Results 1 to 46 of 46

Thread: Nitko nas neće - prelazak u ambulantu obiteljske medicine...

Ifigenija's Avatar

Default Nitko nas neće - prelazak u ambulantu obiteljske medicine...

Nazvala sam desetak ordinacija za koje sam dobila preporuku. I nigdje nema mjesta
    A nama treba stručni liječnik, netko tko je stvarno dobar i zainteresiran jer smo zbog ofrlje liječnika fasovali i pušem na hladno...

Imate li prijedlog?

Preferiram zapadni dio grada, sjeverni dio grada, a ako je netko zbog koga vrijedi - idem i dalje van svog geta

Hvala na svim sugestijama.

ps Iskustvo s alergičarima i respiratorcima poželjno...

jelena.O's Avatar

i mi skoro moramo ić ća, jesi li pitala svoju doktoricu?
    možda dr. Mažuranić U mažuranićevoj , ali nam ostavi mjesto jer je nama obećano.

Ovdje smo već razgovarali o tome

Ali, moram priznati da baš i nema preporuka. Na kraju se sve to svodi na "snađi se kako znaš". Oni koji su na dobrom glasu su obično već prebukirani. Mi smo se na kraju prebacili doktorici koja je mlada i tek preuzela ordinaciju, pa još nema puno pacijenata, ali mislim da nema ni iskustva. Na sreću, dosad je nismo ni trebali, i nadam se da će tako ostati što dulje.

Dijete ti mora primiti tvoj liječnik obiteljske medicine. Nas su isto redom svi odbili pa sad klinca vodimo s vrbana na krešimirov trg MMovoj doktorici.

mislim da većina nije baš toliko prebukirana, nego ne vole primati djecu
    sam koncept ordinacije u kojoj u čekaoni imaš hrpu babaca od 70 + i malu djecu je po meni promašen
    ali tako je kako je
    a kako je ta tendencija obiteljskog liječnika onda bi bilo poželjno djecu upisati tamo gdje roditelji imaju karton
    znači javi se svom i TM liječniku

Ifigenija's Avatar

Moja liječnica je pred mirovinom, tako da faktički praktički i sebi tražim, a muž ima doktora u centru grada, koji je divan, ali sama zamisao da bolesno dijete, i onda još drugo (i treće ako nam se dogodi) teglim iz garaže po nekim neveremenima između tramvaja, ljudi, auta - znam da bih ga počela liječiti travama iz vrta, objektivno... pa mi treba doktor s parkingom...

Ifigenija's Avatar

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    možda dr. Mažuranić U mažuranićevoj , ali nam ostavi mjesto jer je nama obećano.

Hvala na preporuci, pitati ću!

Cathy's Avatar

Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
    Moja liječnica je pred mirovinom, tako da faktički praktički i sebi tražim
    To nema nikakve veze.
    Naša je otišla u mirovinu sa 31. 12. a sa 1.1. je nova liječnica preuzela njezinu ordinaciju i kartone. Sestra je ostala ista. Pričekaj da vidiš kakva bu nova, pa onda mijenjaj ako nisi zadovoljna.
    Nama je bolje.

Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    mislim da većina nije baš toliko prebukirana, nego ne vole primati djecu
    sam koncept ordinacije u kojoj u čekaoni imaš hrpu babaca od 70 + i malu djecu je po meni promašen
    ali tako je kako je
    a kako je ta tendencija obiteljskog liječnika onda bi bilo poželjno djecu upisati tamo gdje roditelji imaju karton
    znači javi se svom i TM liječniku
    U našem slučaju, MM doktorica nije dolazila u obzir jer u nju uopće nemam povjerenja (nekoliko puta je napravila gadan gaf, i kod nje se uuuužasno dugo čeka jer voli natenane ćaskati s bakicama).
    Moja doktorica je ok, ali do nje se mora ići tramvajem, što je odraslom ok, ali bolesnom djetetu (pod temperaturom) baš i nije. Iako, da nismo našli nikog drugog, prijavila bih ga kod nje.
    Osim toga, nekako mi je u interesu da jednom u budućnosti ide sam doktoru, ako mu zatreba, pa bolje da je ambulanta bliže. Nekako smo se snašli, a hoće li to biti dobro rješenje ili ne, vidjet ćemo. Bitno da je zasad negdje prijavljen.

Peterlin's Avatar

Dajte me prosvijetlite - da li je taj prijelaz u ordinaciju opće medicine obvezan s nekom dobi ili ne? Mi nismo imali tih problema iako je naša pedijatrica lani otišla u mirovinu i naslijedila je druga osoba (zadovoljni smo bili i prije, a i sad smo). Samo me zanima što nas čeka... Koji su kriteriji za to da nas počnu "tjerati"? Moji dečki nisu više bebe, a u čekaonici viđam i dosta starije djece.

Pretpostavljam da mogu biti pacijenti u pedijatrijskoj ordinaciji do 18. godine, a da tjeraju samo iz ordinacija gdje je jako velika gužva... Kako to stvarno ide?

cvijeta73's Avatar

moj je 4. razred i još kod naše predobre pedijatrice. a ja se pravim luda.

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Dajte me prosvijetlite - da li je taj prijelaz u ordinaciju opće medicine obvezan s nekom dobi ili ne? Mi nismo imali tih problema iako je naša pedijatrica lani otišla u mirovinu i naslijedila je druga osoba (zadovoljni smo bili i prije, a i sad smo). Samo me zanima što nas čeka... Koji su kriteriji za to da nas počnu "tjerati"? Moji dečki nisu više bebe, a u čekaonici viđam i dosta starije djece.

Pretpostavljam da mogu biti pacijenti u pedijatrijskoj ordinaciji do 18. godine, a da tjeraju samo iz ordinacija gdje je jako velika gužva... Kako to stvarno ide?
    Formalni kriterij je polazak djeteta u školu, odnosno navršenih 7 godina.
    Neformalni (i zapravo stvarni) kriterij je gužva kod pedijatra.
    Ako vas ne tjeraju od pedijatrice, uživajte dok možete.

cvijeta, i ja sam se namjeravala praviti luda, ali sestra nas je zaskočila s kartonom kad smo došli vaditi konce nakon šivanja glave. Da nije razbio glavu u školi, možda bi još uvijek bio kod pedijatra jer je inače zdrav

Quote Originally Posted by tanja_b View Post
    Formalni kriterij je polazak djeteta u školu, odnosno navršenih 7 godina.
    Neformalni (i zapravo stvarni) kriterij je gužva kod pedijatra.
    Ovako.
    S prvim djetetom smo se i mi i doktorica pravili ludi dok nije negdje u drugom polugodištu prvog razreda stiglo pismo iz HZZO-a da moramo dijete prebaciti od pedijatra u obiteljsku. S drugim djetetom (kod iste pedijatrice) smo "dobili otkaz" čim smo došli po karton za pregled zbog upisa u školu.

Mima's Avatar

Sjajno mi je ovo da liječnici ne vole primati djecu. Pitam se može li se kako tome stati na kraj.

cvijeta73's Avatar

može, da se vrati školska medicina

Mi smo u prvom razredu dopili otpis kod pedijatra jer je prebukirana. Nisam znala kud bi pa sam ju prijavila kod svoje doktorice, a i istovremeno se i MM prebacio kod nje. Do sada ju nije trebala pa nemam konkretnh iskustava.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    može, da se vrati školska medicina
    Ovo bi fakat bilo najbolje.... Nedajbog da ja sad moram recimo svojoj doktorici u primarnoj ambulanti objašnjavati od nule sve dijagnoze svog sina skupa s hrpetinom uputnica za godišnje kontrole, a liječnica školske medicine sve to zna.

Quote Originally Posted by Mima View Post
    Sjajno mi je ovo da liječnici ne vole primati djecu. Pitam se može li se kako tome stati na kraj.
    ne znam što te tu toliko ljuti
    primaju jer moraju
    ali većinom su to liječnici od 50 i više godina
    koji su djecu zadnji put vidjeli na stažu
    koji se godinama bakću sa visokim tlakovima, masnoćama, šećerom, križoboljama, deperesijama.....
    i svim onim što uglavnom muči stariju populaciju
    i koji su izašli iz pedijatrije

specijalisti ne smiju raditi s djecom
    susjedu, endokrinologicu, sam pitala za jednu curicu od 12 godina, da je pogleda radi mogućih problema sa štitnjačom
    rekla je da oni ne smiju pregledavati mlađe od 18 godina
    i da nije pedijatar i da ne želi i kad bi smjela, ali da ne smije
    (to nisam znala da internisti ne smiju gledati mlađe od 18, otorinci normalno gledaju i djecu i odrasle)
    prijateljica, pulmologica me je odmah usmjerila na drugu adresu kad mi se V gušila mjesecima od kašlja i rekla da ona ne radi djecu
    da se s djecom ne bavi i ne želi
    i to je ok, specijalisti to mogu reći
    a opća je prisiljena primati od 0-100
    misliš da je lako tako raditi?

što kaže cvijeta, trebala bi se vratiti školska

ali većina promašaja u hrvatskoj medicini se lomi preko opće, odnosno obiteljske medicine

no da se vratim na temu

obiteljska i je tako zamišljena da cijela obitelj bude kod istog liječnika, koji bi kao dr. Luigi znao cijelu povijest te obitelji od prababe do najmlađeg člana
    ali ako će svaki član obitelji biti kod drugog liječnika onda to sve skupa pada u vodu
    onda možda ne bi bilo loše kada nađete djeci liječnika obiteljske, s kojim ste (relativno) zadovoljni da se i vi onda prebacite njemu

a kad birate, ako već ne možete i ne želite kod svoga, bilo bi dobro naći spec. školske medicine koji upisuje nove pacijente

naime nekadašnji spec. školske medicine su mogli birati hoće li ostati baš kao školski i to su oni koji sada rade sistematske, cijepljenja, ali djeca kod njih ne idu na preglede kada su bolesna
    oni su ostali u sustavu preventive i nemaju svoje pacijente

drugi koji nisu htjeli to raditi otišli su raditi kao obiteljski liječnici, ali uglavnom imaju mlađu populaciju i rađe primaju djecu i kompetentniji su za rad s njima

Mima's Avatar

Kako što me ljuti? Ljuti me što liječnici - izgleda - lažu da imaju previše pacijenata jer ne žele primiti djecu, pa sada mi roditelji, ja konkretno, kao da mi već nije dosta to što mi dijete ne može više biti kod pedijatra, moram muku mučiti sa time gdje ću prijaviti dijete. Ne razumijem kako su liječnici vidjeli dijete na stažu zadnji puta, pa nije školska medicina jučer ukinuta nego to traje već godinama. Ovo za liječnike obiteljske medicine je lako reći - ali Zagreb je veliki grad i moji i MM-ovi liječnici su udaljeni od našeg mjesta stanovanja, uglavnom vezani uz posao (jer je tako jednostavnije), a moje dijete kad je bolesno bolesno je ozbiljno i treba liječnika brzo i hitno.

Osoblje foruma čokolada's Avatar

Pa dobro, ako se zna da je to problem, može li se što učiniti da se vrati školska medicina u svakodnevnu "uporabu"? Pisma, peticije? Koliki bi to bio trošak? Nove specijalozacije, nove ambulante?
    Meni je očajno kad vidim da je novi doktor mog djeteta nesiguran i da zapravo nema pojma što bi s uhoboljom. Zadnji put jedva da je i otoskop pronašao u ladici .

po propisima hzzo maksimalni broj pacijenata u ord. obiteljske medicine ja 2125
    kod pedijatra 1250
    skoro duplo manje
    što misliš zašto?

ja razumijem da si ti u nezavidnom položaju
    ali za to je kriva loša organizacija primarne, i prvenstveno ukidanje školske medicine
    onoga tko je to napravio ja bi u zatvor
    mi smo nekada imali izvrsnu primarnu zdravstvenu zaštitu
    kod nas je svaka promjena, promjena na gore

ponavljam, raspitaj se tko je od liječnika obiteljske spec. školske medicine, to ti je najbolji izbor

ne znam što te tu toliko ljuti
    primaju jer moraju
    ali većinom su to liječnici od 50 i više godina
    koji su djecu zadnji put vidjeli na stažu
    koji se godinama bakću sa visokim tlakovima, masnoćama, šećerom, križoboljama, deperesijama.....
    i svim onim što uglavnom muči stariju populaciju
    i koji su izašli iz pedijatrije
    Ovo je po meni glavni problem.
    Većina liječnika obiteljske medicine nema iskustva s dječjom populacijom. A problemi školske djece su ipak bitno drugačiji od problema odraslih ljudi.
    Meni je jako žao da nema više školske medicine. Doktorica kojoj smo išli na pregled za školu i cijepljenje tako je super da bih najradije ostavila djetetov karton kod nje do 18. godine, da mogu. Ali ne mogu.
    Na kraju smo izabrali neko srednje rješenje - prijavili se u ordinaciju koju je nekad vodila spec. školske medicine koja je otišla u mirovinu. Ona je otišla, ali pretežno mlađa populacija je ostala, pa se nadam da će mlada doktorica ubrzo steći iskustvo sa školskom djecom, a dotad, nadam se da je nećemo puno trebati.

Iako, sad, kad smo otišli od pedijatra, stvarno se ponekad osjećam bespomoćno. Dijete mi nije često bolesno, ali ima povremene "probleme" o kojima bih rado razgovarala s nekim stručnim (npr. liječnikom), a sumnjam da bi mi mlada liječnica tek izašla s faksa mogla pomoći. Zapravo, mislim da ćemo k njoj ići tek u slučaju akutne potrebe.

Quote Originally Posted by tanja_b View Post
    Ovo je po meni glavni problem.
    Većina liječnika obiteljske medicine nema iskustva s dječjom populacijom. A problemi školske djece su ipak bitno drugačiji od problema odraslih ljudi.
    Meni je jako žao da nema više školske medicine. Doktorica kojoj smo išli na pregled za školu i cijepljenje tako je super da bih najradije ostavila djetetov karton kod nje do 18. godine, da mogu. Ali ne mogu.
    Na kraju smo izabrali neko srednje rješenje - prijavili se u ordinaciju koju je nekad vodila spec. školske medicine koja je otišla u mirovinu. Ona je otišla, ali pretežno mlađa populacija je ostala, pa se nadam da će mlada doktorica ubrzo steći iskustvo sa školskom djecom, a dotad, nadam se da je nećemo puno trebati.

Iako, sad, kad smo otišli od pedijatra, stvarno se ponekad osjećam bespomoćno. Dijete mi nije često bolesno, ali ima povremene "probleme" o kojima bih rado razgovarala s nekim stručnim (npr. liječnikom), a sumnjam da bi mi mlada liječnica tek izašla s faksa mogla pomoći. Zapravo, mislim da ćemo k njoj ići tek u slučaju akutne potrebe.
    Pa probaj, možda te iznenadi

Ja sam kod svog liječnika koji je bio školski, a postao obiteljski.
    Trebam vidjeti kako ubaciti i djecu kod njega iako je prebukiran, bio na listi 5 prebukiranih u St-u.

MM i cijela njegova obitelj je u obližnjoj ambulanti kod liječnika, ali tamo ima zaista mnogo starih, cijeli neki sustav naručivanja i čekanja satima :/

Quote Originally Posted by Ifigenija View Post

Preferiram zapadni dio grada, sjeverni dio grada, a ako je netko zbog koga vrijedi - idem i dalje van svog geta

ps Iskustvo s alergičarima i respiratorcima poželjno...

Na žalost, nemam ti takvo iskustvo da bih davala preporuka, naša je doc. Ok, ali mi je primila djecu samo zato jer smo i mi već stoljećima kod nje, pa ajde.
    No, imam prijedlog, jedna liječnica ima ordinaciju u Gajnicama, to ti je blizu (nije u Domu zdravlja), a na nju je moj prijatelj nedavno slučajno nabasao tražeći slobodnog liječnika za dijete koje je pošlo u 1. razred i mora odgibati od pedijatra. On se upisao i ima još mjesta jer je nedavno otvorila (ima ugovor s HZZO-om). Upitat ću ga ime i adresu, kontakt, pa ti javim.
    Onda možeš krenuti obrnutim putem, probati proguglati ime i pronaći kakve preporuke i informacije o njoj (ako uspiješ) jer mislim da bi ti bilo s lokacijom super, blizu ti je, a i nije u centru, uvijek u kvartu ima (besplatnog) mjesta za parkiranje.
    Javim se kad dobijem podatke.
    Last edited by Nena-Jabuka; 12.04.2012 at 11:01.

Mima's Avatar

Normalno da je kriv sustav, i da je ukidanje školske medicine bio katastrofalan potez, samo što to meni ništa ne pomaže, jer ja MORAM naći liječnika djetetu, a tu mi muljanje liječnika da su prebukirani još dodatno i jako otežava situaciju.
    Btw. uopće nema sumnje da liječnik koji više radi sa djecom bolje dijagnosticira dječje specifične probleme - ali ipak je liječnik liječnik i svaki zna napraviti pregled, poslušati pluća - ja sam dijete više puta vodila na Hitnu liječnicima koji uopće nisu pedijatri, pa je svaki puta dobro pregledana.

Maruška's Avatar

ponavljam, raspitaj se tko je od liječnika obiteljske spec. školske medicine, to ti je najbolji izbor
    Postoji li neki formalni način za doći do ovih informacija?

jelena.O's Avatar

ak hoćeš ima ti u gajnicama dobra doktorica mi smo bili kod nje Assad Željka, to je žena od onog ginića koji radi u Vrapću, nikad mi nije bila velka gužva kod nje,ali kad smo odselili htjeli smo nekaj bliže za sebe i decu.
    Last edited by jelena.O; 12.04.2012 at 12:10.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Maruška View Post
    Postoji li neki formalni način za doći do ovih informacija?
    Možda hzzo - oni imaju bazu.

zizi's Avatar

Quote Originally Posted by Nena-Jabuka View Post
    No, imam prijedlog, jedna liječnica ima ordinaciju u Gajnicama, to ti je blizu (nije u Domu zdravlja), a na nju je moj prijatelj nedavno slučajno nabasao tražeći slobodnog liječnika za dijete koje je pošlo u 1. razred i mora odgibati od pedijatra. On se upisao i ima još mjesta jer je nedavno otvorila (ima ugovor s HZZO-om). Upitat ću ga ime i adresu, kontakt, pa ti javim.
    Onda možeš krenuti obrnutim putem, probati proguglati ime i pronaći kakve preporuke i informacije o njoj (ako uspiješ) jer mislim da bi ti bilo s lokacijom super, blizu ti je, a i nije u centru, uvijek u kvartu ima (besplatnog) mjesta za parkiranje.
    i mene zanima...

jelena.O's Avatar

inače svakak ostavi karton deteta kod pedijatra, dok ne nađeš doktora kojem ćeš ga prebaciti, jer vidim da ima dosta tu koji na veliko pričaju da su im kartoni ili doma ili tu negdje.

Jurana's Avatar

Jeste li čitali ovaj članak?
    U njemu su i iznosi glavarina po dobi pacijenta.

marta's Avatar

Mi nismo imali izbora, sestra nam je s nekim papirom urucila i karton.

marta's Avatar

Super, "krasan" članak Jurana.

jelena.O's Avatar

ja sam za klinca rekla da neću karton dok ne nađem doktora za njega, ipak dete ide najmanje 3-5x godišnje kod specijaliste, a u+za to treba uputnica. Klinka ima još više preglčeda speciijaliste od klince i morat će čekati dok najesen ne otiđemo kod obiteljske,koja nas ne želi primit dok dete ne krene u školu.

Osoblje foruma čokolada's Avatar

i ovo je svojedobno bilo u novom listu
    http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvat...d-sedam-godina

U clanku iz Slobodne pise da je lijecnik duzan dati sluzbeno obrazlozenje zasto ne moze upisati novog pacijenta, i to ne pacijentu nego HZZO-u.

Iz ovoga sto pisete da ste dozivjele, ne bih rekla da je itko ista obrazlagao Zavodu.

Sto napraviti?

imate na stranicama HZZO popis ugovorenih timova opće/obiteljske medicine za cijelu Hrvatsku s brojem osiguranika
    evo linka http://www.hzzo-net.hr/03_01_11.php

jelena.O's Avatar

ne radi , hajde ponovo link!

pipi1's Avatar

Naša pedijatrica radi na tome da gornja dobna granica bude 10 godina. Mi smo još kod nje a nakon toga djeca idu gdje i mi roditelji i prednost je jer u toj ordinaciji djeca imaju prednost ( uvijek su gužve mila majko).

Ifigenija, možda vam se svidi nova doktorica kad vaša ode u mirovinu.

ne radi , hajde ponovo link!
    Otvori ti se stranica HZZO-a, a onda moras kliknuti na hiperlink dolje "popis ugovorenih timova opce/obiteljske medicine"
    Last edited by Danka_; 12.04.2012 at 20:49.

marta's Avatar

to je popis iz 2010. znam da je na području šibenika bilo promjena. postoji li noviji popis?

jelena.O's Avatar

ja imam error!

Quote Originally Posted by Nena-Jabuka View Post
    Na žalost, nemam ti takvo iskustvo da bih davala preporuka, naša je doc. Ok, ali mi je primila djecu samo zato jer smo i mi već stoljećima kod nje, pa ajde.
    Zove se Zorica Božić, Meksička 3, tel. 3461512

jelena.O's Avatar

nena, pa kaj nije i prije postojala u Meksičkoj još jedna doktorica ili je to ta. Ima jedna i u Peruanskoj

nena, pa kaj nije i prije postojala u Meksičkoj još jedna doktorica ili je to ta. Ima jedna i u Peruanskoj
    Pa otkud ja znam?
    Znam za Dom zdravlja, tamo je moj prijatelj pitao može li upisati kćer i kod nijednog liječnika nema mjesta. Onda je čeprkao tražio po netu pa naišao na tu liječnicu u kvartu, došao i upisao se.
    Možda ima i ta u Peruanskoj, bolje da ih ima nego da nema jer stječem dojam da je nestašica, barem je tako krenula tema.

Mi smo ionako u centru, a ifi je pitala za te ambulante zapad-sjever pa neka bira ako može.

I mi smo kod dr. Mažuranić, prešli smo nedavno, jedina nas je ona htjela primiti, a zvala sam dosta ordinacija. Ona je i pulmolog, što bi ti moglo odgovarati.