Znaš kako se to rješava? Djecu treba učiti povijest. Ali na pravi način. Umjesto novokomponovane nakon svakog rata.
Znaš kako se to rješava? Djecu treba učiti povijest. Ali na pravi način. Umjesto novokomponovane nakon svakog rata.
Mislim da ne samo povijest. Povijest je predmet koji je većini djece pojam dosade.
Nekakav građanski odgoj bi tome trebao služiti, jer se radi o pitanju baš ono bazične tolerancije: živi i pusti druge da žive. Što je stav koji bi bilo poželjno imati prije 8. razreda, kad se uči o 2. svj. ratu.
naravno, nisam htjela u širinu, da ne budem odgovorna za još jednu gay temu
s jedne strane naravno da svaka sila izaziva i protureakciju
opet postoje pojave koje jednostavno treba spriječiti
djecu učiti povijesti, naravno, provoditi programe o nenasilju, svakako
ali ove mulce koje spominješ to je sve zaobišlo, jer su doma dobili poduku - i tu ne pomaže nikakav program u školi
nije pitanje ili preventiva ili represija,
nego kad je već preventiva zakazala, jednostavno ne možeš sad rezultat pustiti da divlja po ulicama![]()
Evo, na ovom topicu smo malo zašli i u slobodu mišljenja, pa stoga i dalje stojim iza mojeg mišljenja da je meni osobno neprihvatljivo da se netko deklarira drugačijim od drugih nasilno, bilo to skinheadsi premlaćivanjem po haustorima, neonacisti zavjerama i podizanjem ruku i sl, ili homoseksualci koji se naočigled javnosti doslovno drpaju po cesti. Iskreno, po meni je nepotrebno na taj način tražiti prihvaćanje.
Opet ponavljam, that's just me. Nadam se da nikoga nisam uvrijedila.
Vrativši se na naslov topica, i dalje mislim da je bilo i biti će potrebno zabraniti naci/faši paradu. Jednostavno zato jer ipak negdje postoje granice prihvatljivog ponašanja.
"nije pitanje ili preventiva ili represija,
nego kad je već preventiva zakazala, jednostavno ne možeš sad rezultat pustiti da divlja po ulicama"
mislim da ni u kojem trenutku nisam nikom oduzela pravo na izražavanje mišljenja
ti si rekla što je tebi neprihvatljivo, a ja sam rekla što je meni neprihvatljivo
na koji način su homoseksualci nasilni, mamasch?
I mene su kao malu učili pjevati "Juru i Bobana" i govorili mi cijeli život da neće Srbina u kuću, da se ne daj Bože zaljubila u jednog.
Obrazovali su me u tom smislu upravo mediji koji su isticali takve probleme, kao što ih ističu i u ovom konkretnom slučaju i udruge koje su se glasno borile protiv toga. Budimo realni, to su bile takve godine za vrijeme i iza rata i da nije bilo onih koji se nisu dali utišati, nego su prkoseći svima isticali fašističke pobude našeg naroda, još bi nam više mladih bilo zatrovano.
Osobno mi nije ugodno gledati svoje 7-godišnje dijete kako zbunjeno gleda malo u mene a malo u tipa koji oduševljeno u tramvaju prepričava frendici kako se sinoć prvi puta doslovno "maznuo" sa dečkom, i onda nastavlja pred svima ushićeno opisivati detalje. Sličnu reakciju vidjela sam na djeci u parkiću kada su si dva dečka nakon čavrljanja počeli gurati ruke u hlače i pred dječjim igralištem jedan drugome khm...
Kako bi bilo da se svi počnemo ljubakati i pipkati...?
Nije nasilje samo fizičko.
Po meni, i opet ponavljam - to je samo moje mišljenje, nijedan ekstrem nije u redu.
Potpisujem pomikakičine, rossine i Tangerinine postove.
Ali ne mogu ne širiti (već proširenu) temu na ovo citirano (mamasch, već smo te dosta secirali, ja ovo pišem uopćeno): onaj koji maše pred nosom bilo atributima, bilo perjem ili duginom zastavom, to čini zato da bi uopće bio zamijećen. Jer da se skriva u neosvjetljenom kutu nekog opskurnog parka, zamijetili bi ga samo oni koji su ga došli premlatiti.
Ne i oni koji bi mogli imati utjecaja na ostvarivanje njegovih prava.
Kažem, pišem općenito, jer se vrlo često provlači ta "ma meni su oni OK, samo da ih ne vidim", a prigodno se izvlače i kućni gejevi kao prilog tezi o vlastitoj toleranciji.
On topik nesuđenog skupa, mislim da je već drugim postom razjašnjeno zašto treba braniti.
meni je tak svejedno da li to prica tip o tipu, zenska o zensoj, tip o zenskoj, zenska o tipu.
ko sto kazes, nasdilje nije samo fizicko. stoga, gledaj na nasilje ko akt a ne ko aktere koji ga cine i po tome svrstavat u kategoriju nasilja.
i ja ne zelim da je moje dijete ista vise zbunjeno oko bilo koje kombinacije. zelim da je jednako (ne)zbunjeno. kao sto sam i ja.
a meni osobno ne smeta drpanje po cesti, nek se voleno, tu prihvaćam raspravu i različito mišljenje.
ali nisam htjela to komentirati, nego dio gdje ne prihvaćam nikakvu raspravu. opaska ivanizg, nema dvosmisla kod ovakvih stvari, nema usporedbi s kćerinim rođendanom, obitelji, pogrebima, sprovodima, we. nema s tim šale. nema ni nejasnih poruka kakve su tvoje, nema filozofije. jedino ispravno je jasno i glasno - NE. ne podnosim kad se počne petljati pa i on je bio čovjek, pa i oni imaju pravo na javni istup, pa demokracija...
ja mislim da je ovo užasno bitno, da ostanu u undergrandu. tangerina, naravno da idealizirašsuper je što imamo vlast koja formalno tako nešto ne podržava, ali oni će napravit nekakav underground skup, ili će na neke načine zaobić zakon...naravno da će uvijek biti isfrustriranih, jadnih, bijesnih, nasilnih. ali oogromna je razlika koliko im se da prostora i koliko im se jasno pokaže da su nepoželjni, neprihvatljivi, zabranjeni.
i, zato je jedina ispravna reakcija vlade - zabrana. nema filozofije. ne može. nema kalkulacije. ne može.
marta je odličnu rečenicu rekla na prethodnoj stranici - svi ti žohari izmile kad im je dopušteno. kad nije, onda se svodi na prtljanje sebi u bradu. onda nisu opasni. kad dođu na ulice, kad ih je puno, žohari postaju opasni. nema tu edukacije djece, nema tu učenju povijesti, uvijek će biti žohara. žohari se ne mogu nikakvim mjerama iskorijeniti. jedino što moramo je držati ih u kanalizaciji.
a slutim kako je isvetici, koliko sam ju virtualno upoznala, bilo samo do jednog vrućeg topika, dojadila brate i čokolada i dijalekti![]()
bilo je samo pitanje vremena kad ćemo od nacista doći do pedera.
mamasch, ne treba ti se sviđati ono što ti se ne sviđa, razumijem. ali jesi li svjesna da spominjanje nacista i gay osoba u jednoj rečenici, pa koliko god da se ovi drugi drpali nema veze s pameću? meni je neugodno da ovo uopće moram pisati.
a jeste se naredale
i samo da se nasmijem kako je pomikakina usporedba s početka topika krivo shvaćena![]()
Treba razlikovati one koji se bore ZA svoja prava (homoseksualci) i onih koji se bore PROTIV tuđih prava (neofašisti)
Ni u jednom trenu ja nisam rekla da su "oni" meni OK, samo da ih ne vidim. Ono što mene osobno smeta je to što je izražavanje naklonosti, ljubavi i privlačnosti jako često kod homoseksualaca prenaglašeno i neukusno. Nije pravilo, ali je jako učestalo, i onda se čude što ih većina teško prihvaća. Ovako daju većini na izvolte sve ono što ih razlikuje od te iste većine, a zapravo žele da ih se tretira jednako. Dečko koji drži dečka za ruku biti će zamijećen bez obzira da li je pritom druga ruka onome drugome u hlačama.
Jednako tako mislim da takvo ponašanje nije OK ni kod hetero para.
pa u tome i jest point. kaj imaš biti tolerantna s osobom koja se po ničemu ne razlikuje od tebe? koja odgovara tvojim nekim mjerilima. prava tolerantnost i solidarnost se vidi upravo u tome da budeš tolerantna s osobom koja se razlikuje od tebe tj. većine. i zašto ne bi imali ista prava iako su različiti?
Ja u životu nisam vidjela homoseksualni par koji bi u javnosti izražavao privlačnost i naklonost ??!?
Ajmo ovako.
Neonacističke i sve ostale ideologije koji žele oživjeti nešto što je donijelo tragediju, smrt i mržnju samom čovječanstvu treba iskorijeniti. Točka. No kako je to nemoguće učiniti jer će se opet u ovih 7 milijardi pojedinaca naći netko sa izuzetnom karizmom tko će povesti ovce za sobom, na kraju zaključujem da je potrebno onemogućiti cvjetanje i rast takvih ideologija.
Apropos GLBT kojeg sam spomenula, želim samo reći da apsolutno podržavam takve različitosti, ali i dalje stojim iza toga da mi nije prihvatljivo ekstremno naglašavanje tih različitosti.
I ispričavam se što su moji postovi otišli u krivom smjeru, ni u ludilu ne izjednačavam homoseksualnost sa neonacizmom. Opet se vraćam samo na estetiku, ne na dublje sfere cijele priče.
Pa u tom i je bit, da rade isto što i ostali, a da ih nitko ne gleda čudno. Ne razumijem kakvo je to izražavanje nakolosti, ljubavi i privlačnosti koje je prenaglašeno i neukusno. Ne znam s kojim se ti onda gayevima družiš, s nekim drag queenima?
Što se ti s mužem ne držiš za ruke???
zašto?ali i dalje stojim iza toga da mi nije prihvatljivo ekstremno naglašavanje tih različitosti.
Posljednje uređivanje od Rivendell : 13.04.2012. at 15:52
a ne znam, ja mogu shvatiti da je nekome neugoda gledati da se dvoje ljudi/žena/muškaraca na cesti napadno drpa.
sad sam se sjetila jedne žene koja nije mogla gledati trku magaraca radi istog razloga, neka postarija njemica, kako kaže marta - skoro ju je kolpalook, to nije bilo samo drpanje u pitanju
![]()
mamasch, da završimo s time, opet se vraćam na ono da su ovakve usporedbe, na ovom topiku - neprihvatljive. otvori svoj topik o javnom drpanju pa ćemo diskutirati.
jednostavno je neukusno uspoređivati nekoga tko veliča najstrašnije nasilje i nekoga ko se drpa. u bilo kakvoj konotaciji. i što više objašnjavaš, sve se više zapetljavaš.![]()
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 13.04.2012. at 15:59
pa mogu i ja, i mislim da je to nepristojno, ali nisam nikad vidjela dva muškarca da se drpaju na cesti, a heteroseksualne parove viđam redovito.
I mamasch je u konačnici shvatila, teško je tu na forumu sve objasniti, a da se ne spotakneš. Radi se o dva različita skupa, s potpuno različitim ciljem, sasvim suprotnom porukom.
Jedan skup poručuje - Tu sam, nisam kamen nego čovjek, živim među vama, prihvatite me, ne tucite me samo zato jer nisam isti!,
a
drugi poručuje - Tu sam, strepite od mene jer ako niste kao ja, zatući ću vas!.
Razlika je politička ogromna, ogromna, neusporediva.
Onaj drugi dio kod LGBT parada, estetski, nazovimo ga tako, nije baš samo estetski, ima u njemu i elemenata javne pristojnosti i tzv. javnoga morala, onoga što "trpi ulica". Govorim o paradama u svijetu, ne o našima, kod nas hodaju ljudi, mladi, stariji, nimalo ekscentrično obučeni niti polugoli, ne bih uopće pritom spominjala grljenje, ljubljenje ili držanje za ruke, nekima je to lijepo i OK jednako kod hetero i homo parova.
Kod nas su ljudi uglavnom suzdržani u javnosti pa bili ga hetero ili homo, kod nas je uglavnom tako.
Mislim da je mamasch, možda, baš imala na umu parade u drugim zemljama (opet kažem, kod nas je druga priča i toga nema) gdje se baš svim silama prikazuje NAČIN kako osobe, ovakvih i onakvih sklonosti, izražavaju svoje seksualno opredijeljenje, kako ga konzumiraju, pa su tu polugoli polumuškarci, s kožnatim tangicama plaze jedan po drugome, pa bičevi, pa lanci, lokoti, pa pera vire od kojekuda, iz raznih otvora...
Ne radi se tu više o seksualnoj sklonosti, to je baš javno iskazivanje NAČINA kako netko upražnjava svoju spolnost, a to me i inače ne zanima, nije mi lijepo za vidjeti i tomu nije mjesto na ulici.
Na ulici nije pristojno ni prditi ni podrigivati, ni raditi još koješta, takav je, eto, neki javni moral, možda bismo svi bili zdraviji da sve to radimo po cesti, ali tako je kako je.
Da sam ja sad kakav svinger, i MM, i naši prijatelji, svi heteroseksualci, ali baš želimo javno narodu predočiti "kako mi to radimo", ne vjeruem da biste me željeli baš gledati na kamionu kako gola mašem guzom i sisama i žvalim se i šlatam s partnerom/partnericom.
Ne znam baš da biste svoju djecu slali na igranje kod mene kući i na ovom roditeljskom forumu rekli - gle, to je uzor majka, baš takvu treba gledati i moje dijete i njezina djeca. Super je ženska, ima pravo svima javno pokazati svoje sklonosti.
Prelazak neke granice dobrog ukusa na javnom prostoru ne dopuštamo hetero parovima, rekli bismo da to djeca ne trebaju gledati pa zašto bi to bilo lijepo i "ukusno" vidjeti kod homoseksualaca. Seksualne maštarije, perverzije, razne alatke, pomagala i fetiše neka ljudi ostave za svoje spavaće sobe, tko im brani, ili za interne klubove. Kad već pričamo o istim pravima.
Pravo na slobodan život bez osuđivanja, maltretiranja i šikaniranja imaju svi.
Kao i pravo okoline da ne gleda tuđe intimne, osobne stvari, poput vršenje male i velike nužde, masturbiranja, raznih vrsta drpanja ili pak nastranosti.
Namjerno sam bila eksplicitna i malo odvratna, da razjasnim o kojim mi to javnim "degutantnostima" i estetici pričamo.
Možda pritom nismo svi mislili na isto.
Nena-Jabuka otela si mi cijeli post iz ustaBaš si kontam da je nešto slično mamasc htjela reći i još si gledam kako to nitko ne kuži kad mi se odjednom ukaže tvoj post. Potpisujem te, razmišljam potpuno kao i ti.
hvala antifašistima koji su danas odradili ono što trebalo odraditi![]()
Cvijeta, pročitala si me
Oprostite cure, internet mi šteka, svaki put kad se želim uključiti u raspravu, izbacuje me, nakon zadnje izbrisane kobase od teksta sam odustala.
misliš na one parade u drugim zemljama, na kojima i djeca znaju hodati zajedno sa svima?Mislim da je mamasch, možda, baš imala na umu parade u drugim zemljama (opet kažem, kod nas je druga priča i toga nema) gdje se baš svim silama prikazuje NAČIN kako osobe, ovakvih i onakvih sklonosti, izražavaju svoje seksualno opredijeljenje, kako ga konzumiraju, pa su tu polugoli polumuškarci, s kožnatim tangicama plaze jedan po drugome, pa bičevi, pa lanci, lokoti, pa pera vire od kojekuda, iz raznih otvora...
Ne radi se tu više o seksualnoj sklonosti, to je baš javno iskazivanje NAČINA kako netko upražnjava svoju spolnost, a to me i inače ne zanima, nije mi lijepo za vidjeti i tomu nije mjesto na ulici.
nije vam palo na pamet da je to dio jednog performansa, namjerno iskarikiranog i očitog, da malo i izazove posebice one koji se na njih zgražavaju?
ako imaš dobre sise zašto ne?Da sam ja sad kakav svinger, i MM, i naši prijatelji, svi heteroseksualci, ali baš želimo javno narodu predočiti "kako mi to radimo", ne vjeruem da biste me željeli baš gledati na kamionu kako gola mašem guzom i sisama i žvalim se i šlatam s partnerom/partnericom.
Ne znam baš da biste svoju djecu slali na igranje kod mene kući i na ovom roditeljskom forumu rekli - gle, to je uzor majka, baš takvu treba gledati i moje dijete i njezina djeca. Super je ženska, ima pravo svima javno pokazati svoje sklonosti![]()
mislim, sise i guzice vidi svugdje u javnom prostoru, tako da jedna guzica više na nekom kamionu...samo bi ti mahnuli i rekla bih: ovo ti je teta nena! vidi kako joj se objesio stomak nakon poroda
uvijek iznova se sve svodi na te parade i vaki i naki...