uf, fakat sam zažalila što sam otvorila ovu temu. pametnija puno nisam, a proglašena sam i da dramim - zato što pitam. pituljica, hvala na objašnjenju oko hemoglobina. utješno je ako je poduhvat (kad čovjek istovremeno mora vući i bebu sa sobom fakat je poduhvat) imao ikakvog smisla. ipak, nijemci tu pretragu ne traže. po rođenju svoga sina dobila sam knjižicu s pregledom svih rutinskih pretraga koje dijete mora proći do 14. rođendana (čak s izračunima datuma za moje dijete unutar kojih se određena pretraga mora obaviti). krv se vadi samo na 2. pregledu (3.-10. dan života) i to radi nekih drugih poremećaja kada treba brzo djelovati kako bi se spriječila ozbiljna oštećenja (dobila sam o tome tiskane informacije, ali sam zaboravila o čemu se točno radilo jer su naši nalazi bili uredni). tamo je, inače, normalno dobiti informacije o svemu što rade s tvojim djetetom…
dojam da se kod nas vadi krv kad treba i kad ne treba stekla sam i ranije s obzirom da je moja kći imala refluks bubrega. od dijagnoze do izliječenja u poliklinici helena (potrajalo nekoliko godina) krv nismo vadili nijednom. djeci koja su iz istog razloga hodala po državnim bolnicama navodno su vadili krv na svakoj rutinskoj pretrazi. pri svakoj povišenoj temperaturi mi smo zbog naše dijagnoze morali hitno kontrolirati urin. vikendom to znači - bolnica. u hrvatskoj bi bez obzira na naš slučaj rutinski vadili krv, u njemačkoj bi s obzirom na dijagnozu samo prekontrolirali urin…
bilo bi zanimljivo vidjeti podatke kakve rezultate donosi pretraga krvi pred upise u školu, kod kojeg postotka djece se "nešto" i "što" otkriva, ali pitanje je postoje li uopće takvi podaci i tko sam ja da bih dobila uvid u njih. ako ta pretraga i ima smisla, ja ju ne bih vezala za početak školovanja, al' tko mene pita, a očito sam i u manjini.