Jel se to priprema ko tripice?
vidi je! odmah joj sline cure!
i u dohranu bi uvela, priznaj!![]()
Hahaha, ne bih, bilo bi me strah sta ce Apri rec![]()
meni je nije ni pokazala, ni kad sam izričito tražila da ju vidim
ono, baš me zanimalo kako izgleda uživo
ne bih ju pojela, ali možda bih ju zakopala i posadila stabalce da sam ju dobila za ponijeti doma
Ajme Rahela pa to je bas bezobrazno, ne kuzim sta ti je ima ne pokazati. Na koncu pa to je tvoje!
Leo ja imam i cijeli partogram- hmmm kako bi se to reklo? Dokument o toku poroda? I sve ctg-ove s radjanja cijelu skriptu toga svih mogucih intervencija i svega sto je poduzeto nad nama. Oni ponudili, ja uzela.
Inace sam doznala na zadnjem porodu da je posteljica oko 1/6 djeteta, odnosno posteljica x 5 = otprilike porodjajna tezina djeteta. Kod nas se poklapa
off topic
meni nije bio problem rooming in nakon carskog jer mi je baš na sv. duhu to dobro što carice nisu odvojeno od vaginalnih babinjača. cimerice su mi, uz sestre koje sam zvala kad god sam trebala, puno pomogle u ta prva 24 sata koliko se ne možeš maknut. u vž-u smo bile 2 carice u sobi i bilo je daleko teže. ali ionako ta prva 24 sata samo ležiš i dojiš, a dijete cica i spava pa ni ne moraš ustajat.
OT
volim imat izbor pa bi bilo lijepo da sam mogla odbit konzumiranje posteljice
Meni je taj koncept da pomažu druge rodilje caricama, kad je i tradicijski da i necarskim rodiljama pomažu nerodilje, tek bio "šlag na tortu" cijele te kombinacije. Meni je to sve skupa izgledalo kao ima li pilota u avionu. Nadam se, za buduće generacije, da će više žena rađat doma, a da će se u bolnicama osoblje moći posvetiti pomoći potrebitima, a ne stila da ti manual, pa vozi miško. Meni je to ličilo na tipa ideš u autoškolu, lijepo vam podijele prezentaciju o vožnji i anketu, i kažu, ajde sad vi to polako, vozite jedna iza druge, evo, ova je već malo vozila, gledajte nju i sve tako i ako što treba - zovite.
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.04.2013. at 21:12
Taj rooming in post carski je bio moje najčudnije postoperativno bolničko iskustvo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.04.2013. at 21:14
Meni su pokazali, tj. pitali su zelimo li vidjeti posteljicu, membranu vodenjaka i pupcanu pa smo pristali. Odmah su pitali i zelimo li ponijeti paketic kuci pa smo automatski rekli da zelimo, iako nikad prije nismo o tome razmisljali, ni razgovarali. Zadnji dan smo im dali plasticnu posudu, a oni nama crvenu biohazard vrecicu iz dubokog smrzavanja, s istim podacima koje smo M, muz i ja imali oko ruke (dijete i oko noge, zapravo).
I sad je u zamrzivacu kod nas doma, ceka proljece, ako ikad dodje pa cemo je valjda zakopati negdje i posaditi neko drvo. Sto se jela tice, ipak cemo umjesto nje pojesti purana (zajedno se druze u skrinji).
?? Ne sprdam se, palo mi je na pamet. Uostalom kao i tebi umatanje purana u posteljicu. I prvi put komentiram išta vezano za temu pa ne kužim čemu ovakva reakcija.
Mene u dvije hr bolnice nitko nije pitao, u stvari ne znam ikoga da su ga pitali sto s posteljicom. A da su me i pitali rekla bi im da je spale, sto su valjda i ucinili, da kazem iskreno taj organ mi je samo nusproizvod trudnoce, moje ga je tijelo odbacilo, ne treba mi i ne zanima me sto je s njim bilo dalje.
PS - meni je cr i rooming iskustvo na SD bilo u svakom pogledu bolje nego cr nerooming iskustvo u Vinogradskoj. Naravno, najdraze bi mi bilo ono americko iskustvo kod Podobnika ali mi je malo skupo po danu![]()
i ja sam se nadala tom scenariju
sestra je umotavala K. u plahtu i za to vrijeme sam ja pitala babicu da mi pokaže posteljicu
kad mi je dala K. ja više ništa nisam pitala, samo sam gledala u nju, ali da mi je ona spomenula ili podsjetila, ono "evo, tu je i posteljica", pa odlijepila bih pogled od svoje čupavice
ja se sjecam da sam gledala primalju kako ju pregledava, al se ne sjecam same posteljice, onak da imam sliku pred sobom malo manje zbluranu.
vidim primalju kako ju drzi u rukama i ko da imam onu crnu traku cenzure preko posteljice i bas mi je zao.
al mislim da sam tad bila totalno fokusirana na S. i da je sve ostalo slucajno "ubrano" pogledom i spremljeno negdje u temp.file.
Posljednje uređivanje od leonisa : 19.04.2013. at 09:56
Bila si na caru na SD-u? Ili negdje gdje stvarno imaju uvjete za te novotarije? BTW, meni su je odnijeli unatoč rooming inu - kriterij "mama ne doji." Beat that. Mislim, na kraju mogu samo stavit tragikomično operni LOL na to iskustvo moje. Mislim... obje smo alive and kicking, ali meni je to sve skupa stvarno bilo ono - ma, UNICEF letci itd. Od tog dana s osobitim guštom ne plaćam ništa od UNICEF-ovih reklama. Lako je pisat letke i ono... lijepe prezentacije. RL je nešto sasvim drugo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2013. at 11:05
I ne samo da nje nije bilo (prva tri dana je), ali nije bilo ni hrane (mislim - je, ali donesu-odnesu a nemaš di jesti nego na krevetu), padnuta roleta, u sobi jedva stanu krevetići i mame. Sigurno bi me to manje dirnulo da sam napravila samo "touchdown" od 3 dana, ali carice "zalijepe" dulje. Od svega toga sam imala brojnih komplikacija, sva sreća, sve upravljivo i kratkotrajjno i to su mi dr-ovi OK riješili. Bug je u toj organizaciji koja podrazumijeva "pomozite si same". A ono - došao si u bolnicu? Ma, meni je to sve apsurdno bilo, ono Monti Pajton - ove koje žele rađat doma tima je u bolnici super, ove koje trebaju bolnički tretman - ono... a pomozite si same.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2013. at 11:10
Ne SD, bila sam u Feldbachu.
I ne mislim da su to novotarije, već da je to ljudski pristup.
To da ona bude sa mnom u krevetu nije praksa ili must u tom rodilištu, to je bilo na moje traženje, plakala je, a ja se nisam mogla pomaknuti ni milimetar, niti da ju pomazim. Da sam htjela, mogla sam ju predati sestrama i biti sama ali za mene to jednostavno nije bila opcija.
Organizacija "pomozite si same" nije opcija za zdravstvenu ustanovu...
Naravno da nije, to je lakrdija zdravstvene ustanove, po meni. A tek ovo odvođenje djeteta nedojilje. Također, dijete se niti ne smije predati, ako se ne osjećaš loše, to smiju kao samo carice, prvu noć. Za sve je išla rečenica "znali ste da je ovo rooming in". Ko Dante... Sve neki mustovi i nema mimo pravila. Ja sam se tamo osjećala doslovno kao ono "I'm an American citizen, call my ambassador". Ma... što reći.
Novotarija sam mislila da se nešto može, a nešto ne može impelentirati "na silu", whatever the cost, a rješavat ćemo putem. Ima dosta kolaterale.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2013. at 13:45
I ovo se ništa ne odnosi na doktore - da sam kojim slučajem rodila, opet bi tamo išla, jer su mi doktori bili super. Problem je taj pristup na babinjačama (meni je bio, a nisam jedina carica). Koji su preuzeli, po meni, preko koljena, a da na njega nisu spremni bili, zbog dobi vanja zvjezdice "friendly", po meni. Jel' ljudski da jedna žena prvu noć cijelu plače jer nije carica, a preumorna je nakon poroda bila (doma je imala malu bebu), a ne žele joj uzeti dijete? Ili ovo, da sam ja morala potajice ići sva navučena ko da idem na operaciju srca nahraniti dijete svaka 3 h na drugo mjesto (a dijete zdravo). Ljudski je utoliko što je griješiti ljudski.
Mislim.. .i ja bi rado bila Brad Pitt, pa ne mogu.
I mislim da je to mnogim doktorima tamo nametnuto s visoka, kao i razna druga političko-PR-ovska rješenja.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2013. at 13:51
Ne znam točno kako je sad, čula sam da barem ne odvode djecu onih rijetkih koji ne uspiju dojiti (ili se to mora pisati u navodnike - "ne uspiju"). Valjda su nešto malo i promijenili, dosta je godina prošlo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2013. at 13:53
Nije. Ljudski je dati osobi ono što ona u tom trenutku treba i želi.
Pa makar bilo to i odvođenje djeteta da se mama naspava... što je meni nevjerovatno da netko želi, ali dopuštam da želi i držim da ima pravo na to.
Isto tako ljudski je da tata ima pristup mami i bebi cijeli dan (12 sati) i da su wc-i čisti i da u njima ima wc papira... ljudski je da se nitko ne dere na ženu koj aplače jer joj je iz bilo kojeg razloga teško.
I svašta je još ljudski... a ne košta ništa.
Samo nije nam navika.
![]()
Nisu vikali, to im se mora priznati. Samo je bio stalni odgovor na pitanja koja iskaču iz guidelinesa rečenica "znali ste da je ovo rooming in". A što je nekome vjerojatno, nekome nevjerojatno - to je stvar stila de gustibus. Ovo je bila mlada mama, s malom bebom cijeli dan sama doma dok su je šibali trudovi, iscrpljujući porod, osjećala se iscrpljeno i htjela je da joj uzmu na par sati bebu tu prvu noć, ali to nije mogla dobiti jer guideline kaže "samo carice", nije objektivno bila u lošem stanju u stilu da je trebaju reanimirati ili da ima rez na trbuhu. Plakala je ko siroče sigurno jedno sat vremena, u mraku, beba je plakala i spavala.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2013. at 14:36
Kruto i neljudski.
Pa nisu banka da se moraju tako striktno držati guidelines-a.
možda bi plakala i da je bila sama, bez bebe.
ja se sjećam, a u rijeci je i prije 12 godina bio rooming-in, da sam skrivala od sestri da mi je cijelo vrijeme j na cici. nije mi se dalo hodati, pasalo mi je ležanje i on da cica, a pravilo je bilo - mama, ne smije vam beba biti stalno na cici. nego svaka 2-3 sata. a šta da radim s njim u međuvremenu, pojma nemam, valdja bi trebala hodati i nosat ga, moš misliti nakon poroda. a mlijeka ni od kud.
ovako je on lijepo stalno cicao (u prazno), ja ležala i bilo nam je super. sjećam se da sam mogla tako ostati 15 dana u bolnici, toliko me baš bilo briga za cijeli svijet, samo da je on pored mene.
s m mi je bilo drugačije jer je j bio doma, ona na početku na intenzivnoj. a ja sam stalno plakala, il zbog jadnog j koji je doma, a rođendan mu je, il radi m jer je na intenzivnoj, il radi sreće što imam dvoje djece, il radi tuge jer su je odveli na intenzivnu il radi sreće jer su je vratili nazad meni...uglavnom, bila sam u bolnici deset dana i deset dana non stop plakala![]()
Meni je rekla da je plakala jer je bila umorna, noć prije nije spavala, muž na terenu, doma još jedna beba od godinu i pol, bila je jednostavno umorna, beskrajno umorna, molila je samo na kratko, ali nije se moglo... baš nikako, guidelinesi ne dozvoljavaju, to je "rooming in", sa svim svojim posljedicama, a za sve je bilo "znali ste".
Vjerojatno oguglaju na plakanje, ali opet... bit tako krut...
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2013. at 16:16
O svasta,ja sam dva puta rodila u rooming in-u i oba puta noc nakon poroda ti ponude cuvati bebu ako se zelis odmoriti. Drugi put sam to frajerski odbila pa me u tri ujutro sestra dosla moliti nek joj pustim dijete i odem spavat vec jednom. A kad sam se probudila nasla sam tu istu sestru kako nosa moju bebu po hodniku i nesto joj tiho pjeva
Meni tu sistem ne valja . Smjernice i preporuke postoje da bi se ženama i djeci olakšao i izašlo u susret. Ako netko želi drugačije , umoran je , iscrpljen , u depresiji treba mu pomoći , izaći u susret, prepoznati problem.Mi zene , korisnice usluga trebale bi se poceti žaliti na sistem , službeno , nakon sto se emocije slegnu. Nije bitno da li je u pitanju da li želiš epiduralna ili fizioloski porod, potpuno neodvajanje ili nekoliko sati po noci bez dijeteta iz nekog razloga, mi kao korisnice trebamo poceti tražiti da nas se uvazava , a ne da se sa svim ženama ponaša uniformirano i kao po tvornickoj traci.
prvi put carski, petrova, polurooming in.
bebu nisam dobila pola dana. toliko sam budna cekala da je prvi put vidim i osjetim.
donjeli su je, pokazali mi je, kao da je slika i rekli kako i onako ne mogu dojiti pa mi ju nemaju sta dati. spinalna, 24h mirnog lezanja. vikala sam, molila, kumila. donosili su drugima, meni nisu. navecer su mi je dali, u narucje. punih 4 minute. trgali su mi je iz narucja.
nakon 48h, selidba s intenzivne, dobivamo bebe po nekoliko puta na par sati.
molim, kumim, preklinjem da mi je ne odnose.
nista.
navala mlijeka, kvrge, kaos, molim ih da mi je ne odnose jer je dovode situ, gubi na tezini, a ja mlijeka za cijeli odjel.
ostavljaju mi je preko dana, navecer umjesto u 7, odnose u 11. molim ih za noc s njom, ne dopustaju jer dobiju jezikovu juhu da maltretiraju rodilje, da se rodilje moraju odmoriti. placem i objasnjavam da se cijelu noc izdajam, nema odmora.
u sobi sam do beba, slusam ih kako placu, placem i ja. zelim pobjeci. meni je to mucenje.
jedno od najgorih iskustava u zivotu,
drugo dijete, sd, VBAC, rooming in, savrsenstvo. samo lezimo u krevetu. svako malo nas obilaze i pitaju trebamo li pomoc. navcer nas pitaju zeli li se tko odmoriti da oni uzmu bebu. jedna cimerica zeli, nije carica, uzimaju je, bez beda.
ina, ovo da neces dati donaciju unicefu je totalno bezveze. ne bi to ocekivala od tebe. nije unicef kriv za tvoje iskustvo krivo je osoblje. niti unicef ne forsira rooming in ako majka ne moze/zeli.
sjecam se kad se pojavio kako su cure pisale sta su sestre govorile rodiljama: htjele ste bit s bebama, evo vam sad na. i zahvalite rodi na tome.
bile su, osvetoljubive.
i TO je ono sto je za najvecu osudu.
Posljednje uređivanje od leonisa : 19.04.2013. at 16:37
E pa bas tako da! Sad ovo je vec posve izvan ovog topica ali ja tu za Rodu vidim odlican postor djelovanja - neki letak ili slicno koji ce svaka rodilja dobiti u bolnici s nekom takvom putom, sazetkom o pravima ili sl. Ako se mogao dm baby bonus dijeliti uz otpusno pismo onda moze i ovo
ina, na ovo si pitalaJa sam imala rooming in nakon CR, dapače, spavale smo skupa u istom krevetu sve dane boravka u rodilištu i baš sam sretna zbog toga. Mislim da bih bila umrla od tuige da su mi je odveli.i u petrovoj 2006 i sd 2012 cure su spavale samnom u krevetu unatoc onim njihovim kreveticima.Bila si na caru na SD-u? Ili negdje gdje stvarno imaju uvjete za te novotarije?
Ja sam odgovarala na post od Sirius a u medjuvremenu se ubacio i post Leonise (ajme bas tuzno ovo prvo iskustvo)
Posljednje uređivanje od Tiziana : 19.04.2013. at 16:51
Mojcu sam pitala. Tebi je bezveze moje za UNICEF, meni nije. Ako stavljaju svoj label na nešto, imaju provjerit kako to nešto funkcionira. Biće i pola drugih njihovih inicijativa koje indorsaju tako površno, super zvuči na papiru, izvedba ajme meni. Meni je to moj neki "mini-aktivizam" koji mene zadovoljava.
Ja ne razumijem taj "znale ste". Što te sestre hoće reći da su žene koje nisu htjele rooming in trebale napraviti? Otići u drugu bolnicu?
Pa kod nas se u rodilište ide po mjesti stanovanja, i kako onda netko nekoga može slati u drugu bolnicu !?!
Ja bih rekla da tu ima najviše osvetoljubivosti. I u "moje" vrijeme su sestre govorile mamama da one ne smiju nadohranjivati djecu, kao, eto one bi dale čaja ali to se ne smije - a cijelo vrijeme su ih nadohranjivali.
Zapravo bi meni bolji aktivizam bio da unicefu dam do znanja kako ja vidim provedbu programa kroz pisani dopis.
ovako pojeo vuk magare , ja i tako unicefu ne dajem donacije pa nikom ništa.
ina, pa i jesu. ti si rodila kad se tek pojavio. moj post o 2 iskustva nije bio jer ne znam sta bi od dosade vec da vidis da te tamo obilaze, nude pomoc, nude da ti uzmi dijete, premotaju dijete, svastanesto.
u onom istom rodilistu u kojem si ti rodila i ima rooming in.
btw roda je bila jako angazirana oko rooming ina, jel i njoj zamjeras i jel od nje nesto ocekujes?
Da, to bi bilo bolje, ali meni se to ne da - nemam energije za to više, stalno furat neke projekte i aktivizme, mind you, ja sam se 10 godina borila za dijete, dosta mi je stalne borbe i pisuckanja koje me ne zabavlja. Ja to ovako "po girički" - neću platit, malo napišem na forumu i bok, taj me dio zabavlja. I to je moje pravo, birat stvari za koje ću dizat bune.
Mislim da je sestrinsko "znale ste" značilo svašta pomalo - uključivo, šefovi su u kontroli, ne smimo mi sad to, ne mislim da su žene kamene (sigurno nisu), ali vjerojatno se to sve uhodavalo, sistem ima svojih ograničenja, nije fleksibilan itd, vjerojatno imaju pritisak od aktivista (i jedna kap je previše), em od šefova, ne snalaze se u novome, ne znaju kako pomoći itd. pa je linija manjeg otpora pristup - eto... snađite se. "Znalo se" sigurno uključuje i njihov emotivni "disattachment" od takvog načina skrbi za rodilje (stila - pomozite si jedna drugoj). A sigurno uključuje i dio otpora jer su nekima bolje stare paradigme, ne da im se novo itd. To je moja kratka analiza "znali ste" spike - svojevrsni odgovor na kritike kojih je bilo, nitko kritiku ne voli čut.
pa nije, odnosno on nije za svakog/u svakoj situaciji i to nitko ne spori niti je osporavao. onda kad se uvodilo niti sada.
ono sto je drukcije je pristup osoblja. individualniji pristup i mogucnost izbora. mogucnost reci/traziti/dobiti vrijeme bez djeteta.
da si isla roditi kasnije ili da se prema tebi osoblje ponasalo kako se sad ponasa, rekla bi: bilo je sve super, sve 5. isto rodiliste, prijatelj djece, isti program.
Sad je to moguće, samo na rodiljin zahtjev, bez tipa da se onesvješćuje od bolova (ako nije carica)? I ne odvode nedojiljama djecu da niko ne vidi hranjenje na bočicu pa ih rodilje moraju odlazit hranit na neonatologiju?
Ako su promijenili te dvije stvari - super. Onda su možda pomogle i piskanije na internetu, pa je moj malecki aktivistički drajv zadovoljen.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2013. at 17:37
za nedojenje ne znam kak funkcionira, a za odvodjenje djeteta, da.
kazem, sestre bi same dosle u sobu i pitale, one nas, ne mi njih, da li zelimo da nam uzmu djecu.
jedna cimerica je, bez obrazlozenja i iznosenja razloga pozvala, dala, zvala da joj vrate.
Ne znam za skrivanje nedojilja, nadam se da toga vise nema! Kad sam ja rodila, oba puta, bebe su na zahtjev odnosili izmedju 00-05h, mozda 2012. nesto vise, ili se meni ucinilo. I kako sam ja uglavnom bila budna tocno sam cula svako jutro u 5 kako stizu bebe, moj dojam je bio da cca polovica beba "odlazi", mozda grijesim. I nije bilo osudjivanja od strane sestara, dapace, ohrabrivale su zene da se odmore.
Ali i ja mislim da nemaju dovoljno osoba za udoban i prije svega siguran rooming in i da tu trebaju hitno nesto mijenjati. Nisu sve zene u jednkom psiho-fizickom stanju nakon poroda i ne znaju mozda ni procijeniti svoje mogucnosti i svakako bi trebalo biti vise sestara na usluzi, ili prisutan muz ili netko. Samo mi se to cini neizvedivim s obzirom na kapacitete rodilista Sv Duh, povrsinu soba, broj kreveta... Mozda u nekoj novijoj, prostranijoj bolnici.
Apsolutno se slažem! Zato i moja kritika na UNICEF - podržali su nešto za što nema logističkih uvjeta, nije sve u dobroj volji, pa kom obojci, kom opanci. Mislim - to je posebno nefer prema onima koji baš trebaju skrb (caricama), ovima kojima je dobro, te će ionako brzo van. Mislim, ja sam sigurna da liječnici i med. osoblje ne misle da je OK da se brinu rodilje za carice. Nego, nemaju uvjeta za customizaciju - površina soba itd.
Nisam mislila da se nedojilje moraju skrivati, nego ono... bio je đir tada da beba majke nedojilje ne boravi u sobi s mamom jer se tamo ne može pripremati AD (nema kuhala) pa onda mama odlazi svaka 3 h hranit bebu na neonatologiju, to je biće jednostavnije, još ako je carica, nego da i beba i mama šibaju u te prostorije di će ih samo osoblje vidit kako se hrane. Tako nešto biće i piše u nekom La Leche guidelinesu da se mora osigurati bočice-free environment za dojilje u prvim danima, poslije (mislim... za par dana, kad dođe doma) će se kad-tad sresti i s dudom i s bočicom)).
Super da su odvodili bebe rodiljama necaricama. To je ipak napredak, jer u prvo vrijeme nisu htjeli... i još su te na komplikacijama trudnoće plašili s rooming inom, mislila sam da pretjeruju, a bogme, nisu (barem kako sam ja to doživila).
plasili su i mene doktori po zagrebu, a ja sam im rekla, ja bas zbog rooming ina idem na SD.
ne znam, prosla sam petrovu i sd, uopce ne mislim da za rooming in treba logistika i vise osoblja.
(usporedjujem petrovu bez rooming ina i sd, posvecenost i prisutnost sestara itd).
vise osoblja treba opcenito. tocka.
za rooming in ne treba nista vise osoblja nego sto treba za nerooming in.