Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: različite metode vađenja krpelja

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno različite metode vađenja krpelja

evo poučena današnjim iskustvom vađenja krpelja kod doktora, baš me zanima kak vi to radite?

naime, otišle smo na dežurstvo jer sam ja probala sama pa nisam uspjela i - sestra ga je jednostavno skinula s iglom (ko kad se vadi trn), a ja očekivala "moderniju" metodu...

znam da se radi i na drugačiji način
    pričala mi frendica da je ona kad je išla vadit svom malom dečku krpelja na dežurstvo završila baš kad je bio Jovančević i oni su vadili na sljedeći način:

prvo su ga natopili u kremu i prekrili vatom kojih 5-10 min da ostane bez zraka
    i onda je dr kružnim pokretima oko mjesta uboda "odmasirao" krpelja tak da je jednostavno otpal..

i pitam ja danas dr na dežurstvu za taj način i one vele "pa moože i tak.."

i kaj sad?

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Ja se užasavam krpelja i hvata me panika kad slučajno netko od mojih ga nađe na sebi jer mi je mala sa dvije i pol godine imala krpeljni meningoencefalitis.
    Hvala Bogu sve je dobro prošlo jer smo na vrijeme reagirali!
    Ima različitih metoda za vađenje, al večina ne preporuča natapanje ( ulje, lak za nokte, žižak od šibice....) , već ga odvrnuti kontra kazaljke na satu.
    Vele da dok ga natapaš da ostane bez zraka, onda on pušta svoj otrov jer se bori !
    Ja vjerujem da su sve metode dobre i učinkovite tak dugo dok na žalost ne naletite na onog zaraženog!

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Imaš u pet shopovima alat za baš skidati krpelje. Izgleda ko olovka/pinceta. Pomogne ti da ga izvrtiš van a da mu ne otkineš glavu.
    Ovo za natapanje je točno, veća je mogućnost zaraze, ako ispljune otrov ili šta već van.

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ja ga skidam vatom natopljenom octom ili uljem, uvijek uspješno.. Bitno ga je uočiti odmah, onda (ako nije zaražen) ne bi trebalo biti problema.

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ja sam čitala da se oko mjesta uboda -krpelja namaže ,umasira slina ali se nesmije po krpelju i da on otpadne. u jednom šumarskom listu...jeli točno neznam.ž
    ja sam ga vadila uvjek pincetom. djeca još nisu imala ali kad idemo nekud obavezno ih pošpricam po robici.

susmiga avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

moja kćer ga je imala prije par dana- skinuli ( prema savjetu dr..) tako da smo napravili kuglicu od vate i vrtili oko njega u smjeru obrnutom od smjera kazaljki na satu- uspjelo nakon par sekundi

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Uz višedesetljetno iskustvo skidanja krpelja sa pasa... ovo se pokazalo ko najbolje. Spomenuta olovka/pinceta je neupotrebljiva.
    http://otom.com/how-to-remove-a-tick

Ima u našim pet-shopovima.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Nikako ne bi trebalo "muciti" krpeplja bilo cime - krema, sirce... zato sto on tada ispusti sav otrov iz sebe. Najpravilnije je samo uhvatiti i okrenuti u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Ako se nije odavno uhvatio ovako najlakse izadje.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Uz višedesetljetno iskustvo skidanja krpelja sa pasa... ovo se pokazalo ko najbolje. Spomenuta olovka/pinceta je neupotrebljiva.
    http://otom.com/how-to-remove-a-tick

Ima u našim pet-shopovima.
    Trebaš znati "raditi" sa njom.
    Isto skidamo krpelje preko desetljeća.
    Posljednje uređivanje od Cathy : 21.04.2012. at 13:58

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pincetom, bez premazivanja prije, pošlje špric octenisepta i nikada nije bilo problema

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ništa se ne radi, ne utapa, ne odmata i namata.
    Samo se uzme pinceta i izvuče.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Doga prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ga skidam vatom natopljenom octom ili uljem, uvijek uspješno.. Bitno ga je uočiti odmah, onda (ako nije zaražen) ne bi trebalo biti problema.
    ovo je najopasniji način, ako je zaražen ispustit će otrov.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ništa se ne radi, ne utapa, ne odmata i namata.
    Samo se uzme pinceta i izvuče.
    Ovako.

Srećom, moj stariji ga je pokupio jednom u vrtićkim danima, mlađi nijednom.

Iskustvo sam stekla davno, na vlastitoj koži, u brojnim berbama jagoda na Bilogori.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj susmiga prvotno napisa Vidi poruku
    moja kćer ga je imala prije par dana- skinuli ( prema savjetu dr..) tako da smo napravili kuglicu od vate i vrtili oko njega u smjeru obrnutom od smjera kazaljki na satu- uspjelo nakon par sekundi
    vrtili oko njega ili njega??
    do sada smo uspješno vadili metodom "obrnuto od kazaljke".

nama je pedica rekla da čak i ako je zarazan, otrov počne ispuštat tek nakon cca 6 sati što je na tijelu. samo bi trebalo znati od kad je prikačen.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nama je odličan ovaj iz petshopa. puno je lakše nego pincetom jer ga ne možeš slučajno piknuti, stisnuti, otkinuti. stvarno je u sekundi cijeli vani. i ima dva kraja za veće i manje gadiće.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

swr. puzevski (suprotna smjena od javancevica) ima isto neku pincetu zaskidanje krpelja. nije ovo sto je ovdje predlozeno, ali skinula malisi vec dva puta bez problema.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

kao što je rečeno- ništa mazati, premazivati i sl, jer to muči/ubija krpelja i on u agoniji ispušta utrobu u kožu čovjeka što povećava šansu za zarazu

čačkanje iglom/ čupanje često dovode do ostavljanja dijela glave unutra što isto povećava zarazu

preporučen način: vrtiti suprotno od kazaljke, nama je obično trebalo 4-8 "polukrugova" i krpelj bi spontano izašao, nekad bi bio živ i neoštećen i puzao dalje

vrtiti se može pincetom (ali paziti da se ne stisne i ne otkine tijelo od glave), vaticom, ali ja osobno preferiram golim prstima (ako mi se ne gadi taj dan primit ga golom rukom).

jedne godine je u vrtičkom dvorištu bilo toliko krpelja da sam svaku večer kod tuširanja skidala barem po jednog sa svakog djeteta.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moju malu baš vole krpelji, pa ih skidamo preko 30 u sezoni. Da li neko ima ideju kako se zaštititi? Suludo mi je ne ići u prirodu zbog toga, a opet...

Krpelje vadim pincetom, bez ikakvog mazanja, vrtenja. Uhvatim i povučem. Ali mislim da lako ide najviše zahvaljujući tome što je pregledam dva puta dnevno (kad smo u prirodi, vikendici) i spazim ih čim se uhvate, retko kad mi promaknu pa se zavuku dublje.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

eto vidiš..fala cure!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Moju malu baš vole krpelji, pa ih skidamo preko 30 u sezoni. Da li neko ima ideju kako se zaštititi? Suludo mi je ne ići u prirodu zbog toga, a opet...

Krpelje vadim pincetom, bez ikakvog mazanja, vrtenja. Uhvatim i povučem. Ali mislim da lako ide najviše zahvaljujući tome što je pregledam dva puta dnevno (kad smo u prirodi, vikendici) i spazim ih čim se uhvate, retko kad mi promaknu pa se zavuku dublje.
    Baš koma vissnja.
    Meni je nevjerojatno koliko ih je bilo prošle godine. Pokupili smo ih često na našem dvorištu, a redovito je košeno i održavano.
    Nadam se da će ih ove godine biti manje.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam jednom skidala psu sa pincetom i ostala mu je glava unutra i onda smo morali kod veterinara da mu to iščačkaju jer se i upalilo, najbolje je tako vrtiti u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, evo baš nedavno nam je tako rekla i dr. na tečaju iz prve pomoći. Baš ću potražiti ovu spravicu koju je linkala Mojca.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mali Mimi javi kao je nađeš. I ja bi to. ( Iako ne znam bi li mi pomogla pri zadnjem slučaju kad smo vadili krpelja iz pupka.)

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

samo bi još dodala, nakon što ga bez mučenja izvadite obavezno pratiti mjesto uboda nekih mjesec dana zbog borelioze.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ja kupila lani u Pet shop no.1 http://www.petshop-no1.hr/ u kvartu.
    Zvrcnite, možda imaju i ove godine, imaju i web shop, pa će možda biti voljni i to poslati poštom. Ako ne budu, mogu ja uskočiti i poslat.

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ježim se krpelja...našla sam maloj jednog prije cca.20-tak dana u kosi, već se bio uhvatio i nabubrio od krvi...odmah sam zvala doktoricu i rekla mi je da ga dignem pincetom i iza toga mjesto ugriza dezinficiram...smirila me činjenicom da kod nas nisu zaraženi ali svejedno me još uvijek strah jer navodno simptomi bolesti se mogu pojaviti i nakon 2 godine. Ove godine ih je nenormalno puno, poslije svake šetnje skidala bi desetke sa robe....

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Pridružujem se - prekjučer izvadila malenoj, jučer mužu. Koma mi je to. Po prvi puta se susrećemo s tim - mislim, imamo voćnjak i često smo u prirodi, ali nikada nitko do sada nije imao krpelja. Očito im ova godina neka plodna. Naravno, ja sam u strahu i malu stalno gnjavim i spregledavam je li joj naknadno pocrvenilo il kaj...

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

I opet ja - danas opet na istoj curki - uhvatio se na guz! Ovaj put smo ga puno ranije uočili - još je bio jako mali - valjda se tek uhvatio... Uglavnom, je li moguće da i krpelji ono, nekoga posebno vole? Znate ono ko komarci kad nekoga hoće pojest, a drugog ne diraju....
    Mislim, imam blizanke od 19 mjeseci - zajedno su se igrale na istim mjestima, jednako dugo - jedna u tjedan dana 2 krpelja - druga niš.
    Kakva su vam iskustva s repelentima? Ima tko nešto za preporučiti?

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Da ima osoba na koje se krpelji doslovce ljepe. Imas mislim od autana junior u spreyu.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

A ja ih se tak bojim Ne mogu si pomoć...
    Genius preporučaš sprej ili kremicu?

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ja koristim spray. kada idemo u šumu,a hladnije je vrijeme obučem dugačke svijetle hlačice (odječu)da bolje uočim krpelja - koliko je to moguče. i dok su bili manji špricala sam spray na robu i tenisice,ne direkt na kožu iako piše junior.i nije se nikad upiljio,a na odječi sam ih znala nači.ono što mene brine je glava odnosno kosa,jer su obadvije duge kose i onda ih pregledavam do besvjesti.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Moja curka je prvog bome imala na glavici - skužili smo ga kad je već bio veeeeliki .... I da - nismo ni bili negdje u kaj ja znam kakvoj prirodi - ono, malo trave ispred zgrade....

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Tonili, ima nesto od aromaterapije što posebno ne vole. Progulaj malo, za početak evo jedne ideje:
    http://fitoteka.bloger.hr/post/citro...a/1661487.aspx

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

tonili moju malu vole sve gamadi
    krpelje joj vadim svakog leta po 30-tak bar
    a kreće se na istim mestima kao i mi, i druga deca iz kraja, ali nju hoće
    hoće je i komarci
    i ništa ne pomaže, autan ni za decu ni za odrasle, ja je naprskam a oni je i dalje jedu

pregledam je sva puta dnevno i uglavnom ih skinem dok su još mali, kad se tek uhvate...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sam toliko ljuta na sebe da bi mogla poludit naprosto
    danas ujutro vidim jednom blizancu krpelja na pregibu iza koljena, jaaaako je mali, nenapuhnut, skroz prikeljen uz kožu
    ja u panici zovem dom zdravlja da pitam da li da dođemo dan nam oni izvade
    kaže dr ne, natopite ga alkoholom, pričekajte 10 minuta i otpast će
    koji sam ja IDIOT
    još mi muž kaže: pa napravi tako, pa idemo vidjet na net što kažu
    i naravno da pročitam sve suprotno
    ubila bi se najradije, po tim domovima zdravlja fakat rade ljudi koji su zaostali sa znanjem o bilo čemu na ovom svijetu
    odmah sam skočila, izvadila ga van
    mala je točkica na mjestu uboda
    a meni se povraća koliko sam ljuta na sebe, milijardu sam se puta uvjerila da nikad ne slušam jednog čovjeka, ali....IDIOT sam
    samo se uvjeravam da je bio jako mali i da nije dugo na koži
    nazvala sam dom zdravlja i rekla im da ne govore krive informacije, ako nisu sigurni u nešto takvo da se informiraju i konzultiraju sa onima koji znaju o čemu pričaju

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Jedan jedini put smo išli na "stručno" vađenje u Klaićevu očekujući pojma nemam što. Iščupali tijelo pincetom, glava ostala, dijete urlalo sumanuto..Rekli su mi da nema smisla mazati, čim se zapikne to je to, ili je zaražen ili nije, promatrati mjesto uboda i gotovo. Od tad vadim pincetom, u smjeru kazaljke na satu, komletno ga otkačim, već sam se ispraksala. Svekrva ima barem 2 puta tjedno a evo i najmlađi je prati u stopu..

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo zvala sam ZZJZ da malo priupitam što i kako
    naravno da ga se ne treba ničim natapati prije vađenja, ali što je tu je, ako je bio zaražen bio je
    na našem području nema opasnosti od KME, nema zabilježenih slučajeva, kaže da ovako mala djeca rijetko obolijevaju čak i ako je krpelj bio zaražen, ugroženiji su od školske dobi nadalje
    ima slučajeva lajmske, ali mjesto uboda treba pratiti 2-3 tjedna, pa ako se javi crvenilo, specifičan krug, znamo što je, liječi se antibioticima, dakle ne pojavljuje se odmah
    pozitivno je da je bio jako mali, pa je velika vjerojatnost da nije bio zaražen
    evo čisto da prenesem to što sam čula dalje iako je sve ovo već poznato
    žao mi je samo što ja to prije nisam saznala, ali....eto, tako je kako je
    Posljednje uređivanje od ZO : 09.07.2012. at 10:56

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •