daklem, ova trudnoća je (opet) donijela jedan novi moment .
bila sam u utorak na kontroli kod oftamologa, ustvari na konzultacijama u svezi poroda.
naime, drugi porod, 2006 godine završen je carskim rezom zbog visoke diotrije, povišenog očnog tlaka i općenito lošeg stanja retine, a sve skupa je uakzivalo na mogućnost ablacije rožnice uslijed napora u trudovima i tiskanju, pa sam odlučila za indicirani carski rez.
CR nije bio hladni, ja sam inzistirala da čekam svoje trudove i dočekala ih. oporavak od same operacije bio je uredan, ali smo beba i ja u bolnici bili 8 dana zbopg mojih jako visokih jetrenih proba uzrokovanih cistom koja je nastala na bubregu zbog pritiska maternice u trudnoći i kasnije sama od sebe nestala. meni su najveća muka ustvari bile te dodatne specijalističke pretrage nakon poroda, nego sve vezano uz porod. ne osjećam se niti najmanje zakinuto, dijete mi je živo i zdravo, lijepo i pametno, dojeno 41 mjesec, od prvog dana na zahtjev i ne zanimaju me floskule o emocionalnom ispunjenju tokom porpda, meni je to oba puta došlo kada sam vidjela i primila svoje dijete na ruke i stavila ga na sisu ( prvi porod je bio ultraexpres vaginalni).
eh sad. u nedoumici sam jer me oftamolog u čudu gledao kad sam mu rekla da sam došla zbog indikacija za CR jer ih po njemu - nema.
istina je da mi je diptrija povećamna, i to osjetno od zadnjeg poroda (najnovija je -7,50 i -8), da stanje oka nije najbajnije , ali da on nema niti jedno jedino iskustvo ablacije uslijed poroda niti postoje noviji dokazi da su ta dva stanja povezana. tvrdi da studije koje su to tvrdile su starije od 40 godina i nisu relevantne te da on ne preoručuje CR. budući je vidio da sam nesigurna i isprepadana, ipak je napisao preporuku, ali je rekao da ako se u bilo kojem trenu predomislim da dođem i da će dopisati da ne treba. isto tako , tvrdi da je dioptrija sama po sebi opstretičarima sasvim dovoljan razlog za rezanje - jer ne znaju i drže se tih starih teza.
sad mene zanimaju relevantna i po mogućnosti novija iskustva iz hrvatskih rodilišta i relevantnije stručne studije na temu (ako netko googla bolje nego ja).
ja ne želim VBAC pod svaku cijenu, pročitala sam sve teme na forumu, sve horor i one lijepe priče, ali one ne riješavaju mojue nedoumice, zato sam postavila novu temu. ali ako je moguće i izvedivo, rado bih izbjegla onaj perido u kojem nakon CR nisam mjesec ili dva normalno sjesti, ustati , leći ili se nasmijati i u kojima je moje starije dijete bilo zakinuto. sada ih imam dva i ne mogu očekivati da njihove potrebe odu u off dok se ja oporavljam.samo zato razmišljam o opciji VBAC.
čekaju me još konzultacije sa mojojm gin i doktorom u bolnici kad budem išla na UZV za 3 tjedna, ali bi htjela čuti i stvarna iskustva. i molim zaobiđite prepucavanj i zgražanja.