Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: nakon dolaska iz bolnice...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno nakon dolaska iz bolnice...

... i poroda, osim muza necu imati nikakvu pomoc

htjela bih se unaprijed pripremiti za to prvo razdoblje opravka nakon porodjaja (nakon rodjenja mislava mjesec dana nisam uspjela normalno sjesti ) i opravak je isao teze nego sam mislila...
    sad cu uz mislava imati i bebu i muza koji nece dugo moci biti samnom doma...

sto skuhati i staviti u zamrzivac, na sto jos obratit paznju? sto unaprijed mogu pripremiti da bi si olaksala?

dajte neke tips & trick, vi mame koje ste to poslijeporodjajno razdoblje bile same i imale jos jedno dijete

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni je mama napravila rizota na kile i stavila u zamrzivac.
    Mozes skuhati grah pa ga podijelit u serpice, ispeci snicle, pite...
    Ma sve sto ti padne na pamet zaledi

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, znas da ja nisam sama, al povremeno intenzivno pozelim da jesam, jerbo za mojom majkom treba jos netko ici i skupljati...

al ovako, pripremi:
    - pun frizider svega onoga sto inace koristite a moze stajati
    - ako nemas dovoljno platnenih ulozaka ili ih ne mislis koristiti postpartum, kupi dovoljne kolicne obicnih
    - pripremi neku novu zabavu za Mislava, tipa crtica ili knjigica koje sec vadit u kriznim trenutcima
    - skuhaj loncinu suga od paradajza i onda zamrzni u porcijama pa mozes koristiti za pastu u raznim varijantama, ovisno sta dodas u to
    - zdinstaj (uzuti) komadice mesa na luku (kapuli) i isto zamrzni za pastu ili za rizoto
    - skuhaj juhe pa zamrzni isto u porcijama, a mesinu iz juhe mozes upotrijebiti i za ovo gore spomenuto
    - moja sveki zamrzne i mahunarke, tipa grah, leca i sl., vec skuhane, naravno
    - osladak cu ja donijeti

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure hvala

marta
    i super si se sjetila da nesto pripremim za mislava, kao brzopoteznu zabavu ako bude trebala

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm...ja sam bila sama
    kuhala sam svaki dan
    starija djeca su nam zrinka samo dva mjeseca razlike

čini ti se sad kao bauk sve to, ali vjeruj, sve se stigne
    ja sam još i mjesec dana poslije poroda izišla na ispit ZADNJI i položila a za 6 mjeseci od poroda i diplomirala, sve uz dvoje djece, a stvarno pomoć nemam od nikoga sem muža

nisam imala ništa zaleđeno
    nisam se zamarala nićim
    moja djeca su mi bila i ostala na prvom mjestu

opet ti kažem, sve ,ali zaista sve se stigne

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme brane, tebi onda treba spomenik dignut .
    Šalim se, al stvarno to puno ovisi i kakav ti je porod bio i kakva su ti starija djeca, kako će prihvatit novu bebu, u kakvoj si sama formi, koliko će nova beba biti zahtjevna, hoće li se buduit 2put noću ili svakih sat vremena, jel ti se tad u životu dešava još nešto teško u obitelji, tvopjoj okolini...uglavnom ovisi o tisuću stvari i ne može se suditi po sebi.
    Kako će baš tebi biti, to je teško u naprijed znati, ali ono što znam je da sve što možeš pripremiti ranije-pripremi.
    Biti će ti sigurno tada lakše, za tu jendu brigu manje, ako ništa drugo, imat ćeš više vremena za oboje djece .

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mislim brane da ja to necu moci, naravno
    ali uvijek dobro dodju savjeti i iskustva...

i zelim pod obavezno izbjeci epiziotomiju, bas radi lakseg oporavka....

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam na drugom porodu imala dosta punata...
    samo ću ti reči da su to tako dobro odradili da sam ja 4 sata poslije poroda šetala se bolnicom i otišla potražiti pedijatricu s neonatologije koja je primila Luku kad se rodio
    a nakon 18 sati sasvim ok sjedila na drvenoj stolici

slažem se s vama cure da se puno toga mora posložiti da bi sve funkcioniralo kako treba
    srećom, kod mene se složilo tih par faktora i stvarno je sve funkcioniralo najbolje što je moglo

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

eh zrinka, drzim fige.
    pretpostavljam da je izlisno, posto si rekla da pomoci nema ali mozda bi tvoja mama ili mama od mm-a (ne znam da li ona zivi u splitu kao vi), mogla povremeno skoknuti za pomoc u kucanstvu ili mozda donjeti nesto skuhano. tek toliko da imas malo predaha.
    ako je nemoguce, zaboravi gore napisano.

postoji jedan lijepi obicaj o kome mi je pricala prijateljica - pogotovo zgodan ako vam nema u blizini baka, deda, sestre, brata ili slicno. dobri prijatelji se dogovore i onda prvih tjedan, dva ili par, svaki dan netko od prijateljskog kruga bude na usluzi novoj bebi i mami i tati. mogu nesto skuhano donjeti, ili skuhati u vasem stanu, donjeti nesto iz ducana, opeglati, pospremiti...., izvesti mislava na igraliste, kazaliste ili sto vec on voli.

ponekad mi se cinii da bi to mogli biti i lijepi pokloni ( tipa poklon bon-peglanje, kuhanje ili slicno).

konkretno, sto se hrane tice, pogledati cu u knjizi "kineske prehrane po zakonima pet elemenata za mamu i dijete", pa cu ti napisati.

ono sto mi je jos u sjecanju, da oni jako preporucuju (a i mama mi je rekla da se ona toga isto sjeca iz svog djetinstva), jest kokosja juha. znam, da sada u vrijeme pticje gripe ne zvuci bas suvislo, ali mozda je u splitu nabaviti kokice iz "bioloskog uzgoja". ja sam skoro svaki dan pila barem jedan tanjur te juhe, mjesec dana nakon poroda. i babica ( zavrsila i tecaj kineske medicine sa naglaskom na porodiljstvu) koja je bila na mom porodu, a igrom slucaja i najbolja prijateljica zene koja je bila sa mnom u sobi u rodilistu njoj je donosila takvu juhu sve dane dok je bila u bolnici.
    osobno nisam pristasa smrznute hrane (nedostaje joj energija iliti chi), pa ako je ikako moguce cini mi se pametnim pokusati jesti i svjeze kuhano.
    poslije poroda, po tim teorijama, zena ima jaku potrepu za slatkim okusom, koji jaca njenu "sredisnjicu" (sumanut prijevod, znam, ali mi sad ne pada na pamet bolji), pa treba paziti da se ne jedu stvari poput secera i slicne "lose" slastice, nego stvari poput slatke rize, bundeve, mrkve...
    pogledati cu u knjizi pa ti javim.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

seni, hvala

ubi s ovom chi, uh....no, dobro, kuhat cu....
    jel ima ta kineska knjiga za mame i bebe na hr?

bas mi se moja vjencana kuma ponudila doc, pa sam je onako pogledala i rekla, draga super, ali meni treba netko tko zna kuhat ....pa je rekla, ali ja mogu slagati puzzle s mislavom .....sto je isto ok, zar ne

ali sto ti ono rece na jednom topicu, ako mislis da mozes-mozes, ako mislis da ne mozes- ne mozes, ali u svakom slucaju-dobro mislis!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se isto planiram na avanturu zvanu "dragi, beba i ja, bez ičije pomoći" (iako će mi biti lakše nego zrinki jer ipak nemam starije dijete - no, s druge strane, ona ima iskustva s bebicom, dojenjem...), pa mi je ovaj topic jako zanimljiv, samo vi pišite.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Luna Rocco, nikakva to nije avantura. TD kuha, kupuje, pere, nosi bebu dok ti ne ojacas....Ti dojis. Zajedno presvlacite i kupate i spavate.
    Ne treba ti niko treci.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Luna Rocco, nikakva to nije avantura. TD kuha, kupuje, pere, nosi bebu dok ti ne ojacas....Ti dojis. Zajedno presvlacite i kupate i spavate.
    Ne treba ti niko treci.
    Znam. Objasni to mojoj mami.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam skuhala dosta juhe i bolognese umaka i zaledila.

U prvim danima smo često jeli paštašutu, imam još tog umaka pa planiram uskoro i lasagne,...
    grah se isto može zalediti, ispanirati šnicle, faširke napraviti.

Uz već "gotov" pomfri od 2,5 kile koji stoji u ledištu, kad nemam vremena skuhati nešto suvislo, često jedemo juhu, uzmem vrećicu za pečenje, nasolim pile i samo ubacim unutra, povremeno pogledam, za dva sata gotovo, izvadim pile, izrežem, ubacim u tavu par šaka pomfrija, i eto ručka

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad me je seni omela sa zamrzavanjem , pocela sam razmisljati o vacsy-iju

koliko hrana u njemu moze stajati i koja sve hrana?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vacsy cure, zna netko?

ajde, sigurno koristite

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zrinka, imas li ista Tupperwarea?
    u njemu se odlicno drzi kuhana hrana.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imam posudu za maslac od tupperwera

jel se isplati vacsy, koliko dugo moze hrana u jemu stajati?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    imam posudu za maslac od tupperwera

jel se isplati vacsy, koliko dugo moze hrana u jemu stajati?
    koliko ja znam kuhano možda dva-tri dana u hladnjaku

(ali nisam sigurna :? )

ima li na internet stranici nešto o tome?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

evo ja sad kriva za sve.
    napist cu ti nesto o vacsy-ju, ali poslije. dijete dobilo temperaturu, moram juriti.
    a taman mislila kako cemo ovu zimu proci bez i jedne bolesti.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Imam cijeli komplet vacsy i puno tuppervera i meni je sve to super. Vacsy je super osim onog dosadnog dijela sa vakumiranjem svaki put kad ga otvoriš. Odlične su ti posude od tappera koje služe za zamrzavanje hrane. Imam ih nekoliko i stvarno su super. Ja sam neko vrijeme stvarno imala volje vakumirati vacsy po sto puta dnevno i mogu ti reće da sam pola jabuke i pola banane(da provjerim jel to tako kako kažu) zavakumirala ujutro,stavaila u frižider i navečer se zaista uvjerila da su iste kako sam ih stavila. Odlična stvar zaista. Jabuka jedva da je počela mijenjati boju nakon nekih 8-10 sati. Kad i ako kupiš dobit ćeš od njih popis koliko koja hrana se može čuvati.Požuri sa kupnjom jer to kod Zeptera traje dosta dugo.Moraš kao i sve drugo njihovo platiti pa čekati isporuku.Pošto je tebi termin blizu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ne znam, zrinka, treba li ti to...

meni se od svih ovih savjeta svidja jedino briga za to sto ce i kako mislav raditi, drugo ces sve nekako

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja se prikljucujem struji koja kaze da nema potrebe za previse mambo-djambo kemijanjem...

pa sad ce proljece, ljeto, masa svjezeg povrca-voca... uzivancija...

ujutro - pahuljice + mlijeko ili nesto na kruhu namazano
    oko 10 - voce
    oko podne - rucak (moze juha kuhana za dva-tri dana pa ili smrznuta ili iz frizidera) + neko brzinsko jelo od 20 minuta - bilo koje povrce i/ili kombinacija povrca dinstano na brzinu u voku (sa ili bez komadica mesa) + riza/pasta manjih dimenzija (bez prethodnog kuhanja - sve se kuha u voku)
    popodne - voce, slatkis, jogurt ili sl.
    vecera - nesto namazano na kruhu (jel se ja to ponavljam ), puding, griz, nesto u tom stilu...

ovih kombinacija za rucak imas milijun. ja nisam ni jednom pripremala ni zalihe hrane, ni zamrzavala, ni vakumirala.

i ni jednom nisam imala nikakvu pomoc ekstra osim mm-a.

jedino sto bi mi onaj dan kad smo dolazili iz rodilista mama bila kod mene i skuhala rucak. a i taj dan bi me driblala da sto da skuha

opusti se i - uzivaj! bas ti zavidim

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure imate pravo!

ali, kad sam s mislavom bila toliko rezana da 2 tjedna nisam mogla normalno hodati a skoro mjesec dana nisam mogla normalno sjesti a i savovi se rasirili i oporavak mi je bas dugo trajao....mozda je to razlog sto se pripremam kao da idem u rat

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma znas kaj

prvo, sad neces biti rezana
    drugo, s prvim se vecina valjda duze oporavlja, s drugim ti to ne jednostavno ne moze biti
    ma super ces ti to, jedva cekam tvoj prvi post nakon izlaska iz bolnice

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

i muž ti može navečer nešto skuhati za drugi dan i problem riješen.
    ja ne volim gomilanje kuhane hrane ni u kojem obliku.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo, dizem topic samo da vam kazem kako nam je ...
    e pa dobro nam je, sami smo, i zasad nam nitko ne treba, nadam se da ce tako i ostati...

mm-a ujutro prije posla posaljem u spizu, on odveze mislava u vrtic, stignem napraviti rucak, robu oprati, ocistiti kucu, jelena je nesto mirnija beba nego mislav, porod je bio znatno lakse nego s njim i ja sam oporavlja ok i da vam pravo kazem i da mi je tko tu, ne bi imao sta i samo bi nam smetao ....

ovako uzivamo u cetvero

ako kao ja nemate mogucnost pomoci baka, nije bad, moze se...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    ako kao ja nemate mogucnost pomoci baka, nije bad, moze se...
    Potpisujem, nemam iskustva kao zrinka s dvoje djece, no s jednim bi prisustvo treće osobe bila samo smetnja...Ovako i mi uživamo kao mala obitelj bez uplitanja sa strane. I uvijek rado primimo drage goste.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    I uvijek rado primimo drage goste.
    i mi isto
    pogotovo ako donesu rucak sa sobom za sve nas :D

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno