Citiraj hrki prvotno napisa Vidi poruku
Evo da i ja podijelim sa vama svoje iskustvo sa svoje prve punkcije koja je bila kod dr.L.Taj dan bilo je nas četvero na punkciji po njegovim riječima bila sam prava "bomba" jedva sam sjedila,pa sam iz tog razloga i zadnja išla na punkciju.Od boli nisam mogla otvoriti šake nakon što su punktirali zadnji folikulić, pa mi je biologica pomogla,a bilo je 20 folikula.Nakon što je sve prošlo sam dr.je rekao da u sljedećem postupku obavezno uzmem neke lijekove protiv boli i za opuštanje mišića iako on to ne prakticira.Možda se sada već nešto promijenilo.....

Pusa,držite se
Hrki,
jako mi je žao da si morala doživjeti takvu punkciju i trpjeti tu silnu bol.
Vidim da si otišla dalje u druge klinike i želim ti da uskoro uspiješ ostvariti uspješnu trudnoću!

Mogu razumijeti da mnoge pacijentice na neki način veličaju doktora koji im je pomogao ostvariti trudnoću, razumijem i da se uzdiže u zvijezde doktor kod kojeg liječimo neplodnost, mogu shvatiti da se veličaju njegovo znanje i vještine. Čak i kad se doktoru kod kojeg se liječi neplodnost pridaju nadnaravne osobine, čak i to mogu donekle razumijeti jer znam što je želja za djetetom.

Ali, punkcija folikula bez odgovarajućeg načina uklanjanja boli-je naprosto nestučan način rada. Nije liječenje neplodnosti IVF metodom samo odgovarajuća i pravilna stimulacija, kvalitetan rada biologa u laboratoriju, već u tom procesu je i invazivan zahvat punkcije folikula. I ako se pri tom zahvatu ne nudi mogućnost odgovarajućeg načina otklanjanja boli, tada se ne može reći da je takav proces ivf-adekvatan i stručan jer ne ulljučuje sve propisane medicinske postupke.

Znate li možda još koju bolnu i invazivnu proceduru koja se u suvremenoj medicini radi bez odgovarajućeg načina uklanjanja boli?
Koji se još to bolni postupak radi na taj način da pacijent trpi bol a može mu se pomoći da se ta bol ukloni?
Trpjeti nepotrebnu bol pri medicinskom zahvatu je nepotrebno.

Reći pacijenticama da popiju nešto za opuštanje i nešto protiv bolova prije punkcije je duboko licemjerno jer svaki doktor za da od toga nema pomoći i da će punkcija boljeti. Voltaren, ketonal, normabel i slično što pacijentice popiju prije punkcije nisu način uklanjanja boli izazvane takvim invazivnim zahvatom.

Nije humano, nije stručno, nije u skladu sa smjernicama adekvatnog liječenja raditi ivf postupke bez da se ponudi mogućnost anastezije. I uopće ne razumijem kako ima dozvolu za rad neka poliklinika ili centra za liječenje neplodnosti ako ne nudi mogućnost anestezije ili nekog drugog odgovarajućeg načina analgezije pri bolnom i invazivnom postupku.