što sve treba za dati u najam mali prostor za ured? gdje se prijaviti za plaćanje poreza, u poreznu upravu? koliko se plaća porez?
sklapa se ugovor o najmu?
sve informacije su dobrodošle![]()
što sve treba za dati u najam mali prostor za ured? gdje se prijaviti za plaćanje poreza, u poreznu upravu? koliko se plaća porez?
sklapa se ugovor o najmu?
sve informacije su dobrodošle![]()
Nisam sigurna što misliš pod ovim "što sve treba".
Ugovor sastavite u (barem) 3 primjerka; jedan tebi, jedan najmoprimcu i jedan poreznoj. Imaš i gotove ugovore za kupiti u NN. Preporuka je da navedeš uvjet plaćanja na tvoj račun kako bi poslije bila zaštićena ukoliko koju ratu preskoče. Ugovore je poželjno ovjeriti kod javnog bilježnika (za poreznu nije nužno, može se i bez ovjere).
S 2 primjerka ugovora i osobnom odeš u poreznu upravu, na šalteru će te uputiti gdje da se javiš, mislim da je soba 110 na prvom katu. Jedan ugovor oni zadrže, a drugi ti pečatiraju kao dokaz primitka - taj ostaje tebi.
Iz porezne će ti mjesečno stizati uplatnice za plaćanje poreza, koji je, mislim oko 15% od cijene mjesečnog najma nakon što se oduzmu priznati troškovi. Minimalni iznos najma se određuje prema lokaciji; ako staviti manji iznos, porezna će ga povećati...a ako stavite veći, onda računaju prema ugovoru.
mislila sam na ove inforamcije, koliko je porez i što moram nositi u poreznu, znači samo ugovor o najmu
puno ti hvala, baš su mi pomogle ove informacije
znači plaćam 15% poreza na iznos najma kad oduzmem režije?
radi se o malom iznosu (koji nije samo fiktivno mali) pa se nadam da mi neće stvarati probleme
Za točan iznos poreza nisam sto posto sigurna, ali trebao bi biti tu negdje...možda ima netko tko je nedavno iznajmljivao pa se javi s točnim info.
Neće ti praviti nikakve probleme, oni uzimaju ugovor takav kakav je i samo usporede da li iznos najma odgovara predviđenoj cijeni najma po kvadratu za tu lokaciju i to je to. Ako cijena najma odgovara ili je veća, porez ti računaju prema ugovoru, ako je kojim slučajem manja onda računaju prema "svom cjeniku".
Samo ugovor i osobna (uz pretpostavku da si vlasnik nekretnine - to imaju u kompu, ali možda nije na odmet ponijeti za svaki slučaj).
U poreznoj već imaju neke procjene cijene najma i ukoliko procjene da navedeni iznos u ugovoru nije realan, oni će sami odrediti osnovicu za obračun poreza. Sve zavisi od lokacije prostora.
Moj je primjer salon od cca 16m2 na Trnju, određen iznos najma (s njihove strane) 100€, a porez oko 75 knmjesečno. Podrazumijeva se da najmoprimac plaća režije.
puno hvala, pripremila sam ugovor pa idem sad koji dan vidjeti u poreznu
plaćaš 15% poreza + prirez ovisno gdje je ured
mi smo za jedan najam ureda stavili cijenu 100 kn (jer je prostor od obitelji) i niko nam nikada nije rekao ni slova za to
ide ovako:
iznos najma (oduzmu se 30% priznati troškovi) i na to se obračunava porez i prirez