zanima me kada ih uvesti u prehranu?
mi imamo 10 mj. a sezona je pocela
zanima me kada ih uvesti u prehranu?
mi imamo 10 mj. a sezona je pocela
Hvala na podsjećanju. ja ih mome izjelici uopće nisam nudila, ali...šteta ne popravljati krvnu sliku :D
...i ja bih mu dala ali neznam smije li se?Od koje godine im je preporučljivo davati šparoge? :?
ako pricamo o sumskim sparogama, klinci ih ne vole bas jer su gorkaste...
moji ih ni dan danas ne jedu, jer kazu da im smrde
Moja Lucija je jela šparoge kao mala (1i pol do 2 godine) u fritaji.
Sada moram isprobati za Nikolu.
Ja mislim da im nema šta biti od šparoga, možda sam neinformirana?
šparoge nisu poželjne kod osoba koje imaju probleme s bubrezima...
imam sumske, evo ih u kuhinji i pitam se dal da mu ih probam danas dati
samo bi ih lesala
ja ih ne bih samo lesala. same su prejakog okusa. radije ih ukombiniraj u nesto (gustu juhu od povrca ili rizot, npr.)
nece biti gorke ako ih se, npr. kad se radi fritaja s njima, prvo dobro izdinsta (doda se voda po potrebi), dok skroz ne omeksaju - onda dodati jaja.
moji ih vole sporadicno. ida ih trenutno obozava. noa vice da mu je bljak (ali u gustoj juhi ih pojede, u neznanju, valjda...)...
da, proljeće je uranilo a ima i vlage.
mi ih obožavamo ali ih djeca ne žele jesti
litala nemogu bas njemu raditi fritaju, al cemo mi omastiti brk za rucak![]()
htjela sam reci da ih njemu mogu lesivati, al sa jos necim naravno
sumnjam da ce mu se sviditi, al probat cu par komada, samo vrh
moji su kao mali jeli sve (i gorko) ali sada neće
evo papali smo :D
i upoce nije radio bljak face makar su bile gorkaste
napravila sam mu rizoto sa teletinom i sparogama
Mi smo jučer kuhali kuke (u nas se kuke i sparoge kuhaju i jedu s jajima začinjene s uljem i octom). Budući je voda od kuhanja bogata željezom ja je redovito popijem. I vidio mene moj dečko kako pijem pa bi i on (kao i sve ostalo). Ne treba ni naglašavati kako je voda prilično gorka (kuke su "gore" od sparoga). Malosam mu ulila u njegovu čašu, dobro je potegnuo. A reakcija nakon par gutljaja - :?
A na pitanje od kad se smiju jesti nitko ne zna odgovor?
podižem
ima li odgovora?
ja nemam odgovor, ali evo ideja za spremanje, moj 18-mjesečnjak je bio oduševljen: skuhala sam grašak, šparoge i kus kus, mrvicu posolila i zalila maslinovim uljem. čak je prstićima tražio šparoge da prvo njih pojede![]()
Ja ću danas šparoge (pitome, iz Lidla, nisam se nažalost domogla divljih)... Mislim da ću ih s prosom (isto kao za rižoto, samo obično proso prvo prepržim da malo dobije smeđu boju).
Moji klinci najviše ih vole s kuhanim jajima, maslinovim uljem i češnjakom, na salatu. Stavim limun umjesto octa. Mljac!
Zaboravih najbitnije - kako su moja djeca proljetno/ljetna, počeli smo im nuditi šparoge oko prvog rođendana. U malim količinama, tek da se naviknu na okus.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.04.2011. at 09:46
Zar nije bilo rečeno da se ne bi smjele jesti čak do 12 godina? Ispravite me slobodno ako sam u krivu, ali spominjalo se da opterećuju bubrege.
Moram reći da se ja baš toga ne držim, gledam da ne pojede baš puno, nego možda par komadića - to smatram da ne može štetiti, uostalom i ja sam ih sigurno jela prije dvanaeste. Sigurna sam da ima više štetnih tvari u običnom sladoledu nego u divljim šparugama
Niti ih ne voli puno, zadovolji se čisto da ih malo proba već kad smo ih skupa brali. Ali voli pitome, koje imamo u vrtu, njih bi pojela koliko god stigne. To pokušavam svesti na neku normalnu mjeru.
Pa da, tak i daješ... Začiniš rižu ili proso s malo šparoga.
One su jaki diuretik i frka je samo utoliko da dijete može izgubiti više tekućine nego što može nadoknaditi, ali brate mili, to jedeš samo u sezoni 2-3 puta godišnje i ne u prevelikim količinama.
Inače limit od 12 godina je za gljive. Zbog teške probavljivosti. Za šparoge nisam čula.
Danas ih mislim malcu ponuditi prvi put (19mj); najprije sam ih mislila malo prokuhat pa uvalit u neko varivo? Ili svi vitamini odu s tom vodom u kojoj se kuhalo? I još jedno pitanje: dobila sam četiri velika stručka tih divljih šparoga, mogu li ih blanširati i zamrznuti, jer ih nećemo stići pojesti u u ovih dan-dva, pa ću ih morati baciti.
Posljednje uređivanje od Smajlich : 14.04.2012. at 12:01