Stranica 7 od 13 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 613

Tema: Moje iskustvo placentofagije

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    viš ti. deve. zanimljivo. zašto baš deve.
    Evo nasla sam zasto:
    I later learned that people are one of the few mammals that don't eat their placentas (camels are the others. Why? I think it's because camels are assholes).
    Izvor: http://www.badassdad.com/2011/12/enc...-placenta.html ZiviJo google.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ina, ako znas da nema vrijednosti, zasto te muci. Ima jedna japanska, koja kaze otprilike, "ako se problem ne moze riješiti, onda to zapravo nije problem".
    Preduboka je ta za mene. Ako nema vrijednosti, znači da je buka, a buka je štetna. Over and out na placento-temu, mislim da sam rekla sve što me muči.

Kaae, LOL!!!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.04.2012. at 15:57

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Jel' ti ovo ozbiljno?
    Tebi je dječja prehrana majčinim mlijekom i (samo)jedenje ljudskih organa ista stvar?
    Zavisi kojih ljudskih organa...
    Placenta je vrlo specifična po tome što ima ograničen vek trajanja i prirodno se odbacuje iz tela majke-a i od tela novorođenčeta. Po tome je mnogo sličnija telesnim izlučevinama nego ostalim telesnim organima.
    S obzirom da placenta, što se funkcije tiče, nakon porođaja više nije ničiji organ, ne mogu da jedenje placente shvatim kao ništa veći kanibalizam nego što je pijenje majčinog mleka, gutanje sperme, lizanje znoja, ili čak strastveni poljubac na kraju krajeva. Teško mi je da vidim izopačenost u tome-pomodarstvo, da, u nekim slučajevima, ali to je već verovatno individualno, kako je ina33 napisala.
    Zapravo, naše (ne)zgražavanje zavisi od toga kako percipiramo placentu. Ako je doživljavamo kao pometinu, otpadnu materiju u rangu urina i izmeta, onda naravno da nam se gadi da je pojedemo, kao što bi se gadili na pijenje urina i sl.
    Ali, objektivno, posteljica ima značajnu hranljivu vrednost. U tom svetlu, zašto ne bismo jeli nešto što je hranljivo i prirodno je napustilo tela vlasnika jednako kao i majčino mleko?
    S obzirom da samo mali broj sisarskih vrsta ne pojede posteljicu, nameće se zaključak da je placentofagija savršeno prirodna a i evolutivno korisna, jer selekcija ne ostavlja beskorisne vidove ponašanja da traju milionima godina.
    I razmišljam i dalje o onome da postoje odlične hranljive zamene za posteljicu, pa se sećam svoje vučje gladi u porodilištu nakon oba porođaja. Po dva dana sam svaki put maštala o ogromnoj šnicli mesa uz sveže voće i povrće dok mi je prazan stomak krčao nakon instant supe, barenog pirinča i Plazma keksa. Hoću reći, u teoriji imamo obilje hrane, ali u praksi sam ja u porodilištu dodatno oslabila od čiste gladi i da mi je neko ponudio tada moju posteljicu, verujem da bi je progutala bez razmišljanja (OK, verujem da ima puuuno boljih porodilišta).
    Zato se i ja slažem sa onima koji su napisali da se jedenje placente mora postaviti u određen kontekst. Sigurno ne bih placentu žvakala mesecima kao poseban delikates, ali u prva dva dana nakon porođaja bi možda zaista osećala potrebu za tako nečim. Jednako kao što sam u trudnoći proždirala tone razne hrane (ne junk food-a) za kojom sam osećala snažnu potrebu, a koja mi sada deluje totalno nepotrebna i ne naročito ukusna.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mlijeko je stvoreno da se pije, to mu je svrha, i ne pije ga 'proizvodjac'
    ne znam za vas, ali ja nemam bas obicaj lizanja znoja, a ni spermu ne gutam kao pojacanje proteinskoj dijeti
    ni ne ljubim se u prehrambene svrhe, tako da su mi svi ti primjeri nategnuti

ja nakon poroda nisam osjecala nikakvu snaznu potrebu za mesom, posebno ne u obliku sirove posteljice
    mozda da drugi put nazoves nekog da ti donese tu sniclu?
    Posljednje uređivanje od summer : 18.04.2012. at 16:21

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Preduboka je ta za mene. Ako nema vrijednosti, znači da je buka, a buka je štetna. Over and out na placento-temu, mislim da sam rekla sve što me muči.

Kaae, LOL!!!

Ali ti sudjelujes u toj buci i to obilno i vrlo cesto, i ne propustas naglasiti priliku da nemas neko visoko misljenje o tome. Zasto uopce sudjeluješ, ako mislis da je to tako stetno i nekorisno? Ne čačkam mečku, nego me stvarno zanima. To mi je otprilike kao neki koji gledaju sapunice gotovo poskrivecki, a onda komentiraju kako je to negledljivo smece. Ne kužim taj poriv da se podcjenjuje nesto u cemu i sam sudjelujes. Znam da je totalno van teme, al već sam se par puta to zapitala. Ne zna tebe par puta, nego opcenito, a ti si lijepo elokventna, mogla bi to jasno i objasniti.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

slažem se sa summer, mada paralela sa sisarima koji mahom svi jedu posteljicu ima logike, i u tom smislu razumem šta je pulinka htela da kaže. ipak ne bih se složila sa konstatacijom da je konzumiranje majčinog mleka vrsta kanibalizma. mleko je ipak izlučevina koju je priroda stvorila sa svrhom da nahrani mladunče, a ne deo tela.

pošto vidim da je pulinka iz mojih krajeva, pretpostavljam kakav je tretman mogla imati u porodilištu (sličan kao i ja, dakle). razumem pojam velike gladi nakon porođaja, ali i nužnost da se unos velike količine hrane i tečnosti malo ograniči tih prvih dana, jer dok se ne uspostavi ponuda-potražnja mleka lako može doći do prepunjenosti i mastitisa. dakle, ne pričam o tome da neko treba da bude gladan, ali ni prejeden i naliven slatkim sokovima, čokoladnim mlekom i slatkišima, kako je već ovde običaj da se porodiljama od kuće šalje. zato smatram sasvim opravdanom preporučenu (i serviranu) lakšu ishranu u prvim danima nakon porođaja.
    neću ponovo isticati kako mi se konzumacija placente tu nikako ne uklapa. pitah autorku već par puta, ali ne dobih odgovor o iskoristljivosti hranljivih materija i hormona, kao i o višku progesterona u posteljici. sad imam malo vremena, pa ću potražiti nešto o tome. i kada bih hipotetički razmišljala o placentofagiji to bi bile osnovne stvari koje bi presudile. a ne činjenica da većina sisara ima taj običaj.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ali ti sudjelujes u toj buci i to obilno i vrlo cesto, i ne propustas naglasiti priliku da nemas neko visoko misljenje o tome. Zasto uopce sudjeluješ, ako mislis da je to tako stetno i nekorisno? Ne čačkam mečku, nego me stvarno zanima. To mi je otprilike kao neki koji gledaju sapunice gotovo poskrivecki, a onda komentiraju kako je to negledljivo smece. Ne kužim taj poriv da se podcjenjuje nesto u cemu i sam sudjelujes. Znam da je totalno van teme, al već sam se par puta to zapitala. Ne zna tebe par puta, nego opcenito, a ti si lijepo elokventna, mogla bi to jasno i objasniti.
    Pa isto, valjda, kao i mujica i takvi - da minimiziram i relativiziram utjecaj onog što percipiram "štetnom bukom", bilo to the placenta, čajevi od Sadikovića za neplodnost i slično. To je, valjda, moj aktivizam. Ne znam jel' se kuži, ne mogu elokventnije od toga. Svhaćam da, ako si uvjerenja druge strane, da to izgleda ono??? zašto. Evo zašto.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.04.2012. at 16:41

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

lako tebi kad ne otvaraš linkove

meni nije baš tako. ne kod svih tema, naravno. neke odbacujem od starta, neke shvaćam kao zabavu, neke da čujem nešto novo, neke mijenjaju moje stavove, a bome neke naprave kuršlus u glavi. kao što je meni napravilo cijepljenje. negdje u primozgu ti sve to zvoni. a bez ikakve potrebe. ništa dobro nisam dobila od svega toga. ama baš ništa. evo, ja najozbiljnije smatram da sam sretna što sam rodila, prije nego sam došla na ovaj forum.
    Slažem se s ovim. Ja sam rodila poslije, ali se dogodilo otkačenje, dijelom i zbog toga ... i tu sam zahvalna curama sa superbaby koje su me umirile... uz stručnjake, naravno.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    mlijeko je stvoreno da se pije, to mu je svrha, i ne pije ga 'proizvodjac'
    ne znam za vas, ali ja nemam bas obicaj lizanja znoja, a ni spermu ne gutam kao pojacanje proteinskoj dijeti
    ni ne ljubim se u prehrambene svrhe, tako da su mi svi ti primjeri nategnuti

ja nakon poroda nisam osjecala nikakvu snaznu potrebu za mesom, posebno ne u obliku sirove posteljice
    mozda da drugi put nazoves nekog da ti donese tu sniclu?
    Proizvođač placente je dete više nego majka.

U Novosadsko porodilište je dozvoljeno uneti samo suvi keks i sokove u tetrapaku, a posete nisu dozvoljene. Zašto nisam išla u bolje porodilište nemam nameru da opravdavam po forumu.

Posno meso je lako svarljiva hrana-ali je skupo naspram pirinča. Ja sam izgubila puno krvi na porođaju i verujem da sam zato osećala potrebu za mesom.
    Poenta je bila ta da, kao i kod samog porođaja i dojenja, mada teoretski imamo bolje uslove nego naši preci, često prođemo mnogo gore od njih. Kolio god to nekome bilo sablažnjivo, pojedena posteljica bi mi verovatno olakšala dane u bolnici, a to bi sigurno bilo na dobrobit deteta. Ko hoće da se sprda, široko mu polje. To samo odslikava njegovu ličnost.

Za mene je kanibalizam kod ljudi proždiranje drugih ljudi ili njihovih organa koji imaju funkciju i koji su izvađeni nasilno ili operacijom. Posteljica više nema funkciju nakon porođaja i ne pripada više nikome u smislu da više ne ulazi u sastav ničijeg dela tela, a prirodno je napustila tuđa tela, kako majke tako i deteta.
    Zato ne mogu da placentofagiju uvrstim u kanibalizam, jer bih onda nužno pod kanibalizam morala uvrstiti i ono što sam već nabrojala-dojenje, ljubljenje seksualnog partnera (pa gutamo tuđu pljuvačku i ćelije epitela usne sluzokožeu njoj-ili kako vi ljubite muža-ja još uvek tako?), gutanje sperme...Sve to je prirodno napustilo tuđa tela-a jeste bilo deo njih. Naravno da ne smatram dojenje kanibalizmom, ali ako pođem od toga da je dojenje prirodan način ishrane sisara, moram nužno doći do toga da je jedenje posteljice prirodan način njene eliminacije kod istih.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Za mene je kanibalizam kod ljudi proždiranje drugih ljudi ili njihovih organa koji imaju funkciju i koji su izvađeni nasilno ili operacijom.
    Zanimljivo. Znači, tehnički, jedenje organa čovjeka koji je umro prirodnom smrću i čiji organi stoga nemaju nikakvu funkciju nije kanibalizam?
    Ili sam krivo shvatila?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam biće poludila, al ova pulinka kako piše...nekako ni ja ne vidim više placentofagiju kao kanibalizam. đizs, što mi uradiste

