Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: pšenične klice

  1. #1

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno pšenične klice

    Što radite sa pšeničnim klicama? Ja ih ubacujem u sve (juhe, umake) ali nekako mislim da im još nisam otkrila pravu namjenu... Stavim po žlicu-dvije i to nekako nestane u masi.

  2. #2

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    najcesce ih upotrebljavam kad punim povrce (pecene punjene tikvice, patlidjani, paprike i sl.).
    imam i neki recept za jedne jako fine makrobioticke kuglice od smedje rize (slatkis).
    takodjer s obzirom da u kuhinji puno eksperimentiram, dodajem ih prema potrebi kad god mi nesto ispadne prerijetko, primjerice kruh, tijesto za kolac, te u recepte u koje originalno idu krusne mrvice, njih obicno zamijenim klicama.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    aha, zaboravila sam ono najvaznije, ja cesto radim bezmesne "burgere", od raznih pahuljica, povrca, oraha i sl. pa u smjesu stavim i dobar dio klica.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    hvala ti! tako sam nekako i mislila. kad puniš povrće, što još staviš osim pšeničnih klica? rižu, luk ili nešto drugo?

  5. #5

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    luk, cesnjak, neke pahuljice (zobene, jecmene, razene i sl. prethodno namocene), sojine ljuskice, jaje da poveze, maslinovog ulja, puno zacina...i posipam sirom da se rastopi

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    najvise u salate...
    super idu u sve sto se radi u stilu kineske kuhinje...
    'zgrabim' ih i bez icega,kao grickalice...

  7. #7

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    Citiraj lucky day prvotno napisa
    najvise u salate...
    super idu u sve sto se radi u stilu kineske kuhinje...
    'zgrabim' ih i bez icega,kao grickalice...
    pa ti vjerovatno mislis na proklijale psenicne klice, a ja sam pisala o przenim psenicnim klicama (one kao ljuskice u prahu), aleta, za koje si ti pitala?

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    da, na proklijale...na klice... ja sam tako skuzila :/ one ljuspice ne zovem klice...
    ali mislim da ste se vi skuzile a da sam ja fulala...
    jos se ja cudim:kak klice zgusnu saft :?

  9. #9
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    s makronovinog sajta, nisam probala ali budem - baš fino zvuči!

    Zapečena leća

    2 šalice kuhane leće
    1/2 šalice pšeničnih klica
    1/2 šalice krušnih mrvica
    1/2 šalice pirjanog luka
    1/2 šalice lješnjaka ili suncokretovih sjemenki
    1/2 žličice majčine dušice
    1/2 žlica octa
    1/2/2 šalice temeljca ili vode
    dijagonalno sjeckani mladi luk

    Sve sastojke pomiješajte i stavite u nauljenu posudu za pečenje. Poklopite i pecite 20-25 minuta pokriveno, a onda još 5-10 minuta bez poklopca. Pospite sitno sjeckanim mladim lukom.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    ja sam mislila na pržene, jer sam samo njih našla. gdje kupujete "žive"? mogu ja to sama uzgojiti? može li se tu nešto fulati, da ne potrujem familiju, nedajbože?

  11. #11

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    Ms.Ivy, blago tebi kad možeš s ovakvim specijalitetom na stol. S jednom šestogodišnjakinjom u kući ne usudim se zaustiti "zapečena leća".

  12. #12
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    zausti nešto drugo

    kod nas se smiksani lešo kelj s krumpirom godinama zvao "zeleni peruanski krumpir". tata je pokupio naziv iz neke kuharice. sestre su ga jele na vagone a na spomen kelja prevrtale očima.

    btw osim prženih imaš i sirove klice, isto mljevene.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    ah, mogla sam tako kad je imala 3-4 godine. imali smo tada "pohaninije" (pohano razno povrće kojem se nije smjelo izreći ime) i sl. specijalitete. a sad - već njuhom detektira da se danas ne radi o pečenom piletu s mlincima ili knedlama i unaprijed složi facu. onda slijedi red nagovaranja: ali samo probaj! onda ona milostivo proba i zaključi da je baš onako kako je i očekivala - grozno. onda... no, da te ne zamaram više - skužila si poantu.

  14. #14
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    znala sam da neće potrajati ovo blaženstvo u kojem moje dijete jede apsolutno sve što je iole jestivo.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    Ja sam već mislila da sam ja onu malu Evu Mariju koja je rezance kelja iz tanjura rukicama trpala u usta samo sanjala... Ali, sad tako lijepo klopa Vid pa vidim da je to istina. Ništa, dok su ovako mali treba ih natrpati vitaminima, a poslije - kako bude!

  16. #16
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ja sam radila ovu zapečenu leću i odlična je.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    525

    Početno

    Mima, radi se o pravim, ne prženim klicama u tom receptu?
    jesam dobro skužila?

  18. #18

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    525

    Početno

    Citiraj Metvica prvotno napisa
    Mima, radi se o pravim, ne prženim klicama u tom receptu?
    jesam dobro skužila?
    MIma,
    močim leću i čekam tvoj odgovor

  19. #19
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    O onim suhim prženim

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    525

    Početno

    Hvala Mima!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •