-
Osoblje foruma
sretno vrci draga...
jedva čekam dobre vijsti od tebe.
znam, mnogo toga bismo pretrpjele samo da uspijemo zanijeti i roditi dijete...
ali raditi takve zahvate bez neke vrste analgezije/anestezije djeluje mi vrlo nehumano, a i nije u skladu sa dosezima i mogućnostima suvremene medicine.
zar je potrebno da trpimo dodatne bolove?
za takav zahva, koji jest bolan, postoji odgovarajući postupak kojim će se otkloniti bol i to je doseg suvremene medicine baš kao i postupci izvantjelesne oplodnje.
ako se kao postignuće medicine u slučaju neplodnosti prihvaćaju i primjenjuju tehnike izvantjelesne oplodnje, jednako tako bi trebalo prihvatiti i mogućnosti otklanjanja boli pri postupku aspiracije folikula.
nema potrebe da boli. nije potrebno izlagati nas dodatnoj boli i stresu.
punktirati "na živo" i tješiti ženu da je neće boliti, to mi jejako licemjerno. zašto oni sami ne bi isprobali takvu punkciju na sebi i vidjeli boli li ili ne?
punkirati na živo, ma to mi je kao u 2. svjetkom ratu kad su partizani u barakama u šumi radili operacije bez anestezije... a znamo da nismo u 20. ni u 15. stoljeću već u 21. stoljeću...
punktirati "na živo" nigdje mi nije prihvatljivo, osobitno kad bi sama iz svog džepa plaćala postupak.
puno se priča o odredbama novog zakona o mpo, svakakvih odredbi u njemu ima, ali nema odredbe da oni koji rade postupke moraju ponuditi mogućnost anestezije pri aspiraciji. ako netko želi odbiti anesteziju, može, ali većina žena birala bi da ih NE BOLI.