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam biće poludila, al ova pulinka kako piše...nekako ni ja ne vidim više placentofagiju kao kanibalizam. đizs, što mi uradiste

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cvijeta, stvarno je sreća da si rodila prije Rode :D

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Zanimljivo. Znači, tehnički, jedenje organa čovjeka koji je umro prirodnom smrću i čiji organi stoga nemaju nikakvu funkciju nije kanibalizam?
    Ili sam krivo shvatila?
    Krivo si shvatila. Fali mi zarez i dopuna: "proždiranje drugih ljudi (živih ili mrtvih-ali zar mrtvih ne beše nekrofagija ili tako nešto?), ili njihovih organa koji imaju funkciju (tj. imali su funkciju dok su bili u telu) i koji su izvađeni nasilno ili operacijom."
    E sad ako hoćeš da teraš mak na konac-da, ubrajam u kanibalizam i jedenje bubrega koji su otkazali, a izvanjeni su operacijom-i slične stvari.
    Ali deluje mi da je to nebitno za temu...

Cvijeto, meni je bilo jako sablažnjivo dojenje trogodišnjeg deteta-a sad dojim i trogodišnju ćerku i osmomesečnog sina. RODA je pogubna

Hojruk avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

[QUOTE=
    neću ponovo isticati kako mi se konzumacija placente tu nikako ne uklapa. pitah autorku već par puta, ali ne dobih odgovor o iskoristljivosti hranljivih materija i hormona, kao i o višku progesterona u posteljici. sad imam malo vremena, pa ću potražiti nešto o tome. i kada bih hipotetički razmišljala o placentofagiji to bi bile osnovne stvari koje bi presudile. a ne činjenica da većina sisara ima taj običaj.[/QUOTE]

Prema kliničkim istraživanjima na temu vrijednosti placente nakon poroda i njene iskoristljivosti je jednostavno dan odgovor( koji vas možda neće zadovoljiti tako da pozdravljav vaše daljnje istraživanje) - količina hormona(koji se akumuliraju/otpuštaju u posteljicu za vrijeme prirodnog poroda; a kontrolirani su ženskim tijelom-hipofiza i hipotalamus)i konačno proteina- ovisi o individualnim "potrebama" rodilje, ovisno o količini stresa i hormonalnog stanja žene/ženke.

Poznato je da u prirodnom porodu ženin organizam funkcionira u suradnji sa djetetom(logično) do mjere da se balansira stres djeteta i otpuštaju se određene količine serotonina(još nekih tvari-provjerit ću točno) koje ublažuju stres djeteta za vrijeme poroda...zato je nekako bitno da žena osjeti bol(ne spriječavati ju epiduralnom)-banalnim riječima-ako osjećamo bol-dijetetu se otpušta dovoljna količina tvari koje mu olakšaju stres..možda sam se nespretno izrazila, ali već navedeni Dr.Odent navodi u detalje sve kemijske procese poroda..prirodnog poroda..Drip žene nije prirodan porod kao što nije prirodno da vam doktor sjedne na trbuh dok ste u fazi izgona..samo opaska ne vezana uz temu...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nije da me se tiče ali i ovo mi je potpuno logično.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zanimljiva mi cijela rasprava, jako...

i da, zapravo, kako kaze pulinka, koliko god nam se cinilo da zivimo u vrlo civiliziranom svijetu i da su sve nase potrebe zadovoljene, i ja sam se sada sjetila da kod prvog poroda nisam jela ukupno vise od 24 sata, prvih 12 sati u rađaoni a onda noć - nema jela do prvog sluzbenog obroka! Stvarno ne vidim kako je to na bilo koji nacim pozitivno moglo djelovati na mene ili moje dijete.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da li je zaista znanstveno dokazano, da posteljica ima neku posebnu vrijednost, te da njeno konzumiranje poslije porodaja danasnjoj zeni donosi neke benefite?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sa naglaskom na današnju ženu, dakle onu koja ima na raspolaganju dobrobiti civilizacije, a ne na ženku?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima li dobrovoljki za takvo istraživanje?

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pulinka, pa mi smo, biće, jakooo blizu. u istom porodilištu bejah tri puta!-)
    hojruk, zašto misliš da me tvoji odgovori ne bi zadovoljli? ne pitam da bih isterivala mak na konac, već me, kao biohemičara to zaista zanima. objašnjenje ti je sasvim jasno i za mene prihvatljivo.
    no, i ja sam malo tragala i sama dobila odgovore na neka pitanja. dakle, ono što sam izgubila iz vida je da neposredno pred porođaj posteljica gubi svoju funkciju, a nivo progesterona, "čuvara" trudnoće, drastično opada. tako da verovatno nema govora o overdoziranju progestereonom prilikom čina placentofagije. druge glavne supstance koje se nalaze u posteljici su oksitocin (potpomaže involuciju materice posle porođaja i ako sam dobro zapamtila, izaziva bolju produkciju mleka) i prirodni opijati, tzv. endorfini, koji umanjuju bol i podižu raspoloženje. mislim da je i sama hojruk na početku nešto pisala o tome.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Da li je zaista znanstveno dokazano, da posteljica ima neku posebnu vrijednost, te da njeno konzumiranje poslije porodaja danasnjoj zeni donosi neke benefite?

Je, ima. Piše na jednom siteu na Internetu. Zapravo na nekoliko.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kozmetička industrija ju koristi samo u high end proizvodima. Injekcije placente (evo ti znanstveno, većina znanstveno nabrijane populacije ovdje se fura na injekcije) su se popularizirale 1930-tih, a popularne su i danas. Ubaci u bilo koju tražilicu "Human Placenta Injection" i zaprepasti se koliko je to skroz znanstveno i kako super fercera.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Kozmetička industrija ju koristi samo u high end proizvodima. Injekcije placente (evo ti znanstveno, većina znanstveno nabrijane populacije ovdje se fura na injekcije) su se popularizirale 1930-tih, a popularne su i danas. Ubaci u bilo koju tražilicu "Human Placenta Injection" i zaprepasti se koliko je to skroz znanstveno i kako super fercera.
    istina. u mojoj jučerašnjoj pretrazi prvo mi je to upalo u oči.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Krivo si shvatila. Fali mi zarez i dopuna: "proždiranje drugih ljudi (živih ili mrtvih-ali zar mrtvih ne beše nekrofagija ili tako nešto?), ili njihovih organa koji imaju funkciju (tj. imali su funkciju dok su bili u telu) i koji su izvađeni nasilno ili operacijom."
    E sad ako hoćeš da teraš mak na konac-da, ubrajam u kanibalizam i jedenje bubrega koji su otkazali, a izvanjeni su operacijom-i slične stvari.
    Ali deluje mi da je to nebitno za temu...
    Hvala na pojašnjenju. Za mene je, kao što rekoh, kanibalizam konzumiranje mesa iste vrste (u definiciji stoji samo to), neovisno - vlastitog ili tuđeg. A usporedbe koje gore navodiš su mi promašene. Svejedno hvala.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Znaci ako bi se hipotetski našla u dungli i radala, sejkanje bi mi moglo pomoci da vratim snagu. Dobro je znati.

Vishnja, ti si žena od struke, u kom se smislu koristi u kozmetici? Odnosno preciznije, da li kozmeticki benefiti, znače iste benefite, kad je pojedes?
    Hvala princeza, na linku, ali nemam vremena se udubljivati, a i to mi nije struka, pa mi je draze kad mi netko tko se razumije to sažme
    Postoje li neke recentne studije, koje zaista usporeduju npr. Žene koje su popile sejk i one koje nisu.
    Razumijem ja hojrukino uvjerenje, ali meni je nakon poroda sve bilo onako kako je ona opisala i bez šejkanja, pa mi nečije iskustvo ili uvjerenje nije bas dostatan argument.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Seni, to sam gore napisala - a gdje bi našli žene da jedu posteljicu, a da ih bude relevantan broj? Plus, koji bi liječnik išao se toga igrati s rodiljom koja na cici ima novorođenče? Nije lako licencu dobit, pa da se s njom tek tako igra.
    Ćorava posla.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ifigenija, mislila sa da su možda u Americi radili takvo sto. Možda postoje neke grupe ala amishi, koji to prakticiraju.
    Ali vjerojatno imaš pravo, da se vjerojatno svodi na to da istrazis da se u posteljici nalaze te i te hranjive tvare, te da pretpostavis da to čini dobro ženi nakon poroda.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

koliko sam pohvatala, benefiti jedenja i mazanja placente na lice potiču od razičitih sastojaka u njima. kozmetički proizvodi koji rabe posteljično tkivo oslanjaju se na hijaluronsku kiselinu i protein hidrolizat koji potpomažu rast tkiva i tako glade bore. konzumenti posteljice očekuju efekat od oskitocina i prirodnih opijata i podizača raspoloženja (serotonin i sl.).
    u tom delu priče mogu se pročitati samo iskustva, poput hojrukinog, a eksperimentalni uzorak je verovatno mali i nezgodan za ispitivanje (mislim na humane primerke). ne znam kakve su razmere ispitivanja na životinjama i koliko je u stvari dokazano da svi ti sastojci konzumacijom budu sačuvani i postižu efekat. o tome nisam čitala, što ne znači da nema. možda da hojruk stavi neke linkove, sigurno je upućena.
    za nekog ko nikad ne bi praktikovao placentofagiju meni saznanja dovoljno...

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Vishnja prvotno napisa Vidi poruku
    druge glavne supstance koje se nalaze u posteljici su oksitocin (potpomaže involuciju materice posle porođaja i ako sam dobro zapamtila, izaziva bolju produkciju mleka) i prirodni opijati, tzv. endorfini, koji umanjuju bol i podižu raspoloženje. mislim da je i sama hojruk na početku nešto pisala o tome.
    Meni je ovo potencijalno delovanje pojedene prostate kao hormonske pilule takođe interesantno, ali sam zapazila neke nedoslednosti. Npr za progesteron sam sigurna da bi bio resorbovan iz digestivnog trakta majke, barem delimično, samo je pitanje da li ga posteljica u trenutku porođaja sadrži u količini koja bi mogla da da neki efekat.
    Za oksitocin sam prilično sigurna da je po hemijskoj strukturi polipeptid, ispravite me ako grešim. Stoga kada bi ga porodilja i unela oralno mislim da ne bi imalo efekta jer bi ga želudačni i pankreasni enzimi razgradili tokom varenja. Pa i pri stimulaciji trudova, kada se daje Sintocinon, veštački oksitocin, on se daje u infuziji, direktno u krvotok.
    Šta bi bilo sa oralno unetim endorfinima i prostaglandinima, zaista nemam pojma. Koliko se sećam neki od prostaglandina izazivaju kontrakcije materice, što bi potencijalno pomoglo smanjenju krvarenja, ali ne znam ni jedan lek koji sadrži prostaglandine, a koji se uzima oralno.
    Tako da sam sada bliže stavu da posteljica nakon porođaja predstavlja gomilu proteina koju, u prirodnim uslovima, bi bilo glupavo ostaviti da prosto truli te je životinje zato pojedu, free meal takoreći.
    E sad uvek postoji i mogućnost da posteljica sadrži neko do sada nepoznato jedinjenje koje se može apsorbovati kroz digestivni trakt, a koje podstiče kontrakcije materice ili na neki drugi način doprinosi bržem oporavku od porođaja.
    Bilo bi super ako Hojruk ima link na te studije stvarno me zanima šta su tačno radili i kako objašnjavaju rezultate.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Znaci ako bi se hipotetski našla u dungli i radala, sejkanje bi mi moglo pomoci da vratim snagu. Dobro je znati.
    samo ti fali šejker i utičnica

a kod kapsuliranja - koliko shvaćam posteljica se kuha, zatim reže i suši u pećnici i mrvi u prah - koliko se korisnih sastojaka gubi? Da li korisni hormoni ostaju nakon termičke obrade?

Tako da sam sada bliže stavu da posteljica nakon porođaja predstavlja gomilu proteina koju, u prirodnim uslovima, bi bilo glupavo ostaviti da prosto truli te je životinje zato pojedu, free meal takoreći.
    a zašto je onda jedu i biljojedi?
    Pitanja za biokemičare i gugl istraživače

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Zašto zeko jede svoje brabonjke? A jede ih.
    Ima puno neodgovorenih pitanja u Svemiru.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    gugl istraživače
    To the point

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

evo jednog 2 u jedan, i biohemičara-istraživača i gugl-istraživača...(mada bih rekla da smo svi pomalo ovo drugo

ivanar, slažem se sa tobom. upravo i ja se to od početka ove diskusije pitam - kolika je potencijalna iskoristljivost nađenih sastojaka iz placente?
    za progesteron ,kako rekoh, pretpostavljam da ga ima premalo jer njegov nivo dramatično opada pre porođaja.
    a zašto bi porodilje- biljojedi jele posteljicu? zato jer i njima trebaju proteini. one ih, doduše, većinom konzumiraju kao biljne, a zašto ne bi, kao free meal, iskoristile i ovo što im se nudi?
    za zečeve se već zna, to i nije neka tajna univerzuma - svoje brabonjke jedu da dodatno iskoriste vitamine iz njih.
    Posljednje uređivanje od Vishnja : 19.04.2012. at 09:40

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Vishnja prvotno napisa Vidi poruku
    a zašto bi porodilje- biljojedi jele posteljicu? zato jer i njima trebaju proteini. one ih, doduše, većinom konzumiraju kao biljne, a zašto ne bi, kao free meal, iskoristile i ovo što im se nudi?
    pa onda bi biljojedi mogli pojesti i uginulu životinju ili komad mesa koji im se ponudi, ali to ne rade

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pa onda bi biljojedi mogli pojesti i uginulu životinju ili komad mesa koji im se ponudi, ali to ne rade
    tako je. ali ovde postoji i drugi razlog, takođe već spomenut. većina životinja poliže amnionsku tečnost i pojede placentu da bi sakrila tragove okota.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mene sad kopka ova razgradjivost oksitocina i prostaglandina, ali to je jakooo daleko od mog opsega istraživanja. za odgovor bih morala kopati po starim knjigama ili, opet, guglu , a ne da mi se. ima li dobrovoljaca ili neko može "iz glave" potvrditi logične pretpostavke ivaner?
    Posljednje uređivanje od Vishnja : 19.04.2012. at 09:57

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

ovo se konacno pretvorilo u zdravu raspravu, mozda se i prikljucim kao i kod svega drugog, ne volim kad mi netko namece svoje misljenje kao jedino ispravno, sto ovdje definitivno autorica teme ne cini, vec cine oni koji se nad njenim postupkom zgrazavaju. mislim da osobno ne bih bila dovoljno hrabra pojesti vlastitu posteljicu, ali divim se autorici na hrabrosti i odlucnosti. ono sto mi se ne svidja jest cinjenica da se placentofagija povezuje sa scijentologijom koja mi je jako odbojna. u biokemijske procese ne bih ulazila da se ne osramotim

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ako netko odluči pojesti vlastitu posteljicu, očito je uvjeren da sebi čini dobro. Ne znam kakve veze ima hrabrost s tim.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jel zna koja sta morski sisavci rade s posteljicom?

mi (ljudi) smo mozda tokom evolucije prestali jesti posteljice kao majmuni i poceli raditi s njima nesto drugo, kao morski sisavci (pod pretpostavkom da smo jedan period proveli u vodi i tako razvili veliki mozak, izgubili dlake itd)

nasla sam jedno zanimljivo istrazivanje http://www.acsu.buffalo.edu/~kristal/placentophagia%20review.pdf

oprez za gadljive--ne samo da se spominje jedenje posteljice nego i ovoja, i pijenje plodne vode

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

vise izdrzljiv stomak...

zasto se ne pojede pupcana vrpca? jedu li je drugi sisavci, shvatila sam da jesu?

inace citam u rodinom clanku da se od placente rade homeopatski pripravci koji se daju djetetu npr. dok prohodava
    ako i uzmemo ove hormone/nutrijente kao potrebne zeni nakon poroda, i uz pretpostavku da homeopatija nije samo placebo,
    kakvu potrebu/korist ima od njih dijete dok prohodava?
    Posljednje uređivanje od summer : 19.04.2012. at 11:04

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

samo ti fali šejker i utičnica

a kod kapsuliranja - koliko shvaćam posteljica se kuha, zatim reže i suši u pećnici i mrvi u prah - koliko se korisnih sastojaka gubi? Da li korisni hormoni ostaju nakon termičke obrade?

To se i ja pitam, kada bih htela da je konzumiram ja bi se nekako odlučila za sirovo stanje, a ne za kapsule.

Pa dostupna je, lakše i brže je svarljiva od trave... Mada da se razumemo ne tvrdim decidirano da nema i hormonskih uticaja.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

kakvu potrebu/korist ima od njih dijete dok prohodava?
    Emotivnu. Za majku.

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

vise izdrzljiv stomak...

zasto se ne pojede pupcana vrpca? jedu li je drugi sisavci, shvatila sam da jesu?
    Bogami moja mačka je smazala i pupčanu vrpcu, pregrizla ju je na oko 1cm od mačeta svaki put. Pretpostavljam da i ostale životinje to rade.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tvoja mačka je lizala i govna i pišaku od mačića dok su samo dojili
    pa ako se pozivamo na to što životinje rade.....

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    tvoja mačka je lizala i govna i pišaku od mačića dok su samo dojili
    pa ako se pozivamo na to što životinje rade.....
    daj a70v, od tebe sam navikla na konstruktivniju raspravu. Rasprave radi, ako ništa drugo.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mislim, do sad smo valjda izredali te komentare što sve rade životinje i zašto se ne bi trebali na njih ugledati, ali meni je eto zanimljiva rasprava u nekom antropološkom smjeru - zašto da ne? Ne naginjem scijentologiji, nisam produhovljena, ne koristim homeopariju niti ostatak paketa koji je ina nabrojala ranije. Niti ne želim da svi jedete posteljicu. Teško da bih je mogla pojesti i sama, čak me ni kamenice ili krvavi odresci ne privlače. Ali mi zgražanje kvari omiljene forumske raspravice.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jbg, sad sam se odala kakva sam zapravo

ali ne vidim u čemu je ovdje problem
    sve vrijeme se poteže da to rade životinje
    one pojedu svoju posteljicu
    koliko se sjećam uvodnog posta upravo je emisija u kojoj životinje jedu svoju posteljicu potakla autoricu na taj čin

životinje rade svašta drugo
    znači uz posteljicu i pupčanu vrpcu ližu i drugo

mada priznajem da si u pravu
    kako kaže Lupko "ako nemaš što lijepo za reći rađe šuti"
    i ja se nastojim toga držati kada god mogu

ali ovo mi je tako uvrnuta tema
    na koju se mazohistički stalno vraćam

kao kad vidim pregaženu mačku na cesti, znam da ne bi trebala u to gledati, a opet pogledam

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što se ja jedina na ovoj temi zgražavam?
    mada to čak ne bi nazvala zgražavanjem (jesam na jedan post koji je davao prijedloge što ne guglati, a ja se naravno navukla, pa spuštala želudac iz grla)
    nego jednostavno nevjericom

Stranica 7 od 13 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •