Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: kako izabrati - konkretna iskustva molim

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno kako izabrati - konkretna iskustva molim

daklem, ova trudnoća je (opet) donijela jedan novi moment .

bila sam u utorak na kontroli kod oftamologa, ustvari na konzultacijama u svezi poroda.
    naime, drugi porod, 2006 godine završen je carskim rezom zbog visoke diotrije, povišenog očnog tlaka i općenito lošeg stanja retine, a sve skupa je uakzivalo na mogućnost ablacije rožnice uslijed napora u trudovima i tiskanju, pa sam odlučila za indicirani carski rez.
    CR nije bio hladni, ja sam inzistirala da čekam svoje trudove i dočekala ih. oporavak od same operacije bio je uredan, ali smo beba i ja u bolnici bili 8 dana zbopg mojih jako visokih jetrenih proba uzrokovanih cistom koja je nastala na bubregu zbog pritiska maternice u trudnoći i kasnije sama od sebe nestala. meni su najveća muka ustvari bile te dodatne specijalističke pretrage nakon poroda, nego sve vezano uz porod. ne osjećam se niti najmanje zakinuto, dijete mi je živo i zdravo, lijepo i pametno, dojeno 41 mjesec, od prvog dana na zahtjev i ne zanimaju me floskule o emocionalnom ispunjenju tokom porpda, meni je to oba puta došlo kada sam vidjela i primila svoje dijete na ruke i stavila ga na sisu ( prvi porod je bio ultraexpres vaginalni).
    eh sad. u nedoumici sam jer me oftamolog u čudu gledao kad sam mu rekla da sam došla zbog indikacija za CR jer ih po njemu - nema.
    istina je da mi je diptrija povećamna, i to osjetno od zadnjeg poroda (najnovija je -7,50 i -8), da stanje oka nije najbajnije , ali da on nema niti jedno jedino iskustvo ablacije uslijed poroda niti postoje noviji dokazi da su ta dva stanja povezana. tvrdi da studije koje su to tvrdile su starije od 40 godina i nisu relevantne te da on ne preoručuje CR. budući je vidio da sam nesigurna i isprepadana, ipak je napisao preporuku, ali je rekao da ako se u bilo kojem trenu predomislim da dođem i da će dopisati da ne treba. isto tako , tvrdi da je dioptrija sama po sebi opstretičarima sasvim dovoljan razlog za rezanje - jer ne znaju i drže se tih starih teza.

sad mene zanimaju relevantna i po mogućnosti novija iskustva iz hrvatskih rodilišta i relevantnije stručne studije na temu (ako netko googla bolje nego ja).

ja ne želim VBAC pod svaku cijenu, pročitala sam sve teme na forumu, sve horor i one lijepe priče, ali one ne riješavaju mojue nedoumice, zato sam postavila novu temu. ali ako je moguće i izvedivo, rado bih izbjegla onaj perido u kojem nakon CR nisam mjesec ili dva normalno sjesti, ustati , leći ili se nasmijati i u kojima je moje starije dijete bilo zakinuto. sada ih imam dva i ne mogu očekivati da njihove potrebe odu u off dok se ja oporavljam.samo zato razmišljam o opciji VBAC.

čekaju me još konzultacije sa mojojm gin i doktorom u bolnici kad budem išla na UZV za 3 tjedna, ali bi htjela čuti i stvarna iskustva. i molim zaobiđite prepucavanj i zgražanja.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kakva prepocavanja i zgražanja, ti si napravila najbolje što si u tom času mogla. Najbolje i za dijete i za sebe.

Ja imam dioptriju kao i ti, četiri puta sam rodila vaginalno i nitko mi nikad nije spomenuo da je visoka kratkovidnost ikakav problem. Uopće nisu obraćali pažnju na to. Jedino su mi rekli da u trudnoći prijeđem na meke leće jer će biti bolja oksigenacija oka. I dioptrija je ostala ista.

Vid je jako, jako važan, sve mi koje ne vidimo kako treba, itekako to znamo. A tebi nije samo obična kratkovidnost, nego i još neke dijagnoze koliko sam pročitala.

Moje mišljenje je da su dva mjeseca oporavka od carskog reza samo to; dva mjeseca. A pogoršanje i gubitak vida bi bio trajan.

Ja ovdje ne bih imala dileme. Carski rez i gotovo. A kad dobiješ bebu u ruke, način poroda ostaje u prošlosti.
    Sve najbolje ti želim.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

hvala.
    nisam mislila na zgražanje i prepucavanje oko mog slučaja, nego na ono koje se obično na ovakvim temama izrodi, pa bih ga u početku izbjegla.
    rekla sam već, nemam nikakvih ni nedoumica ni frustracija oko prošla dva poroda, ja ZNAM da sam napravila najbolje jer je bilo jedino što sam tada mogla. sada, ako imam izbor, želim izabrati bolju opciju, atusu mi sva iskustva dobrodošla, an kraju ću odlučiti sama.

ja iače imam nešto više od 85% vid (ne znam točno, davno izmjereno) i ovu dioptriju.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja mogu samo reći da dr. Jukić u Varaždinu radi neki super-novi moderni carski rez nakon kojeg sam odmah mogla sve (nisam kopala, nisam prala kupaonicu odmah nakon poroda.. al da sam baš htjela - mogla sam kako sam se dobro osjećala ) i od kojeg sam se ekspresno oporavila. Od prvog sam se oporavljala jako dugo. Eto, možeš s čovjekom razgovarati, pa eventualno ići na taj lakši i bolji carski da prijee budeš fit. Nakon tog drugog carskog drugi dan ujutro sam oprala kosu, brinula se za bebu, a mjesec nakon poroda sam već normalno hodala s djecom okolo.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

khm...
    meni je isto rečeno da je to zastarljela teorija...
    imala sam tri poroda.
    prvi cr zadak, druga dva vag.
    dioptrija mi se nekako mrvu po mrvu povećava, primjećujem, bez obzira na porode (bar ja tak mislim)..

a možda da odeš potražit mišljenje još par oftamologa.??

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    ja iače imam nešto više od 85% vid (ne znam točno, davno izmjereno) i ovu dioptriju.
    meni je jednom izmjeren daleko manji postotak...
    pa kasnije bolji...
    navodno i dojenje ima neke veze??
    ugl., zbog vag. poroda mi niš nije bilo. (a ni zbog cr. što se vida tiče)
    Posljednje uređivanje od zmaj : 19.04.2012. at 11:25

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mogu samo reći da dr. Jukić u Varaždinu radi neki super-novi moderni carski rez nakon kojeg sam odmah mogla sve (nisam kopala, nisam prala kupaonicu odmah nakon poroda.. al da sam baš htjela - mogla sam kako sam se dobro osjećala ) i od kojeg sam se ekspresno oporavila. Od prvog sam se oporavljala jako dugo. Eto, možeš s čovjekom razgovarati, pa eventualno ići na taj lakši i bolji carski da prijee budeš fit. Nakon tog drugog carskog drugi dan ujutro sam oprala kosu, brinula se za bebu, a mjesec nakon poroda sam već normalno hodala s djecom okolo.
    potrudit ću se doći i do njega , barem na konzultacije.
    nije meni rez bio velik,dapače, svi se čude koliko je bio mali, ali ja sam sva bila u banani, sigurnih mjesec dana i jako me bolilo, zato nisam mogla ovo navdeno, prehodat sam mogla zemaljsku kuglu, samo da ne moram nigdje sjest i ustat

inače, prije drugog poroda sam bila u KB Dubrava, ne sjećam se kako se dr zvala, a sada kod dr. Šarića u Vinogradskoj.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Nije ti stvar u veličini reza, nego u nekim drugim - što se rasteže, što reže, dal se vade crijeva u zdjelu i peru ili ne (ne pitaj, ja sam molila čovjeka da ne priča, pa sam čula samo ono što je ispričato prije nego što sam zamolila da više ne priča - ja sam među gadljivima ) . Znam da je neki stari doktor kukao - nećemo moć dijete izvadit, a Jukić je govorio - ma hoćemo samo ovo ono - ja sam se pravila da ne čujem...ali lakoća oporavka nakon standardnog carskog i ovog je neusporediva.

Eto, to s crijevima i zdjelom sam možda krivo pokopčala, al je nešto s crijevima da se radi ili ne...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mislim da je i do razloga carskog reza. to sam upravo u ovoj trudnoci saznala.

meni je prvi bio super. nakon 48h sam se setala po bolnici, bez beda nosala malu, kad smo dosli doma normalno hodala, sjedila, kolica sam gurala nakon nesto manje od mjesec dana. tezi mi je bio oporavak sto sam 4mj. iskljucivo lezala nego sto sam rezana.

ako zelis CR mislim da ne bi trebala imati problema "dobiti ga" s obzirom na prethodni, narocito ako vise ne planiras imati djece. (eto, to je najcesce pitanje koje dobivam na pregledima cim udjem i pogledaju mi papire koje donesem).

i jos nesto, 2006. samnom je lezala cura koja je zbog istog razloga kao i ti isla na CR.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 19.04.2012. at 13:49

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

do prekjučer sam bila sigurna da na CR MORAM, da nemam izbora. sada, kad se otvorila nova opcija, nisam sigurna, kao što rekoh.
    a djece definitivno više ne želim poslije ovog, troje mi je sasvim dovoljno. do prekjučer sam intezivno razmišljala i o podvezivanju jajovoda

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ifigenija, dr. Jukić više ne radi u Vž rodilištu, sad ima privatnu ordinaciju.
    Ali ako babyboys svejedno želi kod njega na konzultacija, mogu proslijediti kontakt.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ajd proslijedi, pliz

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Možda možeš do kraja ostavit obje opcije otvorene? Npr. ne želiš dogovoreni carski nego onda kad porod krene sam... pa ako krene tako da je jasno da će biti brz, bez intervencija, prirodan - onda je dobrodošao
    Kužim kako se osjećaš, pritisak je kad ti se čini da nešto moraš odlučit unaprijed a htjela bi, za odluku, znat još ovo ili ono. Rekla si da je 1. porod bio brz, pa možda bi tako bilo opet?
    Oporavak nakon poroda bio bi ti bajka u tom slučaju, vidim da brineš i o tome, treba hendlat troje

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ako i idem na CR , to sigurno newće biti hladni, nije bio ni prošli put, nego sam doma dočekala trudove i onda išla u bolnicu.
    vid i činjenica da je takav kakav je moja je najveća frustracija, a najveća paranoja mi je da ću ostat nekada i nekako slijepa. znam da je verojatnost ista kao i da će mi klavir past na glavu, ali ne mogu protiv sebe.
    s druge strane, ostaje činjenica da je cr operacija i opet mi nije svejedno.

u nekom trenu, kad se termin približi , morat ću odlučiti, ali želim da ta odluka bude informirana i da znam da sam izabrala najbolje.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni nije jasno, jel se tebi vid pogoršao (il što) nakon prvog poroda??
    vidim da je bio vag. i brz (blago tebi)
    a drugi je bio cr...
    neš se dogodilo između s vidom??

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja oduvijek ne vidim dobro, naočale imam od 6. godine. dioptrija mi je bila -2 i -1,75 kada sam bila trudna sa 1. djetetom,. u nekom trenu je počela rasti i kroz 3 godine došla na -5 i -5,5. u ovih 6 godina povećava se konstantno do trenutnih -7,5 i -8.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

dakle, raste iako je 2. porod bio carski pa ima smisla što je taj dr rekao, da više nije taj stav da treba ić na CR.
    znat ćeš odlučit kad skupiš dovoljno stručnih mišljenja, a naročito kad kucne čas i krene porod.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da dr. Jukić više ne radi u bolnici, ali i ja bi ti preporučila da odeš kod njega na pregled i konzultacije ako ikako možeš

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

žao mi je.
    i meni "spontano" pomalo raste...
    na tvom mjestu, potražila bih više stručnih mišljenja

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ja imam isto visoku dioptriju i mučila su me ista pitanja kao i tebe. Meni je trudnoće vodio Jukić i on mi je rekao da to nema nikakve veze, ali ako ću biti mirnija nek odem kod oftalmologa. I išla sam prije oba poroda prekontrolirati i oba puta mni je rečeno da nema razloga za CR. To je bilo 2008. i 2010. Iako sam i ja bila jako paranoična što se toga tiče, uzdala sam se u stručno mišljenje i trudila sam se više o tome ne misliti.

E sad, što se tiče izbora, ja mislim da je to jednostavno: imaš iskustvo oba poroda i znaš točno što te čeka. Usporedi prvi vaginalni i kako si se osjećala nakon njega i drugi carski i oporavak nakon toga. Pa u jednadžbu uvrsti troje djece za koje se trebaš brinuti. I onda vidi što je za tebe optimalno.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Trenutno imam -2,5 i -7,5, uz astigmatizam na jednom oku i 60% oštrine vida na drugom oku.

2006, kad sam se spremala na prvi porod, oftalmolog mi je sugerirao ili carski ili vaginalni uz epiduralnu - ovisno o rezultatima pretraga. Kako su sve ostale pretrage bile ok (fundus oka i ne znam što još), odlučili su se ipak za vaginalni porod, ni epiduralnu više nisu spominjali, sve je bilo ok (dioptrija mi i dalje raste, neovisno o porodu, cca 0,5 dioptrije u 2 godine).

2010. mi isti liječnik ne spominje ništa posebno u vezi izbora načina poroda, jer da su u međuvremenu istraživanja pokazala da pojavnost ablacija na porodu ipak nije vezana za dioptriju koliko su prije mislili, i da je statistički ista vjerojatnost da se desi i rodilji s visokom dioptrijom i rodilji bez dioptrije.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    dakle, raste iako je 2. porod bio carski pa ima smisla što je taj dr rekao, da više nije taj stav da treba ić na CR.
    Ne, ne, taj stav o potrebi za CR zbog dioptrije nema veze sa strahom od toga da će dioptrija rasti. Radi se o riziku da dođe do ablacije retine ("odlijepljenja" mrežnice - ne rožnice kako je gore napisano). Ablacija retine se nekada može sanirati, ali ako to ne uspije, dolazi do potpunog gubitka vida.

Sama dioptrija nije indikacija za carski rez u tom smislu, nego se pretpostavljalo da je visoka dioptrija faktor rizika za oštećenja na retini, koja zatim povećavaju rizik od ablacije. A vaginalni porod koji podrazumijeva trudove predstavlja napor koji može biti okidač za ablaciju.

Do oštećenja na retini dolazi i zbog drugih razloga, primjer je dijabetička retinopatija. Do ablacije već oštećene retine može doći spontano, ili npr. nakon udarca, ili čak i od običnog kašlja. Pri tome je bitniji faktor to koliki je stupanj oštećenja retine u igri.

Ja bih otišla dobrom oftalmologu retinologu na pregled.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Danka, možeš nekog preporučiti?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Zaboravila sam napisati da nisam medicinar, pišem iz perspektive osobe s dijabetesom.

U Zagrebu se retinom dobro bave u klinici Svjetlost, to je privatna oftalmološka klinika, mislim da ide i preko Croatia osiguranja. Nemam nikakve veze s njima, tj. ne reklamiram ih.
    Moja kolegica koja je imala grozne probleme s dijabetičkom retinopatijom liječena je uspješno na Rebru pred 15-ak godina, mislim da se liječnik zvako Katušić (?)

Na klinici Vuk Vrhovac, koja je sad dio Merkura, radi dr. Martina Tomić. Nisam njena pacijentica i nemam iskustvo ali čula sam više preporuka.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

hvala!

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

evo mene.
    nakon konzultacija raznoraznih, stvari sada stoje ovako.
    u srijedu sam bila na pregledu kod dr. Košec u vinogradskoj, budući jedino ona može amenovati način poroda i po njezinom mišljenju i nakon jedno sat vremena razgovora , nema potrebe za carskim. bebu je procjenila na 2 kg za sad (danas sam 33+2) i da vjerojatno većča od 3 kg neće biti i misli da sa fiziološke strane nema nikakvih zapreka za vaginalni porod.svo doktopri s kojima seam pričala se slažu da dioptrija i stanje oka nikako neće utjecati na porod niti da bi trudovi i izgon mogli uzrokovati bilo kakve promjene.
    iduću kontrulu u TA imam 20.08. i sad se mogu posvetiti pripremi za porod ni eventualnu hospitalizaciju negdje u 39. tjednu. doduše, taj se dio još uvijek nadamn izbjeći - možda mi se beba smiluje i požuri koji dan jer mi je to bespotrebno ležanje i čekanje izvor najvećih frustracija trenutno.

još jednom hvala svima na savjetima

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •