Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
Tko ih prisiljava? I što to oni - u većini slučajeva - zapravo rade?
Ja sam mentorica jednom takvom pripravniku koji se stručno osposobljava preko ove mjere Zavoda za zapošljavanje i već me nervira čitati/slušati o prisiljavanju i iskorištavanju mladih ljudi.
Radi se o javnom sektoru i o zanimanju tj studiju koji je vrlo široko postavljen te uopće ne priprema mladu osobu za konkretne zahtjeve radnog mjesta. Trenutno zaista puno vremena gubim na pripreme i objašnjavanja pripravniku što se kako i zašto radi. Uglavnom sjedi/hoda za mnom i hospitira. Ne vidim na koji ga način ja ili ustanova u kojoj radim iskorištava?
K tome zasada niti kavu ne kuha
Tako je i u svakom poslu, ali to nije problem posla i tržišta rada, nego našeg obrazovanja i toga što je nepovezano s praksom. Drugo je da volontira neko ko studira, ali završen čovjek bi trebao dobivati novac za to, po meni, ne simboličan do ove predložene razine, nego relativno normalan (za početnika). A prvih pola godine, više-manje, uvijek odlazi na učenje tog nekog tko će ti doći.

I tebe je netko učio, kad si počinjala, nije li? Moj bivši šef je govorio - ma, koliko ste kod mene naučili, vi ste meni morali platit. Kad se osvrnem, fakat mi je start kod njega super bio. Ali, ne može to biti tako da ja njemu plaćam know-how jer me on uči i omogućava mi da kod njega stičem radno iskustvo.