-
slažem se sa summer, mada paralela sa sisarima koji mahom svi jedu posteljicu ima logike, i u tom smislu razumem šta je pulinka htela da kaže. ipak ne bih se složila sa konstatacijom da je konzumiranje majčinog mleka vrsta kanibalizma. mleko je ipak izlučevina koju je priroda stvorila sa svrhom da nahrani mladunče, a ne deo tela.
pošto vidim da je pulinka iz mojih krajeva, pretpostavljam kakav je tretman mogla imati u porodilištu (sličan kao i ja, dakle). razumem pojam velike gladi nakon porođaja, ali i nužnost da se unos velike količine hrane i tečnosti malo ograniči tih prvih dana, jer dok se ne uspostavi ponuda-potražnja mleka lako može doći do prepunjenosti i mastitisa. dakle, ne pričam o tome da neko treba da bude gladan, ali ni prejeden i naliven slatkim sokovima, čokoladnim mlekom i slatkišima, kako je već ovde običaj da se porodiljama od kuće šalje. zato smatram sasvim opravdanom preporučenu (i serviranu) lakšu ishranu u prvim danima nakon porođaja.
neću ponovo isticati kako mi se konzumacija placente tu nikako ne uklapa. pitah autorku već par puta, ali ne dobih odgovor o iskoristljivosti hranljivih materija i hormona, kao i o višku progesterona u posteljici. sad imam malo vremena, pa ću potražiti nešto o tome. i kada bih hipotetički razmišljala o placentofagiji to bi bile osnovne stvari koje bi presudile. a ne činjenica da većina sisara ima taj običaj.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma