Zene uglavnom kapsuliraju posteljicu za sebe. Ne za biznis.
Vidim da se frape od posteljice izgubio putem...
Vraćajte se na temu ako imate što reći, ili otvorite novu za ove nove gadljive naslove, tako da ju moderatori mogu lakše izbrisati.![]()
Svi su kao marta i ne otvaraju linkove!
Baš me čudi da nitko ne komentira. Tu se lijepo vidi kakva je ta placenta, vrlo "apetitlih"!
Ovo što ću napisati nije zgražanje nego čista osuda roditelja koji maltretiraju djecu ostavljajući ih spojene zajedno i s posteljicom.
Nadam se jako da su ih pustili samo dok snime sliku i nakon toga lijepo oprali i zamotali u toplo kao svako ljudsko mladunče.
Ipak je Facebook u redu, odbio im je sliku, i autoricu suspendirao.
Onog trena kad beba prvi put udahne, zatvara se zalistak sa unutarnje strane trbuha, na mjestu gdje je ulazila pupčana vrpca, zatvara se čvrsto i zauvijek, dobro je to priroda napravila, a posteljici prestaje funkcija.
Svi sisavci na svijetu imaju u genima da treba pregristi pupčanu vrpcu čim rode mladunče, zašto bi čovjek radio drugačije?
ja sam skuzila srca.
beti jesi ti probala pregristi pupcanu vrpcu? ja iskreno ne znam kak bi nesto tako zilavo pregrizla s ovim tupim ljudskim zubima, pa mi se samim tim namece da je mozda kod ljudi posteljica s pupcanom predodredena da padne sama. ionako bi nekim zenama (npr. meni) bilo bolje da ta 3 dana odmaraju, nego da landraju okolo.
i ne vidim ni jedan razlog zasto bi novorodencad spojena na posteljicu bila jadna, tvoja logika mi ne ide u glavu bas nikako. pranje bebe--potpuno nepotrebno. a sto se topline tice, nije bit u zamatanju nego u lezanju na majci![]()
O, da primijetila sam. Nije mi bilo zanimljivo, bilo bi mi srcastije da su ih zagrlili i ušuškali.
A ne ostavili u krvi, samo s kapicama.
Kao da im nije stalo do djece nego do slike...
Znam da sam možda u krivu, ali meni je novorođenče samo za staviti u naručje i voljeti, a ne slikati senzacionalistički i objavljivati, ali ja sam takva, nisu svi.
mikka, oni ne leže na majci...
Posljednje uređivanje od Beti3 : 17.04.2012. at 22:21
a fb je po mojoj procjeni vise sick nego u redu. mozes vidjeti svakakve eksplicitne slike adolescentkinja, i to je super ok, ali porod i dojenje su fuuuuuj. ne do bog da se vidi komadic bradavice, a placenta, ma za hitnu suspenziju.
znam da ne leze na majci, ja sam se referirala na tvoje "i nakon toga lijepo oprali i zamotali u toplo kao svako ljudsko mladunče."
pregristi vrpcu? Onaj tata lani kod Zadra je to učinio. Tata koji nema pojma o porodu, ali mu je došlo da vrpcu mora pregristi. Znam da je to jedan slučaj, ali isto se računa.
Moji zubi su dobri, mogla bi ja to... no evolucija i napredak su ipak čovjeku dali sredstva za rezanje, pa ne mora više koristiti zube.
covjece meni ona sajla od pupkovine izgleda nepregrizivo. ala se tata negdje nazvakao
dobro kazes, nema pojma cim mu je prva pomisao bila da grize pupkovinu![]()
Ne razumem zašto je slika beba sa posteljicom degutantna-tu posteljicu su delili devet meseci, othranila ih je, pa šta smeta da joj se oda priznanje jednom fotografijom? Zašto bi trebalo da se zgražavam nad izgledom nečeg što je hranilo i štitilo decu?
Meni je slika lepa i dirljiva (OK; možda za dlaku senzacionalistička), nakon presecanja pupčane vrpce ta deca nikad više neće biti na taj način bliska. Kao biologu mi je interesantno da vidim ovako prvi put zajedničku posteljicu i decu. Leže u krvi? Pa ležali su u utrobi devet meseci u plodovoj vodi u kojoj su piškili, šta će im biti od krvi? Verujem da je prostorija dovoljno zagrejana, uostalom u većini porodilišta bi ležali isto tako odvojeni od majke po dva sata kao što su na toj slici (za koju je bilo potrebno odvojiti minut-dva).
Lično, kada bih morala da biram između transfuzije krvi i jedenja placente, odabrala bih šejk kao zdravstveno sigurniju i prijatniju varijantu. (A verujem da ne može biti odvratniji nego svi oni silni Ferrum-i koje sam gutala nedeljama nakon prvog porođaja..) Da sam imala mogućnost da biram, možda bih pre odabrala placentu nego Ferrum. U neke druge svrhe, ne bih je konzumirala jer mi se gadi sirovo meso, ali razumem ljude koji odaberu da je pojedu. Zašto da ne? Ne škode nikom drugom, a mogu imati koristi.
Meni je recimo žao što nisam ni videla placente moje dece. To su bili organi moje dece, iz mog tela, i ne znam odakle pravo medicinarima da tako komotno raspolažu njima bez pitanja.
Argumenti tipa-„u današnje vreme imamo dovoljno stvari da zamene jedenje posteljice“ i mene podsećaju na argumente protiv dojenja-jer u današnje vreme imamo i odlične zamene za m. mleko...
Strogo gledano, i samo dojenje je konzumiranje telesnih izlučevina-mlečne žlezde evolutivno vode poreklo od modifikovanih znojnih žlezda-bljak.
I takođe je dojenje čin kanibalizma-jer se konzumira deo tela iste vrste, zar ne?
Jedenje posteljice nam se gadi samo jer je ono za nas tabu-kao što je bilo i dojenje deteta starijeg od godinu dana. Sve samo zavisi od toga koje mentalne okvire smo spremni da prekoračimo-dokle god ne idemo na štetu drugih, naravno.
Posljednje uređivanje od pulinka : 18.04.2012. at 02:02
ma bas, evo mlijeko i placenta, doslo sve na slicno![]()
Nadam se da sam sve iscistila sto nema veze sa posteljicom, ako je nesto negdje jos ostalo molim da mi prijavite.
I nastavite dalje sa temom, ponovno skretanje rezultirat ce trajnjim kljucanjem i brisanje.
evo ja sam baš podigla prastaru temu o lotus birthu, zbog ovog mikkinog posta o tome kako je posteljici predodređeno da sama otpadne
ako hoćete mogu kopirati ovdje
a ja ne vjerujem da postoje ljudi kojima je baš sve fine
i sve im je toliko podrazumijevajuće i oni su iznad svakog zgražanja
valjda jer su toliko produhovljeni i na tolikom stupnju intelektualnog razvoja i razumijevanja da za njih nema mjesta ikakvom drugom percipiranju
osim onom koje podupire apsolutno sve dano od majke prirode, kao da sluz nije sluzava i gadna recimo, a je , bome je
baš je pa da je stoput prirodna
Beti, a zašto podrazumijevaš da nitko od nas ne zna kako izgleda posteljica?
Pa ja sam i svoje vidjela, u rodilištima, a slike tuđih pogotovo.
dakle ovo sam tamo napisala
meni je baš zanimljivo to pitanje što je za nas prirodno ili ne, bar na teoretskoj razini
za sad ne razmišljam o opciji nošenja posteljice s kilom soli uz dijete, ali evo dat ću mikki šansu da me uvjeri.
Dakle što je za nas prirodno? Ili za praljude?
Rodi se dijete ljudima koji žive u pećini ili u šumi bez ikakve tehnologije, bez puno teoretskog znanja, samo nešto iskustva i puno više instinkta. Pupkovina je žilava, ali oni vjerojatno često žvaču i žilavije stvari. Majka se treba odmarati ako je to moguće, ali treba biti i spremna pobjeći s djetetom u slučaju opasnosti. Pupkovina otpada za cca 10-tak dana, ako me pamćenje dobro služi, ne za 3. Posteljica je velika i krvava, miris krvi može privući mesoždere, a ako praljudi o kojima govorimo nemaju uz sebe vrećice i koju kilu soli (a ja bih rekla da nemaju), usmrdit će se.
Ja bih ipak rekla da će naši praljudi pričekati da se dijete odmori, malo posiše (za to vrijeme pupkovina odpulsira ali se ne stvrdne do kraja) a onda će majka ili netko prisutan pregristi pupkovinu i posteljicu ukloniti, bilo pojesti bilo zakopati.
Ako tome dodamo ono što je već toliko puta ponovljeno, da svi sisavci, pa i biljojedi, jedu posteljicu nakon poroda, meni nikako ne stoji tvrdnja da bi posteljica mogla biti predodređena da otpadne sama zajedno s pupkovinom. Placentofagiju tako mogu razumjeti, ali lotus birth ne.
Moram priznati da je tema i tvoje iskustvo Hojruk, originalno! Čisti atavizam!
Naravno, da sam ponajprije posegnula za rječnikom (bez wiki-wiki rješenja, molim lijepo!).
Nadalje sam iščitavala komentare forumašica.
Priznajem, nisam popapala svoju posteljicu, a imala sam priliku 2 puta.
Ne radi se o gadljivosti, nisam baš ni vege, al' meso mi nije često na meniju.
Ipak, svatko ima pravo na svoje odluke, pa tako i tvoja odluka potkrijepljena drugim iskustvima i znanstvenim info, ti si tako postupila.
Ako se ti osjećaš dobro, smatraš da je to ispravno - i ja tako mislim, jer je riječ o tebi, tvom odabiru i životu.
Ne, nisam se došla zgražati ovdje i kolutati očima, niti reći da je to u redu i da haj'mo svi konzumirati posteljice nakon poroda, već jednostavno da je ovo zanimljivo iskustvo od kojeg bi se mogao napisati i roman.
Drakulićka je napisala Božansku glad. No, to je drugi par cipela. Tema nije papanje placente.
Opet će morat srećica brisati...vertex, vertex...
Nisam napisala da se ne zna kako izgleda posteljica, većina zna, samo da se vidi kako ukusno izgleda. Pa, ko voli, nek' izvoli. Meni to nije hrana za zgražanje, pa čak ni neodobravanje kada se radi o drugima.
Meni osobno nije prihvatljivo, a par kila posteljica je moje tijelo napravilo. Tko zna da li se je rodilište što okoristilo i prodalo dotične?
Posljednje uređivanje od Beti3 : 18.04.2012. at 11:48
Pa u redu, tebi je bez veze, meni nije. Kanibalizam je izopačen čin.
ne vjerujem da je autorica htjela izjednaciti dojenje i kanibalizam. pretpostavljam da je htjela reci da je nekad i dojenje preko godine dana bilo cin koji izaziva gadjenje i zgrazavanje. a danas se to smatra sasvim normalno i preporucljivo. tko zna mozda cemo u buducnosti jesti posteljiceosobno ju nebi pojela, osim u ekstremnim uvijetima
ali nije ni da mi se gadi, niti mi je nezamislivo bas
i ne smatram to kanibalizmom
a tema je tako inspirativna... da mi je gust citati![]()
sad idem citati onu drugu temu...
I zato ja pitam gdje je granica povratka "iskonskom".
Ne za jednu osobu, unutar svoja 4 zida, nego do kuda ćemo ići u povratku onome što su radili naši preci (uključujući i one iz Muzeja krapinskog pračovjeka).
I znam da nije usporedivo (bar meni nije dugogodišnje dojenje i PKK sa placentofagijom), ali baš me zanima hoćemo li za par godina imati mainstream topike ili bar one podrškaste na temu placentofagije.
Ne zgražam se i ne smatram ništa nemogućim i neprihvatljivim (bili su mi i platneni ulošci i MC odbojni), ali baš me zanima jel idemo u tom smjeru.
a tek kako vertex žali flopicu
opet će nas brisati.
Ostajem samo na umiranju od smijeha bez komentara, radi višeg dobra :D
Cubana, a tko bi to znao, ne možemo sada znati. Malo sam preletila ono istraživanje koje je netko linkao (sophie giraffe, čini mi se, ako se tako piše), ma površno sasvim, ali ako sam dobro pohvatala, jedenje posteljice kod ljudi ni u prahistoriji nije bila praksa, a ni danas praktički nisu nađena društva gdje se to prakticira. Meni se čini da je to nešto što će ostati u domeni nekog broja pojedinaca, ali tko zna?
Zanimljiv mi je ovaj topic. Ja mislim da se razdvajamo na dvije polutke - jedna "Iskon", a druga "modernizam extreme", a ovi koji bi srednjim putom se pitaju ??? i ne nalaze se nigdje, ko Woody Allen u Hannah i njene sestre.... dobro, opet se negdje našao, pa tako ćemo se i mi svi.
Ja nisam za mitsko i mistično, tj. meni je to sve ono... placebo... "opijum za mase", ali na kraju, svako ima svoj "opijum", tj. ne zanima me toliko taj đir "Korijena", ali već je poznat moj virtualni lik.
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.04.2012. at 13:56
pa ne znam, ja mislim da tu nema neke "granice" bas. ako se otkrije da nesto sto su prije radili ljudi je jako korisno i preporucljivo onda se to opet vraca u "modu". doduse ja stvarno ne znam jesu li ikad ljudi jeli posteljice u povijesti?
ali davno davno je dojenje bilo jedina hrana za djecu, onda je odjednom pod utjecajem industrije postalo ne tako dobro, a formule bogomdane, da bi se na kraju vratili na "staro" i promovirali dojenje.
kako sam rekla, meni nije neprihvatljivo iako nebi pojela svoju, ali otvorena sam za nove spoznaje...
bas me zanima ste ce nase kceri pisati o tome za 20 tak godina, budem ju spijunirala na rodi![]()
pisla sam kao odgovor na cubanin post
zašto bi se trebalo negdje naći?
Meni par ljudi koji će konzumirati posteljicu ne predstavljaju trend, niti sveopći povratak korjenima. To je njihov eksperiment u kojem ne vidim zla. Ali iz nekih komentara kao da se osjeća strah da će nas par takvih objava na netu, ili nedajbože podrškasti topic za placentofage na rodi sve zajedno povući u bezdan kamenog doba
Ja pak mislim da stvar nije toliko ozbiljna![]()
Mislim... sve je to OK. Zašto bi svi morali isto reagirat. Nekome inspirativno, nekome LOL, percepcija se mijenja, u svakom slučaju, kad je pisalo za T.Cruisa bilo je rubrika "weirdos", a sad se i to mijenja. Meni će to, vjerojatno, ostat u području smiješno-čudno, ali nije sad da ne bi mogla bit prijateljica s nekim.... placentofagom... ali, morala bi ta osoba imat puno drugih pozitivnih kvaliteta, veliki benefit, da bi (joj ja) progutala taj cost... .jer nije to samo to, sigurno onda u paketu ide i homeopatija i svašta nešto što nije moj cup of tea. Ko što neko mora puno toga prihvatit... za prihvatit elektivnu-carica "neženu". Uglavnom su to odvojene strane, ako je ono... carski i placentofagija neko uvjerenje (a ovo za fagiju, mora bit uvjerenje). Koji put se isprekrižaju, ako su si osobe međusobno zanimljive po drugim kriterijima. Definitivno je zanimljiv "sidemark" - ono, pojela je svoju placentu. Danas barem. Sutra može nešto drugo bit zanimljivi "sidemark". Rubrika, meni još uvijek, "šašavi svijet".
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.04.2012. at 14:03
Zabavan mi je i ovaj dio sa zubima koji nisu više očnjaci, ako smo nekad i derali placente (ono... prije, u povijesti, u doba "krapinskog pračovjeka"). Vjerojatno treba pogledat u majmune i jedu li oni svoje placente, a biće jedu.
pa i dalje ćeš taj izbor raditi, sve i da cijela forumska populacija rode počne jesti posteljice
a ti reci: ja baš neću
Pa, meni je taj slučaj i dalje u istoj rubrici, kad se doda i scijentologija. Jedenje posteljice radi vitamina i hormona mi je samo ne baš privlačno, ali i ne toliko frikovski. Ili izopačeno i kanibalistički![]()
Bojim se da nije to samo posteljica. Nije to samo radi vitamina, ne bi osoba išla guglat "kako da se što brže oporavim od poroda, koji su vitamini". To je cijeli "paket", bojim se - Odent (i njegovo vjerovanje, koje je meni too much, da prirodnim porodom nastaje bolji svijet), homeopatija, prirodni porod i njegova bitnost (ono, svedefinirajuće, za psihologiju djeteta i majke), a biće i koketiranje sa separatizmom, teorijama zavjere "chemtrails", uvjerenje u necijepljenje, moguće i čipirane ljude za svinjsku gripu, zavjera farmacije itd. (onaj mladac na rubu znanosti itd.).
Placentofagija je, bojim se, samo cherry on the cake. Kao i kod scijentijologija casea i T. Cruisea. Pa je zato meni - off. Jer sam ja drugi đir.
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.04.2012. at 14:18
Meni to uopće nije ovako odvojeno, u kategorije ljudi koji onda dokaze s cijelim paketom osobina i filozofije.
Uostalom, prijateljica mi ide hoemopatu čak u inozemstvo, a rodila je elektivnim carskim. Ni jedno ni drugo nije neka zapreka našem odnosu (ja ne bih birala carski, a i ne koristim homeopatiju).
bome sam se nasmijala u ovih pola sata iščitavajući sve od početka
Dođoh samo pružiti podršku pokretačici teme
Posljednje uređivanje od Majuška : 18.04.2012. at 14:24
E, to nam je zajedničko. Ja sam "podrška" ovima kojima je to još čudno.. mislim, nisam neka podrška, nije mi to toliko važno - placenta sim-tam, live and let eat filozofija. Ja sam tu na ovoj temi, iskreno, a više zbog zabave, ne toliko zbog edukacije. Iako je i to koji put edukativno, otvara horizonte, to definitivno.
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.04.2012. at 14:27