Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Orehnjače

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kejt prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.coolinarika.com/recept/764813/

isproban
    ne znam kak stojiš s dizanim tijestom, ali ako imaš pekač, nema da omane
    Slažem se...

Ifigenija, ako pečeš kruh, i ovo će ići bez problema (offt. ja isto nisam ljubitelj orehnjače pa pečem makovnjaču, a češće stavljam nadjev od rogača i domaćeg džema - taj mi je najbolji).

Recept za tijesto mi je sličan kao na linku, ali ne stavljam dodatne žumanjke nego radim bez njih. Brašno za tijesto koristim ono "ni vrit ni mimo" tj. na pola puta između oštrog i glatkog brašna (valjda) - T550, za dizana tijesta. To mi se pokazalo najboljim, od oštrog se kolač prebrzo osuši i ne diže se tako dobro.

Ja nemam pekač, a često mi je lijeno paziti da li se tijesto diglo i koliko, pa već godinama zamijesim tijesto navečer, frknem ga u plastičnu posudu s poklopcem (nije namjenska, neka s placa za 8kn) i frk u frižider - do jutra je taman!

Količina tijesta zapravo ti ovisi o posudi (plehu) u kojem pečeš. Ja ne volim da dizana tijesta stoje dugo, pa imam jedan pleh veličine A4 papira ili čak malo uži i u taj idu 2 štruce od ukupno 450 g brašna. Za veliki standardni pleh od 35 cm treba ti nekakvih 750-800 g brašna, ali to mi se čini previše, milija mi je ova mala.

Evo temeljnog recepta:

450 g brašna T-550 za dizana tijesta
    pola čajne žličice soli
    2 jušne žlice šećera
    1 vanilin šećer
    ribana limunova kora
    To sve promiješati na suho u zdjeli i napraviti udubljenje.

Dodati
    1 jaje
    100 ml ulja
    150 ml toplog mlijeka
    (u pričuvi treba imati još pola čaše tople vode za slučaj da bude presuho)

Uzeti mikser sa nastavcima za tijesto (svrdlima) i zamutiti sve zajedno. Miješati nekoliko minuta dok se smjesa ne izjednači. Ako je presuho, oprezno dodati mrvicu vode (može i žlicom, da ne uleti previše) i miješati dalje. Smjesa je gotova kad se lijepo odvaja od dna posude (nikad to nije idealno, ali nema veze...). Oblikuješ u kuglu, poklopiš i spremno je za dizanje. Ako ti se žuri, frkneš ju na rajnglu s toplom vodom, pa će se dići za dvadesetak minuta. Ako ti se ne žuri, samo ostavi negdje gdje nema propuha sat-dva, ovisno o vanjskoj temperaturi. Može i prek noći u frižider.

Fila
    paketić maka (250 g) je meni dosta za ovu količinu tijesta. Umjesto maka može i orah...
    Mak istresem u zdjelu, zakipim 125 ml mlijeka (u mikrovalnoj), dodam 2-3 žlice šećera, šaku cveba, ribanu koricu limuna i naranče, cimet (u orehnjaču ne stavljam cimet nego klinčić) i pofurim. Ako je pregusto, doda se malo ruma, he he he...(rum u svemu ). Ostavim da se safta dok tijesto nije spremno. Moja mama u to stavlja još i žlicu maslaca, a ja to radim samo ako imam premalo nadjeva pa dodajem prezle da popune količinu. Nije nužno.

Kad je tijesto spremno, preokrenem ga iz zdjele na pobrašnjenu podlogu, prepolovim (ništ ne premijesim, nema toga u mene lijene...), razvučem prvo rukama a onda mlinčenjakom na duljinu pleha x 1,5 širine. Premažem polovicom nadjeva, zafrčem i frk u pleh. Isto ide s drugom polovicom tijesta. Pleh ne mažem niti mastim. Kad su "pajceki" unutra obično ima mjesta za 1cm između njih, što će se popuniti pečenjem. Treba je izbosti viljuškom da se gornja kora ne odvaja tijekom pečenja. Uključim pećnicu na 120-150oC (ne previše) i frknem unutra dok je još relativno hladna, da se polako diže. Kad je dignuto kak treba, dignem temperaturu na nekih 180-200oC (to ovisi o pećnici, ja pečem biskvit na 200oC) i pečem dok lijepo ne porumeni. Pečem još pet minuta samo s donje strane i to je sva mudrost.

Inače, moja mama to premazuje žumanjkom, a ja redovito zaboravim, pa su se moji navikli da samo pince i klipići budu premazani, a tijesta s germom ne.

Kad je gotovo, izvadim na gornju ploču štednjaka i hladim polako (pod krpom) oko pola sata. Tada preokrenem - lijepo ispadne van iz pleha. Zamotam u krpu i hladim do kraja. That's all folks! Valjda nisam ništ zaboravila.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.04.2012. at 08:56

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •