Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 92

Tema: Povrće sa 6 mj.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno Povrće sa 6 mj.

S 5 mj. smo počeli polako s dohranom. Sad imamo 6 mj. i do sad smo jeli krušku, jabuku i bananu ( samo par puta iako ga ona najviše oduševljava) u kombinaciji s rižinim pahuljicama, prosom i palentom. Sad bih mu dala i povrće, ali osim tikvica nam ništa iz tablice nije dostupno u trgovini. Smijem li mu nakon tikvice uvesti i krumpir(on nam je jedini domaći za sad) ? Po proso i quinou smo zaprašili do većeg grada i kupili ih u Muelleru. Proso operem i kuham oko 30 tak minuta i uglavnom se većina raskaši, ali mi se dogodi da ostanu i neke nerastvorene jezgrice pa moram dobro paziti da to odstranim iz smjese. Događa li se to još kome ili da kupim neku drugu vrstu? di vi to kupujete? Meni je najbliži dm, ali tamo sam vidila samo u instant obliku.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zašto odstranjuješ?
    što se može dogoditi od zrnatog prosa?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Naš dečko je jeo tikvicu, mrkvu, blitvu iz vrta i batat sa 6 mj. Bananu tek sa 7-8. Al mi smo i počeli prvo s povrčem. I naravno nisam štedila na maslinovom ulju.
    A proso nisam nikad ništa odstranjivala. Iako ne voli baš.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    I naravno nisam štedila na maslinovom ulju.
    Roza, što ti ovo znači?

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Odstranjujem iz opreza, mislila sam da bi mu to suho i ljuskasto moglo zapeti u grlu, nisam prije nikad spremala proso pa nisam ni imala iskustva s tim. Maslinovo ulje još nisam dodavala, ali mislila sam par kapi u svaku kašicu s povrćem. Nabavljamo domaće.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma neće mu zapeti, pa to je glatko.

od povrća... ako imaš bilo što za što znaš da nije tretirano, daj...
    samo polako uvodi, svakih 5-6 dana novu namirnicu.
    uzmi tikvicu, korabu i dok to isprobaš, već će imati i 7 mjeseci pa ćeš moći dati i krumpir

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pretpostavljam da Roza misli kako je stavljala maslinovo u svako Špirekovo jelo. Mi smo počeli polako sa 5 i pol mjeseci, odlično je prihvatio (zasad), a probali smo jabuku, krušku, mrkvicu, rižine i prosene pahuljice. I ja se pitam što sljedeće?? Krumpir, batat...?? Možda pastrnjak?

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Korabicu nemamo, ali jedna baka nam za vikend obećala svoj špinat, a tikvice imamo za kupiti. Hvala roza, apricot. Smajlich, šta je pastrnjak?? Batat je bio nešto sporan, tako da ne znam,možda ipak ne...

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Povrće pa recimo slično mrkvi, ali bogatiji vitaminima i mineralima od mrkve. Uglavnom, nastavit ćemo s domaćom, neprskanom blitvom, pa ćemo vidit dalje.....

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Mi smo krenuli sa 6 mjeseci i 1 dan . Dosad smo jeli rižine pahuljice, jabuku i domaću blitvu - doslovno ubranu i stavljenu u lonac i malenoj se to najviše svidjelo. U blitvu smo stavili i kap maslinovog ulja. Tikvice ne bih davala jer im nije sezona. U bio&bio ima tikve i bundeve - ne znam je li to može od početka (apricot, help!). Uglavnom, nastavljamo s voćem i žitaricama dok domaće povrće ne naraste.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tikva i bundeva mogu odmah, kako ne.

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

hvala!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Roza, što ti ovo znači?
    Da sam stavljala maslinovo ulje od početka, po 1-2 jušne žlice u kašicu. Bez toga mi nije htjeo jest. Baš voli maslinovo.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja ne bih savjetovala takvu praksu

jedna do dvije jušne žlice po obroku je previše i za odraslu osobu.
    majčino mlijeko ima sasvim dovoljno masnoće za zadovoljenje djetetovih potreba.
    rekla bih kako je sve preko toga - višak.

masne stanice se, kako sam u više navrata pročitala, stvaraju do treće godine života i nema potrebe poticati ih.
    ok, ako se stavi nekoliko kapi (iako ja ne bih ni to u prva dva-tri mjeseca), posebno ako dijete ima tvrđu stolicu.
    ili, ako dajemo mrkvu u kojoj je vitamin A koji se apsorbira pomoću masnoće.

koliko god je maslinovo ulje dobro (a vjeruj da u našoj kući drugoga ni nema), ne treba pretjerivati.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

To se meni od oka ćini toliko, možda je i manje, onako začinim lagano nije sad da pluta u ulju, al da zamiriše.
    Ima finu stolicu i nije debeo, nikad nije imao nikakve probleme na koži i do sad nije bio bolestan ni prehlađen. Brijem da mu paše. Iako u zadnje vrijeme ne jede toliko puno m.ulja jer mu je i prehrana raznovrsnija pa ni mi ne jedemo svaki dan.

bzara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mi smo isto probali proso, i voli ga jako! zatim jabuku, i danas rižu koja nam je do sada definitivno favorit! svaku namirnicu uvodim po 3-4 dana. polako nikuda nam se ne žuri!
    ja Nii u svako jelo dodam malo mog mlijeka i sve smaže!
    sad bi isto da sada probamo nešto od povrća ali ni sama nisam pametna što!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Bzarice meni se najfinije pokazalo tikvice i batat. To im je onako malo slatkasto, pa je Š to brzo prihvatio. Doduše sad su tikvice još one uvozne, ali brzo će počet domaće.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Janis, zmaš li kojim danima bio&bio dobiva svježe povrće??? Znam da im kruh iz Rijeke stiže utorkom( a možda to ne vrijedi svugdje tako)... Da ne bi potegnuli 70 km u jednom pravcu, a tikve usahle

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Imaš na njihovom webu sve trgovine s brojevima telefona pa ih nazovi i pitaj. Znam da u Dubrovnik dolazi utorkom, u Split utorkom i četvrtkom, s tim da je takva navala da moraš unaprijed naručit, tj. predbilježit se (Split).

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Hvala ti, napravit ću tako.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Janis prvotno napisa Vidi poruku
    Imaš na njihovom webu sve trgovine s brojevima telefona pa ih nazovi i pitaj. Znam da u Dubrovnik dolazi utorkom, u Split utorkom i četvrtkom, s tim da je takva navala da moraš unaprijed naručit, tj. predbilježit se (Split).

Ja u Dubrovniku odem ponedjeljkom u 19 h. Tada taman sloze isporuku, tako da kupim svasta Bas sam bila jucer (cetvrtak) i kupila mrkve, krompira i tikvu.

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja u Dubrovniku odem ponedjeljkom u 19 h. Tada taman sloze isporuku, tako da kupim svasta Bas sam bila jucer (cetvrtak) i kupila mrkve, krompira i tikvu.
    Hvala na info

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Možda bi trebala otvarat novu temu, ali da pokušam. Moj treći sin će sad imati 6 mjeseci i trebala bih započet s dohranom. Uglavnom, ja sam i s drugim započela sa žitaricama, odnosno s rižom, pa s kukuruznom krupicom, pa s prosom i sve bilo ok. I moja je tadašnja pedica bila zadovoljna. I tako sam neki dan na pregledu u razgovoru s novom pedicom ( a mijenjali pedijatra radi preseljenja) rekla kako mislim početi sa žitaricama, ali ona nije za to. Kaže da je bolje počinjat s voćem. Nisam htjela ulaziti u raspravu pa pitam vas zna li netko zašto sad odjednom žitarice nisu dobre za početak? Ili je moja nova pedijatrica samo tradicionalist?

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ma svaki pedijatar priča svoje, eno naš preporuča od 4.mj. dohranu, ali nismo ga poslušali, počeli smo sa 6mj. I sada sa 9.mj. je rekao da bebač može sve jesti. je da...

I isto je rekao da počnemo s voćem.
    Mi smo počeli s povrćem i žitaricama baš zbog toga jer sam od puno mama čula kako nakon isprobanog voća (koje je slatko) dijete neće povrće.

Nisam fulala, moj bebano sada već jede sve (po Rodinoj tablici dohrane) iako je malo bilo problema neko vrijeme nakon što smo tjedan dana bili u bolnici.

Nezgodno mi je jedino što već neko vrijeme nismo uveli novu namirnicu jer ne znam što bih mu dala, povrće s placa mi nije dostupno, a iz dućana ne želim.

Zadnje novo je uveden krumpir koji je nešprican iz našeg vrta...

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

I naša pedijatrica je preporučila uvođenje dohrane s 4 mj,ali nismo išli tako. Sad sa 6 mj. nam je preporučila da jede skoro sve što i mi, uz 3 obroka krute hrane na dan.
    I ja sam prvo počela sa žitaricama iz Rodine tablice, uvijek bih izdojila i nešto svog mlijeka ,pa onda polako dodavala voće, najviše iz razloga jer ga je u ovom periodu lakše nabaviti. Mislim da se ne trebaš brinuti, neki pedijatri predlažu da se započne pripremom sokića, sve ovisi od liječnika do liječnika.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Krivo napisah, voće pa žitarice!!!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
    Možda bi trebala otvarat novu temu, ali da pokušam. Moj treći sin će sad imati 6 mjeseci i trebala bih započet s dohranom. Uglavnom, ja sam i s drugim započela sa žitaricama, odnosno s rižom, pa s kukuruznom krupicom, pa s prosom i sve bilo ok. I moja je tadašnja pedica bila zadovoljna. I tako sam neki dan na pregledu u razgovoru s novom pedicom ( a mijenjali pedijatra radi preseljenja) rekla kako mislim početi sa žitaricama, ali ona nije za to. Kaže da je bolje počinjat s voćem. Nisam htjela ulaziti u raspravu pa pitam vas zna li netko zašto sad odjednom žitarice nisu dobre za početak? Ili je moja nova pedijatrica samo tradicionalist?
    nema tradicionalista u ovome slučaju.
    redoslijed uvođenja namirnica ovisi o podneblju i obitelji iz koje je dijete.

u svakom slučaju, potpuno je svejedno.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Hvala I stvarno ne kužim otkud tolike razlike među pedijatrima... Mi ćemo počet s žitaricama čim bebano ozdravi... Malo nam curi nosić pa smo trenutno jaako nervozni

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

nama je u klaićevoj gastroenterologica rekla, da je svejedno hoćemo li početi s voćem, povrćem ili žitaricama. mi smo počeli s jabukom, pa proso, riža, buća, korabica...

a povrće koje se daje na početku dohrane je, kad se skuha, isto slatkastog okusa. npr. korabica koju smo probali je bila slađa od jabuke.

i nemamo problema s prihvaćanjem novih namirnica. jedino pomalo s nabavkom, posebice zato što nije sezona onoga što slijedi u tablici (10mj)
    Posljednje uređivanje od ddee : 14.03.2011. at 00:04

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    od povrća... ako imaš bilo što za što znaš da nije tretirano, daj...
    znači li to, konkretno, da mogu dati curi poriluk iz bakinog vrta iako sad ima 10mj?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

možeš
    ali po malo, da vidiš kako će reahirati
    neka bude dobro kuhan, da ne nadimlje

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala I stvarno ne kužim otkud tolike razlike među pedijatrima... Mi ćemo počet s žitaricama čim bebano ozdravi... Malo nam curi nosić pa smo trenutno jaako nervozni
    stvarno nema neke razlike, znaš i sama što ima u žitaricama, što u voću, pa se može povezati zašto jedni preporuče jedno, drugi drugo
    neki pedijatri znaju sugerirati povrće prvo, da se dijete na navikne na sladak okus voća pa odbija povrće, al meni to nije držalo vodu
    zapravo je svejedno, ja sam uvodila kombinirano, što je sezonski, što imam domaće, što je dostupno, a da slijedi tablicu-okvirno

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

cure ja nikad nisam u zivotu jela proso, a vidim da bih ga trebala dati Š. kako i gdje da ga kupim i kako se priprema?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moja E. sad ima 7 mjeseci i ima dva dnevna obroka krute hrane! Voćni i povrtni! S voćem nismo baš maštoviti, kuham joj jabuku ili krušku. Bananu joj baš i ne dajem, imamo vremena za to.
    Od voća jede mrkvicu, brokulu i tikvicu za sada pa kombiniramo s rižom, zobenim pahuljicama ili pšeničnim klicama. Bez ikakvih ulja, soli i koječega i ženska sve tak lijepo popapa. Čak je teže prihvatila doma skuhanu jako slatku i aromatičnu krušku (sad ju ipak jede bez pol frke) nego po meni bljutavu mrkvu.
    I dajem joj rižino mlijeko, onako u kašice za razrijediti...
    Posljednje uređivanje od ana.m : 29.03.2011. at 21:00

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj Šimac prvotno napisa Vidi poruku
    cure ja nikad nisam u zivotu jela proso, a vidim da bih ga trebala dati Š. kako i gdje da ga kupim i kako se priprema?
    Ja sam proso kupila u Konzumu na odjelu zdrave hrane. Namočim ga par sati prije kuhanja, isperem vrelom vodom (jer navodno inaće bude gorko) i stavim u hladnu vodu otprilike veliku žlicu prosa. Količinu vode odredim odokativnom metodom . Kuham dok ne omekša što je oko 20-30 minuta. Ne miksam. Moja cura ga apsolutno obožava bilo samog bilo u kombinaciji s voćem ili povrćem koje je dosad probala (jabuka, marelica (suha), blitva, tikva).

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Šimac - na prosu iz Dm-a ima uputa za pripremu.

Ako se dobro sjećam - staviš ga kuhati nekih 15 min., pa još malo ostaviš da odstoji u toj vodi i to je to! Meni najčešće i nije ostalo ništa za ocijediti, taman je sve upilo.
    Posljednje uređivanje od enchi : 15.07.2011. at 18:47

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

evo da ne otvaram novu temu nešto bih pitala a djelomično mi je odgovorila i ana.m naime M. ima 6.5 mjeseci i do sad smo probali jabuku, krušku i maaaaalo banane (sve su kupovne jer jednostavno ne znam što kupujem pod onim "domaće"), pedijatar nam je rekao da uvodimo polako i da ono što ne pojede kašice dodamo mlijeka (ja znam što i koliko dajem jer se isključivo izdajam od početka), e sad što me konkretno zanima vidim da je ana.m već u sedmom mjesecu uvela i drugi obrok, mi još nismo dosegli da imamo baš samo jedan obrok voća, a željela bi početi uvoditi povrće, po vašem tekstu dva obroka dnevno uvode se tek u 8. mjesecu, pa što da radim da li da ukinem voće dok isprobavamo povrće ili? malo sam hvala!!

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ne, što bi ukinula? Jedan dan voće, drugi povrće, dok malo isproba okuse i prihvati bolje taj prvi obrok, a onda voće oastavi za doručak ili prvi obrok, a za ručak povrće. Barem je tako bilo kod nas ( i još je )
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 22.07.2011. at 09:39

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pa da logično je ovako, a ne ukidati..... a baš sam hvala Smajlich

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ma nema na čemu!

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mi imamo jedan obrok koji je nekad povrce nekad voce (nismo uveli puno vrsta da mogu da razdvojim u dva). Drugi obrok koji polako uvodim je dorucak, a on mi je do sad sluzio da po malo neceg novog dajem ujutro, a kasnije ima ceo obrok od onoga sto je vec isprobao i sto je uvedeno.
    Na drugi obrok kako je meni receno treba preci kad se prvi skroz usvoji - da nema potrebe za mlekom posle, kod vecine dece je to za 20dana do mesec dana, kod nekih ranije.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Evo mi smo na pet i pol mjeseci i za desetak dana počinjemo s dohranom. Prva namirnica će nam biti blitva, pa me zanima (s obzirom da je sama ne kuham baš, jer je vječno jedemo kod mojih ili kod muževih doma), koliko da je dugo kuham za mališu? I da je izmiksam u multipraktiku, jer nekako sumnjam da će se dobro s vilicom ispasirat?

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Zašto blitva? Jel domaća? Ako nije, radije daj npr. tikvice. Iz osobnog iskustva, ona nije najbolji izbor ako nije domaća. Smiksaj u multipraktiku, bolje za prvi put.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mora biti obrađena u kratkom vremenu od branja ( cca 2 sata ) jer nitrati koji se nalaze u u njoj prelaze u štetne nitrite, kreni možda sa nečim laganijim, dat ćeš blitvu u kombinaciji s nečim npr. krumpirom kad ga uvedeš, malo kasnije, pogledaj malo još po tablici sa čim možeš u startu

sama odlučuješ, pa vidi

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Pa vidjela sam da je blitva od početka, zato sam zabrijala na nju

Nemam domaćih ni blitvi ni tikvica, ništa, al sam mislila poslat mm-a na plac svaki dan ujutro... a ništa sad moram dalje kemijat, a tako sam bila nabrijana...

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

KHm, koraba, tikvice ili palenta, vidjet ću... Anywho, sve troje se priprema isto kao što bi inače - znači palentu kuham s vodom najnormalnije, a tikvice i korabu samo kuham sto god da pošteno omekšaju i onda ispasiram?

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pa možeš, ali znam dosta slučajeva, posebno ljeti, trovanja blitvom. Tikvice su ipak sigurnije, čini mi se. Pa i one s placa.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Možeš i naribati, ali to je to.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Smajlich prvotno napisa Vidi poruku
    Možeš i naribati, ali to je to.
    Čekaj skuhanu tikvicu samo naribam?

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ja ju naribam prije kuhanja. Ali možeš i vilicom zgnječit, tikvica je baš mekana.
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 22.07.2011. at 14:31

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •