Ovako, D je prije mjesec dana krenula u vrtić. Vrtić je privatan, tako da postoji samo jedna grupa od 20ak djece s 2 tete, gdje je D najmlađa. Od petka su 3 puta zvali da se dođe po nju a kao razlog naveli meku stolicu i da je njurgava. Osobno nisam primijetila nikakve promijene sa stolicom ni u ponašanju. MM je zadnji puta zamolio da mu kažu koji je konkretan razlog, pošto mi nismo uočili nikakvu promjenu, na što su odgovorili da je ono što su naveli i ništa dr, u što nekako ne vjerujem.. (Svakako ću uzorak s odnjeti na analizu..)
E sada, postavljam si općenito nekoliko pitanja:
Pošto je najmanja u grupi, ostala djeca se uvijek oko nje skupe i 'brinu' na način na koji znaju, nosakaju je, natežu, gnječe, pa je često na kraju rasplaču.. Zadnji puta kad smo bile u parku, primijetila sam da se 'brani', na način da odgurne dijete ako joj naglo priđe i malo grublje dodiruje. Da li je to faza ili je možda ponašanje prouzročeno navedenim?
Da li je moguće da je 'zapostavljena' kao najmlađa, pošto tete rade po programu za stariju generaciju, te na taj način ne dobiva informacije i pristupa učenju primjereno za njen uzrast?
Da li je ispisati i upisati u državni vrtić na jesen, gdje će biti s djecom svog uzrasta, ili je to samo bježanje od problema a ne rješenje (ako su moje nedoumice ispravne)?
Molim za savijet, mišljenje, iskustvo.. Hvala!