Hvala na kavi i temi, BB
Najprije moram čestitati našoj jedinoj kolovoškoj trudnici (ako odnekud ne isplazi koja inkognituša )

Po mojim spoznajama, u KBC Ri se opća anestezija daje po principu: dobiješ ako tražiš, sami doktori predlažu kada vide stvarno velik broj folikula.
Moje iskustvo je bilo takvo da sam u prirodnjacima stisla zube, a u stimuliranom tražila anesteziju, i dobila je.

Rekla bih da je nedostatak kadra veći problem od iznosa koštanja same anestezije.
Pacijentice se ne nudi anestezijom jer se lako može dogoditi da u momentu punkcije nema nijednog anesteziologa na raspolaganju, pa možeš pričekati da se oslobodi uz rizik da ti popucaju folikuli ili ići na "stisni zube" sistem.

Što se tiče obaveze zapošljavanja anesteziologa u bolnicama na odjelima Humane reprodukcije - za puno radno vrijeme sigurno ne, jer ne bi bilo dovoljno posla za nj, a "ugovornog" uvjetno rečeno imaju - tebi će anesteziju dati anesteziolog zaposlen na Ginekologiji, ako on ne može, traži se dalje po odjelima koji je slobodan itd.
Što želim reći - vjerojatno mi po xy zakonu imamo pravo tražiti anesteziju i za punkciju jedne JS, samo anesteziologa naprosto nema, i to ne zato jer bolnica radije plaća kafe kuharicu, nego zato jer je to deficitarno zanimanje (možda lupam, ali ja npr. ne poznajem nijednog nezaposlenog anesteziologa).

Što se tiče privatnih klinika, da, mislim da bi im to trebao biti uvjet za rad, (može i ugovorni jer ni tamo za njih nema posla za 40 h tjedno). Koliko ja znam, oni nemaju anestezije jer onda moraju imati i opremu za oživljavanje, ne znam što sve u to spada ali vjerojatno je u pitanju skupa oprema (što nije opravdanje).