno je znala odpavati duže u marami ili na rukama, a kad smo u šetnji zna spavati i po 2 i pol sata.
    No u knjizi piše da se spavanja ispod sat vremena ne mogu ni računati kao spavanja. Slijedila sam onaj savjet za dnevno spavanje da dežuram pored nje i da ju prije nego se skroz razbudi uspavam dalje i da joj tako pomognem da produlji te svoje dnevne "naps". Tako sam i skužila da su joj spavanja na 30 min. Ali nije mi uspijevalo. Naime kod Vite nema meškoljenja, ona nakon 30 min ima širom otvorene oči i gleda gleda kao da je spavala cijeli dan. Ja ju nosim, pjevušim, radim isti ritual kao i prije prvog spavanja a ona mi se smije, gleda me i gotovo njeno spavanje. Nema žanse da opet zaspi. Ili zatvori oči na pola i osjetim da to nije ono pravo spavanje.
    E sad.... Kad odspava tih svojih 30 min ona je uglavnom dobre volje, spremna na igru i smijeh. Ali nakon sat i pol je opet pospana. I tako odspava nekoliko puta dnevno po pola sata + 12 sati noćnog sna. Mene sad zanima da li bi se trebala i dalje truditi da joj produljim dnevna spavanja ili ne? I ako da, kako?
    Molim mame s iskustvom za savjete.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pa ja se mozda ne bih previse brinula oko dnevnih spavanja, kada su joj nocna toliko duga. Koliko sam skuzila, mala ima sada 4 mjeseca i ritam joj ne bi trebala (a mislim da niti ne mozes) prilagodjavati ni na koji nacin. Ona ima svoj film i sama si vidjela da uz sve "cake" ona i dalje ne zaspi. Znaci, pusti ju da radi po svom, a ti joj se prilagodi. Doci ce dan kada ce promjeniti ritam i mjenjat ce ga cesto... najvjerojatnije.

Moj je (pazi sad) Vito, u tim mjesecima imao ukupno krace spavanje po noci, od nekih 7 sati sa 2 budjenja za dojenje ili samo tako bez veze, a preko dana je imao 3 bloka spavanja od 1 do 3 sata, kako kad. Spavao je u svim uvjetima uglavnom u dnevnom boravku, uz zvukove koje sam proizvodila (pranje sudja, telka, hodanje...), a zaspivao bi uglavnom uz cicu bez puno "gnjavaze".

Hocu ti reci da svaki klinac ima neki svoj ritam i da je mozda najbitnije da ga ni na koji nacin ne pokusavas mjenjati. I da ne budes opterecena niti onim sto pise u knjigama. U njima pisu neki pretpostavljene idealne situacije, one daju smjernice za ono sto bi mame trebale dozivjeti kao granice normalnoga. Mislim da ti je najbitnije da TI osjetis je li tvojoj maloj dovoljno sna. Ako je to pola sata, OK - jer znas i sama da i mi neki puta odspavajuci pola sata dobijemo energije kao da smo spavali 3 ili 4 sata. Da li se OK razvija, je li nervozna u tim dnevnim satima, da li lijepo papa i sl. - to sve procijeni i ako je to OK - pretpostavi da spava dovoljno i bas onoliko koliko joj treba. Zanemari knjige, neki put.

I da jos samo dodam, negdje sam procitala da bebaci imaju dvije vrste sna, pa tako za trajanje jedne vrste cesto imaju poluotvorene oci. Moj je Vito cesto tako spavao i nisam imala osjecaj da je manje naspavan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja imam slicno pitanje, no Sankar je presao godinu dana. Nocu zna spavati i do 12h, uz nekoliko budjenja za sisanje, no danju spava 2 puta po pola sata- 45 min, i ubrzo nakon tih dnevnih spavanja je pospan. Zanima me postoji li neki nacin da mu ta dva spavanja spojim u jedno, pa da spava duze, ali bolje? Da nadjem neko vrijeme izmedju i drzim ga udnog do tad (prvo spavanje je oko 10.30-11.00 a drugo oko 15.30-16.30 ako smo duze u detnji, onda je dute budan), dakle sredina bi bila oko 13.?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jednom davno, u moje doba , nitko nije spominjao attachment parenting. a i da je - ja bih ga vjerojatno blijedo gledala...

danas sam čula priču o ženi koja je "izdresirala" dijete od 2 mjeseca da spava cijelu noć - prema savjetima iz neke knjige. navodno joj se srce paralo dok je to radila - ali je (ONA) izdržala bebin plač...

kikica je imala totalno poremećen ritam spavanja do njene dvije godine. na svako "kme" - ja sam bila kraj nje. kad je bila umorna spavala je, kad joj se nije spavalo - očekivala je da ja budem uz nju. i bila sam. njena najčešća buđenja bila su IZA POLA NOĆI :/ ... nisam mjerila koliko spava, ni koliko je budna. jednostavno sam osjećala da će si ona sama uzeti onoliko sna koliko joj je potrebno.

na njen drugi rođendan imala je "klik" u glavi , i sve se promijenilo.

nisam ju ni posebno uspavljivala, ni posebno budila. pustila sam ju da si to sama izregulira, a ja sam se prilagodila njoj. i mislim da je to najispravnije rješenje. u tom periodu razmišljala sam srcem, i znam da nisam pogriješila. (jes' da sam imala 16 pari podočnjaka, ali što je to prema sretnom i veselom djetetu??? ).

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    danas sam čula priču o ženi koja je "izdresirala" dijete od 2 mjeseca da spava cijelu noć - prema savjetima iz neke knjige. navodno joj se srce paralo dok je to radila - ali je (ONA) izdržala bebin plač...
    .
    e, da mi je i tu knjigu pročitat

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj cekana prvotno napisa
    e, da mi je i tu knjigu pročitat
    hm,pa možeš samo pretpostavljati koja je to knjiga...

Thanks cure na odgovorima.... Pustit ću ju onda da se sama "izorganizira" kak joj paše. Tako je ionako bilo i sa noćnim spavanjem. Mišica je oduvijek lijepo spavala, a mi ju nismo ni na što prisiljavali.
    Htjela sam samo vidjeti kako ste vi druge mame radile sa svojom djecom.
    Evo sad je u marami, spava i toliko je mirna i spokojna da svako malo slušam dal diše.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I Lea je spavala po pola sata, i mi smo je po savjetima E. Pantley 'učili' spavati duže po danu, da li radi toga ili samo od sebe dnevno joj se spavanje super reguliralo - ali kada je imala 7,8 mjeseci! Tako da ja mislim da je tebi curka još jako mala i da će se spavanje izregulirati i samo po sebi. Inače i Lea oduvijek puno i dobro spava po noći.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Mi smo od rodjenja prolazili kroz svakojake faze spavanja.Oko 4 Elijevog mjeseca smo imali period od nekih 20tak dana da je Eli citavu noc bio na siki,sa 15minutnim spavanjima,tako da smo negdje u 3-4ujutro se igrali kao da je bijeli dan..tako je on zelio,a ja sam ga slijedila u tomu.Onda bismo zaspali u pola 7ujutro i spavali do 12h.Moja mama i ostali bi,kad bi culi za razlog naseg kasnog ustajanja,zabrinuto rekli-uu to nije dobro,zamijenio ti je noc za dan.To trebas mijenjat hitno-.Ja sam im na to uzvracala da hvala Bogu da je on zdrav i veseo,i da ce on shvatiti da nam je po noci spavati..a ja da cu ga osluskivati i prilagoditi se njemu.
    I tako smo mi spavali po danu i bili budni po noci,da bi sa jutarnjim pjevom ptica posli na spavanac..i onda ,jedan dan,samo je zaspao u 21h i probudo se u toku noci poradi sikice,i onda opet u trenu zaspao i spavao do 6h.I time je nocno bdijenje zavrsilo.
    Danas isto imamo perioda dugonocnog bivanja na sikici,no sve to zavisi kakav je dan bio,sto smo radili itd.
    Nisam zagovornik "odgojnih "tehnika spavanja jer uvjerila sam se,tako samo idemo silom nesto uciniti mjesto da se usmjerimo na djete i osjetimo sto mu je potrebno.
    Kada vidim da je pospan,povucemo se u tisinu i opustenost ,na siku i tako zaspe.Pa ako se nakon pola sata probudi,okei...Kada opet bude htio spavati,opet cu mu dati priliku da se umiri i hajki.
    Ja sam tu da se njemu prilagodim,a posto on to razumije/osjeca,opusteniji je i sve nekako ide sa rijekom,dok ja neke svoje zamisli i rasporede ne pokusavam provesti.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj bubimira prvotno napisa
    No u knjizi piše da se spavanja ispod sat vremena ne mogu ni računati kao spavanja.
    onda moj Filip ne spava uopce vec 4 i pol mjeseca

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

no nisam odgovorila na pitanje:ja svoga F ne uspavljujem pomocu nikakvih savjeta iz knjige,je da spava(iliti po ovom procitanom ne spava) jako malo i po noci i po danu,jos uvijek nastojim pratiti njegove zelje i ritam sna.Kad poskaze da je pospan ja ga stavim u krevetic,on me primi za ruku i to je to.Ponoci jedino moju ruku zamijenjuje sika

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E. Pantley kaže da se dnevno spavanje iliti nap od pola sata 'ne računa' jer dijete ne odspava cijeli jedan ciklus sna, nego se potpuno budi kod prvog kratkog buđenja. Zato preporuča ponovno uspavljivanje, i to je kod nas zaista bilo uspješno, ali je trebalo prilično vremena da Lea stekne dnevnu rutinu spavanja (koju je onda ponovo izgubila kad je prelazila na jedno spavanje, i dugo je trebalo da se koliko-toliko ustali). Inače 'metoda' E. Pantley zaista nema nikakve veze sa uvođenjem bilo kakve prisile, nego savjetuje upravo praćenje potreba djeteta. Ja isto ne vjerujem u zaista nikakve odgojne mjere kod uspavljivanja djeteta i uopće ne pokušavam naučiti Leu da se uspava sama, da spava sama niti ilo što tome slično. Ali jako vjerujem u to da je spavanje djeci jako potrebno i da je za uspješno spavanje najvažnija rutina. Barem je tako kod mog djeteta.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I mi imamo sličnu situaciju,jer je do prije mjesec dana spavao samo na rukama. Sada ga spuštam u kolica i kad prodje tih 30-45 min samo ga nastavim vozati i on ponovo zaspi, ali do toga nam je trebalo dosta dugo kažem skoro mjesec dana,tako da je sa dva nap-a od1,5h samo na rukama prešao na 3 i to u kolicima od 3-4h,po noći je još uvijek koma,ali je ipak sa 8h i 6 buđenja prešao na 11,5h i 7 buđenja,iako zadnjih par dana se budi 5 puta i ima 3 sata sna bez buđenja,još jedan mjesec i sigurno će biti još bolje.Knjiga je zakon i svima bih ju preporučila,ali nije za rješenje od jednog dana,nego ipak treba nekoliko mjeseci.strpljen spašen i no cry

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa

kikica je imala totalno poremećen ritam spavanja do njene dvije godine. na svako "kme" - ja sam bila kraj nje. kad je bila umorna spavala je, kad joj se nije spavalo - očekivala je da ja budem uz nju. i bila sam. njena najčešća buđenja bila su IZA POLA NOĆI :/ ... nisam mjerila koliko spava, ni koliko je budna. jednostavno sam osjećala da će si ona sama uzeti onoliko sna koliko joj je potrebno.

na njen drugi rođendan imala je "klik" u glavi , i sve se promijenilo.

nisam ju ni posebno uspavljivala, ni posebno budila. pustila sam ju da si to sama izregulira, a ja sam se prilagodila njoj. i mislim da je to najispravnije rješenje. u tom periodu razmišljala sam srcem, i znam da nisam pogriješila. (jes' da sam imala 16 pari podočnjaka, ali što je to prema sretnom i veselom djetetu??? ).
    E, ovu priču mogu potvrditi i našim primjerom. Sorci, razmišljala sam cijelo vrijeme baš kao i ti...
    Moja djevojčica je upravo napunila 2 godine. Tek od prije nekih 2 mjeseca prespava cijelu noć (nakon mjeseci i mjeseci noćnog nacicavanja i buđenja).
    Dnevna spavanja joj nikad nisu imala neki obrazac, a nemaju ni danas. Od rođenja je danju spavala manje nego sam vjerovala da bi trebala, a i danas spava jako kratko - pol sata do sat vremena.

Ukratko, ni kod nas nikakva prisila i plač zbog odlaska na spavanje nisu bili opcije. Uživam gledati kako mi se dijete razvija i osamostaljuje, kako je vesela, sretna .

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam se očito vodila nekavim šestim čulom.....

kada bi beba zaspala popodne, znala sam točno u minutu da će se promeškoljiti nakon pola sata, otvoriti jedno oko da vidi gdje je i zaplakati ako je sama...

e sad, ja sam nastojala biti tu i glumiti da spavam i ona bi nastavila, a ako bi me preduhitrila plačem boca tješilica i ona bi nastavila.

sad imamo ritam, 3 sata u komadu po danu, 11-12 sati po noći, al uvijek kad se prene i zaplače ja sam tu pored nje tako da se odmah umiri, jednostavno ja tu neprospavanu noć nisam osjetila od njenih 3 mj, osim ako je nešto bolilo, zubići i tako, promjena sredine, mislim sve vanredne situacije.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Lako je roditeljima čija djeca kada imaju potrebu sama zaspu ili uz vrlo malo pomoći, kod mog sunašca nije tako i trebalo mi je dosta dugo da to shvatim, do tada je bilo suza i s moje i njegove strane, ja sam bila uvjerena kako su to dojenački grčevi, a zapravo je bio samo pospan, a sam nije znao spavati, dok nismo na poklon dobili tigex pandu i tamo je onda spavao i spavao, do marame nam je teško doći jer Zagreb je ipak relativno daleko, a i financije nam baš nisu najbolje jer ne radimo ni jedno ni drugo i živimo kod njegovih.Zato kažem ako dijete lijepo spava po noći i nije nimalo ili je vrlo malo razdražljivo preko dana nemojte mijenjati ništa,jer će djeca naći sama sebi svoj mir i red s vremenom, ali ako traže da ih se uspavljuje i traže naše ruke, dojku ili nešto slično kao utjehu treba im to pružiti u bilo koje doba dana ili noći jer će ionako prebrzo odrasti i više nas neće trebati u tolikoj mjeri poslije. Lijepo je biti roditelj iako ponekad vrlo teško i zamorno.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj s_a_n_d_r_a prvotno napisa
    no nisam odgovorila na pitanje:ja svoga F ne uspavljujem pomocu nikakvih savjeta iz knjige
    Vidiš, da nije bilo ove knjige moja V ne bi spavala po danu ni ovih pola sata što sad spava. Ja nažalost kao ni ANKAIMARKO2 ne bi još tko zna kako dugo shvatila, tj. znala prepoznati kad ona želi spavati i ne bi skužila da joj u tome treba moja pomoć.

Ni meni ne pada na pamet da ju na nešto prisiljavam. kad se budila nakon ovih pola sata pokušala sam ju ponovno ljuljuškati da ju uspavam. Kad nije htjela išle smo se igrati. Ak joj se spava nakon sat vremena opet, idemo spavati.
    Mene je samo zanimalo da li bi se trebala zabrinuti jesu li joj možda ta kratka spavanja premalo s obzirom na njenu dob.I da li bi joj u tom slučaju i kako trebala pomoći da duže spava, tj. da ima duži taj "nap". Ne brinu me ni ritam ni rasporedi spavanja i uopće joj to ne pokušavam nametnuti. Znam da će to doći samo po sebi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako ti spava cijelu noć, pusti ženu da spava po danu kak joj paše. ja sam čitala tu knjigu i mislim da je masu tih stvari primjenjivo ako ništa drugo u životi ne moraš raditi osim učiti dijete da spava.
    ja sam mišljenja (iskustvo dvoje djece) da klinci prije ili kasnije nauće sami začoriti. meni to nije bitno dal je to s godinu, dvije il šest. nikad klince nismo pustili da plaču, istina kćer je spavala cijelu noć s dva mjeseca al sinkonja s godinu odlučio da se noć može i prespavati. pa velim ti ako ti je noć ok nek si ona odgušta dan s tim napićima!
    uživajte

Početno

Ako je Vita nakon tih pola sata vesela onda se mozda ipak naspavala.
    I mi vec neko vrijeme konzultiramo Pantleycu. Petar je s 8. mjeseci dnevno spavanje sve na 2 puta po pola sata, ali on je plakao kad bi se probudio. Nisam ga uspijevala uspavati nikakvim metodama doma. Cijeli dan bio nervozan jer je bio umoran, a nije mogao spavati. Onda smo cijeli prosinac sva dnevna spavanja obavljali vani u kolicima i tako je ulovio ritam (a ja se smrzla i zaradila muskulfiber). Sada se probudi nakon 40 min, zanunam ga pa spava dalje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •