Citiraj Nikiva prvotno napisa Vidi poruku
očito je da nemaš dana staža u poduzetničkim vodama..i to je sve što ću reći

svaki doo plati državi pdv kada napiše fakturu (do zadnjeg dana idućeg mjesesa), naplatio on tu fakturu ikada ili nikada od svog kupca

- da, doo je obavezan uplatiti državi pdv na fakture koje izdaje bez obzira na naplatu, i sredstva potrebna za to su obrtna sredstva, a ne trošak. Nešto što poduzetnik mora osigurati da bi poslovao. (ukoliko se faktura pokaže nenaplativom, onda možeš govoriti o trošku), za cjepidlačenje: obveza plaćanja ne znači da doo stvarno i plati, i obračunsko razdoblje može biti i tromjesečno.

- istovremeno, taj isti doo svoju obvezu pdv-a umanjuje za pdv sa računa svojih dobavljača, bez obzira platio on tu fakturu "ikada ili nikada" svom dobavljaču

hibiskus je navela da je "trošak" pdv-a 25 %, a nenaplativih faktura 20% od ukupno izdanih.

čak i ako želiš obrtna sredstva ugurati u trošak, hajde, neka bude, opet matematika debelo ne štima jer da bi "trošak" pdv-a bio 25 %, nužno bi bilo ispuniti ove pretpostavke:

1. da nema baš nikakvih pdv-om oporezivih troškova (sirovine, strojevi, energenti, uredski materijal,telefon...ništa,nema ih)
2. da je postotak naplativosti proizvoda/usluga 0 %

ovakvo "poduzeništvo" ni ja ne mogu zamisliti u praksi

a inače, kad je postalo nužno imati osobno iskustvo u nekom određenom djeliću velike slagalice, da bi imao znanje?
(jer porezni sustav nit' počinje nit' završava sa doo). sigurna sam da imam dovoljno diploma i praktičnog znanja o konkretnoj stvari, da mogu pisati tu.

vjeruje li itko od vas što se jako brinete nad mojim poduzetničkim iskustvom npr. muškarcu porodničaru?
jer on očito nema "dana staža" u problematici koja mu je u opisu posla i za koju se školovao.
ali, ako je potrebno ne kvariti ventilanu, samo reci