AM, ne puca joj
meni puca
ali ja nikako nisam vješta s takvim kolačima, pa to što puca meni, sigurno znači da drugima NE puca
AM, ne puca joj
meni puca
ali ja nikako nisam vješta s takvim kolačima, pa to što puca meni, sigurno znači da drugima NE puca
Ja ne volim prhku, obična mi je bolja, ali znam trik za prhku (bar teoriju): nikako se ne smije jako razvući tijesto, tako da (sad mi je nužan strojarski rječnik) se prilikom zagrijavanja ne postigne prebrzo granica tečenja jer tada puca. Ako je tijesto prezategnuto kod motanja, obično pukne po duljini sa strane. Trik je u ispravnom valjanju, treba ga jednoliko stanjiti (više utapkati nego rastegnuti, za to mora biti centl mekše nego si misliš).
Ne uspije uvijek. Puno je tu parametara: tijesto, valjanje, debljina file, temperatura pečenja (ako ide prenaglo - napravi krc i gotovo). Ja ju obično upropastim s valjanjem (pretanko i prejako razvučem), ostalo sam savladala. Radila prhku s rogačem za mamu i svekrvu (i pekla u kalupima za kuglofe) - obje su mi pukle s vanjske strane, gdje je tijesto bilo jače razvučeno u kalupu. To mi se pripetilo baš za Uskrs, a inače kad pečem za običan vikend, redovito ispadnu puno bolje. Offt. tak ispadne i s gris knedlima i svom ostalom klopom - kad su blagdani ili dolaze gosti, redovito nešto upropastim, a kad smo sami u neku običnu nedjelju, sve ispadne kao za blog, he he he...
Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.04.2012. at 11:59